Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Informanka.

– u 2011. sam napravila gubitak od -2.48% .
– a za 2012. očekujem puno veći gubitak.

– I love this game.
Pozdrav !

Ja sam siguran da ces ti u 2012-oj napokon otkriti svoju najbolju investiciju. U ogledalu.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

ne bi ogledalo podnijelo toliku ljepotu…….. [lol]

Informanka.

– u 2011. sam napravila gubitak od -2.48% .
– a za 2012. očekujem puno veći gubitak.

– I love this game.
Pozdrav !

Neću reći dali se slažem ili ne ali nih htio čuti tvoje rezoniranje i razloge na kojima temeljiš tu svoju strategiju investiranja i razvoj situacije! (barem 2,3 varijable na kojima temeljiš mišljenje:) )

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

– a sada ću se vratiti na početak.
– a desetak milijuna eura ili dolara puno bolje je kupiti firmu i imati vlasništvo 1/1.
– upravo se čudim što gospon xy ne odabere jednu jeftinu i potencijalno dobru firmu i kupi ju kroz burzu.
– ja razmišljam o jednoj takvoj kupnji, ali mi nedostaje 200 milijuna kuna.
– upravo zbog toga što nemam puno novaca bavim se dionicama a ne kupujom firme 1/1 iako su takve investicije 1/1 puno pametnija stvar kod investiranja.

– I love this game.
Pozdrav !

Da i ja to nalazim cudnim. Ako kupis 5-10% neke firme u kojoj vec postoji vecinski vlasnik onda tesko mozes utjecati na poslovanje. Uprava ce te sigurno lijepo primiti i saslusati, ali ce raditi onako kako kaze vecinski vlasnik (obicno drzava).

Mislim ima firmi gdje mozes jako utjecati na poslovanje i sa 10-15% dionica jer nema vecinskog vlasnika.

Onda ispada da je bolje imati svoju malu firmu koju kontroliras nego kupiti znacajan udio u firmi nad cijim poslovanjem nemas kontrole.

Mislim da je osnovni razlog zbog kojeg investitori zaobilaze Hrvatsku u ovom trenutku strah od kolapsa drzavnih financija. Taj strah bi se trebao smanjiti, ako se smanji deficit. Drugi razlog je niska i opadajuca produktivnost. Trece je nedostatak podrske za strukturne reforme bez kojih se ta produktivnost ne moze povecati.
[/quote]

Kolega Twiexr,

uistinu sam zamišljen kada čitam vaše poruke. Ponekad imam dojam da ih piše sam xy.

[/quote]

Ako te moje pisanje podsjeca na XY-a, onda je to vjerojatno zbog toga jer sam ja njegov necak YX. Vecina nas koji pisemo na ovoj temi potjece od istog pretka koji se zvao XXX.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Jedno jednostavno pitanje: koliko umirovljenika ima Hrvatska a koliko ima zaposlenih?

Odgovor? neko

Mora da moje pitanje nije jednostavno? posto odgovora nema…
Ili je jednostavno ali nije interesantno.

Ali moralo bi biti…za ljude koji malo promisle

Ali ja vas razumim…svi cemo postat bogati kroz "rad" ? = na burzi

[/quote]

Omjer radnika i umirovljenika je 1,29:1 (s time da su to malo stariji podaci, sad je moguce da je 1,25:1)

Medjutim za Hrvatsku je dodatni problem postotak zaposlenih. Naime podatak DZS-a iznosi samo 40-ak posto. Eurostat daje "bolje" podatke. Za Hrvatsku kaze da ima priblizno 55 posto zaposlenih.

Za usporedbu: Svicarska ima 80 posto zaposlenih, Nizozemska 77 posto, Norveska 75 posto, Njemacka, UK i Japan 70 posto, SAD 67 posto, Irska i Grcka 61 posto, Spanjolska 60 posto, Italija 57 posto. Mislim da brojke dovoljno govore.

Kolega, vi ste u nekoliko navrata na forumu rekli da imate bolje alate za analizu i ekstrapolaciju gospodarstva. Po vasoj procjeni 2012. ce biti kakva?

P.S. odgovorite molima na sljedecim temama: "Kako prebroditi svjetsku krizu – makroekonomski pogled" ili na "Velika depresija 2". Te su teme diskretnije i bolje za kvalitetnu raspravu.

Pozdrav

U cast kolegi Mreichu: bez straha, pohlepe i sentimentalnosti

mislim da je najnviji podatak dzs 1:1.17

Croman
Jedno jednostavno pitanje: koliko umirovljenika ima Hrvatska a koliko ima zaposlenih?

Omjer radnika i umirovljenika je 1,29:1 (s time da su to malo stariji podaci, sad je moguce da je 1,25:1)
Medjutim za Hrvatsku je dodatni problem postotak zaposlenih. Naime podatak DZS-a iznosi samo 40-ak posto. Eurostat daje "bolje" podatke. Za Hrvatsku kaze da ima priblizno 55 posto zaposlenih.
Za usporedbu: Svicarska ima 80 posto zaposlenih, Nizozemska 77 posto, Norveska 75 posto, Njemacka, UK i Japan 70 posto, SAD 67 posto, Irska i Grcka 61 posto, Spanjolska 60 posto, Italija 57 posto. Mislim da brojke dovoljno govore.
Pozdrav

Iz gornjih podataka proizlazi da smo stvorili najhumanije društvo u EU .
Sa najmanje rada ljudi odlaze u penziju , neki već i sa trideset godina .
Upoznao sam čovjeka koji je već 55 godina u penziji .

Naši političari su došli do spoznaje :
da čovjek nije stvren za rad , jer rad čovjeka umara , pa se sve naše vlade trude da ljude penzioniraju što ranije .
Dok u EU , naprotiv pokušavaju ljude natjerati da rade do sedamdesete .
Očekuju se delegacije iz EU da prouče naš mirovinski sustav , i otkriju kako su Hrvatski političari izbjegli Grčki scenarij sa tako malo zaposlenih radno sposobnih ljudi .
Pozdrav

.

Ja sam zadovoljan s proteklom investicijskom godinom:
-NE, nisam je zavrsio u plusu, kupujuci i ne trgujuci to je i teoretski nemoguce, godinu smo poceli s CROBEX-om 2100, pik je bio na 2300, a godini smo zavrsili s CROBEX-om 1700.
-NE, ja (a i opcenito svi) ne mogu znati u kojem ce pravcu trziste. Svaki vidoviti Milan koji misli suprotno popusiti ce ako ne sutra, onda kad mu sreca istekne kod x-tog bacanja novcica.
-NE, ja (a i opcenito svi) ne mogu znati buduce dobiti poduzeca. Sa svakom godinom unaprijed procjene su sve nesigurnije, a crni labud ili vec sljepilo na dogadaje koji su izvjesni moze vam rasturiti prvu procjenu za iducu godinu.
-DA, ja mogu prepoznati mjehur i povoljne prilike poslije njega, iako ne znam kad ce se iduci dogoditi.
-DA, ja mogu utvrditi postojece poslovanje poduzeca i dosadasnju visegodisnju stabilnost poslovanja poduzeca.
-DA, ja mogu utvrditi da li je cijena dionice podcjenjena u odnosu na povijesne srednjake multipli na trzistima kapitala i da li me postojeci povrat dobiti na placenu cijenu dionice zadovoljava.
-DA, ja mogu disperzirati u vec broj dobrih dionica da bih anulirao rizik ako nekom poduzecu nesto krene po zlu.
-DA, ja mogu brzo i odlucno prerezati gubitak i ostaviti dionicu ako pad cijene dionice/poslovanje izgleda kao jednosmjerna karta prema dole.
-DA, meni je dugorocnih 10%, pa i 7% godisnjeg prirasta dovoljno, prvo je osmorostručenje u 21 godinu, drugo je ucetverostrucenje u 20 godina. Ovaj rast po cijenama kupnje imam vec u dividendama, +dionice kupujem po 1/2 ili 1/3 fer vrijednosti, +poduzeca imaju i znacajnu godisnju zadrzanu dobit. To je osigurac na osigurac na osigurac, mozete izracunati i dugorocni rast u najpovoljnijoj varijanti. Neki bubble i moja ispravna reakcija u iducim godinama ovo moze samo multiplicirati.
Ja sam zadovoljan s proteklom investicijskom godinom, svim forumasima puno srece i zdravlja u novoj godini! Lijep suncan dan, treba iskoristiti jutro!

@ Drevil – dobro razmišljanje(po mom razmišljanju) ali dugoročna projekcija rasta protfelja temeljena na dividendi kao važnoj komponenti je teška. Dividenda ovisi o zaradi, zarada o prodaji, pordaja o kupnji a kupnja o slobodnom novcu u džepu, a on pak o ekonomskoj aktivnosti(dodanoj).
Ali, 2012 dosta teška godina, ne niti blizu kao 2008/2009 ali GDp Hrvatska od 0 do -1,2 posto , regija slićno, EU općenito oko 0 ili mali + a USA rast oko 2 posto, Kina rast oko 7 posto GDP-a.
Rast/pad Kine u 2013 će utjecati na rast/pad GDP svih ostalih elemenata(na neke pozitivno na neke negativno). Evo ovako iz glave, PSA grupa je izgubila na vrijednosti zbog niza faktora. Ipak, dali će nestati? Sumnjam. Ako VW dočeka pad rasta Kineskog GDP-a onda če imati velike probleme jer neće ostvarivati tolikuprodaju u Europi. USa prodaja će rasti dok god raste i Kina. Eu je tu uzasno bitan faktor i ako se ulaganja direktna i strani kapital vrati na EU burze onda EU i PSA imaju dobar chance za rast. Povratak navedenih svota kapitala u EU ovisi ponajprije o padu rasta Kine.
Za Hrvatsku očekujem pozitivan pomak GDP-a u 2013, drugoj polovici kao i za cijelu regiju.

Lp

D.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

………
Kolega, vi ste u nekoliko navrata na forumu rekli da imate bolje alate za analizu i ekstrapolaciju gospodarstva. Po vasoj procjeni 2012. ce biti kakva?

P.S. odgovorite molima na sljedecim temama: "Kako prebroditi svjetsku krizu – makroekonomski pogled" ili na "Velika depresija 2". Te su teme diskretnije i bolje za kvalitetnu raspravu.

Pozdrav

Odgovor na pitanje o 2012 je sledeci:

Buduci da ne trgujem na HR burzi i pokusavam ciniti analize koje su koliko je moguce "neutralne" odgovor bi bio: moj pogled na 2012 je … negativan.

Negativan (bear) pogled za svjetske Indexe a tako i hrvatski Crobex.

Ewt analize su stvorene cisto matematicki (bazu stvaraju historiski podaci)

Vec sam odavno objavio moguce buduce razine za Crobex bazirane na EWT analizi.

Dali ce to tako biti? ili ne? to ce vrijem pokazat

Bilo kako islo…sretno vam svima

zeli Croman

Kazete da je EWT analiza bazirana na matematici. Medjutim trziste kapitala i opcenito ljudsko djelovanje nije linearno. Kako cete matematicki odrediti tocku u vremenu za nelinerno kretanje? Ne postoje algoritamske jednadzbe za rjesavanje nelineranih sustava. Stoga nije moguce "predvidjeti" (sigurno ne matematicki precizno u decimalu) kretanje burze. (moguce je, a to se radi, predvidjeti trend i na temelju njega dati procjenu koja je uvijek aproksimativna)

To me zbunjuje, jer vi tvrdite da mozete racunati takvo nesto. Ne morate objasniti metodu, ali dajte rjesenje odnosno rezultat koji ce biti testiran u vremenu.

Kako nije moguce tako nesto racunati, smisljeno je vrlo inovativno rjesenje. Takozvani Web Bot koji predvidja buduca djelovanja i kretanje na burzi na temelju prikupljenih podataka. Ali cini mi se da kompjuter vise utvrdjuje trend i na temelju njega donosi predvidjanje nego sto moze nesto predvidjeti.

To je moje misljenje, koje ne mora biti tocno.

Takodjer, svima svako dobro u Novoj.

Pozdrav

U cast kolegi Mreichu: bez straha, pohlepe i sentimentalnosti

Ja sam zadovoljan s proteklom investicijskom godinom

I ja sam zadovoljan proteklom investicijskom godinom ,
zahvaljujući dobiti na prodaje INE koju sam prodao +137 % i +144% .
A sve ostalo unatoć pažljivom investiranju mi je uglavnom u minusu .

Sve dobro vam želim u novoj 2012. godini !

.

New Report

Close