Samo se pitam kako do sada već nije digao k…..c većim igračima .
Mislim da bi za ZSE bilo najbolje da digne svoju lovu i ode pamet prodavati u velike svjetske burze, a ne ovdje automtskim programima ljuštiti male dioničare na napuhanim dionicama koje je sam napuhao i dalje prijeti da će ih napuhati.
Koliko čujem svaki dan podigne neku tužbu ili prijavu, treba mu konkurencija izgleda damu je dosadno.
Moj je dojam da covijek ima postene namjere i da zbilja vjeruje u firme u koje ulaze.
Vrlo je tesko izaci s tolikom kolicinom novca na tako plitkom trzistu.
Mislim da bi za ZSE bilo najbolje da digne svoju lovu i ode pamet prodavati u velike svjetske burze, a ne ovdje automtskim programima ljuštiti male dioničare na napuhanim dionicama koje je sam napuhao i dalje prijeti da će ih napuhati.
– o tom fenomenu sam već pisala na ovoj temi, ali nije zgoreg ponoviti.
– u dosta mojih investicija dodatna kupnja od 20 milijuna bi sigurno digla cijenu dionice 100-200%.
– stvarno nije problem kupiti dionicu i dizati cijenu, ali izlaz ????
– gospon xy je uz svojih investiranih 20 milijuna u svaku dionicu doveo još toliko istomišljenika, i ja sam ponekad uljetala u njegove dionice.
– taj novac je uzrokovao rast dionice.
– neka se on pojavi u bilo kojoj novoj dionici u top10, malo reklame na blogu i leti to.
– ali ako se gospon xy odluči na prodaju, pada to sigurno na puno niže cijene od njegove kupnje.
– na KOEI je bez problema izišao jer je likvidna zbog mirovinaca.
– bez problema može izići i na ADPL ili PTKM, iako bi na obje dionice cijena pala, ali ne drastično.
– iz DDJH je malo teže izići bez većeg pada.
– a ostala izdanja su mu totalno nelikvidna.
– ali njegovi novci, ima pravo raditi što ga volja.
– samo kada bi imali na burzi desetak investitora tipa gospon xy sada bi nam index bio 2.000-2.500.
– on je stvarno potreban ovoj burzi i puno je učinio za ovo tržište kapitala, barem zbog toga ga moramo cijeniti.
– stvarno mu želim puno uspjeha, jer ako on zaradi zaraditi ću i ja.
– ako se on naljuti i rasproda portfelj index vam pada sigurno za 100-200 bodova.
– I love this game.
Pozdrav !
Ono sto je interesantno je da se oglasi pojavljuju u Jutarnjem Listu, tiskovini cija publika ima u prosjeku vrlo lose obrazovanje o svemu, a pogotovo o financijskim trzistima. Po meni bi bilo puno prirodnije da se oglasi objave u nekoj novini koja se specijalizirala za financijska trzista i/ili ekonomiju.
– po vama bi očito bilo puno prirodnije te oglase objaviti u "Vjesniku".
– ali po tom pitanju se slažem s gospon xy i dajem mu podršku.
– zašto država subvencionira taj "Vjesnik", a meni će opaliti porez na dividendu.
– neka ukinu subvencije tome "Vjesniku", ako nisu sposobni za tržišnu utakmicu neka stave ključ u bravu i djelatnike na biro.
– osim gospon Keruma ja stvarne ne znam tko čita tu glupu tiskovinu.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Nisam rekao u Vjesniku nego u specijaliziranim novinama koje prate financije i ekonomiju. Npr, Poslovnom Dnevniku, i sl. I nisam reako da da bi trebalo nego da bi bilo prirodnije ciljati investicijsku publiku koja cita poslovovne medije nego najneobrazovaniji dio populacije koji cini ogromnu vecinu citateljstva Jutarnjeg.
Subvencionira i druge tiskovine, ukinula im je PDV.
Slazem se da nema mjesta za drzavno vlasnistvo u medijima. Ja bih privatizirao i HTV i ukinuo pretplatu.
Samo se pitam kako do sada već nije digao k…..c većim igračima .
Koliko čujem svaki dan podigne neku tužbu ili prijavu, treba mu konkurencija izgleda damu je dosadno.
Moj je dojam da covijek ima postene namjere i da zbilja vjeruje u firme u koje ulaze.
Vrlo je tesko izaci s tolikom kolicinom novca na tako plitkom trzistu.
[/quote]
OK uzmimo da ima poštene namjere, ali uzmimo i činjenice;
1. Poziva se na USA medije i tržišta. Pa što onda ovdje radi ?
2. Kada na svom blogu nešto hvali bježi iz toga koliko te noge nose i obrnuto .
3. Hanfi se svojim djelima smije u lice ( tu ga podržavam ) jer ukupni Hanfin intelektualni kadar zajedno mu nisu do koljena, ali čistije je maknuti sve njih skupa
4. Ima na raspolaganja veliki kapital za naše prilike i u nabrojanim dionicama doslovno radi što hoće, te uvijek zarađuje ili u novcu ili u broju dionica i nema teorije da izgubi, a tp nešto ne štime jer toga nema ni u USA. Svjedocim smo da je Buffet nedavno puno uzgubio i sl. njemu, ali naš xy nema šanse. Ma kakav Buffet.
5. Odkuda mu pravo da vrijeđa i proziva novinare Vjesnika, tko je on da poziva na linč Vjesnika ?
Na kraju da budem iskren, on je najmanje kriv za sve to, institucije su mu sve to dozvolile, a onse samo poslužio i to je to .
– u dosta mojih investicija dodatna kupnja od 20 milijuna bi sigurno digla cijenu dionice 100-200%.
– gospon xy je uz svojih investiranih 20 milijuna u svaku dionicu doveo još toliko istomišljenika, i ja sam ponekad uljetala u njegove dionice.
– neka se on pojavi u bilo kojoj novoj dionici u top10, malo reklame na blogu i leti to.
– samo kada bi imali na burzi desetak investitora tipa gospon xy sada bi nam index bio 2.000-2.500.
[/quote]
Zasto ih nemamo? Mislim 10 milijuna dollara i nije neka lova. Ima puno ljudi s puno vise novaca.
U pravu si dividendni porez ce se velikim dijelom puniti otkidanjem od buducih mirovina.
Ali opet budimo posteni. Postojale su dvije opcije: rezanje i dizanje poreza. SDP je pokusao tokom izbora pustiti pricu o MMF-u (LInic), ali ih je docekala paljba sa svih strana. Jedino sto im je ostalo je dizanje poreza.
– sada su dobili izbore te mogu raditi što hoće.
– zašto ne zovu taj MMF, već u startu imamo uštedu od 3 milijardi na kta za kreditne obveze.
– samo je nezgodno što će ovi iz MMF rezati mirovine i plaće u državnoj upravi te drastično smanjiti istu.
– a što dobijamo uvođenjem novih poreza.
– postajemo svjetski rekorderi po pitanju tih poreza.
– mnoge firme će se zatvoriti.
– neće se otvoriti niti jedna nova.
– imati ćemo sve više i više nezaposlenih.
– te će ponovno morati zvati taj MMF, samo što će tada država biti dodatno upropaštena.
– I love this game.
Pozdrav !
U pravu si dividendni porez ce se velikim dijelom puniti otkidanjem od buducih mirovina.
Ali opet budimo posteni. Postojale su dvije opcije: rezanje i dizanje poreza. SDP je pokusao tokom izbora pustiti pricu o MMF-u (LInic), ali ih je docekala paljba sa svih strana. Jedino sto im je ostalo je dizanje poreza.
– sada su dobili izbore te mogu raditi što hoće.
– zašto ne zovu taj MMF, već u startu imamo uštedu od 3 milijardi na kta za kreditne obveze.
– samo je nezgodno što će ovi iz MMF rezati mirovine i plaće u državnoj upravi te drastično smanjiti istu.
– a što dobijamo uvođenjem novih poreza.
– postajemo svjetski rekorderi po pitanju tih poreza.
– mnoge firme će se zatvoriti.
– neće se otvoriti niti jedna nova.
– imati ćemo sve više i više nezaposlenih.
– te će ponovno morati zvati taj MMF, samo što će tada država biti dodatno upropaštena.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Slazem se
Samo je puno je vise onih koji primaju novac iz proracuna, nago onih koji ga pune. Eto sada ces ga i ti puniti. Stoga bi razanje proracunskih transfera za place, mirovine ili socijalu bilo vrlo nepopularno.
Hrvatska je demokratska zemlja, sto ce reci da Vlada provodi volju vecine. A vecina je protiv MMF-a i protiv rezanja.
Zasto ih nemamo? Mislim 10 milijuna dollara i nije neka lova. Ima puno ljudi s puno vise novaca.
– to je točno.
– ali tko god u ovoj zemlji ima te novce jako dobro zna kako se u preko 90% firmi lova jednostavno krade na tisuću i jedan način.
– u našim firmama je previše kriminala i ova vlast umjesto da se bavi time želi uništiti ono malo firmi koje isplaćuju dividende.
– evo gospon Lopina reklamira stvarno jeftine dionice, ali te dionice su jeftine upravo zbog kriminala u istim.
– ja kod investicije prvo gledam je li uprava poštena ili nije, te mi nije teško platiti i skuplje dionicu ako je uprava poštena, a takvih kod nas ima moždaaaaa desetak.
– a sada ću se vratiti na početak.
– a desetak milijuna eura ili dolara puno bolje je kupiti firmu i imati vlasništvo 1/1.
– upravo se čudim što gospon xy ne odabere jednu jeftinu i potencijalno dobru firmu i kupi ju kroz burzu.
– ja razmišljam o jednoj takvoj kupnji, ali mi nedostaje 200 milijuna kuna.
– upravo zbog toga što nemam puno novaca bavim se dionicama a ne kupujom firme 1/1 iako su takve investicije 1/1 puno pametnija stvar kod investiranja.
– I love this game.
Pozdrav !
– a desetak milijuna eura ili dolara puno bolje je kupiti firmu i imati vlasništvo 1/1.
– upravo se čudim što gospon xy ne odabere jednu jeftinu i potencijalno dobru firmu i kupi ju kroz burzu.
– upravo zbog toga što nemam puno novaca bavim se dionicama a ne kupujom firme 1/1 iako su takve investicije 1/1 puno pametnija stvar kod investiranja.
– I love this game.
Pozdrav !
Da i ja to nalazim cudnim. Ako kupis 5-10% neke firme u kojoj vec postoji vecinski vlasnik onda tesko mozes utjecati na poslovanje. Uprava ce te sigurno lijepo primiti i saslusati, ali ce raditi onako kako kaze vecinski vlasnik (obicno drzava).
Mislim ima firmi gdje mozes jako utjecati na poslovanje i sa 10-15% dionica jer nema vecinskog vlasnika.
Onda ispada da je bolje imati svoju malu firmu koju kontroliras nego kupiti znacajan udio u firmi nad cijim poslovanjem nemas kontrole.
Mislim da je osnovni razlog zbog kojeg investitori zaobilaze Hrvatsku u ovom trenutku strah od kolapsa drzavnih financija. Taj strah bi se trebao smanjiti, ako se smanji deficit. Drugi razlog je niska i opadajuca produktivnost. Trece je nedostatak podrske za strukturne reforme bez kojih se ta produktivnost ne moze povecati.
– I love this game.
Pozdrav !
Da i ja to nalazim cudnim. Ako kupis 5-10% neke firme u kojoj vec postoji vecinski vlasnik onda tesko mozes utjecati na poslovanje. Uprava ce te sigurno lijepo primiti i saslusati, ali ce raditi onako kako kaze vecinski vlasnik (obicno drzava).
Mislim ima firmi gdje mozes jako utjecati na poslovanje i sa 10-15% dionica jer nema vecinskog vlasnika.
Onda ispada da je bolje imati svoju malu firmu koju kontroliras nego kupiti znacajan udio u firmi nad cijim poslovanjem nemas kontrole.
Mislim da je osnovni razlog zbog kojeg investitori zaobilaze Hrvatsku u ovom trenutku strah od kolapsa drzavnih financija. Taj strah bi se trebao smanjiti, ako se smanji deficit. Drugi razlog je niska i opadajuca produktivnost. Trece je nedostatak podrske za strukturne reforme bez kojih se ta produktivnost ne moze povecati.
[/quote]
Kapital gospodina XY nije velik u svjetskim pa niti regionalnim razmjerima. Ali je vrlo velik za pojedinca koji je spreman ući sa velikim dijelom istoga na našu burzu.
Na njegovom mjestu, umjesto oglašavanja u novinama i poruka upravama firmi, osnovao bih svoj otvoreni investicijski fond i reklamirao njega.
Osim toga, time bi i on imao pravo pokazati svoju sposobnosti prinose i na legitiman način pokoriti OMF-ove i ine.
Uz to, kupovao bih male potencijalne Hrvatske firme koje razumijem, ne u smislu financiranja startupa Angel funkcije, nego kupnja recimo podružnicu od 3 frizerska salona sa konstantnim prinosima i dobrim povratom na investiciju. Ili Karolinu(koju je uzeo Kraš, analog Buffetu i Sees Candy-u) i bio vlasnik i trošio vrijeme, sposobnost i novac u razvoj iste i osvajanje tržišta.
Mislim da XY nema znanje proizvođača i ne poznaje samu traku proizvodnje.
Vrlo je optimističan, a za bar dvije od njegovih pouzdanica, u jednoj sam velikim dijelom, ne očekujem rast u 2012 niti početkom 2013. Održavanje trenutnih prihoda biti će cilj tih firmi.
A hrvatska kao zemlja ima potencijal vode, zemlje i OIE(obn izvora energije). Što je nafta danas, voda je sutra(već i danas). Glupo bi bilo prodavati vodu danas kada nije u punom cijenovnom potencijalu za naftu koja već prešla svoj peak ponude i cijenovno raste i stari.
Ugl, Hrvatska možda je novi Oman a naša regija novi BLiski IStok(po traženosti njihovih resursa ali i po političkim svojstvima).
Lp
D.
Porez na dividendu.
– ovim porezom ova država totalno uništava moju investicijsku koncepciju.
– sigurno o ovome niste razmišljali ali tim porezom država će rušiti vaše buduće mirovine.
– najprije su vas primorali da investirate u mirovinske fondove, a ti mirovinci np. imaju najviše tog HT-a koji im je zanimljiv samo zbog dividendnog prinosa.
– ova država već oporezuje taj HT s extra porezom od 6% koji vam sada uzima cca 1% dividende,
– uvođenjem novog poreza ta dividenda će biti još manja.
– u konaćnici će i vaši prinosi u tim miroviskim fondovima biti manji, a to znači kako će i neke vaše buduće mirovine biti znatno manje.
– stvarno je apsurdno što vam sada oduzimaju buduće mirovine kako bi mogli plaćati sadašnje penziće.
– burza je uništena, a ovaj namet će biti točka na i.
– I love this game.
Pozdrav !
za one koji nisu u dividendnim dionicama , nema veze.
mirovinci će realno, rasprodavati takve dionice i ulaziti u one druge . nekome osvane , a nekome …..
– ali ako se gospon xy odluči na prodaju, pada to sigurno na puno niže cijene od njegove kupnje.
– na KOEI je bez problema izišao jer je likvidna zbog mirovinaca.
– bez problema može izići i na ADPL ili PTKM, iako bi na obje dionice cijena pala, ali ne drastično.
– iz DDJH je malo teže izići bez većeg pada.
– a ostala izdanja su mu totalno nelikvidna.
– ali njegovi novci, ima pravo raditi što ga volja.
– on je stvarno potreban ovoj burzi i puno je učinio za ovo tržište kapitala, barem zbog toga ga moramo cijeniti.
– stvarno mu želim puno uspjeha, jer ako on zaradi zaraditi ću i ja.
– ako se on naljuti i rasproda portfelj index vam pada sigurno za 100-200 bodova.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
na žalost tako je .činjenica je da jedan investitor može srušiti crobex za toliko.
kad naša burza ovisi o jednom čovjeku hoće li kupiti ili prodati………eh, eh