U ovo Božićno veče sve vas pozdravljam.
– te vam želim Sretan Božić !
– idite u miru i dobro se večeras zabavite.
– sutra ću vam objaviti Urbi et orbi.
– I love this game.
Pozdrav !
dakle što se poreza na dividendu tiče ja sam shvati da vi pričate ovo:
ja otvorim d.o.o. firmu koja proizvodi kekse , na kraju godine zaradim 100 000kn i platim 20 000kn poreza .( tako je sad)
moj brat + tata + susjed+ susjedova žena otvore D.D.firmu koja proizvodi iste kekse ko i moj d.o.o. , i na kraju godine oni ( D.D.) zarade isto 100 000KN i isto plate 20 000kn poreza i na ostalih 80 000kn dobit država im lupi još jedan porez??????????
s takvim načinom razmišljanja ne da neče privuč nove strane investitore , več če i otjerat postoječe investitore.
i dali se uopče može dva puta oporezivat ista stvar? ( ko da recimo dva puta lupite PDV?)
Kakva je metodologija obračuna poreza na kapitalnu dobit u slučaju sukcesivnih kupovina i prodaja, te diferenciranih stopa za dugoročno i kratkoročno držanje? Sigurno znaš kakva je praksa u Kanadi, a možda znaš i za ostale države.
Moguće su metode
1) FIFO (first in, first out)
2) LIFO (last in, first out)
3) HIFO (highest in, first out)
4) metoda prosječnih cijena
Hipotetski primjer:
Recimo da u RH uvedu diferencirani PKD od 20% za držanje do 1 godine, te 10% za držanje dionica 1 godine i više. Porez se primjenjuje od 2012-01-01, uz retroaktivno djelovanje.
Ako sam kupio 150 dionica ABC-R-A i to redom:
2011-01-01 50 dionica po cijeni 50 kn / share
2012-06-01 50 dionica po cijeni 150 kn / share
2013-01-01 50 dionica po cijeni 100 kn / share
2013-02-01 odlučim prodati 50 dionica po cijeni od 120 kn.
Moguće metode obračuna su sljedeće:
1) FIFO:
ulaz 50 * 50 = 2500 kn
izlaz 120 * 50 = 6000 kn
PKD = (6000 – 2500) * 10% (dugoročna stopa) = 350 kn
2) LIFO
ulaz 100 * 50 = 5000
izlaz 120 * 50 = 6000 kn
PKD = (6000 – 5000) * 20% (kratkoročna stopa) = 200 kn
3) HIFO
ulaz 150 * 50 = 7500
izlaz 120 * 50 = 6000 kn
PKD = (6000 – 7500) * 20% (kratkoročna stopa) = 0 kn; kapitalni gubitak od 300 kn
prosječni ulaz: (50 * 50 + 50 * 150 + 50 *100) / 150 = 100 kn / share
ulaz 100 * 50 = 5000
izlaz 120 * 50 = 6000 kn
PKD = (6000 – 5000) * 10% (kratkoročna stopa uz primjenu FIFO metode za određivanje porezne stope) = 100 kn
@Twixer: nisam na netu našao objašnjenje, a siguran sam da ovo nije egzotični, nego redovni slučaj kod mnogih ulagača. Bio bih zahvalan ako imaš kakve informacije u vezi metodologije izračuna.
Mislim da ta dva poreza moraju ici zajedno. U suprotnom kompanije ce umjesto isplate dividende potrositi novac na kupovanje svojih dionica, odnosno dividendu koja je oporeziva ce pretvoriti u capital gain koji nije.
Da slazem se da je tu moguce takvo izbjegavanje poreza..
Malo sam razmislio o tim porezima i u biti mislim da je dosta velika šansa da poreza na kapitalnu dobit i na dividendu uopče ni nebude nego da bude jedna sasvim druga vrsta poreza koju ću niže dole opisati. Iskreno glupo mi je kad ljudi nazivaju novu vladu "komunistima" jer je nisam siguran da je 3je ljudi iz trenutne vlade bilo u SKH, dok ih se za prošle HDZove vlade moglo naći podosta (na čelu s premijerkom) , ovaj termin kategorizacije mi je podjednako glup kao i kad ih ljudi zovu "srpska vlada" jer eto ima par ministara kojima prezime završava na "ić" vrlo glupi argument za kojim obično posežu ljudi koji nemaju neki drugi uvjerljiviji argument.
Iskreno sam optimista i mislim da se od ove Vlade za razliku od prošle može očekivati da dobro razmisle prije donošenja odluka i vjerujem da če svoj posao raditi kvalitetno.
Siguran sam da je i njima jasno da s obzirom na volumen trgovanja na HR tržištu kao i na činjenicu koliko bi isti još više pao da se uvedu takvi porezi kako državni proračun od takve vrste poreza nebi zaradio niti 10miljuna kuna godišnj, a kada bi se od toga oduzela izravna šteta koju bi učinil HRTK ta dobit bi mozda bila i 0. Također slažem se da bi model uvođenja poreza bio kako je to opisao kolega "gorgija" par postova iznad , a nikako ne kako to opisuje diskutant "lopina". Možda sam ja premlad i prevelik optimista no smatram kako su ljudi idalje naviknuli na seljačko vođenje vlade i države u stilu HDZa pa i za ovu novu vladu smatraju da če imati isti model vladanja…Ja se iskreno nadam da sam ja u pravu, a ne oni jer u suprotnom mi ne preostae ništa nego iseliti se odavde, a to nebi toliko volio.
Smatram da ono što bi mogli napraviti i kakav porez bi mogli uvesti to je da promjene način izračuna poreza na dobit , a ako sam dobro razumio premijera Milanovića u nekim intervjuima upravo to i najavljuje. Neznam moze li se to ustavom napraviti no zašto se nebi uvelo plačanje poeza na dobit u stopi od 25-30% ukoliko kompanija odlući tu dobit zadržati kao keš na računu ili isplatiti kao dividendu, no ukoliko kompanija taj novac želi uložiti u istraživanje, razvoj ili gradnju novih kapaciteta onda da porez na dobit koji plaća bude samo 10-15%? Ovime bi se direktno poticalo ulaganje i istraživanje, a demotivirala "štednja" ili "raspinje" novaca kroz dividendu. Također moglo bi se uvesti i neku vrstu poreznih olakšica u smislu olakšica za porez na dobit ukoliko kompanija zaposli Z ljudi u proizvodnom djelu (dakle ne tajnice i birokraciju nego stručnjake).
Kolega Twixer pošto vas smatram najobrazovanijim investitirom na ovoj temi ako može komentar ovog zadnjeg odlomka?
@Twixer
Kakva je metodologija obračuna poreza na kapitalnu dobit u slučaju sukcesivnih kupovina i prodaja, te diferenciranih stopa za dugoročno i kratkoročno držanje? Sigurno znaš kakva je praksa u Kanadi, a možda znaš i za ostale države.
Moguće su metode
1) FIFO (first in, first out)
2) LIFO (last in, first out)
3) HIFO (highest in, first out)
Hipotetski primjer:
Recimo da u RH uvedu diferencirani PKD od 20% za držanje do 1 godine, te 10% za držanje dionica 1 godine i više. Porez se primjenjuje od 2012-01-01, uz retroaktivno djelovanje.
Ako sam kupio 150 dionica ABC-R-A i to redom:
2011-01-01 50 dionica po cijeni 50 kn / share
2012-06-01 50 dionica po cijeni 150 kn / share
2013-01-01 50 dionica po cijeni 100 kn / share
2013-02-01 odlučim prodati 50 dionica po cijeni od 120 kn.
Moguće metode obračuna su sljedeće:
1) FIFO:
ulaz 50 * 50 = 2500 kn
izlaz 120 * 50 = 6000 kn
PKD = (6000 – 2500) * 10% (dugoročna stopa) = 350 kn
2) LIFO
ulaz 100 * 50 = 5000
izlaz 120 * 50 = 6000 kn
PKD = (6000 – 5000) * 20% (kratkoročna stopa) = 200 kn
3) HIFO
ulaz 150 * 50 = 7500
izlaz 120 * 50 = 6000 kn
PKD = (6000 – 7500) * 20% (kratkoročna stopa) = 0 kn; kapitalni gubitak od 300 kn
prosječni ulaz: (50 * 50 + 50 * 150 + 50 *100) / 150 = 100 kn / share
ulaz 100 * 50 = 5000
izlaz 120 * 50 = 6000 kn
PKD = (6000 – 5000) * 10% (kratkoročna stopa uz primjenu FIFO metode za određivanje porezne stope) = 100 kn
@Twixer: nisam na netu našao objašnjenje, a siguran sam da ovo nije egzotični, nego redovni slučaj kod mnogih ulagača. Bio bih zahvalan ako imaš kakve informacije u vezi metodologije izračuna.
Ovdje je sve objasnjeno. Pogledaj pod Adjusted Cost Base (ACB) tamo imas primjer izracuna.
Smatram da ono što bi mogli napraviti i kakav porez bi mogli uvesti to je da promjene način izračuna poreza na dobit , a ako sam dobro razumio premijera Milanovića u nekim intervjuima upravo to i najavljuje. Neznam moze li se to ustavom napraviti no zašto se nebi uvelo plačanje poeza na dobit u stopi od 25-30% ukoliko kompanija odlući tu dobit zadržati kao keš na računu ili isplatiti kao dividendu, no ukoliko kompanija taj novac želi uložiti u istraživanje, razvoj ili gradnju novih kapaciteta onda da porez na dobit koji plaća bude samo 10-15%? Ovime bi se direktno poticalo ulaganje i istraživanje, a demotivirala "štednja" ili "raspinje" novaca kroz dividendu. Također moglo bi se uvesti i neku vrstu poreznih olakšica u smislu olakšica za porez na dobit ukoliko kompanija zaposli Z ljudi u proizvodnom djelu (dakle ne tajnice i birokraciju nego stručnjake).
Kolega Twixer pošto vas smatram najobrazovanijim investitirom na ovoj temi ako može komentar ovog zadnjeg odlomka?
Ja ti nisam najobrazovaniji za poreze cak ni u svojoj obitelji.
Najveci porezi na dobit su u najrazvijenijim zemljama: US, Japan, Njemacka, Francuska. Oni ih mogu priustiti jer imaju najproduktivniji radnu snagu koja ce bez obzira na visoke poreze privuci investitore. Ne moze svako priustiti jednako visok porez i niski porezi su uglavnom rezultat cinjenice da drzava ne moze privuci kapital.
Mislim da bi takav zakon znacio manje slobode za poduzetnike sto uvijek vodi ka smanjenju investicija. Svatko ko investira racuna da ce jednog dana dobivati taj novac nazad kroz dividendu.
Amerikanci pokusavaju potaknuti investicije i gradnju novih kapaciteta kroz depriciation bonus. Mislim da je to efikasniji nacin poticanja proizvodnih aktivnosti.
Sretan Bozic svima i puno poslovnog uspjeha u 2012-oj.
Blagoslovljen Božić i puno novog znanja i napretka želim Vam u 2012!
U ovo Božićno veče sve vas pozdravljam.
– te vam želim Sretan Božić !
– idite u miru i dobro se večeras zabavite.
– sutra ću vam objaviti Urbi et orbi.
– I love this game.
Pozdrav !
Jos uvijek nista od objave
MOlim komentar izjave Vlade, po kojoj će ona u udjelima gdje je vjerovnik, preuzeti tj.otkupiti
većinski paket- ako ocijeni da je to potrebno?!
/ ..Prvih 30 Odluka Vlade./
Da li se u paketu novih mjera nalazi još koja odluka vezana uz stanje dionica?
MOlim komentar izjave Vlade, po kojoj će ona u udjelima gdje je vjerovnik, preuzeti tj.otkupiti
većinski paket- ako ocijeni da je to potrebno?!
/ ..Prvih 30 Odluka Vlade./
Da li se u paketu novih mjera nalazi još koja odluka vezana uz stanje dionica?
Hrvatska ima ogroman suficit proracuna pa vlada jednostavno ne zna sto bi s novcima. Jedna od ideja je da kupuju propale firme i oprastaju im dugove. To ce sigurno ohrabriti i sve druge da placaju doprinose i racune na vrijeme.
Sve u svemu genijalna ideja, a i pomogne se prijateljima u nevolji.