Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Iskreno mislim da poreza na kapitalnu dobit nece biti barem zasada jer to bi em ubilo burzu, em nebi donjelo neke koristi u državi zbog zanemarivog prometa na burzi i zanemariv broj ljudi koji zapravo imaju dobit, samo bi se drzavi napravio problem radi priznavanja poreznih olaksica zbog gubitka na burzi…Po meni jako mala vjerojatnost za uvodenje ovog porzea jer je od njega više štete nego dobiti

Mislim da je porez na dividendu vjerojatniji u smislu da će se vjerojatno oporezivati isplata dividende ili ćak možda i zadržavanje dobiti na računu (ala ADRIS) dok će se poticati reinvestianje dobiti , to bi po meni možda čak ispao i jako dobar potez.

Bilo kako bilo mislim da su ovo što lopina piše nebuloze , tko je lud da ide gledati sve u nazad po kojoj je netko cjeni nešto kupio prije 5godina itd.Mislim da ako ikada krene taj porez na kapitalnu dobit da će krenuti od datuma xy i gledat će se sve od tog dana nadalje. S obzirom na to kakve su se sve muljaže radile na HR tržištu kapitala i s obzirom na privatizacijsku pljačku i ostale divore mislim da je potpuna povjesna revizija nemoguća za izvesti (do kojeg perioda zapravo onda i gledati unazad i po kojim kriterijima) stoga mi je logičije da će biti ova druga opcja koju sam opisao.

Mislim da ta dva poreza moraju ici zajedno. U suprotnom kompanije ce umjesto isplate dividende potrositi novac na kupovanje svojih dionica, odnosno dividendu koja je oporeziva ce pretvoriti u capital gain koji nije.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Iskreno mislim da poreza na kapitalnu dobit nece biti barem zasada jer to bi em ubilo burzu, em nebi donjelo neke koristi u državi zbog zanemarivog prometa na burzi i zanemariv broj ljudi koji zapravo imaju dobit, samo bi se drzavi napravio problem radi priznavanja poreznih olaksica zbog gubitka na burzi…Po meni jako mala vjerojatnost za uvodenje ovog porzea jer je od njega više štete nego dobiti

Mislim da je porez na dividendu vjerojatniji u smislu da će se vjerojatno oporezivati isplata dividende ili ćak možda i zadržavanje dobiti na računu (ala ADRIS) dok će se poticati reinvestianje dobiti , to bi po meni možda čak ispao i jako dobar potez.

Bilo kako bilo mislim da su ovo što lopina piše nebuloze , tko je lud da ide gledati sve u nazad po kojoj je netko cjeni nešto kupio prije 5godina itd.Mislim da ako ikada krene taj porez na kapitalnu dobit da će krenuti od datuma xy i gledat će se sve od tog dana nadalje. S obzirom na to kakve su se sve muljaže radile na HR tržištu kapitala i s obzirom na privatizacijsku pljačku i ostale divore mislim da je potpuna povjesna revizija nemoguća za izvesti (do kojeg perioda zapravo onda i gledati unazad i po kojim kriterijima) stoga mi je logičije da će biti ova druga opcja koju sam opisao.

Cilj uvođenja poreza na kapitalnu dobit je da država napuni kasu i smanji buđetski deficit.
I normalno bi bilo ako se uvodi da startne cijene budu što niže.To je državni interes.
Naš interes je da budu što više,a pošteno bi bilo da budu prema cijenama po kojima smo određene dionice kupovali i koje se vode po prosjećnim cijenama kupnje u portfeljima.
Koja će cijena biti važeća pojma nemam,ali samo razmišljam.
Konkretno:
BRIN sam kupio prosječno po 18,50.Zadnja cijena je 11.Recimo sa se više ne trguje do nove godine.
I odlučim prodati iduće godine.
Ako mi startna cijena bude 11 i prodam na recimo 15 izgubio sam 3,5 kn po dionici.Da ali moram
platiti i porez na dobit,jer ni država naplaćuje porez na dobit jer sam zaradio 4 kn od 11 do 15 i ako to bude 20 % tj.dodatnih 0,80 kn gubitka.Kako sam zaradio,ako sam izgubio.
I što je naš interes.Dakle,moj interes je pumpanje cijene BRIN da cijena bude što viša.Smatrao sam
da bi relevantna cijena po državnom diktatu trebala biti zadnja cijena a da bi to trebala biti cijena
na dan 31.12.a ne t-3 tj 28.12.2011.Twikser ,hvala na
Da sam Čačić i Linić u utorak bi počeo prodavati sve dionice koji se nalaze u državnom portferlju i srušio
burzu u prah i pepeo da bi startne cijene bile što niže.
A kako mi većina nismo Čačić I linić,a ni Milanović svi bi trebali bježati visoko na prodaju i netko bi sa
kupnjom jedne dionice BRIN mogao napucati visoko.I svi bi kolektivno to trebali napraviti u svim dionicama,da se godina završi sa visokim cijenama.
A poslije nove godine možemo trgovati i normalno.

Kolega HaoREN bolje je spriječiti nego liječiti.Ja ipak nebi prodavao MGMU koju sam kupio po 238,
VDKT po 110 a kupio po 4.500,INGR po 4.400.
Dakle ,trebamo prodavati dionice gdje su zadnje cijene veće od kupovnih ,uzeti dobit.I odma kupiti
za pet minuta jer tih 30 dana koje se računaju na razvijenom trulom zapadu vjerovatno neće
uvesti i kod nas.

Ovim napucavanjem svih dionica trebali bi se pozabaviti, naročito, većinski vlasnici dionićkih
društava koji namjeravaju jednom prodavati svoje dionice.JER oni bi trebali platiti porez na dobit.Dakle,naš interes je
napucavanje cijena u nebo dok se ne donese zakon.Malo morgen.Kod nas će biti suprotno i ako se
o porezu počne zujiti efekti bi trebao biti suprotan,jer veliki igraći nisu sposobni zaustaviti rulju u stampedu.

Kupnja vlastitih dionica u pojačanom ritmu,isplata dividendi što prije kao što radi TUHO,sve trebaju
napraviti da nas manje oderu,a oderat će nas manje ako cijene dionica budu što više.
Banke imaju raznih dionica u portfelju,Investicijska društva isto,zatvoreni fondovi isti i svi imaju zajednički intere,a to je da se cijene napumpaju.

Iskreno mislim da poreza na kapitalnu dobit nece biti….

– komunisti su u svojoj prvoj poslanici pod točkom III napisali porez na kapitalnu dobit i dividendu.
– to sam vam jučer napisala na temi komentara pa ste mi za ovaj citat odmah udjelili jedinicu.

– I love this game.
Pozdrav !

– 100% sam sigurna kako će nam komunisti uvesti te poreze.
– oni na žalost nemaju pojma što je to burza i kako to funkcionira.
– te ih sigurno neće puno zamarati to što će burzu ubiti.
– ali će postići veliku psihološku pobjedu jer će time poslati sliku ovom narodu koji je opljačkan, ponižen, bez posla i perspektive kako su upravo oni borci protiv nemilosrdnih i bezosjećajnih kapitalista.

– I love this game.
Pozdrav !

Cilj uvođenja poreza na kapitalnu dobit je da država napuni kasu i smanji buđetski deficit.

– to svi znamo kako love nemaju.
– komunisti su ipak socijalna vlada i ta socijalna davanja plus mirovine se neće dirati, možda nešto srežu povlaštene.
– oni će sigurno ići s porezima tamo gdje vide da love ima, a milijuni se svakodnevno vide na burzi i to žive love.
– a love imaju i firme koje djele dividendu, tući će sigurno i po tome.

– samo činjenice koje komunisti ne vide su kako premalo nas na burzi zarađuje, kako je većina pogubila lovu na burzi, kako jako malo firmi djeli tu dividendu.
– biti će zanimljivo što će raditi s bankama i bankarskom štednjom, zašto i tu ne bi išli porezi.
– samo u tom sektoru jedan krivi potez i odu depoziti preko grane.

– isto je tako i s firmama, u Srbiji je porez na dobit 10% .
– kod nas su ti porezi najveći u svijetu.
– pitam se koji investitor će u RH uložiti jednu jedinu kunu.
– jedino što je pametno to je pozatvarati ovo malo zdravih firmi koje rade i stjerati radnike na ulicu.
– ovo kako se radi u Sisku, samo nitko se ne pita zašto RH za svoje tunele, mostove, vijadukte kojih se je napravilo ohoho a nije se kupilo kilo željeza u Sisku
– ulaskom u EU ionako će se pozatvarati sva kanditorska indistrija plus Adris.

– a što je nama investitorima raditi ???
– polako ukeširati portfelj ili neke pozicije koje su o.k. ostaviti i ne dirati naredne 4god.
– za 50% portfelja kupiti zlata u Sloveniji i ostalih 50% investirati na burzi u Srbiji jer tamo cijene investitore, burza im je kao i naša dosta niska, likvidniost slićna, a imaju desetak dionica koje su o.k. i na nižim su fundamentalnim pokazateljima nego naše.

– I love this game.
Pozdrav !

mislim da ste malo zabrijali, poreza na kap dobit će sigurno biti, ali se neće donositi unatrag. prvo će se pisati, pa izglasati, pa će u njemu pisati datum kada će stupiti na snagu. a taj datum će značiti da se na dionice kupljene prije tog datuma neće odnositi osim ako se prodaju unutar nekog određenog roka. sve se to već odigralo u njemačkoj prije 3 godine.

@Lopina

Nitko ne zna koje ce stanje se uzeti kao pocetno. Logicno bi bilo da kapitalni gain bude prodajna – kupovna cijena.

U svakom slucaju ako si u gubitku na nekoj dionici mislim da je nije pametno prodavati slijedeci tjedan jer se moze desiti da se capital loss racuna od dana kupnje. U tom slucaju bi ti capital loss propao.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ivka, kakvi su tamo rezultati. Hoce li se navuci pozitivna nula da kraja godine ?

Informanka.

– u predzadnjem tjednu u ovoj godini sam u minusu -1.83% .
– možda do kraja godine zbog fondova koji će uljepšavati rezultate to ode i u plus, ali čisto sumnjam.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

Kako si ti rekla da je tvoj portfelj 50 milijuna, ispada da je gubitak 920 000 kuna.

… a taj datum će značiti da se na dionice kupljene prije tog datuma neće odnositi osim ako se prodaju unutar nekog određenog roka. sve se to već odigralo u njemačkoj prije 3 godine.

– svi ti porezi će nam donijeti pad burze od najmanje 10-20%.
– promet na burzi će biti 3-5 milijuna, ono što naprave mirovinci.
– a na trejdanje možete zaboraviti.

– I love this game.
Pozdrav !

Kako si ti rekla da je tvoj portfelj 50 milijuna, ispada da je gubitak 920 000 kuna.

– ja sam napisala ako s 50 napravim 100 kako je onda to 100%.
– a bila bih stvarno sretna kada bi taj moj gubitak bio 9.200.000,ookn, možda bi tada i taj portfelj bio punoooo veći.

– I love this game.
Pozdrav !

– za 50% portfelja kupiti zlata u Sloveniji i ostalih 50% investirati na burzi u Srbiji jer tamo cijene investitore, burza im je kao i naša dosta niska, likvidniost slićna, a imaju desetak dionica koje su o.k. i na nižim su fundamentalnim pokazateljima nego naše.

Ivka,

mozes ti investirati u Srbiji ili Sloveniji, ali ces porez na dividende i capital gain i dalje placati u zemlji u kojoj zivis i po zakonima zemlje u kojoj zivis. Sve dok si hrvatski rezident duzna si placati hrvatske poreze bez obzira gdje ostvarujes dobit.

Recimo Bank of Montreal ima ETF koji ukljucuje hrvatske drzavne obveznice. Kanadani koji posjeduju udjele primaju redovito kupon od ministarstva financija RH. Bez obzira sto u RH ta dividenda nije oporeziva, oni i dalje moraju platiti porez jer u Kanadi jeste.

– ja sam napisala ako s 50 napravim 100 kako je onda to 100%.
– a bila bih stvarno sretna kada bi taj moj gubitak bio 9.200.000,ookn, možda bi tada i taj portfelj bio punoooo veći.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

Dakle nemas ni blizu 50 milijuna kuna.

New Report

Close