Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ok . uvjerili ste me.

ok. ADplastiku sakupljam polako, ali sam čuo jednu prepostavku koja kaže: ad plastik proizvodi auto djelove za renalt (kako god da se piše) , a renault izvozi svoje aute u IRAK ili IRAN ( neznam točno koju, stalno ih brkam) , amerika sad planira napast tu zemlju u koju renault izvozi svoje automobile. sad kako će se taj rat odrazit na dionicu ADPL.
napominjem da je ovo trač koji sam čuo , dajte me uvjerite da je taj trač lažan.
i nemojte mi davat kulju, samo prenosim što sam čuo.

Darac,
tom "traču" (barem kako si ga neveo) uopće nije potreban demantij (tj. da te uvjerimo kako je lažan) – ovo pojašnjavam radi tebe samog.
Dakle ovako, ako se radi o planiranom napadu USA na "neku zemlju" onda to jedino može biti Iran. Iz Iraka, što se toga tiče, se upravo povlače. Dakle u tom slučaju Renault mnogo izvozi upravo u Iran. Čak i ako počne rat u Iranu, zasigurno počinje obnova Iraka. Tako da….
Uglavnom, tvoj "trač" je nelogičan i potpuno irelevantan po mom mišljenju.
Ugodni blagdani svima.

ok. ADplastiku sakupljam polako, ali sam čuo jednu prepostavku koja kaže: ad plastik proizvodi auto djelove za renalt (kako god da se piše) , a renault izvozi svoje aute u IRAK ili IRAN ( neznam točno koju, stalno ih brkam) , amerika sad planira napast tu zemlju u koju renault izvozi svoje automobile. sad kako će se taj rat odrazit na dionicu ADPL.
napominjem da je ovo trač koji sam čuo , dajte me uvjerite da je taj trač lažan.
i nemojte mi davat kulju, samo prenosim što sam čuo.

Evo moje iskreno mišljenje:

Očito je da nemate baš puno vremena za analizu dionica, a i mješate jednostavne pojmove kao Iran i Iraq te ne razumijete previše psolovanje ADPL ,HTa itd…Koliko sam primjetio kupujete/prodajete dionice na temelju onoga pročitanog na internetu na forumima i što čujjete od prijatelja…Po meni to je pravi put za izgubiti novac i bankrotirati , analize i odluke moramo donositi sami internet je pun ljudi koji drukaju za vlastite interese i lazu samo da bi sami zaradili za burek

Ako bas zelite savjet ja bih vam savjetovao da ulozite novac u indeksni fond, ili ako vec zelite sami kupite indeks…Dakle kupite sve dionice CROBEXa u omjeru u kojem su zastupljene u njemu , možete eventualno izbaciti neku (ja bi osobno npr izbacio INGR i HT (iako su to 2 neusporedive dionice) ) i za taj višak love kupite neku podcjenjenu dionicu koja nije u indeksu.

Profesionalni investitori imaju ogromno znanje, a opet smatra se da su dobri ako im je rezultat investiranja nešto bolji od indeksa stoga mislim da bi vama kao investitoru koji nema previše vremena za analize prinos jednak prinosu indeksa bio u potpunosti dobar i prihvatljiv. Ovo se čini dobriim potezom pogotvo zato što je cjelo HR tržište više manje pri dnu (po mom mišljenju)

Eto ovo nikako nije investicijski savjet samo moje osobno mišljenje..Od navedenih dionica imam ADPL.

...

Ivka, kakvi su tamo rezultati. Hoce li se navuci pozitivna nula da kraja godine ?

Informanka.

– u predzadnjem tjednu u ovoj godini sam u minusu -1.83% .
– možda do kraja godine zbog fondova koji će uljepšavati rezultate to ode i u plus, ali čisto sumnjam.

– I love this game.
Pozdrav !

a što će te dodatno uljepšavati…….kad si ti ionako lijepa curica…… [kiss]

sretan vam svima božić i puno bolji crobex u novoj vam želim…….nadam se da vas nova vlada neće nakititi porezom iz zahvalnosti što ste je izabrali……

Blagoslovljen Božić i Sretna Vam Nova Godina !

[kiss]

.

– ali stvarno imamo i jako dobrih firmi, uz to su i jeftine, upravo o tome vam piše gospon xy na svojem blogu, pametno piše i stvarno je šteta ne pratiti taj njegov blog.
– tamo imate puno korisnijih stvari nego na cijelom ovom forumu.

Ja se ne bih slozio. Forum nudi puno vise razlicitih pogleda i misljenja i pokriva vise dionica.

Ja sam procitao desetak postova na tom blogu i vise ne citam. Meni je taj blog bio vrlo interesantan kao socioloski fenomen, donekle kao informativni sadrzaj i vrlo malo kao edukacijski alat. Ja nalazim da blog ima puno elemenata socioloskog kulta:

1) Kultovi regrutiraju clanstvo iz populacije koja je pretrpjela veliko razocarenje ili gubitak. (u ovom slucaju financijski gubitak na burzi)

2) Kultovi simplificiraju njihove probleme i nude im simplificirana rijesenja. Sto su razocarenje i gubitak veci to je veca potreba za nekim jednostavnim rijesenjem koje ce brzo vratiti stvari u normalu. (Blog je prepun simplificiranih poredjenja, analiza i objasnjenja. P/B kao dominantan parametar, poredjenje domaceg i stranih trzista kao da operiraju na jednakim ekonomijama…)

3) Vodja kulta uvijek nudi ogromnu kolicinu ljubavi i paznje clanovima. ( Trosi se ogromnu kolicina vremena i napora da bi se potaklo ljude da i dalje kupe odredene dionice ili da prodaju druge)

4) Kultovi uvijek predstavljaju sebe kao zrtve institucija i mainstrema koji odbacuje njihovo vjerovanje. Clanovi cvrtsto vjeruju u trenutak preobrata kada ce nevjernici i sumljivci progledati, a kult ce se uzdici. (u ovom slucaju Mirovinski fondovi su te institucije i mainstream). Po pravilu sto je kult vise u problemima to se vise potencira skori dan velikog preokreta.

5) Svi kultovi su redovito u konfliktu sa svim medijima koje ne mogu kontrolirati i koji kritiziraju vodju. (prijetnja tuzbe Poslovnom, prisiljavanje na cenzuru)

Mnogi investitori pisu newsletters, blogove i slicno na kojima afirmiraju svoje investicije. Nitko nemoze pratiti sve to. Ja preferiram izvore sa kompleksnijim i kriticnijim preispitivanjem investicija.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Osobno smatram da blog ima značajan doprinos. Ako ga uzmemo i samo kao informaciju, a ne sugestiju, individualnim interesom za pojedine teme može se doći do vrlo sličnih zaključaka o kvaliteti funckcioniranja pojedinih elemenata našeg društva. Izuzimam temu čiste analize VP-a, već i ostale teme koje se javljaju kao motiv za pojedini tekst. Plus za blog i hrabrost, nikako ne mogu povezati riječ KULT(u negativnom smislu) uz osobu koja štuje djela Harukija Murakamija. Predlažem i Vama koji naslov, možda Vam bude jasnije.

1) Kultovi regrutiraju clanstvo iz populacije koja je pretrpjela veliko razocarenje ili gubitak. (u ovom slucaju financijski gubitak na burzi)

Drugim riječima, zbog male količine novca ne utječu na cijenu dionica.

2) Kultovi simplificiraju njihove probleme i nude im simplificirana rijesenja.

Što je tek onda forum? 😉

3) Vodja kulta uvijek nudi ogromnu kolicinu ljubavi i paznje clanovima. ( Trosi se ogromnu kolicina vremena i napora da bi se potaklo ljude da i dalje kupe odredene dionice ili da prodaju druge)

A u konačnici, zbog male količine novca, ne postiže se ništa.

4) Kultovi uvijek predstavljaju sebe kao zrtve institucija i mainstrema koji odbacuje njihovo vjerovanje. Clanovi cvrtsto vjeruju u trenutak preobrata kada ce nevjernici i sumljivci progledati, a kult ce se uzdici. (u ovom slucaju Mirovinski fondovi su te institucije i mainstream). Po pravilu sto je kult vise u problemima to se vise potencira skori dan velikog preokreta.

Činjenica je da su "njegove" dionice nadmašile crobex. Također je činjenica da su se mifovi nakrcali raznoraznim magmama i dalekovodima i ingrama i na taj način štitile loše investicije banaka-majaka, što zna svatko iole razuman i spomenut će to svugdje – osim ako se raspravlja o Bakiću.

Meni se više čini da postoji kontra-kult. Ta i vi ste sami morali izdvojiti dosta svoga vremena da napišete ovaj post. Pardon, analizu. 😀

5) Svi kultovi su redovito u konfliktu sa svim medijima koje ne mogu kontrolirati i koji kritiziraju vodju. (prijetnja tuzbe Poslovnom, prisiljavanje na cenzuru)

Svatko tko zaprijeti tužbom ustvari je Charles Manson… Prilično kultno stajalište.

ovaj tjedan sam dovrsio prosinacko postavljanje na kupnji. na preostalim likvidnima ce me pocistiti drugi tjedan, ali mislim da cu s neostvarenim nalozima na nekim nelikvidnima uci u 2012. poslije nove godine razokrivam stanje portfelja, kupnjama se dosta promijenilo. u sijecnju jos dopunjavam kupnje s nekim kamatama koje cekam.
ugodni blagdani!

a što će te dodatno uljepšavati…….kad si ti ionako lijepa curica…… [kiss]

sretan vam svima božić i puno bolji crobex u novoj vam želim…….nadam se da vas nova vlada neće nakititi porezom iz zahvalnosti što ste je izabrali……

U slucaju da se uvede porez na capital gain slijedece godine.

Sve sto prodate zakljucno sa utorkom 27.12.2011 sa dobiti se nece racunati kao capital gain. Sve sto prodate nakon toga dana sa dobitkom ce se oporezivati.

U vecini zemalja je slucaj da ako prodate dionicu za capital loss i kupite je ponovo unutar narednih 30 dana, taj capital loss vam porezna ne priznaje. Vrlo moguce da ce tako biti i u HR.

Porez se placa na iznos = capital gain – capital loss + dividende. Ukoliko je iznos pozitivan ulazi u income za tu godinu. Negativan iznos se prebacuje u naredne godine. Odnosno mozete koristiti gubitak iz recimo 2012-e da umanjite dobit u narednim godinama.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Iskreno mislim da poreza na kapitalnu dobit nece biti barem zasada jer to bi em ubilo burzu, em nebi donjelo neke koristi u državi zbog zanemarivog prometa na burzi i zanemariv broj ljudi koji zapravo imaju dobit, samo bi se drzavi napravio problem radi priznavanja poreznih olaksica zbog gubitka na burzi…Po meni jako mala vjerojatnost za uvodenje ovog porzea jer je od njega više štete nego dobiti

Mislim da je porez na dividendu vjerojatniji u smislu da će se vjerojatno oporezivati isplata dividende ili ćak možda i zadržavanje dobiti na računu (ala ADRIS) dok će se poticati reinvestianje dobiti , to bi po meni možda čak ispao i jako dobar potez.

Bilo kako bilo mislim da su ovo što lopina piše nebuloze , tko je lud da ide gledati sve u nazad po kojoj je netko cjeni nešto kupio prije 5godina itd.Mislim da ako ikada krene taj porez na kapitalnu dobit da će krenuti od datuma xy i gledat će se sve od tog dana nadalje. S obzirom na to kakve su se sve muljaže radile na HR tržištu kapitala i s obzirom na privatizacijsku pljačku i ostale divore mislim da je potpuna povjesna revizija nemoguća za izvesti (do kojeg perioda zapravo onda i gledati unazad i po kojim kriterijima) stoga mi je logičije da će biti ova druga opcja koju sam opisao.

...

New Report

Close