Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

hahahaha…..čađara i dobit……ću da se besim ……rekao bi kolega james
biće da su prefakturirali malo realizacije iz iduće godine bez pripadajućih troškova

Proizvodnja gnojiva je vrlo perspektivna jer sve ukazuje da ce potraznja za hranom, pogotovo u zemljama u razvoju rasti. Medutim, trebate biti svjesni da se situacija u ovom sektoru moze radikalno promjeniti samo jednim potpisom, onim americkog predsjednika. Vise od 40% americke proizvodnje kukuruza se trosi na subvencioniranu proizvodnju etanola. Ako US administracija odluci smanjiti ili ukinuti subvencije onda ce cijena gnojiva na svijetskom trzistu dozivjeti masovan kolaps.

Ulagaci u ovaj sektor trebaju pazljivo pratiti ne samo ekonomske, nego i politicke procese kako bi pravodobno reagirali i ostvarili profite.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

ATPL, ULPL… FRNK ima 1,8.

Okej, onda bez obzira na cikličnost brodara mislim da je ATPL dobra kupovina, mada je nemam nit je mislim imat. Kod ULPL mi je potpuno nejasna i mutna ta njihova raspodjela dionica, što li već, a većinski vlasnik FRNK-a već godinama vrlo jasno pokazuje koliko mu je stalo do malih dioničara.

Kod PTKM imamo transparentnu i sposobnu upravu, imamo i jako sposobnog čelnog sindikata koji ima big picture, imamo tržišne cijene glavne sirovine i tržišnu cijenu proizvoda i imamo globalno cjenovno konkurentan proizvod.

Mislim da bi P/E x P/BV trebao predstavljati onaj osnovni eliminator, pretpostavku za daljnje istraživanje, odnosno analiziranje.

Pa dobro jutro da svaka od njih ima neku nepremostivu manu, zato im i je ispod 4.
Čelnik sindikata ima big picture? Pa ja ću da se besim!

Pa dobro jutro da svaka od njih ima neku nepremostivu manu, zato im i je ispod 4.

Big picture na način da ne gleda samo na visinu plaće radnika, za razliku od klasičnog hrvatskog sindikalista. Nego, koja je nepremostiva mana PTKM?

Big picture na način da ne gleda samo na visinu plaće radnika, za razliku od klasičnog hrvatskog sindikalista. Nego, koja je nepremostiva mana PTKM?
[/quote]
Vlasnik, sindikat, višak radne snage, političko odlučivanje, ne razumijevanje globalnih ekonmskih kretanja kojima je izložena. To mi ovak od prve pada napamet bez da gledam izvješće.

U pokeru imaš pravilo – u prvih pola sata se skuži koje najslabiji igrač za stolom, ako ne skužiš u prvih pola sata – znači da si ti najslabiji igrač. Sad vidi zašto ne vidiš mane PTKM. [thumbsup]

[/quote]
Vlasnik, sindikat, višak radne snage, političko odlučivanje, ne razumijevanje globalnih ekonmskih kretanja kojima je izložena. To mi ovak od prve pada napamet bez da gledam izvješće.

U pokeru imaš pravilo – u prvih pola sata se skuži koje najslabiji igrač za stolom, ako ne skužiš u prvih pola sata – znači da si ti najslabiji igrač. Sad vidi zašto ne vidiš mane PTKM. [thumbsup]
[/quote]

Sada bi bio bezobrazan i kazao koja je najveća mana, ali neću jer bi u protivnom netko (ne na ovom forumu) mogao (po)dići tužbu protiv mene [kiss]

Vlasnik je država, a to je dvosjekli mač. Jednom lošom političkom odlukom PTKM se može otjerati u stečaj, a jednom dobrom privatizirati. to je prihvatljiv rizik. Sindikat je ne tako davno pristao na 20-postotno smanjenje mase plaća, a plaće u ukupnim rashodima sudjeluju s jedno devet posto. Vaše razmišljanje klasično je za nekoga tko ne prati PTKM i to mi je drago. 😉

P/E X P/BV =manje od četiri 4

dobro, jel ti stvarno vjeruješ u takve stvari? pa koliko buffetta bi bilo na svijetu da je tako jednostavno?

[/quote]

Lopina,

Sto 4, imas ih koliko hoces koji zadovoljavaju uvjet P/E x P/B manje od 2. Europske banke, velike US banke, RIM,… I za razliku od ovih tvojih dionica njihove su izuzetno likvidne.

Cuj ako je P/E x P/B jako nizak onda obicno postoji neki ozbiljan problem sa tom tvrtkom odnosno ocekivanja investitora su ekstremno niska.
[/quote]

Sve nabrojane strane dionice imaju dobar razlog zašto su tako nisko,ali PTKM nema,ona i još nekoliko dionica su žrtve očajno neefikasnog tržišta kapitala,ali to je ujedno i prednost onome koji ulaže na ovom tržištu.Jer ima priliku "uloviti" pocijenjene dionice.

"Only dead fish swim with the stream"

@bigfoot

Moguce, ali i ostali proizvodjaci gnojiva se trejdaju na vrlo niskom P/E. Agrium forward P/E je 7.14, a CF Industries 6.06.

Te kompanije za razliku od PTKM imaju razvijenu globalnu prodaju (Agrium je najveci poljoprivredni retailer na svijetu), placaju neku dividendu, redovito kupuju svoje dionice, nemaju drzavu za vecinskog vlasnika, ne placaju ni 30% NG koliko placa Petrokemija, sjedista su im u vrlo stabilnim zemljama gdje se mogu vrlo jeftino zaduziti (US, Kanada), nemaju nikakvih problema sa dostavom NG-a.

Uz sve to oni nemaju neki znacajnije veci P/E od PTKM koja je definitivno puno riskantije ulaganje od Agriuma i CF-a.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

@Twixer – sve stoji, međutim, PTKM tek od iduće godine ima pravo birati dobavljača plina, dakle pregovarati o cijeni, tako da će se i pravi (eventualni?) potencijal vidjeti tek iduće godine. Upravo je liberalizacija plinskog tržišta ono na čemu većina vlasnika ove dionice temelji svoja očekivanja.

Spomenute tvrtke (AGU, CF) poslovale su ove godine, ako me pamćenje ne vara (ili je to bila YRA?) s NPM od 20%. Uzmimo da je to maksimum efikasnosti kojega PTKM iz objektivnih razloga ne može doseći. No, ako uzmemo da će PTKM imati 2,8 milijardi kuna prihoda, a da uzmemo i "samo" 10% NPM (govorim o 2012. godinoj) dolazimo do 280 mil kn zarade, što bi uz P/E od 5 dalo 420 kn po dionici.

Naravno da u ovom trenutku godišnja zarada PTKM od 280 mil kn izgleda kao sf (kao što je lani bio sf očekivati od PTKM 120 mil kn godišnje zarade) no to je neki okvirni potencijal, pogotovo kad se u obzir uzme da Hrvatska zadovoljava preko 60 posto svojih potreba za plinom iz vlastitih izvora, a PTKM 65% svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu – dakle tržište postoji.

Usto, za razliku od većine direktora državnih poduzeća, Jagušt nije stranački kadar, nedvojbeno je pokazao sposobnost, a iza sebe ima respektabilnu poslovnu karijeru:

– Zaposlen u INA Petrokemiji Kutina od 1972 do 1987.g., na različitim poslovima – od
inženjera na postrojenju, voditelja projekta amonijak – urea II, do Tehničkog direktora
– od 1991. do 1997. godine predsjednik Nadzornog odbora INA Petrokemije
– od 1999. do 2001. godine predsjednik Uprave Petrokemije d.d.
– Predsjednik Uprave Petrokemije d.d. od 7. svibnja 2010. godine
– Na rukovodećim radnim mjestima u drugim poduzećima:
– INA Commerce Zagreb od 1987. do 1991. direktor sektora za INA Petrokemiju
– INA d.d. Zagreb od 1991. do 1993. izvršni direktor za INA Petrokemiju
– Interina London od 1993. do 1999.g., direktor i direktor za mineralna gnojiva
– Agrokor trgovina od 2001. do 2008.g., član Uprave, direktor
– Gorup Klanjec od 2008. do 2010. g., član Uprave

Zanimljivo je da ga je na položaj predsjednika Uprave PTKM vratio upravo Željko Klaus, glavni sindikalac. A jedan od prvih Jaguštovih poteza bio je smanjenje plaća radnicima.

To je nešto što, priznat ćete, ne zvuči kao hrvatska priča.

sto se tice ukidanja subvencija za proizvodnju etanola i biodizela mislim da su sanse zbog nestabilnosti na srednjem istoku vrlo male.Sto se tice razvijene prodaje nevidim bar po izvjestajima da PTKM ima problema sa plasmanom,ko kaze da i Ptkm u bliskoj buducnosti 1-2god nece davati dividendu,prije dvije godine na glavnoj skupstini je izglasano da Ptkm moze kupovati dionice na trzistu ali zbog okolnosti i negativnog poslovanja to nije radila,koliko ce placati plin to cemo skoro saznati 1q bi mogao dati neke okvire,a sto se tice drzave kao vlasnika to se moze promjeniti gospodine Twixeru da imamo pogodnosti koje ste naveli u gornjem postu valada nebi cijena bila 180kn kao i sve na burzi kazem ima ciklicni karakter prije je to bila gradjevina,brodogradnja,banke mislim da u ovom trenutku zvoni za energetiku i hranu a vi kako ocete.Ako imate dionice PTKm jos uvijek su oko 180 pa imate bida prodajte ako mislite da su preskupe

Lebowski,

Kod fertilizer kompanija je jako tesko odrediti buducu zaradu jer su cijene gnojiva vrlo volatilne. Jedan od razloga sto fertilizer kompanije nemaju velike dividende, nego se oslanjaju uglavnom na stock buyback, je sto ni one same ne mogu procijeniti buduce prihode. Ako u dobroj godini znacajno povecaju dividendu pitanje je da li ce biti u mogucnosti da to ponove slijedece godine.

Ono sto je predvidljivije je rezanje troskova i ako se taj proces kvalitetno privede kraju onda bi se smanjio rizik i povecale multiple.

New Report

Close