Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

kolega best buy je ako to sami napravite. Ovako je best sell

Viadukt na daljnjem putu nizbrdo, Tehnika kupnje skoro da i nema prodaja se naslaguje, Ingru ubijaju nedaju joj da diše, još jedino borba na IGH a pitanje je do kada će izdržati bez potopa.

Kolega lopina toliko ste se raspisali o tim ZIFovima da sam odlučio o jednom malo proguglati. Uzeo sam Brin. Iz njihove stranice uopće ne mogu isčitati što oni sve posjeduju, osim nekakvih adresa nekretnina. Naknade su im prilično visoke, te nikada ne bih uložio kod njih novce. Pogotovo zbog toga što tim novcem onda oni upravljaju, a ne ja. A što se tiće njihovog poslovanja evo rezultata-
Prinosi
Od osnutka – 31,51%
Zadnjih 12 mjeseci – 4,27%
Ova godina – 9,74%
Prosječni godišnji prinos – 4,91%

Dakle ne mogu reći ni da im baš ide. Njihovo zlatno doba je završilo 2007. god. kada su se takve poslovnice otvarale na svakom uglu.

BRIN
ova godina -9,74 je dobar rezultat jer je crobex pao i više
Ove godine sam brao masline.Urod je bio 75% loišiji nego prošle godine.U nekom polju 50% lošije,negdje i 90% a u prosjeku 75%.
BRIN se sastoji od polja ,a svako polje je dionica.Kako je svaka dionioca manje rodila logično je da je
urod bio lošiji nego godinu ranije.Ali ipak manje loš od prosjeka.To je dobar rezultat.
Važna napomena:
Kako je predpotopno vrijeme/prije 2008/isplaćena dividenda od gotovo 70 kn u četiri pet godina,
a to je činilo gotovo 70% od početnog uloga od 100kn ,a sadašnji NAV je 47 ipak se ne radi o negativnom prinosu ili gubitku već o dobitku u dugom razdoblju.
A promatrajući ovaj potop crobexa sa 5.100 na sadašnjih 1.780 bodova to i nije loš rezultat.
Dapače za BRIN se može reći da se dobro drži,a SLPF je vjerovatno ostvario najveću dobit po dionici
od početka godine.

SLPF
na sadašnju cijenu od 21 kn dobit od početka godine iznosi točno 6 kn.

6:21=0,28,6
Mislite da je dobit od 28,6% na naš ulog u vremenu od 11 mjeseci mala..U tržištu koje pada to ostvaruju samo vanzemaljci!SLPF i Lopina!

Molio bi samo da me ne tapšete po ramenu kada utvrdite kolioko ste bili slijepi i pred zdravih očiju.
To se u prometu zove mrtvi kut.Skoncentrirajte se na vožnju.

Nadam se da se ne vrijeđate.Samo sam dobronamjeran!

Molio bi samo da me ne tapšete po ramenu kada utvrdite kolioko ste izgubili na DKVS, LCDS, MGMA, LPLH…. i pred zdravih očiju.

[rolleyes] [lol] [lol] [smiley] [thumbsup]

– I love this game.
Pozdrav !

ivka …..kad će tvoj balasni iz minusa….. [smiley]

Molio bi samo da me ne tapšete po ramenu kada utvrdite kolioko ste izgubili na DKVS, LCDS, MGMA, LPLH…. i pred zdravih očiju.

[rolleyes] [lol] [lol] [smiley] [thumbsup]

– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]

DKVS-bio je to pun pogodak
A LPLH sa 90/prosjek/ izašao na 180_to mi je bio prvi pogodak nakon TNPL sa 1000 na 2000.
LCDS mi je bila jedina dionica sa velikom dobiti u 2008 godini.A i ove godine je to bio dobra
pozicija za onoga tko je na skupštini glasao protiv delistinga.Ali tu rasplet tek slijedi pa razmišljam
da li da dam po 25./prosječni ulaz mi je 23/.Bum se sudil ćini mi se!
MAGMA me ljubi od kada je pala na 6.U MAGMI nikada nisam bio duže od tri dana.Na mali kapital u desetak krugova zaradio preko 200%.

Upravo je nevjerovatno kako prepoznaješ moje najbolje investicije.

Hvala što me podsjećaš na uspjeh.Dižeš mi moral.

Na ZSE će teći med i mlijeko!

Kolega nije vrijeđanje, već promatranje. Mislim da ste među rijetkima koji kupuju ZIFove, no to vam može biti prednost ukoliko se nekom te dionice svide. Ja ih baš puno nisam promatrao, jer mislim da je pametnije sam svoje novce ulagati i donositi odluke. Ima dosta kvalitetnih dionica koje su trenutno jako podcijenjene, jer su nelikvidne. No rezanjem pozicija moglo se jako dobro zaraditi na takvima. Samo je problem što danas skoro nitko ne želi prodati sa 20% zarade, već prodaju sa 20% minusa. U ovim kriznim vremenima stalno spominjete ernt i ht kao loše dionice, odnosno da se na njima neće moći zaraditi. Ernt je u zadnje dvije godine bio rudnik zlata za velike i male investitore. A mislim da će svi oni koji danas investiraju u njega barem zadržati glavnicu.

Protiv ZIFova nemam ništa, no koliko su to uopće transparentne tvrtke?

Viadukt na daljnjem putu nizbrdo, Tehnika kupnje skoro da i nema prodaja se naslaguje, Ingru ubijaju nedaju joj da diše, još jedino borba na IGH a pitanje je do kada će izdržati bez potopa.

Di u građevinski sektor,preopasna situacija ako imaš namjeru ulaska. [bye]

IGH-potop je u toku sa malim zastojima.
Tehnika -slična situacija.
Ingra-no coment-u daljnjih godinu-dvje-samo kratko na dan-dva ,zarada par %-postotaka .

Kratko razmišljanje: DIVERZIFIKACIJA PORTFELJA(dionički dio)

AKo je diverzifikacija na Američkom tržištu – imati 30 dionica – koja kvantiteta istih bi trebala biti zadovoljavajuća na ZSE?

Ja mislim oko 5. Ne više. Jer sa 30 dionica u svom portfelju na ZSE ste praktički kupili index – a mislim da malo tko to želi.
Što je za NYSE 30 to je za nas 5 ili manje( daleko je i veća razlika ali uzimamo ono najlikvidnije(za naše pojmove))

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

DKVS-bio je to pun pogodak

osim za one naivne koje si navukao unutra bajkama o BV-u od 300 kn pa im svoje dionice DKVS-a fino iskipao po 20 kn…sad je cijena 2 kn, a uskoro će biti delistiran DKVS s burze
peče li te bar malo savjest?

moji postovi na forumu su moje mišljenje, nisu financijski savjeti niti poziv na kupnju/prodaju dionica ili ulaganje u iste

Kolega nije vrijeđanje, već promatranje. Mislim da ste među rijetkima koji kupuju ZIFove, no to vam može biti prednost ukoliko se nekom te dionice svide. Ja ih baš puno nisam promatrao, jer mislim da je pametnije sam svoje novce ulagati i donositi odluke. Ima dosta kvalitetnih dionica koje su trenutno jako podcijenjene, jer su nelikvidne. No rezanjem pozicija moglo se jako dobro zaraditi na takvima. Samo je problem što danas skoro nitko ne želi prodati sa 20% zarade, već prodaju sa 20% minusa. U ovim kriznim vremenima stalno spominjete ernt i ht kao loše dionice, odnosno da se na njima neće moći zaraditi. Ernt je u zadnje dvije godine bio rudnik zlata za velike i male investitore. A mislim da će svi oni koji danas investiraju u njega barem zadržati glavnicu.

Protiv ZIFova nemam ništa, no koliko su to uopće transparentne tvrtke?

Svojedobno je xy bio u FMPS, ali nije dočekao da se otključa vrijednost. Basler osiguranje je kupilo veliki paket. A o transparentnosti, na stranicama se može pregledati sva imovina koje posjeduju… kada govorimo o ZIF-ovima mislim da je FMPS ipak ispred BRIN-a, SLPF.a i sl

Rohbau

FMPS je nekretninski fond,a SLPF i BRIN su zatvoreni investicijski fondovi.
FMPS 17:74=0,23 diskont 77%
SLPF i BRIN diskont nešto preko 60%

I po tom pokazatelju FMPS je povoljnija kupnja.

(100-60):(100-77)=40:23=1,74

Rastom FMPS za 74% tj sa sadašnjih 17 kn na cca 30 kn FMPS bi bio diskontiran kao sada BRIN na 18
i SLPF na sadašnju cijenu od 21.

Ali FMPS koji gotovo cjelokupnu imovinu ima nekretninskim projektima ove goidne i dalje ostvaruje gubitke jer cijene nekretnina padaju.Isto se očekuje i 2012.i priča se o daljnjem padu cijena
nekretnina te kratkoročno FMPS s obzirom da ne bi trebao ostvarivati dobit u ovom trenu možda nije
pametna kupnja,ali dugoročno vjerovatno jedna od boljih investicija.

SLPF i BRIN kao zatvoreni investicijski fondovi će dijeliti sudbinu otvorenih fondova koji ulažu
u bivše jugoslavenske republike ,a sadašnje države.
Auktor koji je preuzeo SPLF je uspio ove godine
zaraditi 6 kn po dionici u padajučem tržištu.
dvanaestak posto na NAV ,a s obziron na diskont velikih 29% na naš ulog od 21 kn po dionici.
SLPF smanjuje temeljni kapital sa 9o na 20 kn i pokriva gubitke iz 2010,a ostatak ide u rezerve.
To je prijedlog za Glavnu skupštinu koja će se održati početkom sječnja.
Prijedlog za Glavnu skupštinu je otkup vlastitiuh dionica do maksimalno 10% svih dionica, s time da minimalna
cijena otkupa može biti nova nominala od 20 kn,a maksimalna cijena otkupa dionice
ne može biti preko NAV koji jer u ovom trenu oko 53 KN.
I otvara se prostor za isplatu dividende.Da li će biti isplačeno tih 6 kn dobiti u 2011 ili više odlučit
će većinski vlasnik Auctor.
BRIN s obzirom na pad NAV u 2011 od desetak posto vjerovatno neće isplačivati dividendu,ali postoji
mogućnost da netko odlući ući u preuzimanje koje je u SLPH već napravljeno po 27 kn mislim u
ožujku ove godine.
Ne bi trebalo zanemariti da je SLPF isplatio 10 kn po dionici prije godinu dvije sa smanjenjem
nominale od 100 kn na 9o.
BRiN je u predpotopno vrijeme/prije 2008/isplatio gotovo 70 kn dividende.
I zato smatram da je kratkoročno SLPF najbolja kupnja,BRIN bi mogao oživiti jer Varaždinci dolazer na vlast/Čačić je deseti dioničar sa 15.000 kom koje je kupiuo po 100 kn/.

Sve su to ziceri u kojima će strpljivi sigurno zaraditi više od 100% u slijedečih nekolikih godina.

Možda će se u INGRI zaraditi više,možda i u DLKV ,možda i MGMA,možda i u HGSoot ,ali možda.
Jer sve to može i u stećaj.A ovi ZIFovi su ziceri jer nisu zaduženi,a imaju veliku diverzifikaciju
portfelja.

BRIN+SLPF+FMPS+QUNE+JAKT/mislim da je uteka/=siguran med i mlijeko u potocima…za satrpljive

New Report

Close