@ ivana kakve kriterije za dividendni index?
Visina dividende , veliki postotak dobiti isplaćen u dividendu,
konstanta isplate dividendi zadnjih x godina uvrštavati povlaštene ili redovne dionice, da li uključivati izvaredne dividende ? Ne može se to tek tako sklepat. Po meni bi trebali sljedeći kriteriji , društvo posluje sa operativnom dobiti zadnjih 5 god, zadovoljavajuća likvidnost,
Kako smo prošli u listopadu:
31.10. 30.11. postotak-cijena-diskont
Crobex 1852,27 1.739,29 -6,1% ————0
Crobex10 1019,31 962,23 -5,6%————0
div.dion.——————– -5,2 ————-0
BRIN 49,56 47,05 -5,1 –17,90 –62%
KAPF 286,74 269,77 -5,9—————
SLPF 54,94 52,77 -4,0—21,03–60%
JAKT 73,92————————————-
FMPS 74,96————————————
QUNE 115,48———————————-
Dakle,SLPF opet najbolji,čak je manje pao od dividendnih dionica.
BRIN ravnopravan sa dividendnim dionicama ,bolji od crobexa i crobeksa10.Super.
Za JAKT,QUNE i FMPS još nemamo NAV za 30.10.
U toku ova tri dana trgovanja u prosincu gotovo da je nadoknađen gubitak u studenom tj nekih 4 do 5%.Da,ali na vaš porfelj vaša imovina je rasla upravo toliko.
Moja imovina je rasla dva do četiri puta više u ZIFOVIMA jer ja za 1 kupujem 2,5 do 4,5 puta više i tako će biti stalno.
I tko će na kraju imati više.Samo strpljenja.
BRIN+SLPF+FMPS+JAKT+SLPF=med i mlijeko mu potocimai to sigurno!
Shortanje AUD-a.
MIslim da bi bilo pametno polako spremati taktiku.
Australija je izvozna zemlja. Izvozi 69 posto svojih exporta prema Istočnoj Aziji, od kojih najveći dio u Kinu. Najveći dio tih izvoza su sirovine koje pak idu u Kini u nekretninske/infrastrukturne radove.
Pošto je Kinesko tržište nekretnina poraslo u glavnim gradovima oko 150% od 2003 do 2010 ili otp više od 20 posto godišnje mislim da je tu potražnja oslabila a svakako i spuštanje reserve ratio-a za pola postoima indkicaiju usporavanja.
Hence, pad nekretninskog sektora, pad uvoza rude, pad izvoza Australije, pad AUD-a( u kojem postotku – sami procijenite)
Molim pro i contra.
Napomena: sam ne špekuliram ali evo ovako kao postavka je interesantno.
@ ivana kakve kriterije za dividendni index?
Visina dividende , veliki postotak dobiti isplaćen u dividendu,
konstanta isplate dividendi zadnjih x godina uvrštavati povlaštene ili redovne dionice, da li uključivati izvaredne dividende ? Ne može se to tek tako sklepat. Po meni bi trebali sljedeći kriteriji , društvo posluje sa operativnom dobiti zadnjih 5 god, zadovoljavajuća likvidnost,
Kako smo prošli u listopadu:
31.10. 30.11. postotak-cijena-diskont
Crobex 1852,27 1.739,29 -6,1% ————0
Crobex10 1019,31 962,23 -5,6%————0
div.dion.——————– -5,2 ————-0
BRIN 49,56 47,05 -5,1 –17,90 –62%
KAPF 286,74 269,77 -5,9—————
SLPF 54,94 52,77 -4,0—21,03–60%
U toku ova tri dana trgovanja u prosincu gotovo da je nadoknađen gubitak u studenom tj nekih 4 do 5%.Da,ali na vaš porfelj vaša imovina je rasla upravo toliko.
Moja imovina je rasla dva do četiri puta više u ZIFOVIMA jer ja za 1 kupujem 2,5 do 4,5 puta više i tako će biti stalno.
I tko će na kraju imati više.Samo strpljenja.
BRIN+SLPF+FMPS+JAKT+SLPF=med i mlijeko mu potocimai to sigurno!
[/quote]
A što reći nakon današnjeg dana.
Ako ste jučer imali 100 danas ste pali za cca 2% ako ste ulagali u crobex 10 ili crobeks 24
Dakle,sa 100 pali ste na 98.
Ja sam u diskontinuiranim ZIFovima za 100 kupio 250 do 450 u ovisnosti o kojem se ZIF fondu radi.
I isto sam izgubio 2% te umjesto 250 imam 2% manje tj 245 odnosno umjesto 450 padam na 441.
Relativno, koliko kada pada vaš portfelj pada i moja konsolidirana imovina ali omjer ostaje isti.
100:98=250:235=450:441
da ali kada porfelj rasate 2% vi na 100 dobijate 2 ,a ja 5 na 250 ili 9 na 450,a isto sam ulažio 100
I normalno da vam postavljam pitanje:Tko će imati više.
I molio bih vas da mi za neko vrijeme ne kažete da sam bio u pravu,jer ako se bavite dionicama
morate vidjeti budućnost.
A ovo je matematika male mature i jasno pokazuje budućnost.
Za dionice ne treba velika mudrost već samo malo zdravog razuma.
Tko ozbiljno koristi abak na ovakvom podcijenjenom tržištu će uživati u obilju meda i mlijeka.
@lopina
Da bi vidio budućnost…….odvrti prošlost. Na čemu i s kim si najviše zaradio? Puno se trudiš, preljevajući iz šupljeg u prazno. Kupi nešto u šta vjeruješ, odmori se i čekaj.
Evo baš sam pogleda SLPF ( istini za volju prvi put ih gledam ) napra
vili su kvalitetnu štetu na kapitalu
upisani kapital 301 000 000 kn a sada je 184 000 000 u revalorizacijskim rezervama – 104 500 000 smanjenja financijske imovine odnosno nerealiziranih gubitaka. U odnosu na prošlu godinu revalorizacijske rezerve su se smanjile za 30 000 000 kn (vjerojatno porast fin imovine )
Ima li gdje struktura u što fond ulaže ??
@lopina
Da bi vidio budućnost…….odvrti prošlost. Na čemu i s kim si najviše zaradio? Puno se trudiš, preljevajući iz šupljeg u prazno. Kupi nešto u šta vjeruješ, odmori se i čekaj.
Pa to i radim.
Ful sam u ZIFovima i čekam.To su ziceri zbog velike disperzije njihovih portfelja i naravno zbog
velikog diskonta.
Evo baš sam pogleda SLPF ( istini za volju prvi put ih gledam ) napra
vili su kvalitetnu štetu na kapitalu
upisani kapital 301 000 000 kn a sada je 184 000 000 u revalorizacijskim rezervama – 104 500 000 smanjenja financijske imovine odnosno nerealiziranih gubitaka. U odnosu na prošlu godinu revalorizacijske rezerve su se smanjile za 30 000 000 kn (vjerojatno porast fin imovine )
Ima li gdje struktura u što fond ulaže ??
SLPF——— 31.12.2010—— 30.11.2011.—- promjena u %
cijena dionice—–28——————-21——— pad 25%/indeks 75/
NAV —————–46,77—————52,77————rast 13%/indeks 113/
Crobex————-2110,93————1776,23———–pad 16%/indeks 84/
Ovakav skor rade samo vanzemaljci kao što je SLPF ove godine.Vjerovatno ulažu u nekoj dalekoj galaksiji.
Indeks pao 16%,a oni narasli 13%.
113:84=1,345
pobijedili crobeks 34,5%,nemoguća misija
I ja spadam u vanzemaljceu jer sam ostvario virtualnu dobit od
preko 20%,a realnu nešto preko 10%.
Za sada pušim destak posto na ZIFovima,ali odlučio sam čekati i ako nešto kapne ili neki od ZIFova
dobro potegne i dalje se krcati po ovim cijenama.
Za BRIN mislim da je u ovom trenutku povoljnija kupnja od SLPF iako su i jedan i drugi trže na cca 60% NAV radi pobjede kukuriku koalicije_Varaždinci dobijaju na cijeni
Mislim da će fimino carstvo najviše profitirati.
Dakle,po abecedi.
BRIN/HEFA,VIS/ ,FMPS,VART,VLDS/BPBA,HEFA,VIS/.
Na ZSE će biti i meda i mlijeka!
Ful sam u ZIFovima i čekam.To su ziceri zbog velike disperzije njihovih portfelja i naravno zbog
velikog diskonta.
samo ti kupuj "zicere" dok ti svi ne nestanu s burze kao LCDS….
ja radije kupim "fondovsko smeće" kako ga ti zoveš poput ERNT ( kupnja nedavno na 1050 kn, već sad sam u lijepom plusu koji će još prilično narasti) pa čak i HT koji će kako ide prema dividendi također narasti na ovu cijenu baerem 10-20%…. i što je najbitnije, mogu izaći van u svakom trenu ako mi zatreba keš bez da utječem na cijenu…a probaj to ti napraviti na svojim "biserima"
DIVIDENDNE DIONICE
Čačić sinoć izjavio da će se dividende oporezivati.
Dakle,na HT veliki ulagači mogu otpisati/vjerovatno 15%/
Da bi HT isplatio 20 kn dividende trebao je zaraditi 25 kn i nakon odbitka 20% ostaje neto 20.
Da bi sada isplatio 20 treba zaraditi
20:x=65:100 x=30,76 kn dobiti po dionici
Kako dodit ne raste na granama doći će do pada islpate dividende sa 20 na 16 ili sa 22 na 17,6,ili je možda neće ni biti.Dakle,rentabilnost uloga u dividendne dionice bi se trebale smanjiti.
Dakle,te dionice bi trebale pasti.
Ipak,smatram da se ovo neće odnositi na ovu crkavicu od HT paketa od 69 kom iz IPO jer bi mogla
nastupiti reakcija,pa čak i prijevremeni izbori.Ali veći iknvestitori bi mogli dobiti po prstima.
Zadržane dobiti iz ranijih razdoblja/ATPL,ULPL,TNPL,KODT,LEDO…./će se možda moći isplaćivati i bez plaćanja poreza na dividendu,jer u momentu ostvarenja te dobiti taj porez nije postojao.
Ipak,nikad ne reci nikad.
ERNT je iskoristio godine kada je ostvarivao pravo na neoporezivanje dividende, pa se prošle godine zaletio u godine kada je zakon o oprozivanju dividende bio na snazi,tj.za vrijeme Račanove vladavine.
Kako je ove godine ERNT loše poslovao ukoliko se bude davala velika dividenda tada to neće biti moguće iz dobiti tekuće godine pa će onaj višak koji ulazi u predhodana razdoblja biti oporezovan
kao i prošle godine.
Da li se može očekivati da će se početi davati akontacije dividendi dok su još neoporezive:
ERNT i ULPL_oni su perjanice i ne žele plačati porez.
VIRO,KRAS,KOEI/država većinski/.
Nije svako zlo za zlo.Potencijalne akontacije dividendi bi možda mogle malo popraviti likvidnost.
velikog diskonta.
samo ti kupuj "zicere" dok ti svi ne nestanu s burze kao LCDS….
ja radije kupim "fondovsko smeće" kako ga ti zoveš poput ERNT ( kupnja nedavno na 1050 kn, već sad sam u lijepom plusu koji će još prilično narasti) pa čak i HT koji će kako ide prema dividendi također narasti na ovu cijenu baerem 10-20%…. i što je najbitnije, mogu izaći van u svakom trenu ako mi zatreba keš bez da utječem na cijenu…a probaj to ti napraviti na svojim "biserima"
[/quote]
I prije nego ste komentirali sam pisao o ERNT.ERNT je dionica za nekreativne,blokirane mozgove
barem u ovom trenutku.
Ja sam na MAGMI skinuo 30% u ovom zadnjem rastu,istina na protuvrijednosti od dvije dionice ERNT,
ali mogao sam i spušiti barem 50%.
MAGMA je unosna ali i rizična,ERNT je nerizičan ali bagatelna zarada u dužem razdoblju,a ZIFovi su
ziceri jer se trže u diskont od 60 do 80%/pazite ovo je razlika
(100-60):(100-80)=200 sto posto potencijalna zarada veća na kupnji od 80% diskonta u odnosu
na diskont od 60%.
Faktor vrijeme je nezaobilazan.Alki faktor disperzije koji daje sigurnost je u dužem vremenskom razdoblju bitan.
Navedite barem 5 dionica da bi se mogli uspoređivati sa ZIFovima koji imaju veliku disperziju.
U ovom zadnjem rastu neke dionice iz portfelja ZIFova imale su veći rast od ERNT,ali su već jučer
posrnule.Ali neke su i narasle kao recimo HT.ZIFovi su miks,čak i prostorni s obzirom da ulažu
u bivše jugoslavenske republike,a sada pomalo idu i po Europama,kao recimo SLPF.
U ZIFovima će teći med i mlijeko.
Nadam se da će te mi popraviti prosjek ocjena kada utvrdite da sam bio u pravu.
Kolega lopina toliko ste se raspisali o tim ZIFovima da sam odlučio o jednom malo proguglati. Uzeo sam Brin. Iz njihove stranice uopće ne mogu isčitati što oni sve posjeduju, osim nekakvih adresa nekretnina. Naknade su im prilično visoke, te nikada ne bih uložio kod njih novce. Pogotovo zbog toga što tim novcem onda oni upravljaju, a ne ja. A što se tiće njihovog poslovanja evo rezultata-
Prinosi
Od osnutka – 31,51%
Zadnjih 12 mjeseci – 4,27%
Ova godina – 9,74%
Prosječni godišnji prinos – 4,91%
Dakle ne mogu reći ni da im baš ide. Njihovo zlatno doba je završilo 2007. god. kada su se takve poslovnice otvarale na svakom uglu.
Definitivno najbolja kupnja za dane koji dolaze: http://www.prsutana-posedarje.hr/index.php?page=product&id=1 + http://vino.hr/product_info.php?cPath=21_63_45_55&products_id=643&osCsid=2195ca9dd68bacb94c36910dfef87df7
P.S. Ne preporučujem ona smeća od vina koje Butković hvali u svojoj kolumni [wink]
Srdačan pozdrav