Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ne svidja mi se sto je zazelenilo zadnja dva dana, prerano je, ne zato sto smo na pragu zime, vec cekam istek nekih orocenja u 12 mj. to je sto se tice crobexa ispod 1800. s druge strane, sada izgleda kao da cijelu 2012. crobex nece probiti magicnih 2300, ali to nitko od nas nije u stanju predvidjeti,

rekao ti je onaj indijanac čije ime ne smijemo izgovoriti da nećemo preko 2300 ……i to prije dvije godine…..piše sve na blogu……baš sam čitao radi napisao o xyonu

Ja mislim da je opasno i naivno ulagati u neku dionicu samo zbog toga jer je yield veci od kamate na orocenu stednju. Nitko na svijetu ne poredi dividendu sa orocenom stednjom jer oni koji orocavaju stednju vrlo rijetko ulazu na burzi….

– ako smatrate kako je opasno i naivno ulagati u dividendne dionice vi investirajte u bankarsku štednju.

– ja sam sklona rizicima te sam ovaj tjedan kupovala jednu nelikvidnu i rizičnu dionicu.
– neću napisati koja je to dionica, jer ju još mislim jeftino dokupiti.
– a zašto ju kupujem ????
– zbog velike dividende, koja je zagarantirana i biti će je dok ta firma ne bankrotira.
– znači postoji realni rizik bankrota.
– ja se kladim na to kako tu bankrota neće biti.
– evo računam dobit kamate na kamatu, za 6g. tu dolazi do povrata investicije.
– za 6mj. ako tržište bude o.k. pa tu dionicu prodam mogu računati na cca 27% dobiti.

– ali kako na toj investiciji imamo veliku nelikvidnost plus rizik bankrota mogu tu ući s 3% kapitala.

– I love this game.
Pozdrav !

Dividendni index.
– ja dionice u ovim teškim vremenima biram po dividendnom prinosu.
– bilo bi zanimljivo kada bi netko imao volje sastaviti neki indexsni fond dividendnih dionica i prinos istog.
– I love this game.
Pozdrav !

I ja nastojim kupiti dionice koje nose dividendu .
Ove godine sam dobio dividendu od HT,ERNT,KRAS,KOEI,ZABA,KODT,KNZM

pozdrav

XXXX daje dividendu od 5.5%, medutim on je izlistan u Hrvatskoj. Sto ce reci da je yield 2% manji nego prinos na drzavne obveznice.

Dividendne firme.

– ako firma XXXX daje dividendu od 5% i još sa strane stavi odnosno zadrži za svoje poslovanje 10%,
– to znači kako nam ta firma ostvaruje prinos od 15% .

– ili sada usporedimo HT koji će isplatiti cca 9% dividendu.

– koja je sada tu firma bolja XXXX ili HT koji cjelokupnu dobit isplaćuje u dividendu te uz to ima pad dobiti koju na burzi cjenovno prati i samu dionicu ????

– dugoročno je svakako bolja firma XXXX jeć ćemo na njoj sigurno više zaraditi.

– a taj HT će sigurno biti super investicija, ali jednog dana kada tu dividendni prinos bude 15%.
– a da bi imali taj dividendno prinos morali bi povećati dobit što će ići malo teže,
– ili pada cijene dionice, koji bi nam donio taj prinos od 15%, koliko god čudno ovo bi svakako moglo ići puno lakše.
– a kada se to dogodi, a već je jednom tako bilo, tada ću na ovoj temi sigurno pisati HT je BB.

– I love this game.
Pozdrav !

@drevil
best buy? dokupljivati cu kodt, koei, viro,tuho, adpl i kupiti jos nekoliko nelikvidnih dionica koje sada nemam. ostatak portfelja? nemam nista za prodati hitno, mozda dvije smanjiti pri dobroj cijeni (ernt i ht), ostalo neka stoji, multiple na cijenu dionice dobre, mozda iznenade.

dokupljuj ht,viro,koei i adpl

Još malo o Nigeriji,iskustva naših poduzetnika:

‘Lakše nam je poslovati u Nigeriji nego u Hrvatskoj jer oni plaćaju’

U Africi nas svi gledaju kao Europljane, a ne Balkance, a neplaćanja poput ovog u Hrvatskoj nema, kaže Marko Emer, predsjednik Uprave zagrebačke tvrtke Edge Group, koja na popisu klijenata ima i nigerijski parlament

"Doći tamo na tržište bitno je jednostavnije nego bilo gdje u Europi. Jer tamo ste vi netko iz Europe, a ne netko iz istočne Europe. Marže na proizvodima su višestruko veće, potrebna kvaliteta niža, no to ne znači da se može prodati bilo što", kaže Emer

http://www.poslovni.hr/vijesti/lakse-nam-je-poslovati-u-nigeriji-nego-u-hrvatskoj-jer-oni-placaju-161218.aspx

"Only dead fish swim with the stream"

Što se tiče samog principa ulaganja, najteže mi je i još uvijek se ulim kako da to napravim; gledati dionicu kao udio u firmi.

Primjerice ako imam AD PLastik za recimo 100 000 kn, tj 1000 dionica po sadašnjoj market vrijednosti, koliki je moj dio u firmi, tj proizvodima. Ako prodaju recimo 500 000 komada plastičnih obloga za interijer automobila, koji je svaki prodani dio moj, po toj logici 1 dio na 4200 je moj ili po tome oko 120 komada plastičnih dijelova ide meni. Zanima me koliko je energije(rada), inputa uloženo i kolika je isplativost. Normalno to se vidi po pokazateljima dionice. Dakle, želim reći da mi je puno zanimljivije poistovjetiti se sa proizvodnjom i suštinom nego cijenom same dionice na sekundarnom tržištu. Recimo ako poraste proizvodnja/prodaja za 50 000 komada godišnje – meni ide 10 dijelova više. To mi se sviđa. Još ako uračunam povrat tj prinos na kupnju/usporedim sa prinosima na obveznice i uračunam i rizik koje moj dio posla ima naspram obveznica onda mogu imati jasniju sliku. Naravno uvijek gledam na opasnost inflacije, valutnih fluktuacija ali i opasnost deflacije. Jako pojednostavljujem ali se nastavljam na temu KODT. Puno je bolje gledati firmu nego dionicu na ludom tržištu. Jednostavno daje bolji osjećaj,sigurnost(manje sklonosti mijenjanja pozicija) i naravno znanje koliko otp što vrijedi i shodno time iskorištavati tržište ako poludi u smjeru rasta(za prodaju) ili pada(za kupnju).

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Sve receno ovo je nelikvidna dionica na vrlo plitkom trzistu i bez problema se moze napucati na 3000 ako netko sa 20 milijuna kuna odluci tako. Ali ja ne mogu znati da li ce se to desiti.

Podizanje cijene dionice.

– za podići Crobex na 2.200 – 2.300 trebalo bi u burzu ubaciti dodatnih 500 milijuna kuna, za jedno tržište to nikako nije neki veliki novac.

– a za dionicu o kojoj piše gospon Twixer trebalo bi 2 milijuna kuna za podići cijenu 10% kako bi tada mogli ići na neke veće targete i kako bi nam tada ta uvećana cijena od 10% bila potpora.
– u slučaju povećanja svjetskih burzi i Crobexa i ova dionica će također pratiti trend povećanja cijene bez da se u nju upuca neka veća lova.

– kaklo to izgleda u praksi ????
– upucate u neku dionicu koja vam se svidi 20 milijuna kuna.
– plus toga imate i neke skrbničke s kojima također kupujete za cca 5 milijuna kuna, ali je jako važno da investitori vide da to ne kupujete vi.
– kroz par mjeseci će se na toj investiciji stvoriti vojska investitora željna brze zarade, a to je dodatnih 20-25 milijuna kuna.
– e sada vi smanjujete svoju poziciju te im prodajete s svojega skrbničkog.
– poželjno je još imati jedan blog na kojem će te hvaliti svoje investicije.

– ali je vic u tome kako nema te dionice kojoj nećete s 50 milijuna kuna cijenu podići 100%.
– a tada možete postati i neku tablicu gdje se lijepo vidi kao su upravo vaše investicije one najbolje investicije na TK.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

Ja se samo nadam da će svi ljudi prepoznati vašu očitu zavist prema tome gospodinu o kome pričate i ulaganje temeljiti vodeći se primjerima iz njegovih analiza, a ne vodeći se vašim kockarskim nagonima o kojima ne bi trebali pisati ovdje jer će se ipak možda netko ne dovoljno educiran povesti vašim primjerom i izgubiti dosta novaca.

[img][/img]

@ ivana kakve kriterije za dividendni index?
Visina dividende , veliki postotak dobiti isplaćen u dividendu,
konstanta isplate dividendi zadnjih x godina uvrštavati povlaštene ili redovne dionice, da li uključivati izvaredne dividende ? Ne može se to tek tako sklepat. Po meni bi trebali sljedeći kriteriji , društvo posluje sa operativnom dobiti zadnjih 5 god, zadovoljavajuća likvidnost,

HT ttotalna anamalija ???

ŠTO NAKON IZBORA
zatrpan sam porukama što i kako dalje…….
daklem……nema tu ništa novo……možda opet malo izvana puste novčeke( šanse za to su jako male)
ako puste te novčeke to će biti jako kratkoroćno…..onda slijedi udar…..ALI SLIJEDI JEDAN PUNO BITNIJI UDAR……daklem…neki dan sam se napio i slijedom okolnosti zavrsio sa nekom ruskim zidovom……frajer je zvijer…….i te kakva zvijer……kao radi u beču….ide ..malo vamo…malo tamo……američki igrač….sve češće se muva u zadnje vrijeme oko irana……daklem……jos ide malo pokazivanje mišića i onda u roku 2 do najkasnije 3 godine slijedi kontrolirani udar na iran
to će biti zanimljivo vidjeti sta ce se desiti…….kad smo se rastali reko mi je da je moguce cak i prije da ce se to desiti

pofuk

p.s. za Vas kaj jos ulazete u dionice ako Vas uopce ima slijedi Vam ono famozno dvostruko dno al bute tek vidli kakvo je to dno……to mi je taj frajer šapnuo na uvo kad smo se ljubili na rastanku i izmjenjivali poklone……ja njemu dao prospekt TEP-a a on meni kilu pistača

.

Sve burze se crvene opet loše i novi pad dionica.

New Report

Close