Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

http://www.thedailyshow.com/watch/thu-december-1-2011/america-s-next-tarp-model

Think twice befor investing , dont rush in any stock , dont be greedy

@kerempuh

Interesantan izbor zemalja za joint venture. Nigerija je izuzetno rizicna zemlja za poslovati. Prodavati energetsku opremu Iranu u ovom trenutku je izuzetno tesko, ako je uopce moguce. Ako imaju kvalitetan proizvod koji se trazi na trzistu zbog cega investiraju takve zemlje ? Ja sam siguran da su marze tamo vrlo atraktivne, ali i rizik je ogroman.

Moguce da su rezervacije vezane za neizvjesnost naplate.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan
Think twice befor investing , dont rush in any stock , dont be greedy

@Twixer
Za Iran nisam siguran, a od afričkih zemalja na kojima je KODT tradicionalno prisutan, Nigerija je jedna od najbrže rastućih tržišta jer trenutni predsjednik Goodluck Jonathan vodi proaktivnu politiku ulaganja u infrastrukturu. Razlog osnivanja podružnica u dalekim zemljama je taj što su distributivni transformatori regionalni proizvod (za razliku od energetskih koji su globalni) zbog visokih relativnih jediničnih transportnih troškova i logistike.

Od rizika naplate u rizičnim zemljama se štite inzistiranjem na avansnom plaćanju i bankarskim garancijama (btw, to je jedna od konkurentskih prednosti – mogu naime uvjetovati kupcu avansno plaćanje). Pogledaj stavku Obveze za predujmove (AOP 097) u Kratkoročnim obvezama. Ivana7 se nedavno bunila protiv visokih obveza u odnosu na kapital – @Ivana7, jedna od tih obveza su i ove jako dobrodošle obveze po primljenim predujmovima.

Rizik naplate se ne regulira stavkom rezerviranja. Dospjela nenaplaćena potraživanja se godišnje otpisuju putem Vrijednosnih usklađivanja (AOP 126). Eventualno naknadno naplaćena otpisana potraživanja se knjiže kao Ostali poslovni prihodi. Ne postoje neotpisana zombijevska potraživanja za koje bi se izdvajale rezervacije.

A propos dugoročnih rezerviranja. Krajem 2005., na početku razdoblja konjunkturnog rasta, dugoročna rezerviranja iznosila su 9 mln kn. Rizik popravaka u garantnom roku (za što je primarno namijenjena ta stavka) je bio sličan kao danas. Krajem 2010. rezerviranja su narasla na 120 mln kn. Kada se uzme u obzir relativni rast prihoda od 2005.-2010. (690 mln / 240 mln = 2,9x) to ne može opravdati rast rezerviranja za popravke u garantnom roku od 120 mln / 9 mln = 13,3x.

90%+ tog iznosa od 120 mln kn uključen je u godišnje obračune obveze plaćanja poreza na dobit. Uzmi godišnja izvješća sa bilješkama i pogledaj stavku ‘Porezno nepriznati rashodi’ u bilješci koja analizira svođenje računovodstvene dobiti na oporezivu dobit. Državu dakle ne muljaju jer se radi o porezno nepriznatim rashodima na koje je obračunat porez na dobit (koji je pak vrlo mali zbog korištenih poreznih poticaja za istraživanje i razvoj). Diskrecijsko pravo firme je u budućim razdobljima prebacivati iznose s dugoročnih rezerviranja u kapital preko Ostalih poslovnih prihoda u RDG.

Peglanje dobiti preko dugoročnih rezerviranja je karakteristika i ostalih dobrih firmi iz Končarovog koncerna (npr. KPT, KOTR). U lošijim godinama otpuštaju dio rezerviranja i tako uvećavaju neto dobit. Od 2006. do danas KODT samo uvećava dugoročna rezerviranja (i umanjuje neto dobit). Ne kažem da je ovo dobra praksa i ne odobravam je, samo iznosim činjenice.

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

Njene analize su naivne i potencijalno opasne. Baziraju se obicno na vrlo malo parametara koji ne utjecu na poslovanje firme.

– nekima su moje analize naivne i jako opasne.
– ali su sasvim o.k. kada isti kritičar na dionici zaradi 100%.

– nekima su i analize gospona xy također naivne i jako opasne.
– ali je činjenica kako ja i gospon xy zajedno imam 10 puta više love nego 2.000 investitora na Abakus brokerima.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

E….a tek da znate koliko JA i bill getz zajedno imamo love!? Imamo više love zajedno JA i on nego kaj je Hrvatska dužna. A JA i bill i waren imamo love da možemo spasiti Grčku [proud]

Laži izmišljaju ljubomorni i nesposobni šire ih budale a vjeruju idioti!!!

Nigerija jest rizična zemlja,ali svejedno u nju ulaže EU,Indija,Kina,firme poput Siemensa itd…tako da ne vjerujem da će dopustiti neki veći sukob koji bi ugrozio njihove interese.SAD je već upozoravao Nigerijskog predsjednika neka drži stvari pod kontolom.
Nigerija je zemlja od 155 milijuna stanovnika,druga po snazi afrička ekonomija bogata naftom koja će u narednom razdoblju uložiti još 10 milijardi dolara u energetiku.
Bila bi šteta da Končar to maksimalno ne iskoristi,i ne samo zbog Nigerije nego i kao odskočna daska za jače širenje na Afričkom kontinentu.
p.s.napokon da je neko postao kvalitetne analize,tako bi trebalo za sve dionice. [thumbsup]

"Only dead fish swim with the stream"

Zahvala.

– zahvaljujem se gosp. Kerempuh, Biograf i Nikson na kvalitetnim postovima na ovoj temi.
– ovakvim postovima ste podigli ljestvicu kvalitete ove teme.
– dobra pitanja je postavio i gosp. Twixer.

– ovakvim pisanjem ste uspjeli bez ikakvog drukanja napisati sve ono najvažnije o dionici.
– a na investitorima ste ostavili odluku kupiti ili ne kupiti, napisano je sve pozitivno ali isto tako i negativno o dionici.

– I love this game.
Pozdrav !

Sve receno ovo je nelikvidna dionica na vrlo plitkom trzistu i bez problema se moze napucati na 3000 ako netko sa 20 milijuna kuna odluci tako. Ali ja ne mogu znati da li ce se to desiti.

Podizanje cijene dionice.

– za podići Crobex na 2.200 – 2.300 trebalo bi u burzu ubaciti dodatnih 500 milijuna kuna, za jedno tržište to nikako nije neki veliki novac.

– a za dionicu o kojoj piše gospon Twixer trebalo bi 2 milijuna kuna za podići cijenu 10% kako bi tada mogli ići na neke veće targete i kako bi nam tada ta uvećana cijena od 10% bila potpora.
– u slučaju povećanja svjetskih burzi i Crobexa i ova dionica će također pratiti trend povećanja cijene bez da se u nju upuca neka veća lova.

– kaklo to izgleda u praksi ????
– upucate u neku dionicu koja vam se svidi 20 milijuna kuna.
– plus toga imate i neke skrbničke s kojima također kupujete za cca 5 milijuna kuna, ali je jako važno da investitori vide da to ne kupujete vi.
– kroz par mjeseci će se na toj investiciji stvoriti vojska investitora željna brze zarade, a to je dodatnih 20-25 milijuna kuna.
– e sada vi smanjujete svoju poziciju te im prodajete s svojega skrbničkog.
– poželjno je još imati jedan blog na kojem će te hvaliti svoje investicije.

– ali je vic u tome kako nema te dionice kojoj nećete s 50 milijuna kuna cijenu podići 100%.
– a tada možete postati i neku tablicu gdje se lijepo vidi kao su upravo vaše investicije one najbolje investicije na TK.

– I love this game.
Pozdrav !

Evo jedan od dobrih buy-eva bio bi indeksni fond crobex 10 kad ga otključaju. Na današnje cijene PE mu je 17 , "PBV" mu je 0,69 PExPBV je 11,76 DY je 5,55%. E sad po meni u njemu se nalaze i INGR-a i DLKV
koji dosta narušavaju PE , kad njih ne bi bilo PE iznosi finih 10,41 zadnja 4 kvartala.

Dividendni index.

– imamo Crobex i Crobex10, tvz. indeksni fondovi.
– točno je i to kako su uspješniji indeksni fondovi nego većina fond menagera.

– imamo nekih dobrih dionica koje nisu uključene u te indekse.
– ja dionice u ovim teškim vremenima biram po dividendnom prinosu.

– bilo bi zanimljivo kada bi netko imao volje sastaviti neki indexsni fond dividendnih dionica i prinos istog.
– gospon Nikson ako vam se da, bilo bi dobro za sve, a mogli bi ga tu i korigirati, koliko postotaka koja dionica i koje sve dionice uvrstiti u jedan tako zamišljeni indeks.

– I love this game.
Pozdrav !

ne svidja mi se sto je zazelenilo zadnja dva dana, prerano je, ne zato sto smo na pragu zime, vec cekam istek nekih orocenja u 12 mj. to je sto se tice crobexa ispod 1800. s druge strane, sada izgleda kao da cijelu 2012. crobex nece probiti magicnih 2300, ali to nitko od nas nije u stanju predvidjeti, kao sto nitkom nije ni u peti bilo u prvoj polovici 2011., pa ni meni, da ce crobex biti na ovim razinama pred kraj godine jer ne bi kupovali kroz taj period.
best buy? dokupljivati cu kodt, koei, viro,tuho, adpl i kupiti jos nekoliko nelikvidnih dionica koje sada nemam. ostatak portfelja? nemam nista za prodati hitno, mozda dvije smanjiti pri dobroj cijeni (ernt i ht), ostalo neka stoji, multiple na cijenu dionice dobre, mozda iznenade.

Interesantan izbor zemalja za joint venture. Nigerija je izuzetno rizicna zemlja za poslovati. Prodavati energetsku opremu Iranu u ovom trenutku je izuzetno tesko,
Moguce da su rezervacije vezane za neizvjesnost naplate.

– veći rizik bi svakako trebao stvoriti i veći profit.

– a ta neizvjesnost naplate,
– pa te su zemlje jedne od većih svjetskih proizvođaća nafte.

– ali ta firma prodaje svoje proizvode Njemačkoj i Francuskoj.
– jeste li i tu ukalkulirali rizik propasti eura ???

– I love this game.
Pozdrav !

pokušaj dizati cijenu svaki dan po 5 kuna………tako rade svi veliki ulagači……pa možeš i ti

New Report

Close