– o.5 punktova smanjeno zaduzivanje dolara kod svih glavnih centralnih banaka svijeta
– samo nacin da se banke lakse zaduzuju i izvlace kratkotrajno iz krize
– slijedi globalna inflacija
Ivana7 imas koju korisnu informaciju za dodati ?
Covjek je zbilja hrabar, ja mu se divim. Impresivan je iznos novaca koji je ulozio na Hrvatsko trziste kapitala i to u neke izuzetno nelikvidne dionice. Ja ne mogu znati koji postotak imovine mu je u dionicama, ali vjerojatno znacajan. Moras biti jako uvjeren u svijetle perspektive domace ekonomije da bi ulagao tako agresivno.
pa ja bi na njegovom mjestu isto. ocito ih je dobro proucio i ima znanja da ih prouci i ocito misli da su debelo podcjenjene i jedino sta ih moze ne podici gore je trajno ovakvo stanje a za to je mislim ipak puno puno manja vjerovatnost nego da ipak krene gore. kad tad. trenutno je sve nelikvidno osim tog ht-a koji se meni isto tako kao i njemu ne svidja nikako. ja govorim protiv ht-a od dana kad sam ga prodao (2 tjedna nakon IPO-a). po meni isto tako nema bas puno logike da taj ht bude likvidan na ovim cjenama jer je po meni dosta rizican s dosta diskutabilnom perspektivom. on pokusava pronaci nove blue chip dionice i mislim da nije daleko od toga da uspije. sve industrije u koje je ulozio imaju dosta pespektivan rast. naravno nemoraju i sve uspjeti…al kud ce taj ht to se zbilja pitam. a svaki dan par milja prometa [undecid]
[/quote]
The devil is in the details.
Nikada ne mozes biti siguran da si dobro proucio dionicu. Ja nikada nisam bio potpuno siguran ni u firme koje sam ja vodio, a kamo li da budem u neke koje vodi netko drugi. On je i do sada imao velikih promasaja.
Ovo stanje moze trajati jako, jako dugo. Pogledaj Japansku burzu. A Japan ima puno bolji obrazovni sustav, puno svjetski konkurentnih kompanija, neusporedivo bolju radnu etiku i korporativnu kulturu.
HT je defanzivna dionica i u krizi ce bolje proci nego bilo koja druga dionica. Oni ce uvijek zaraditi dovoljno da isplate visoku dividendu. Svi veliki telecomi isplacuju visoke dividende izuzev Sprinta (Ali on je 3 telecom na tom trzistu). Naravno ako se ekonomski trendovi promjene HT ce biti underperformer.
[/quote]
usporedba na liniji Hrvatska Japan nije baš izvediva. Rast uspjeha prelaska iz primarnog u tercijarni i kvartalni sektor je aposlutno nezapamćen i nenadmašen. Ponavljam njihov rast primarno je bio od 53 do 73. Ipak inflacija cijena i spekulativni balon je bio masivan, 1990 cijena zemljišta Kraljevske Palače u Tokiju bila je istovijetna cijeloj zemljišnoj cijeni države California. Da bi reignali bubble i inflaciju normalno Japan je digao kamatne stope i voila recesija. Nakon toga a još su imali stvarni suficit budgeta, izveli su stimuluse da bi povratili ekonomiju. NIje uspjelo i sada su osim stagnacije imali i deficit budžeta. Ukratko, Japan i Kina bi bili analogija, gdje se vidi da su poslovni ciklusi puno duži. MI bi bili ipak komparativniji sa Grčkom, nažalost(struktura vlasti, podjela političkih bodova, sklonost uvozu).
Hajdemo ovako.
Gotovo je totalan konsenzus da Bill Gross najbolje poznaje trziste obveznica. Nadimak mu je bond king. U svibnju je prodao sve US obveznice.
Warren Buffett slovi za najveceg investitora svih vremena. Kupio Bank of Amaerica po 7.15, a prosli tjedan bila 5.07, danas zatvorila na 5.44.
Jeremy Siegel profesor financija na Wharton School of Economics. Slovi kao najveci strucanjak za financijska trzista. U Junu na CNCB-u rekao kako je odlicno vrijeme za kupnju dionica.
Trojica za koje se smatra da su najbolji u svojim podrucijima i sva tri naprave velike greske.
Hajdemo ovako.
http://www.businessinsider.com/optimism-spreads-el-erian-hikes-gdp-outlook-for-2011-iea-ups-oil-demand-2010-12
Koliko puta su Pimco, El-Erian i Gross promjenili mišljenje ove godine? Ja im brojim tri, ali godina još nije gotova. Čestitke legendama koje su ove godine otišle u mirovinu jer se nisu uspjeli snać na tržištu. To su ljudi sa stilom za razliku od ova dva klauna.
http://www.businessinsider.com/bill-grosss-treasury-short-already-looking-like-his-second-debacle-in-just-over-a-year-2011-4
PIMCO, Gross, El-Erian. [yawn]
[/quote]
http://www.businessinsider.com/pimco-buying-treasuries-2011-4
a bruke… [lol]
[/quote]
Toliko o ova dva klauna, a od Buffetta i Siegela sam jednostavno bolji. [cool]
– slijedi globalna inflacija
Ivana7 imas koju korisnu informaciju za dodati ?
– ako je inflacija onda se od nje trebamo zaštititi.
– to nikako nije papirnati novac ili obveznice.
– u knjigama piše, dobra zaštita je investiranje u dionice ili investicijsko zlato koje na žalost zbog ovih nesposobnih političara ne možemo kupiti u RH.
– zlatom ćemo očuvati realnu vrjednost a na dionicama se može nešto i zaraditi.
– I love this game.
Pozdrav !
ivka javljam ti se s gejfona…….de vidi koliki je bull na grobexu…..
i nećeš valjda sad u zlato na ovoj balončini…..to je ko da kupuješ podravku na 330 [lol]
Pad dionica do izbora sasvim siguran a od izbora na dalje ovisi o pobjednicima.
A kako to ovisi?
Što će donijeti pobjeda recimu "kukuriku" opcije ako do nje dođe?
Pozdrav
Jedan od najboljih best buy-a i dalje KODT,uz ostale dobro poznate razloge, gledam kako se trže vani kompanije u tom sektoru i vidim npr. da je prosjek industrije:P/S 1,02 i P/E 12.58…što je odlično za ova teška vremena i dosta više od KODT:P/S 0,38 i P/E 7.79.
Pad dionica do izbora sasvim siguran a od izbora na dalje ovisi o pobjednicima.
Ovo prvo kao što se vidi nije točno a ovo drugo je ovaj put nebitno. Tko god bio na vlasti slijediti će naputak "svjetske elite".
ovo o zlatu sigurno niste znali [thumbsup]
http://hot.net.hr/planet-x/bliski-susreti/page/2011/12/01/0077006.html
Evo jedan od dobrih buy-eva bio bi indeksni fond crobex 10 kad ga otključaju. Na današnje cijene PE mu je 17 , "PBV" mu je 0,69 PExPBV je 11,76 DY je 5,55%. E sad po meni u njemu se nalaze i INGR-a i DLKV
koji dosta narušavaju PE , kad njih ne bi bilo PE iznosi finih 10,41 zadnja 4 kvartala.
U tržišnom pogledu iznos ingre i dlkva umanjio bi MCAP za 7% a knjigovodstvenu vrijednost za 12% dakle sasvim prihvatljivi rizici da te firme i propadnu ne bi trebao biti prestrašan udar, same dividende bi podosta iskompezirale gubitak. Uzeo sam u izračun da HT padne za 50% ATPL za 50% a DLKV i INGR odu u prdac a ostale cijene ostanu iste gubitak bi bio 19% , evo dodao da i ERNT padne za 50% gubitak bi bio 25%
Po meni ovo su "prihvatljivi" gubitci razumni. Nadalje srušio sam cijene HT-50% ADRS-50% ATPL 50%, INGR 100% DLKV 100% a sve ostale 75% gubitak bi iznosio 59% za ovakav scenario bio bi potreban novi burzovni slom.
E sad u ovom "krešendu" kad bi se išlo u razbijanje cijena dale kupovinom udjela u fondu na -30% i minus 60% gubitak bi bio 34% khm sasvim solidan pušing, ali za pretpostaviti je da da za ovakav scenarij treba godina do dvije da dođe opet do sveopćeg potopa a na početku priče mi smo imali Divyild 5,5% koji bi na dnu iznosio 13,2% i ajmo reć 5.5% sa početka gubitci su znatno manji od 34% ili 60% od ukupnog pada.
Ne znam šta mi bi pa ovo krenuo gledat ali rezultati su interesantni.
Raspon kretanja crobexa 10 od 31.07.2009. pa do danas iznosi 946-1283 bodova.