S malim porteljom je lako pobjeci ako stvari krenu lose. S velikim porfeljem je jako tesko na ovako nelikvidnoj burzi.
– s velikim portfeljom se kupi cijela firma po diskontnoj cijeni.
– I love this game.
Pozdrav !
– veliki je problem što velika većina vas ima male portfelje te kod dionica tražite velike koeficijente dobiti.
S malim porteljom je lako pobjeci ako stvari krenu lose. S velikim porfeljem je jako tesko na ovako nelikvidnoj burzi.
[/quote]
a koji je razlog vašeg ili inog malog portfelja…? sa malim portfeljom ćete vjerovatno vazda bježati i gomilati – u pravilu više manje… gubitke… sa velikim portfeljom – onim vidljivim in te onim dodatnim potencijalno keš tuđem oku prezentiranim možda in… možete tzv. dirigirati tuđe male portfeljske ulaske te izlaske… te na istim naravno gubiti i dobivati… ali u pravilu srednjoročno uvijek xy % dobivati… da nije tome tako, oni sa malim portfeljom – imali bi davno puno veći isti… a oni sa velikim portfeljom – … nikad nebi istog imali…
skočio ADPL i navala serotonina piše poznate dobre postove
– s velikim portfeljom se kupi cijela firma po diskontnoj cijeni.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Planiras preuzeti CRLL ?
Nije losa ideja. I Buffet je krenuo sa osiguranjem pa vidi gdje je dogurao.
ADRS iako su ove godine imali negativan news flow, mislim da je sve to debelo uračunato u ovu cijenu. Ebitda je rasla iznenađujuće 3%, uspjeli su kompezirati gubitke u duhanskom biznisu što je bio i glavni razlog ovakvog pada dionice, te su uz to nešto zaradili na i devizama.
Mislim da ova firma ima jako dobre šanse rasta organski i moguće akvizicije u budućnosti.
Nikad nisam bio ljubitelj Adrisa ali prava je šteta propustiti ovo na P/E 6.
Slažem se…
Iako sam oduvijek zazirao od ADRS (kao zakleti nepušač, haha) i u ove 3 godine koliko se bavim dionicama nisam ga nikad kupovao, prošli tjedan sam uzeo određen dio po 207 kn, nakon analize izvješća i uspoređivanja ga s dosta drugih firmi u XLS-u.
Bez obzira na taj – dobro rečeno! – negativan news flow, činjenica je da je bilanca predobra, pogotovo za tako veliku firmu (kod nas je puno češće slučaj da su odlične bilance rezervirane za male firme, nelikvidnih dionica).
Ne trebam sad nizati sve pokazatelje (nisam baš ni analizirao sva poduzeća koja su dala izvješća, možda za vikend), ali kod nas je jako malo poduzeća koja imaju pozitivan neto obrtni kapital "u užem smislu" (dakle, ne kratk. imovina – kratk. obveze, već samo kratk. financijska imovina- kratk. obveze) – i to još k tome gotovo 2/3 trenutne MCap (!), zatim ni koeficijent tekuće likvidnosti od gotovo 4,5 nikako nije zanemariv, najmanji P/B u Crobexu 10 (ovo je najmanje bitno, više kao “relikt prošlosti”) i još samo da spomenem zbroj (dobit 2011 + zadržana dobit + rezerve iz dobiti) od 422kn po dionici, odnosno gotovo 100% više od zadnje cijene.
Kako podići cijenu dionice 100% ???
– ovo ne važi za HT ili ADRS.
– ako imate slobodnih 20 milijuna kuna, samo je problem što se na prste jedne ruke mogu nabrojiti takvi investitori, ali ih ima.
– zatim se radi dokup, dokup i dokup.
– i vidi vraga, pišete na nekom blogu kako su to dobre investicije.
– i stvarno, cijena iz dana u dan raste.
– zbog tog rasta cijene vas slijedi vojska investitora željna brze zarade.
– oni investiraju na sitno, ali to sitno prelazi sigurno 20 milijuna kuno.
– sada kada pogledamo ove dnevne promete 7-9 milijuna kuna te od toga odbijemo HT, ADRS.. a investiciju u jednu jedinu dionicu od 50M.
– ti milijuni investirani u ciljanu dionicu siguno dižu cijenu 100%.
– kada dionica postane popularna i tražena roba tip s početka priće to već prodaje naveliko.
Vrč ide na vodu dok se ne razbije.
Planiras preuzeti CRLL ?
– CRLL to mi je jedna od manjih investicija, te stvarno zbog velike nelikvidnosti nema smisla pisati o toj dionici iako spada u o.k. investicije.
– evo ova dva dana sam kupovala ADPL, a imam dosta toga i od prije, tu sam nešto i trejdala.
– to mi je druga dionica po veličini u portfelju.
– trenutno je na putu ka 120kn, šteta što prebrzo raste.
– I love this game.
Pozdrav !
– evo ova dva dana sam kupovala ADPL, a imam dosta toga i od prije, tu sam nešto i trejdala.
– to mi je druga dionica po veličini u portfelju.
– trenutno je na putu ka 120kn, šteta što prebrzo raste.
Prodaj nesto. To ce prikociti taj prebrzi rast pa ce steta biti manja. [wink]
Je si li poslala zivotopis ?
Je si li poslala zivotopis ?
– znam kako je ovo forum ali mi nije do zahebancije.
– pišem postove, usput dosta toga čitam.
– ali nisam koncentrirana, mislim se što ću sutra ?????
– dosta toga imam u dionicama, ali nemam keša na brokerskom.
– na burzi je dosta toga povoljno i jeftino, ali me muči to što može biti i jeftinije.
– što će vam dobar pogodak dobre dionice ako ste promašili trend.
– evo sutra će naša burza sigurno rasti, ali rastemo na smješno malom prometu.
– crobex se s 3 dionice i 5.000kn bez problema diže 0.5%.
– e sada upucati dodatnu lovu na takvu burzu koliko je to pametno ???
– je li ovo dno ???
– neka svijet okrene u crveno mi smo tu glavni pratioci.
– jučer Grčka, danas Italija, sutra xxxx !!!!
– da li kupiti zlato koje sigurno ide na 2.000$ ????
– da li lovu staviti u euro ?????
– kako će ovi izbori utjecati na burzu ?????
– stvarno nisam pametna što učiniti, a znam kako ne smijem pogriješiti.
– a lijepo bi bilo uvećati kapital za 20%, samo kako i koliko je to sigurno ????
– I love this game.
Pozdrav !
– e sada upucati dodatnu lovu na takvu burzu koliko je to pametno ???
– je li ovo dno ???
– neka svijet okrene u crveno mi smo tu glavni pratioci.
– jučer Grčka, danas Italija, sutra xxxx !!!!
– da li kupiti zlato koje sigurno ide na 2.000$ ????
– da li lovu staviti u euro ?????
– kako će ovi izbori utjecati na burzu ?????
– stvarno nisam pametna što učiniti, a znam kako ne smijem pogriješiti.
– a lijepo bi bilo uvećati kapital za 20%, samo kako i koliko je to sigurno ????
Zbog cega zlato ide na 2000$. Ako u Europi prevlada politika rezanja umjesto politika printanja novaca, zlato bi trebalo padati ?
Ako dode do rezanja u Europskim zemljama onda je najbolje kupovati dionice u sektorima koji najmanje osjecaju te rezove. Stvari koje ce potrosaci nastaviti kupovati i u krizi: hrana, lijekovi, telcom, i slicno. Consumer staples. Cijene njihovih usluga i roba u krizi obicno padaju manje nego cijene njihovih ulaznih troskova pa im se margine zarada povecava.
Naravno ako se nekim cudom desi da Europska ekonomija iznenada ozivi onda ce gore navedeni biti najlosiji izbor.
Sto ocekujes od Hrvatske, Europske i globalne ekonomije ?
Planiras preuzeti CRLL ?
Mislim da mu je jak potez bilo i nego reosiguranje.
Forum.
– po pisanju se vidi kako se lova stalno gubi i gubi, odnosno i ako se kojim slućajem ne gubi zarade jednostavno nema.
– tako se gubi i volja za bilo kojim pisanjem.
– pogledajte temu komentari trgovanja, jadno i žalosno, nema komentara ili su totalno bezezni.
– evo ja na jednoj temi napišem malu provokaciju na temu izvješća za 3Q, i baš nitko nije dao komentar na to već 2 tjedna.
– da sam to napisala prije godinu dvije bilo bi sigurno desetak komentara.
– vremena su teška, evo odustali od svojih drukanja i moji prijateli gospon Lopina i Splićo.
– što ste godinama sijali to sada žanjete, i čudite se zašto je buza ovakva kakva je.
– I love this game.
Pozdrav !
Živjela nam ova gnjila burza ovako jos godinama – ili barem 2012-estu, sve dok ja mislim sijati a ne poceti brati, kupis dionice s dividendom 5 ili 7%, a firma u dividendu utrosila pola ili trecinu godisnje dobiti, samo tako!!