Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

– spomenuti likovi za razliku od vas ipak nisu bili u top10 Đakovštine.
– ali vam je bilo drago kada su drukali za tu vašu investiciju.

Tko me slušao i kupovao na 8 i 12kn mogao je zaraditi 300%. A Vi ste ljude nagovoarali na prodaju po 8kn.

GOLUB i SMART - od 1milje kuna do bicikle jer KSST-R-A padaju ko klada! A mora zaorati tek ka 250-350kn!!!

KODT i KOEI?????
Kad radnik ima plaću 3500-4200kn kakav proizvod možete očekivati od ove firme ubuduće u trenutku kad su cijene hrane i režija dvostruke u odnosu na 2009????
MOŽE SE IMATI SAMO DREK!
Nije ni čudo da nitko neće tramvaje i vagončiće!

GOLUB i SMART - od 1milje kuna do bicikle jer KSST-R-A padaju ko klada! A mora zaorati tek ka 250-350kn!!!

Splićo + Lopina.
– meni je najgore što se doslovno trude ovu temu upropastiti što više.
– tako umjesto dionica na ovoj temi se najviše piše o ovoj dvojici drukera koji spadaju u samo dno dna drukanja.

– I love this game.
Pozdrav !

Kada je bal neka je maskenbal !
Lopina i Splićo imaju jeftin i prepoznatljiv druk, može se reći i simpatičan. Splićo tu i tamo malo zaglibi pa emotivno reagira, ali to samo govori da nije kao iskusni šeširići pokvaren do bola.

[/quote]
Evo malo matematike:

Mali koeficijent P/E XP/BV,što je manji to je veći.Manje je bolje!

CROBEX –zadnja cijena——P/E——-P/BV—–P/E X P/BV

ADPL——–108,64————6,38——-0,69——-4,13 Ivana,Lopina

ADRS——-220,68————-6,70——-0,53——-3,58 LOPINA

ATGR——-620,40————19,56——1,39——-27,19

ATPL—— 531,68————-5,20——-0,52——–2,70 Ivana ,Lopina

CKML—–3.601—————-9,62——-0,80——–7,70

DLKV gubitaš

ERNT—–1208,47————-15,56——1,68——-26 Ivana

HT——–241,40————–10,76——1,97——-21,20 IVANA

IGH——1.234,36————-16,70——0,49——–8,18

INGR-gubitaš

KNZM—- 186,17————–10,14——-1,91——-19,37

KOEI——580,20—————9,76——-0,92———9,02 LOPINA

KORF_stalni gubitaš

KRAŠ —-449,19—————10,08——1,02——–10,28

LEDO—5737,36—————-11,54—–1,57———18,12

PBZ——560——————–11———0,91———10,06

PODR—-286,59—————-14,36—–0,92———-13,21

PTKM-gubitaš

ULPL—-511,40—————–5,39——0,47———–2,53 LOPINA

VIRO—-430,72—————-15,04——1,2————18,05

ZABA— 57,61—————-11,51——-1,30———-14,96 IVANA

THNK—1190——————22,57 ——-0,70———15,80

_______________________________________________________________________________________
Padobranci

KODT_R 1167,52————-8,10———12,97——-14,74 IVANA

JNAF —–2.655—————32,24——–0,83——–26,76 IVANA

LKRI——141,18 ————–6,13———1,74——–10,67

LCDS—–24,93/delistir./—–7————-0,24——–1,68 LOPINA

CRLL—-2400—————–125,29——–1,22——–18,65 IVANA

BRIN ——19———————5,46——–0,34———1,68 Lopina

Napomena:rezultati su izbačeni na temelju konsolidiranih izvješća na ZSE ako ih ima ,.a ako nema onda od dostupnih podataka.

Preporuka:

Kraj kolone P/E x P/BV upišite imena drukera koji zastupa dionicu
LOPINA :Ivana 7

Nađite prosjek pa ćete utvrditi tko je druker ,a tko možda nije.

Za ove ispod crte napravite isto

Da li rebus pokazuje tko zastupa lošije firme,tj skuplje dionice.

[/quote] Rješenje rebusa!

sedam dionica _zbir koeficijenata P/EXP7BV ——-prosjek

IVANA ————————————111,7————15,95—- nije skupo,ali ni jeftino

LOPINA————————————25,5————–3,64—to je nemoguće jeftino i to ne postoji

argumentirano postoji,podaci sa ZSE

Lopinine dionice su svjetlo.

Ivanine -tama,u najboljem slućaju polumrak

Tko slijedi Lopinu,doći će u zemlju gdje med i mlijeko teku u potocima!

Evo malo matematike:
Mali koeficijent P/E XP/BV,što je manji to je veći.Manje je bolje!

osnovnoškolska matematika.

– treba doslovno u glavi imati mali koeficijent kako bi se napisale sve dionice Crobexa i u sve to ugurao BRIN kako bi se naučno dokazalo kako je to fenomenalna investicija.
– ali to manje u toj računici nikako i nije bolje, jer samo ti osnovnoškolci mogu zbarajati jabuke i kruške.
– bilo bi dobro kad bi nam taj tip s malim koeficijentom u glavi probao objasniti što je to p/b,
– kako se to računa za fondove, i koji diskont ide na iste.
– zašto to kod fondova ne može biti veće od 1, a kod nekih dionica nije velik i ako je preko 5.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]
Ovo može napisati samo osoba koja ne zna osnovnoškolsku matematiku,ili je neinformirana ili ima IQ ispod 80.

S obzirom na rezultate investiranja sve mogućnosti otvorene.Gubitak 7 do 9% gubitka u srpnju je gotovo pa
nemoguće napraviti,kolovoz sa pušionom od daljnjih 8% je uobičajani gubitak.

P/BV veće od 1,ne da je to nemoguće već gotovo pravilo jer svaki IPO zatvorenih fondova u samom startu ima cijenu veću od BV.Recimo nominala 100,uplata 100,troškovi IPO 1.5%

BV 98,5 P=nominala =100

P/BV=100:98,5=1,015=to je više od 1
Većina su se tržila i više,a sada je i o,30 BV skupo.

Ali s vremenom sve dođe na svoje i zatvoreni fondovi tržiti će se sve bliže BV.Sve u svoje vrijeme!

Ali s vremenom sve dođe na svoje i zatvoreni fondovi tržiti će se sve bliže BV.Sve u svoje vrijeme!

Što se BRIN-a tiče, on će doći na svoj BV čim mu sve one stečajnuše u portfelju i službeno proglase stečaj. Samo što će onda tvoji koeficijenti malo drukčiji. 😉

Što se BRIN-a tiče, on će doći na svoj BV čim mu sve one stečajnuše u portfelju i službeno proglase stečaj. Samo što će onda tvoji koeficijenti malo drukčiji. 😉
[/quote]
BRIN

Ovo nisu moji koeficijenti,ovo je izmislio netko drugi.
Stećajuše u portfelju se vode po diskontirnim cijenama,ne po nabavnim nego prema tekućim cijenama.Isto kao i svi OIF i zatvoreni investicioni fondovi.Zakon je isti za sve fondove.
Ipak mislim da na ovim stranicama nebi trebali komentirati porfelj BRINA ,već na stranicama BRIN,ali
o podcijenjenosti svih zatvorenih fondova možemo.Ipak je interesantno da i pored svih otpisa
portfelj BRINA od početka godine raste dok je istovremeno crobi pao.To je znakl odlično vođenog porfelja i to je karta na koju igram.

BRIN=FMPS=Qune=JAKT=TRFM= lova do krova za kupce uz sadašnje cijene!Meda i mlijeka kao u priči!

Gospon Lopina.

– dajte prestanite nas svaki dan maltretirati s tim smećem od BRIN-a.
– nove naivce nećete uvući unutra,
– postajete dosadni,
– a bilo bi dobro da malo više na temama ADPL, KODT, HT, JNAF, ERNT, KOEI… pišete kako te dionice ništa ne vrijede.

– I love this game.
Pozdrav !

Gospodine Mačete …

Samo kažem kako ste bezobrazan druker, kako postavljate lažne TA, izmišljate rastove i od po nekoliko stotina % , pokušavate obmanuti ostale forumaše …

Da li sada shvaćate ili je potrebno da vam naširoko objašnjavam ?

gospon Jotun.

– sve ste vi to i više nego dobro napisali.
– ali dvojac Lopina + Splićo i ovaj vikend je dao sve od sebe kako bi upropastili ovu temu.

– I love this game.
Pozdrav !

Gospon Lopina.

– dajte prestanite nas svaki dan maltretirati s tim smećem od BRIN-a.
– nove naivce nećete uvući unutra,
– postajete dosadni,
– a bilo bi dobro da malo više na temama ADPL, KODT, HT, JNAF, ERNT, KOEI… pišete kako te dionice ništa ne vrijede.

– I love this game.
Pozdrav !

Ivana raste ti nos!Nisam li i za te dionice izbacio ovaj koeficijent.Pa to sam napravio za sve dionice
iz crtobeksa osim za gubitaša,jer smatram da to ne mogu biti best bay,a ispod crte sam stavio svoje bisere,kao i neke tvoje da se lakše uspoređuje.

Nisi li primjetila da su moji favoriti tamno,tamno zeleni/mali brojčeki/,a tvoji bljedunjavo zeleni.Molio bi komentar
kako si uspjela glorificirati ,baš dionice,koje imaju ovaj koeficijent najveći recimo ERNT,JANAF,a ja
zastupam ove sa manjim.Ne to nije slučajno,jer ti si populista ili kafanski analitičar,a ja ozbiljan
analitičar koji koristi tablicu množenja i djeljenja,što ti i ne radiš,pa zato i gubiš lovu,kao i svi koji
te poslušaju.

Tko koristi koeficijent P/E x P/BV,što je manji to je veći,će se najesti meda i mlijeka i još moći i
drugima dijeliti.

Tko koristi koeficijent P/E x P/BV,što je manji to je veći,će se najesti meda i mlijeka i još moći i
drugima dijeliti.

Ja kao snažan vjernik u fundamente moram reći kako ste potpuno u pravu. Iako ste mi puno simpatičniji nego gospodin Mačeta moram vam reći kako ste s tim BRINOM ipak malo pretjerali, pa svaki dan nas s tim gnjavite, ivana stvarno ima pravo , upropastili ste temu.

Nego lijepo su vam danas rekli kako p/b kod BRINa ne može biti preko 1 . Samo što izgleda da opet niste shvatili da taj vaš popularni Grahamov multiplikator P/E×P/B nema apsolutno nikakvog smisla ako mu je jedan faktor ograničen svojom gornjom vrijednosti.

Kolega vi znate kao je tu imovina jedini ispravan način određivanja vrijednosti dionice. A tu je imovina po dionici na 31.7. nekih 55 kn . Sad pogledajte koliko su pali indeksi posljednjih dana , pogotovo Belex i SASE gdje je taj BRIN puno aktivan i biti će vam jasno kako je taj NAV sada manji od 55 kn .

E sad na taj NAV treba dodati standardan diskont za ZIF-ove .
Onda na BRIN trebate dodati i ekstra poseban diskont za fondove koji su u svojih preko 10 godina rada svojim dioničarima pogubili većinu uloženih sredstava.
Zatim trebate dodati diskont na transparentnost, pošto čak ni vi kao najveći ekspert za BRIN na ovom forumu neznate točan sastav njihovog portfelja.
Zatim trebate dodati diskont i na sam sastav tog njihovog portfelja koji se , premda mu se ne znaju točne specifikacije, sastoji od velikog broja stečajuša, dionica sa svih krajeva balkana s kojima se nije trgovalo godinama…
Onda tu morate skinuti i ovih 3,5% koje vam uzimaju kao naknadu za izvrstan posao koji za vas obavljaju.
I na posljetku tu bi bilo sasvim u redu dodati i diskont na likvidnost samog BRINA u koji kada uđete ne možete izaći ni da se postavite na trepavice, a za što ste najbolji primjer upravo vi.

E pa kada sve to diskontirate dobit ćete kako je tu cijena od kojih 20 kn ili nešto manje, i više nego vrhunska cijena za pobjeći iz ove nevjerojatne investicijske prilike i nikada se više u nju ne vratiti

Da bi se neutralizirao utjecaj strukture izvora financiranja poduzeća (dug ili kapital), umjesto P/E upotrebljava se EV/EBITDA. EV/EBIT (odnosno recipročna vrijednost EBIT/EV kao pandan E/P) koji spominješ se koristi mnogo rjeđe.
Ne znam jesi li obratio dovoljno pažnje na ispravno izračunavanje enterprise value (EV). Pretpostavljam da si podatke vadio s portala mojedionice, međutim oni pogrešno računaju tu vrijednost.
EV = tržišna kapitalizacija + dug – novac – kratkotrajna fin. imovina
Pogreška izračuna na mojedionice je u tome što umjesto duga (debt) uzimaju ukupne obveze (liability). Dug (debt) se odnosi na financijski dug (kratkoročni + dugoročni). Ne uključuje komponente obrtnog kapitala (obveze prema dobavljačima, ostale obveze). Treba dakle u bilanci zbrojiti dugoročne obveze (budući da su one gotovo isključivo financijske) + dio kratkoročnih obveza (obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama, obveze po vrijednosnim papirima).
Logika iza ovakve definicije izračuna EV je sljedeća: budući da od tržišne kapitalizacije oduzimate novac i kratkotrajnu fin. imovinu (a ne i aktivne komponente obrtnog kapitala kao što su zalihe i potraživanja od kupaca), jednako tako dodajete samo financijski dug, a ne i pasivne komponente obrtnog kapitala kao što su obveze prema dobavljačima i ostale obveze.

Kerempuh, hvala na konkretnoj pomoci,
Greenblatt u Maloj knjizi… koristi EBIT/EV pa sam ga i ja pokusao izracunati. nije problem u obrtanju brojnika i nazivnika, znam kad je vece a kad manje bolje [smiley]. u pravu si, podatke sam uzeo, pa i EV iz mojedionice, dakle, trebalo bi sve sam izracunati iz fi.

drugima dijeliti.

Ja kao snažan vjernik u fundamente moram reći kako ste potpuno u pravu. Iako ste mi puno simpatičniji nego gospodin Mačeta moram vam reći kako ste s tim BRINOM ipak malo pretjerali, pa svaki dan nas s tim gnjavite, ivana stvarno ima pravo , upropastili ste temu.

Nego lijepo su vam danas rekli kako p/b kod BRINa ne može biti preko 1 . Samo što izgleda da opet niste shvatili da taj vaš popularni Grahamov multiplikator P/E×P/B nema apsolutno nikakvog smisla ako mu je jedan faktor ograničen svojom gornjom vrijednosti.

Kolega vi znate kao je tu imovina jedini ispravan način određivanja vrijednosti dionice. A tu je imovina po dionici na 31.7. nekih 55 kn . Sad pogledajte koliko su pali indeksi posljednjih dana , pogotovo Belex i SASE gdje je taj BRIN puno aktivan i biti će vam jasno kako je taj NAV sada manji od 55 kn .

E sad na taj NAV treba dodati standardan diskont za ZIF-ove .
Onda na BRIN trebate dodati i ekstra poseban diskont za fondove koji su u svojih preko 10 godina rada svojim dioničarima pogubili većinu uloženih sredstava.
Zatim trebate dodati diskont na transparentnost, pošto čak ni vi kao najveći ekspert za BRIN na ovom forumu neznate točan sastav njihovog portfelja.
Zatim trebate dodati diskont i na sam sastav tog njihovog portfelja koji se , premda mu se ne znaju točne specifikacije, sastoji od velikog broja stečajuša, dionica sa svih krajeva balkana s kojima se nije trgovalo godinama…
Onda tu morate skinuti i ovih 3,5% koje vam uzimaju kao naknadu za izvrstan posao koji za vas obavljaju.
I na posljetku tu bi bilo sasvim u redu dodati i diskont na likvidnost samog BRINA u koji kada uđete ne možete izaći ni da se postavite na trepavice, a za što ste najbolji primjer upravo vi.

E pa kada sve to diskontirate dobit ćete kako je tu cijena od kojih 20 kn ili nešto manje, i više nego vrhunska cijena za pobjeći iz ove nevjerojatne investicijske prilike i nikada se više u nju ne vratiti

[/quote]

Dakle,
p/E x P/BV = 1,86 nema nikakve važnosti ,a tolerantno je do 22,5.Meni je to bitno.

Ovo su osnovna pravila fundamentalne analize,a vi ih ne prihvaćate.Brojevi su hladni bez obzira da li se radi o ADRS ili BRINU.
Detaljan odgovor ću vam dati na temi BRIN da ne maltretiramo cjelokupno pučanstvo.

U BRINU će teći med i mlijeko!

New Report

Close