..na žalost nemam vremena za knjigu….jer sam još uvijek u minusu…a konačno mislim da ste primjetili da sam nepismen
pofuk
Knjiga definitivno spada u zanimljivo štivo koje bi obavezno trebalo pročitati. Upitno je koliko je takvo investiranje primjenjivo na ZSE ali sigurno daje jednu okvirnu sliku. Listu tako dobivenih dionica trebalo bi svaku zasebno analizirati i uvjeriti se da je zaista best buy. Da ne dužim, eto vam u nastavku kronološkim redom prema preporuci u knjizi 15 best buyova ove godine;
1. KODT
2. ULPL
3. KOEI, HT, KNZM
6. ADPL
7. ADRS
8. PBZ, LEDO
10. ZABA
11. TNPL
12. LKPC
13. LPLH, PODR
15. VIRO, ATGR
P.S. Moguće da sam nešto i krivo izračunao ali ako i jesam stvar je u nijansama
gospodine pofuk ,
pa objavite bar reprint knjige :
" Psihološka pomoć dioničarima koji su u plusu "
odlična ideja….poslušat ću Vas istog trena
evo reprinta
http://www.poslovni.hr/Blog/BlogPostView.aspx?BlogPostId=121
ispricavam se što je u ovakvom obliku ali nadam se da imate raumjevanja prema ljudima koji dobe po piksi na burzi pa nemaju za tvrdi uvez
pofuk
Nemogu prodati dionice koje su mi u minusu (BD62,DDJM,IMZV…) a još teže mogu prodati one koje su mi u plusu (KOEI,LKPC,HT,KNZM…)
Ne mogu ne primjetiti da ste napisali kako ste s LKPC u plusu. To znači da ste ili kupovali 2009 na dnu i cijelo ovo vrijeme odolili da ne prodate s velikom zaradom ili ste zaposlenik dotičnog poduzeća. Sudeći po stilu vašeg pisanja na temi LKPC ovo drugo mi je zaista teško za povjerovati.
P.S. Možda je samo u pitanju slučajnost ali jeste li primjetili da ste u plusu baš na onim dionicama koje knjiga koju ovdje spominjemo daje kao best buyove?
Gospođa ivana 7 ,
99 kn ?
To su veliki novci danas .
Pa za te novce možete kupiti 11 dionica MGMA ili 11 bureka .
Nego , budite dobri pa nam ukratko sastavite skraćeni sadržaj te male knjige .
Onako kao što smo nekad sastavljali Lektiru .
G.Birtić dosta zarađuje svojim dionicama .
Pozdrav
Vaš link
[/quote]
Gospodin Twixer ,
najljepše se zahvaljujem
Gospodin NevenS,
od navedenih dionica ja imam u portfelju 7 dionica koje se izvrsno drže .
Slabo trejdam , ulažem dugoročno pa zbog toga ponekad gubim .
LKPC imam već dugo (još uvijek sam u plusu ), pametno bi bilo da sam prodao u siječnju .
Ali tko bi vjerovo da će nas Uprava LKPC uz pomoć vlade opljačkati .
O tome sam i pisao , teško mi je prodati dionicu koja je u minusu , a pogotovo onu dionicu koja je u velikom plusu .
Morat ću zatražiti psihološku pomoć kod prof. pofuka
Gospođa ivana 7 ,
99 kn ?
To su veliki novci danas .
Pa za te novce možete kupiti 11 dionica MGMA ili 11 bureka .
Nego , budite dobri pa nam ukratko sastavite skraćeni sadržaj te male knjige .
Onako kao što smo nekad sastavljali Lektiru .
G.Birtić dosta zarađuje svojim dionicama .
Pozdrav
Vaš link
[/quote]
Gospodin Twixer ,
najljepše se zahvaljujem
[/quote]
Samo nemoj to primjenjivati na hrvatskom trzistu kapitala. Da bi sustav bio uspjesan potrebna je visoka likvidnost. Zbog toga se i iskljucuju ADR-ovi.
Inace Magic Formula je jedan od najpoznatijih screenera. Obrati paznju na tri stvari kad koristis Magic Formulu:
1) Formula favorizira firme koje imaju nizi fixed assets + working capital. Recimo software, semicondudctor i slicno na trabaju velike nekretnine, zalihe, strojeve i slicno. A penalizira industrijske kompanije. Ako skeniras DJ redovno ces dobiti na vrhu Microsoft, Intel, Cisco, a na dnu su obicno Caterpilar, DuPont, Alcoa. U Prosloj godini dionice s dna DJ Magic formule su rasle znacajno, dok su ove s vrha gubile vrijednost.
2) Formula ne uzima u obzir sezonske varijacije. Tako recimo retail ces biti nakon 4Q puno bolje rangiran nego sto realno zasuzuje.
3) Formula iskljucuje financijski i Utility sector koji su uvijek znacajan dio svakog trzista.
To je dobar screener za trazenje dionica, ali moras uzeti u obzir sve nedostatke koje ima prije donosenja investicijske odluke. Magic formula je dobra kao neki pocetnicki alat na kojem ces vremenom graditi neki svoj stil investiranja.
***i nije morao…on se obogatio prodajom knjiga, evo i vi ste kupili obje [tongue]
gospon Demižon.
– teško se je u RH obogatiti prodajom knjiga jer je većina stanovništva nepismena ili polupismena.
– te ta većina knjige ne kupuje.
– ali na žalost ne čitaju se ni knjige koje su besplatne u knjižnicama.
– većinu knjiga o investiranju koje sam podigla u knjižnici su bile potpuno nove, bilo je par pečata o podizanju tih knjiga, ali nisu bile niti prolistane a kamoli pročitane.
– a za burzu vam je to i velika prednost jer se borite protiv jedne velike skupine nepismenih investitora koje stvarno nije problem ošišati na burzi.
– I love this game.
Pozdrav !
Molio bi Vas da za loše đake opet ponovite Vašu "investicijsku formulu i investicijsku strategiju s kojom ste pobjedili ovo tržište".
– pa to je stvarno jednostavno.
– držati se podalje dionica gospon Lopine i Spliće.
– te znati primjeniti Lorisov poučak.
– I love this game.
Pozdrav !
OPROSTITE CIJENJENA GOSPODJO ivana7 kaj se mešam ali mi nije jasno zakaj ste se toliko uhvatili forumaša lopina da ga u svakom postu spominjete…
pofuk.
– isto kao i naša crkva, stalno se hvataju pakla i vraga.
– I love this game.
Pozdrav !
lijepo je reči da "dionica kad dođe u cijenovni maksimum potrebno ju je prodati".
Ali teško je to izvedivo bez pomoći psihijatra .
– to je i više nego jednostavno.
– investiciju svakako trebate pratiti.
– porastom cijene dionice bitno se kvare FA pokazatelji te ona postaje i ne tako dobra investicija, pratite i TA (barem ono osnovno).
– padom dionice -10% od ATH su nastali uvijeti za aktiviranjem stop loss naloga, prvi signal vam treba biti onaj već na -5%.
– sada će se tu pojavljivati i neki lažni signali, np. ex.div., svakako moramo znati uzrok pada.
– puno veći problem mi je kada kupim dionicu pa ona padne, što sada prodati ili dokupljivati te smanjivati prosijećnu cijenu.
– nekad i pogriješikm, ali je bitno te pogreške svesti na minimum.
– I love this game.
Pozdrav !