Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

poštovani kolege forumaši. pratim vas 10 dana (novi sam) , i vi ste mene u tih 10 dana uspijeli toliko zbunit s tim vašim pretpostavkama da ja više stvarno neznam šta da napravim.
i imam još par pitanja:
što je p/e?
što je kupovina po bidu?
što je kupovina po asku? – ili možda prodaja po asku?
moj portifelji najviše čine dionice ht-a i ernt-a , i sad sam u minusu 10% i nebi mi pasao još jedan pad od 20 do 30%.
hvala na odgovoru.

ja sam ti tu isto novi ali cu probat odgovorit 😛

p/e vrijednost = (price-to-earnings ratio) is a measure of the price paid for a share relative to the annual net income or profit earned by the firm per share
ostalo na wikiju http://en.wikipedia.org/wiki/P/E_ratio

bid je vrijednost koju netko nudi za dionicu
ask je vrijednost koju netko trazi za dionicu

ako imas HT i ERNT onda si dobio dividendu koja je djelomicno pokrila minus pa nije sve tak crno 🙂
ali samo 2 dionice nikako nije dobra diverzifikacija

IMHO …. mozes bit dugorocni investitor pa si kupit jos HTa i ERNT i jos par dividendnih dionica i fino zaboravit na burzu a podsjetit ces se svake godine kad dobis dividendu
nije max zarada ali lakse spavas (jer nemas minuse vece od godisnjih placa velkog dijela hrvata) ali nebus do milijun kuna dosao u sljedecih 15-20 godina ak vec nemas veci dio tog iznosa ili vise

PS ovaj dio foruma se pretezno cita iz ZABAVE i definitivno sluzi toj svrsi … ali ako se jako udubis onda mozes pokupiti i prava misljenja drugih iskusnijih

pogotovo kada je Ivana7 onako lijepo znala analizirati po par dionica [thumbsup]

– s vašim znanjem zaboga nemojte trgovati na burzi.

nije istina da se sa malim znanjem nesmije trgovat na burzi … pa moje nije nis bogznakakvo pa sam ipak u totalu u plusu a kad se doda dividenda onda mi je jos toplije 🙂

poštovani kolege forumaši. pratim vas 10 dana (novi sam) , i vi ste mene u tih 10 dana uspijeli toliko zbunit s tim vašim pretpostavkama da ja više stvarno neznam šta da napravim.
i imam još par pitanja:
što je p/e?
što je kupovina po bidu?
što je kupovina po asku? – ili možda prodaja po asku?
moj portifelji najviše čine dionice ht-a i ernt-a , i sad sam u minusu 10% i nebi mi pasao još jedan pad od 20 do 30%.
hvala na odgovoru.

P/E koeficijent se zasniva na odnosu cijene i zarade i pomoću njega možemo odrediti da li je neka dionica precijenjena ili podcijenjena. Uvjet je da poduzeće posluje s dobitkom(u suprotnom je negativan).
Da bi mogli izračunati ovaj koeficijent prvo moramo izračunati dobit po dionici (EPS- earnings per share).
EPS= neto dobit
br dionica

EPS pokazuje koliko je kuna profita društvo zaradilo po jednoj dionici.
Kada smo izračunali EPS možemo izračunati i P/E:

P/E= tržišna vrijednost dionice
EPS
Smatra se da je niži P/E znak podcijenjene dionice, jer ako je P/E veći ulagači plaćaju veću cijenu za jednu jedinicu ostvarene dobiti poduzeća. Treba reći i da veći P/E može značiti da investitori imaju velika očekivanja i smatraju da će poduzeće u budućnosti ostvarivati dobit. Obično se smatra da je P/E manji od 15 znak podcijenjene dionice, ali i ovaj pokazatelj treba uspoređivati s omjerima kompanijama u istoj industriji.

bid=kupnja dionica
ask=prodaja dionica

ht i ernt neće pasti 30% to su dobre dionice, ali tvoje znanje je stvarno oskudno. Počmi učiti ili pričekaj da ti portfelj pređe u pozitivu i sve prodaj. Burza je nemilosrdna…….nemoj biti ovca za šišanje.

Ljudi lakše prebole ako im oduzmete novac nego iluzije.

Vidim da ima dosta pisanja na ovoj temi koja se ne ticu best buy-a

pa cu ja istaknut jednu dionicu

ULPL

P/E 3.97
ROE 14

-iz godine u godinu biljeze sve vecu dobit,isplacuju sve vece dividende
-takodjer mislim da je dobro sto uprava ima jako velik broj dionica
-redovito isplacuju dividende
-cijena ne oscilira puno
-imaju MM pa je i likvidna

šta znači da imaju MM? [huh]

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Imati MARKET MAKERA, znači dati brokerima pod ugovorom dovoljno NOVACA svaki dan,
da mogu osigurati u svakom trenutku prodaju / kupnjom / od onih koji prodaju..i kupnju / prodajom/ onima koji žele kupiti ugovorenu dionicu, a da istovremeno njena cijena ne prelazi , kaj ja znam 3-5% razlike između kupovne i prodajne cijene…ma, to se nekak zove…nebitno.

Spretan MM koliko vidim ,dobro radi s dionicom i na tržištu ima više angažiranih MM- od strane hrvatskih kompanija nego što je
to pisalo u poslovnom .hr ( HT-ATGR-ULPL../ provjerila sam/ , ali neću napisati koje su to kompanije..neko to napišu novinari po najnovijim podacima….
Danas, je to prestižno imati, i kompanije će se s tim angažmanom rado pohvaliti…
To je jako vidljivo na nekim dionicama, ali Vi svi to već i znate kojim…

MM rade i ostale stvari za firme..pa napišite malo o tom savjetovanju, njihovim cijenama,
kako to funkcionira…
Super 24 , ti si dobar MM.

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

šta znači da imaju MM? [huh]

To ti je skraćenica engleskih riječi Market Menager…….ili u slobodnom prijevodu, ljudi sa Malo Mozga, koji pokušavaju unazaditi pojedinu dionicu ili tk u cijelni.

@ albama

a zasto unazaditi?

Pa MM su angazirani od strane neke kompanije (u nasem slucaju ULPL) da bi ta firma mogla garantirati da cete u svakom trenu moc prodat svoje dionice i da nece zapast u nelikvidnost sto nam samo ulijeva dodatnu sigurnost

– p/e na ZVCV vam je prije par dana bio na 500, ali porastom cijene jako brzo će doći na 1.000 .

I Vi sebe smatrate znalcem????
Ovo je uistinu najgluplja izjava koju sam pročitao u zadnje 2.g.
Znate li Vi uopće kako se računa p/e???
Kakav je bio prošli kvartal? Ako takav trend ostane gdje će biti p/e???
Uz ovu cijenu definitivno ispod 10.
Toliko laži iznosite ovdje, dosta ljudi me pitalo što da rade sa ATGR i ERNT na koje ste ih Vi navukli na vrhu????
Hoćete istima nadoknaditi gubitke????
Bojim se da Vi tržite 1milju u ERNT koji ima BV od 850 i P/E po prošlim pokazateljima preko 150, jer ovo nije Zvečevo da p/e pada, već ovdje je negativnost da raste.
Nadalje KODT na 1400kn je ekvivalent kao nekad na 2800kn jer ima dvostruko dionica.
A to znači da ta točka odgovara HT-u na 330kn. KODT će pasti i Vi možete braniti cijenu i lajati na mjesec al spasa Vam tu nema.
Zašto ste kupovali 2kom KODT?? Pa da naivci krenu kupovati i da se Vi bolje istresete.
KODT ne vrijedi ni 600kn i možete svi pisati što hoćete, čak je i LKPC za KODT Eldorado.

GOLUB i SMART - od 1milje kuna do bicikle jer KSST-R-A padaju ko klada! A mora zaorati tek ka 250-350kn!!!

@ albama

a zasto unazaditi?

Pa MM su angazirani od strane neke kompanije (u nasem slucaju ULPL) da bi ta firma mogla garantirati da cete u svakom trenu moc prodat svoje dionice i da nece zapast u nelikvidnost sto nam samo ulijeva dodatnu sigurnost

ATGR je na 2150 crobexa bila 770-800 kn, dolaskom MM-a i porastom crobexa ona pada ispod 700 kn.

@ Alabama

istina ali ne mora znacit da je to zbog MM

po meni MM su stvarno dobra stvar za svaku dionicu i bar ti daju nekakvu sigurnost (mozda ne od pada cijene ali bar od nelikvidnosti)

ATGR je na 2150 crobexa bila 770-800 kn, dolaskom MM-a i porastom crobexa ona pada ispod 700 kn.

G. Alabama mislim da se varate.
ATGR je ispod 700 kn pala zbog loših rezultata, MM je tu samo da osigura likvidnost, drži ask/bid.
800 kn je bila nerealna cijena s ugrađenim pozitivnim očekivanjima, čak ni ovih 700 kn nije realno.

Cijene dionica određuju rezultati firmi, a ne MM, drukeri i tko zna tko još…

Molim gospona Lopinu osvrt na BZJK…

P/E -1,46
P/B 0,13
koef. zaduženosti 0,66

Tu je i tužba protiv večernjaka od 36 mil. kn, dva ročišta održana još 2009, od tada ni traga ni glasa o tomu.
Što očekivati od kutjeva, može li se ponovit 2009 i isplata dividende? tada je bilo 39mil. Otpis odveza, isplata subvencija…

Koliko po vama vrijedi bzjk, ili ono bitnije koliko će vrijediti?

New Report

Close