Nije za ovu temu, ali usporedbe radi, kamatna stopa u Privrednoj banci Beograd na stambeni kredit je 3,952% (6M euribor + 2,6pp), u Novoj ljubljanskoj banci je najskuplja kamatna stopa na stambeni kredit 3,78%.
Istovremeno, ja plaćam kamatu na stambeni kredit u eurima od 5,76%. snižavanje kamtne stope na razinu koju bih plaćao da imam kredit u Privrednoj banci Beograd ostalo bi mi za potrošnju nekakakvih 70 € mjesečno, a spuštanjem za 1% ostalo bi mi nekih 40 €.
Selektivno smanjivanje stambenih kredita za nove kupce pomoći će samo bankama da kreditno zaduženje sa investitora u stanogradnju prebace na građane (pod jamstvom države) kako bi osigurali naplatu tih kredita. Osobno, ne vjerujem da će se realizirati niti 200 tih kredita.
Za Hrvatsku bi efekt imao tek kada bi banke smanjile kamatne stope na postojeće kredite, a da za to prostora ima govore i ekstra dobiti banaka i u 2010. godini.
Ovo slijedeće je moja pretpostavka. Nepoznajem dovoljno bankarski biznis, ali zdrava logika mi govori slijedeće (molim komentare):
Meni se čini da mi plaćamo dva puta maržu. Prvo Intesa Sao Paolo digne kredit po 2,5% pa ona taj novac posudi PBZ-u po 4,5% pa onda PBZ prodaje kredit građanima po 6%. Pitanje je zašto PBZ ne posudi novac mimo matične banke po uvjetima kojima ih dobiva Intesa.
Evo malo prije upalim komp i vidim da nas napušta najbolji lik na forumu.Ako ste prezaposleni ok,ali
dajte molim vas ipak ste vi najbolji moderator iščašenih ponašanja na ovom forumu.Na kraju ćete najviše falit Ivani7.
Pozdrav
Evo malo prije upalim komp i vidim da nas napušta najbolji lik na forumu.Ako ste prezaposleni ok,ali
dajte molim vas ipak ste vi najbolji moderator iščašenih ponašanja na ovom forumu.Na kraju ćete najviše falit Ivani7.
Pozdrav
….necu Vas nikada napustiti……..
pofuk
Pitanje je zašto PBZ ne posudi novac mimo matične banke po uvjetima kojima ih dobiva Intesa.
pa, kolega da ste vi vlasnik Intese vi bi dopustili da to Privredna radi mimo vas?
Twixer @…. IVANA7je za tebe mala beba….nije ti ni do koljena…
opcenito se primjeti velika nervoza medju forumasima…veliki je to zaostatak za svjetskim burzama…
izvjesca su pokazala razloge….sretno
pa, kolega da ste vi vlasnik Intese vi bi dopustili da to Privredna radi mimo vas?
[/quote]
Ne bih kao vlasnik Intese, ali zato postoji HNB radi regulative i vlada radi pritiska.
[/quote]
Ne može HNB reći Privrednoj ajde se vi zadužite u Deutsche banci a nemojte u Intesi to bi bio skandal neviđeni. HNB propisuje institucionalni okvir u kojem banke moraju poslovati i propise koje moraju zadovoljiti a ne dirigira gdje će se koja banka zadužiti. A što se tiče Vlade i njenog pritiska, vi stvarno mislite da Jaca i ovi njeni dupeglavci mogu napraviti pritisak na banku čija je aktiva cca 600 milijardi eura i koja ima valjda 10 milijuna klijenata?
Šteta zbog twixera, čovjek zna,
ali očito ekipi ne odgovara….
Nije za ovu temu, ali usporedbe radi, kamatna stopa u Privrednoj banci Beograd na stambeni kredit je 3,952% (6M euribor + 2,6pp), u Novoj ljubljanskoj banci je najskuplja kamatna stopa na stambeni kredit 3,78%.
Istovremeno, ja plaćam kamatu na stambeni kredit u eurima od 5,76%. snižavanje kamtne stope na razinu koju bih plaćao da imam kredit u Privrednoj banci Beograd ostalo bi mi za potrošnju nekakakvih 70 € mjesečno, a spuštanjem za 1% ostalo bi mi nekih 40 €.
Selektivno smanjivanje stambenih kredita za nove kupce pomoći će samo bankama da kreditno zaduženje sa investitora u stanogradnju prebace na građane (pod jamstvom države) kako bi osigurali naplatu tih kredita. Osobno, ne vjerujem da će se realizirati niti 200 tih kredita.
Za Hrvatsku bi efekt imao tek kada bi banke smanjile kamatne stope na postojeće kredite, a da za to prostora ima govore i ekstra dobiti banaka i u 2010. godini.
Ovo slijedeće je moja pretpostavka. Nepoznajem dovoljno bankarski biznis, ali zdrava logika mi govori slijedeće (molim komentare):
Meni se čini da mi plaćamo dva puta maržu. Prvo Intesa Sao Paolo digne kredit po 2,5% pa ona taj novac posudi PBZ-u po 4,5% pa onda PBZ prodaje kredit građanima po 6%. Pitanje je zašto PBZ ne posudi novac mimo matične banke po uvjetima kojima ih dobiva Intesa.
Samo jedno pitanje: zašto bi banke snizile kamate? Koji je njihov interes u tome? Jesu možda banke socijalne ustanove? Svi koji su digli kredite digli su ih dobrovoljno, potpisali su ugovore i pristali su na te kamate. Tko god ne želi plaćati kamate na kredit, neka ne diže kredit. Jer isto tako bismo mogli tražiti i da se snize cijene svega ostalog, hrane, cuge, prijevoza, cigareta…
I o kakvoj ekstra dobiti banaka govorite? Koja je to dobit banaka koja se smatra ekstra, a koja nije ekstra?
Dobro je što su bankari dali košaricu premijerki. Ona nije u stanju pokrenuti ekonomiju ni napraviti ikakve ozbiljnije rezove u javnoj potrošnju, pa izmišlja ni cirkus s bankarskim kamatama i porezom.