A zamisli kako je tek kako bi bio ok da si ga kupovala po 220………….. [wink]
– stvarno nisam ga kupovala po 220 kn.
– ali ga jesam i po 185kn i po 190kn i po 200kn i to punooooo 60% portfelja mi je tada činio.
– znate da ja uvjek pišem istinu,
– a i zabilježeno je na ovoj temi kojih tisuću stranica unatrag.
– sve crno na bijelo.
– pa jesam li ja najbolja investitorica na ovim prostorima ????
– ili i u to sumnjate ?????
– I love this game.
Pozdrav !
Radi isto što i ti………….
– ali on, ono čisto bez veze.
– pa ne kuži taj tip što je to investiranje.
– I love this game.
Pozdrav !
– stvarno nisam ga kupovala po 220 kn.
– ali ga jesam i po 185kn i po 190kn i po 200kn i to punooooo 60% portfelja mi je tada činio.
– znate da ja uvjek pišem istinu,
– a i zabilježeno je na ovoj temi kojih tisuću stranica unatrag.
– sve crno na bijelo.
– pa jesam li ja najbolja investitorica na ovim prostorima ????
– ili i u to sumnjate ?????
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Da li još imaš insajd info??????
još mi nisi odgovorila na post od jučer,lako ti je tako biti pametan
…neću politiku u moju butigu..neeću!….. [lol]
– evo najpametniji na ovoj temi.
– protiv toga se i ja stalno borim, ali mi previše spamaju temu.
KODT [lol] [kiss] [lol] [kiss] [lol]
– I love this game.
Pozdrav !
Ivana nije najbolja investitorica, ona je najbolji štediša na forumu.
Ako otkrijete još koju dionicu koja raste malo više od 5% javite joj, da može štediti milijune 🙂
Kolega
Ponovit cu
Ako vjerujete u inflaciju…
Kupujte commoditie.
Kupujte hranu, naftu, plin, zlato…
Nemokjte kupovati dionice pa ni one koje se bave proizvodnjom ili prodajom "commoditia" [thumbsup]
Dobra tema za raspravu
Ne bih kupovao niti jednu od navedenih. Kupovao bih bakar jer ima najveci supply problem i jer mu cijena najbrze raste. Vise od 60% od ljeta.
Sto se tice prirodnog plina njima ne moze pomici nikakva inflacija. Ja imam Encanu i sa dionicom sam na nuli. Da sam kupovao natural gas bio bi -20%.
Nisu stvari tako jednostavne sa sirovinama i inflacijom. Da jesu onda bi ljudi kupovali samo commodities i rudnici i agro kompanije bi se trejdale na P/E ispod 10. Ogromna vecina je danas iznad 20. I najveci fanovi inflacije kao Paulson i Sportt kupuju dionice tvrtki, a ne samo ETF-ove.
Nake kompanije imaju mnogostruke koristi od rasta cijena sirovina i u slucaju inflacije su puno bolji pickovi nego sirovine koje ekspolatiraju.
Na primjer, neki rudnici zlata imaju depozite u kojima koncentracija zlata jako varira. Kada je cijena zlata $1000 oni kopaju u dijelu gdje je koncentracija 6 unci po toni, kada cijena skoci na $1200 oni kopaji i tamo gdje je 5 unci po toni, kada dosegne $1500 isplati se kopati i tamo gdje je manje od 4 unce po toni. Kompanija ne samo da ima koristi od rasta cijene zlata, nego i od povecane proizvodnje. I dionica raste puno vise nego sto raste cijena zlata. (Npr. Agnico Eagle, First Quantum)
Recimo Agrium je fantastican pick jer u ovom trentku zbog dva katalizatora koji rade za njih. Zaraduju na povecanim cijenam zitarica, ali zaraduju i na padu cijena prirodnog plina koji im je osnovna sirovina.
BELJE isto ima mnogostruke koristi od porasta cijena sirovina. S jedne strane oni zaraduju na vecim cijenama zitarica i secera (Belje je najveci proizvodac secerne repe u Hrvatskoj). S druge strane profitira i njihova proizvodnja mesa. Mali proizvodaci mesa se ne mogu nositi sa visokim cijenama stocne hrane i prisiljeni su reducirati proizvodnju. To ce Belju omoguciti da poveca udio na postojecim trzistima i da se prosiri na nova trzista. Ta trzista ce ostati i kada se cijene poljoprivrednih proizvoda stabiliziraju. Dakle investicija ima veci defanzivni potencijal nego kupnja psenice ili secera koji ovise jedino o odnosu ponude i potraznje.
Ima puno dionica iz kojih se moze izvuci puno vise nego iz rasta cijene sirovine koju proizvode. I cak i dugo vremena nakon sto cijene sirovina prestanu rasti.
Da se razumijemo ja nisam kvalificirani financijski savjetnik. Gore navedeno ne prestavlja poziv na kupnju Belja ili bilo koje druge dionice. Sve navedene investicije nose znacajan rizik. Recimo Belje ima veliki overhang radnickih dionica, postoji rizik da se dobit koju ostvari Belje rasporedi unutar Agrokora na stetu dionicara, Belje je u mnogome izlozeno trzistima slabih kupovnih moci gdje povecanje cijena i dobiti nije jednostavno, Agrokor jos uvije nije u Belju razvio management i marketing na nacin da se brzo i efikasno mogu siriti na nova trzista….
Cinjenica je da je Ruska psenica izgorila, da je Australska poplavila i da su Kinezi otpisali 75% zetve zbog suse. Vrlo je vjerojatno da ce svi diktatori ovog svijeta gomilati rezerve hrane kako im se ne bi dogodio Mubarak scenario. Medutim, to ne garantira da ce Hrvatski agro sektor iskoristiti priliku. Ne bi bio prvi put da promase ceo fudbal.
Ako netko zna za jos neku prednost ili rizik povezan sa bilo kojim od gore navedenih ulaganja jako je dobrodosao da se ukljuci u raspravu. Naravno bez obzira tko je, odkuda je i kakvo mu je stajaliste.
After all, I do not freak out cause I don’t have a Valentine. [smiley]
Related positions: BLJE-R-A, AGU-T, ECA-T, FM-T
Jako malo ulagača shvaća razloge povećanja cijena hrane i commoditiesa općenito…………….
smanjene površine raspoložive za proizvodnju+klimatske promjene+demografske promjene+ben bernanke i ostali cb sa QE=cijene lete u nebo
KODT [lol] [kiss] [lol] [kiss] [lol]
– I love this game.
Pozdrav !
Još jednom zahvaljujem na KODT.
Ovu dionicu nisam uopće imao u razmatranju sve dok je niste prije koji mjesec počeli lagano uvoditi na ovaj topic.
[thumbsup]
Jako malo ulagača shvaća razloge povećanja cijena hrane i commoditiesa općenito…………….
smanjene površine raspoložive za proizvodnju+klimatske promjene+demografske promjene+ben bernanke i ostali cb sa QE=cijene lete u nebo
Postoji jos jedna bitna stvar. Ne samo da populacija raste nego sve vise ljudi u zemljama u razvoju moze priustiti meso. Za proizvodnju mesa se trosi jako puno zitarica.
Po pitanju QE Bernakie i US snose samo "pola krivice". Kinesko gospodarsko cudo se zasniva na podcijenjenom yuanu koji je vezan za dollar. Jedini nacin da Kinezi drze yuan vezan za dollar je da naprintaju yuana u vrijednosti u kojoj amerikanci naprintaju dollara. Inace ce yuan rasti i gospodarsko cudo ce zavrsiti.
Best Buy.
– evo izišla su izvješća.
– jeste li ih što prostudirali ???
– probajte za promjenu umjesto raznoraznih gluposti koje tu pišete predložiti Best buy dionice na temelju ovih novih izvješća.
– evo ovako nešto bi i meni koristilo.
– puno toga sam pogledala, ali ništa detaljno.
– koje su po vama najbolje dionice, s obzirom na izvješća.
– što kupiti ????
– a što hitno prodati ????
– I love this game.
Pozdrav !