NIje. Ali neki imaju accounte na vise imena u SKDD pa tehnicki trejdaju razlicite osobe. Na nelikvidnim dionicama je na taj nacin moguce napumpati cijenu jer nema puno prometa.
[/quote]
mislim da se varate…ne vidim razloga zasto to nebi bilo legalno
primjerice ako sam spreman neku dionicu kupiti za 300 kn,a zadovoljava me izlaz na 315,ko mi moze zabraniti da automatski sve kupljeno po 300,prebacim na prodaju po 315 i istovremeno imam 2 naloga?mozda se varam,ali ne zvuci mi logicno.
NIje. Ali neki imaju accounte na vise imena u SKDD pa tehnicki trejdaju razlicite osobe. Na nelikvidnim dionicama je na taj nacin moguce napumpati cijenu jer nema puno prometa.
[/quote]
Možete imati naloge na prodaji i kupnji, ali ne možete si prodati. No to je najmanji problem, vjerujem da nas 50% ima 2 računa
[/quote]
Da li može biti 2 računa na isto ime, ili taj drugi mora bit na ženu?
jedino ako ste mislili na poklapljanje vlastitih naloga,ali takva transakcija ne moze biti izvrsena
…pardon,tek sad vidim da vam je kolega kanabis odgovorio otprilike isto sto i ja
5 najglupljih argumenata koje sam uocio na ovom forumu za najbolju kupnju dionice (za dugorocno ulaganje, ne ulazim u potencijal dionica za trejdanje):
-usporedjivanje trenutne vrijednosti dionice i nominale kao argument za podcjenjenost.
-usporedjivanje trenutne vrijednosti dionice i najveće povijesne vrijednosti kao argument za podcjenjenost.
-glasine o novim poslovima kod firme s kronicnim padom poslovne aktivnosti (padom ugovorenih poslova, padom ostvarenih prihoda, gubicima ili velikim padom ostvarene dobit).
-odabir firme ili sektora s dugotrajnim dnom poslovne aktivnosti (padom ugovorenih poslova, padom ostvarenih prihoda, gubicima ili velikim padom ostvarene dobit) kao argument da firma ili sektor ima najveci potencijal rasta.
-niski P/B kod firme kronicnog gubitasa kao argument za podcjenjenost.
mislim da se slijed argumenata od vrha prema dnu krece od osoba ciji je problem nerjesiv – niska inteligencija (takvima treba staratelj da upravlja njihovim financijama) do problema samo s dubokim neznanjem i pohlepom (takvi trebaju sami odustati od burze, jer su u stanju shvatiti svoje stanje).
Ja bih preporucio onima koji ulaze u nelikvidne dionice da kupuju iskljucivo po bidu i na pocetku rasta. Mogucnost manipulacije na nelikvidnim dionicama je ogromna. Zbog male likvidnosti cijenu moze napumpati mala grupa investitora ili pojedinacni veci investitor koji ima vise racuna u SKDD. Onda mali vide kako dionica "raste", polakome se, pocnu kupovati i ostanu zarobljeni placajuci dionicu znatno iznad realne vrijednosti.
Ako nelikvidna ima jako dobru valuaciju, jako obecavajucu perspektivu i ako mozete ostati u njoj dugo vremena onda je kupnja opravdana. Inace ja se ne bih upustao u takve avanture.
[/quote]
vec sam bio pisao o ovome,
ovako nesto se desilo na tnsa-r-a,prije par godina
Svaka čast kolega drevil na postu! [thumbsup]
No, treba ipak reći da u svakoj od tih kategorija postoji barem jedna dionica koja će sigurno biti iznimka (ali iznimka koja potvrđuje pravilo) – no, za pogoditi koja bi to bila treba imati (manje ili više) dobar nos, kao i malo sreće (uz dobru informiranost i proučavanje materije).
Po mojem skromnom shvaćanju, u svom portfelju imam po jednu dionicu iz kategorija 1,2,3 i 5 (ili neku koja zadovoljava više kriterija) za koje mislim da sam ih dobro odabrao da bi mogle biti upravo te iznimke od pravila. Neću ih sad navoditi ni reklamirati, koga zanima, neka si slobodno pogleda na portfeljnom topicu gdje sam pred neki dan spominjao i svoj portfelj…
5 najglupljih argumenata koje sam uocio na ovom forumu za najbolju kupnju dionice (za dugorocno ulaganje, ne ulazim u potencijal dionica za trejdanje):
-usporedjivanje trenutne vrijednosti dionice i nominale kao argument za podcjenjenost.
-usporedjivanje trenutne vrijednosti dionice i najveće povijesne vrijednosti kao argument za podcjenjenost.
-glasine o novim poslovima kod firme s kronicnim padom poslovne aktivnosti (padom ugovorenih poslova, padom ostvarenih prihoda, gubicima ili velikim padom ostvarene dobit).
-odabir firme ili sektora s dugotrajnim dnom poslovne aktivnosti (padom ugovorenih poslova, padom ostvarenih prihoda, gubicima ili velikim padom ostvarene dobit) kao argument da firma ili sektor ima najveci potencijal rasta.
mislim da se slijed argumenata od vrha prema dnu krece od osoba ciji je problem nerjesiv – niska inteligencija (takvima treba staratelj da upravlja njihovim financijama) do problema samo s dubokim neznanjem i pohlepom (takvi trebaju sami odustati od burze, jer su u stanju shvatiti svoje stanje).
Problem s niskom inteligencijom bi prije imali oni koji prihvaćaju argumente anonimnih nickova na forumu..puno više nego oni koji djele te argumente, bojim se
A na neznanje i pohlepu i pucaju..takvi argumenti su baš i upućeni ljudima koji prihvaćaju argumente bezvezne..na to ciljaju ovi koji ih daju uglavnom
Problem s niskom inteligencijom bi prije imali oni koji prihvaćaju argumente anonimnih nickova na forumu..puno više nego oni koji djele te argumente, bojim se
A na neznanje i pohlepu i pucaju..takvi argumenti su baš i upućeni ljudima koji prihvaćaju argumente bezvezne..na to ciljaju ovi koji ih daju uglavnom
[/quote]
Nevjerojatno je s koliko neznanja i neinformiranosti neki ljudi dolaze na burzu. U Hrvatskoj je dobro prihvacena teorija da se veliki novci mogu zaraditi baz rada i ucenja. Inace ne bi bilo toliko kladionica. Tako da i ne cudi sto ima puno onih koji pokusavaju zaraditi laku lovu na njima.
Na temi DKVS covijek je pitao: "Koje dionice ce dobiti u zamjenu kada Djakovstina ode u stecaj". Mislim sama cinjenica da raste cijena dionice koja ne posjeduje nikakvu imovinu je fascinantna.
argumenti kao i savjeti mogu bit dobri i loši… isto tak i nickovi (ljudi). tu imamo više mogućih situacija;
1.loša osoba podijeli loš argument koji dobra osoba prihvati kao dobar argument odnosno savjet
2.loša osoba podijeli dobar argument koji dobra osoba prihvati kao dobar
3.dobra osoba napiše loš argument koji druga dobra osoba ocijeni kao loš (s kecom)
4…
Zaključak; tko kupi dionice SAMO na osnovu pisanja na nekom forumu, pa bio to kvalitetan forum kao ovaj, nije ni dobar ni loš (ni zao) nego bedast!
U ovo kratko vrijeme provedeno na ovom forumu pročitah mnoštvo gluposti, ali kad naiđeš na nešto pametno nije ti žao ni što pričitaš tu i tam neku glupost. A fala Bogu ima par dobrih nickova koji stvarno pišu argumentirano i točno i fakat ih je užitat čitat bez obzira što možda ne dijelim isto mišljenje.
nego da li je legalno u istom trenutku imati naloge za prodaju i za kupnju?
[/quote]
Možete imati naloge na prodaji i kupnji, ali ne možete si prodati. No to je najmanji problem, vjerujem da nas 50% ima 2 računa
[/quote]
[/quote]
Ne mogu vam kolega ovo potvrditi 100%, najbolje da pošaljete mail brokeru. Ja imam 2 računa na svoje ime kod različitih brokerskih kuća.
nego da li je legalno u istom trenutku imati naloge za prodaju i za kupnju?
[/quote]
Na ženu ne, ali može na ljubavnicu koja mora biti mlađa minimalno 4 godine .