Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ivana drž se nemoj da te izbace iz takta.Evo jednom na poslovnom jedan članak o meni najdražoj dionici Coca Cola,pisao sam odavno ali nisam dobio nikakav odgovor važno je da se pravi od šečera.Moli bi članove foruma da pripaze na bio prognozu,jer mi se javljaju neki dr,mr. za koje nikad nisam čuo. [cool]

Barone, ne daj se zbuniti. KO je izvrsna kompanija.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Dragi kolega, ako se budeš previše oslanjao na savjeta ekipe sa foruma ne budu ti ostale niti gače da ih objesiš na štap.Tu ti večina (opet ne svi) samo da pumpa svoje dionice i da navlače naivce ne bili na njima profitirali.
Malo ti je tu iskrenih!
[undecid]
[/quote]
hehe, slažem se, ovdje ima iskrenih kao u hrvatskom saboru
[lol]

U principu si u pravu. Dionice se takmice sa obveznicam, nekretninama, depozitima i drugim asset klasama. Dionice su najrizicnije ulaganje i gubitci mogu biti veliki, ali zbog toga je i moguci profit najveci. Kada fiksni income postane manje atratikvatan, prvenstveno zbog inflatornih ocekivanja, onda novac ide prema dionicama. Naravno stvari nisu tako jednostavne. Ako inflacija raste, a ekonomija ne moze da zaposli ljude i da poveca kupovnu moc stanovnistva onda moze doci do nezgodnih situacija. Kao recimo u Egiptu. Stoga je bitno voditi racuna o snazi ekonomije, jer vrijednost dionice odrzava buduce poslovanje tvrtke unutar ekonomskog okruzenja na kojem operira. Najgore je iza nas, broj dobrih investicijskih prilika se povecava, ali rizici jos postoje i ne treba ih ni zanemariti ni podcijeniti.

Najbolje je dobro prouciti poslovni model svake tvrtke u koju zelis ulagati i razumjeti kako i kojoj mjeri odredena ekonomska i drustvena kretanja utjecu na poslovanje tvrtke. Tada ti se vjerojatno nece desiti da dionica padne 90%, a ti je jos drzis i razmisljas zbog cega je pala. Npr. Ako ulazes u neku gradevinsku firmu moras pratiti kakva je zaposlenost stanovnistva. Kada raste zaposlenost vise ljudi moze kupiti stanove, a i drzava moze trositi vise novaca na infrastrukturu umjesto na socijalu.

U svakom slucaju najbolje ti je da se prvo obrazujes van burze pa tek kada osjetis da si akumulirao dostatno znanje o financijskim trzistima krenes u znacajnije investicije. Ne trebas zuriti jer ako kupis dionice dobre firme one ce rasti godinama. Neke kolege sa ovog foruma su se obrazovali direktno na burzi. Mnoge je to obrazovanje kostalo skuplje nego cetiri godine na Harvardu, a i danas rade iste greske kao na pocetku.

Ja ti necu preporuciti niti jednu dionicu za kupnju ili prodaju. Ako ti netko drugi bira dionice onda burza nije zabavna, a i lose je za samopouzdanje. Iskustvo i samopouzdanje su stvari koje jos nemas, a koje ce ti ovdje jako trebati.
[/quote]

Hvala na vremenu i trudu za odgovor! vidim zašto si među nabolje ocjenjenim članovima foruma.

krunccrni ,

pa bisi baš tako novi na burzi , nisi ti od jučer .
Imaš lijepu kolekciju dionica ,pitanje je po kojim si ih cjenama kupio .
Glavno je da si shvatio da sva jaja ne stavljaš u istu košaru .
Preporučio bi ti da portfelj nadopuniš sa dionicama :INA , HT ,KOEI , KNZM ,LKPC i ATGR .
Dobronamjerno ti savjetujem dionice koje imam i ja i koje me vesele svakodnevno .

Nisam novi hehe…
Još mi nisu u kolekciji, ali vjerojatno uskoro hoće. Za sad imam HT, IGH, HDEL. Hvala na savjetu, možda konzum…

Informanka.

– evo i danas u revijalnom tonu.
– crobex u lijepom plusu +0.90%, a i moj portfelj u još boljem +1.46% .

– a danas i noćas sam puno toga istraživala.
– imam dosta keša i trebam jednu novu, dobru investiciju.

– trenutno sam u fazi dogovora s zagrebačkom podružnicom,
– pregovori su u tijeku.
– još moram s svojom podružnicom dogovoriti neke detalje.

– nemojte misliti da je lako naći novu investiciju na kojoj ćemo svi zaraditi novce.

– evo sada i sami možete vidjeti kako sam vam ispričala lijepu prićicu o KODT.
– za sada su tu svi zaradili.
– nekog većeg pada na toj dionici niti ne vidim.
– a sama dionica vam je i dalje jeftina, i jednostavno ju trebate imati u svojem portfelju.
– o.k. je i HT, ali dugoročno je svakako bolja investicija KODT.

– I love this game.
Pozdrav !

Ti se hvališ da si malo bolja od crobex-a, a lopina je crobex*10
Trebao bi on napisati knjigu, a ti je pročitati, heheheh

Ovaj seebiz je stvarno smiješan, ako IGH bude onavljao onu štalu iz Najboljih Godina što je Tomo potpalio oni će to objaviti.

Lijep pozdrav sindikalnoj organizaciji kako predsjedniku tako i svim članovima.

Krunccrni,
jedan savijet koji bi ti mogao koristiti.

– Pokušaj se ne bazirati na" PROŠLOST " pojedinih kompanija( na njihove prihode, zarade, ugled, ime koje su imali ), već gledaj kako " TRENUTNO " kompanije mogu sa svojim poslovanjem odgovoriti na trenutne tržišne izazove kao što su :

– okruženje ( konkurencija )
– posljedice recesije
– otvoreno tržište sa jako malo državnog protekcionizma
– potrebe stanovništva ili društva za proizvodom ili uslugom koje dotični nude
– koje su to grane gospodarstva i poduzeća koja će već ove i iduće godine povećavati svoje prihode i zaradu, usprkos svemu navedenom gore.

Svakako ne zaboravi i da je dionica barem donekle likvidna, a ne da se sa njom protrguje dnevno ili mjesečno s brojem koji može stati na prste jedne ruke.

Uvaži ova pravila i znaj da si tek 50 % na dobrom putu, a ostalih 50 % ovisi o tome da li će tržište prepoznati vrijednost dotične dionice.

Sretno i sve najbolje.

Zahvaljujem na korisnim informacijama
[thumbsup]

Za početak prvo i prvo ostavi nešto love na brokerskom nikad ne znaš kad može korekcija gruniti pa ta slobodna lova dobro dođe za razbijanje cijena ako si odredio dugoročno biti u dionici.

-drugi korak pogledaj na moje dionice fundamentalne pokazatelje PE, PS, PB, EBIT-e, MCAP-ove, ROE, ROA, NPM zaduženost. Na temelju gore nekog filtera odaberi dionice (firme) koje ti se čine najzanimljivijima, najpodcjenjenjima i počmi sa istraživanjem kako se firma financira kako dolazi do prihoda i kakva je struktura troškova.

-treći korak povijesno istraži na zse kako su se kretale cijene dionica u gospodarskom rastu i padu čisto sebi da možeš sebi okvirno rizik dočarati ako stvari ne krenu po planu. Pametno je odrediti betu promatrane dionice u odnosu na index da vidiš ako index iznosi xxxx bodova dionica bi mogla iznositi
xxxx bodova. Ovisno o sklonosti rizika birat ćeš manje ili više volatilne dionice manja ili veća beta ili prevedeno na fundamente dionice sa stabilnijim novčanim tokovima gdje recesije ostavljaju manjeg traga na prihodima ( kras, podr, frnk, ht ,atgr ) nasuprot građevini koja mora svaki novi posao iskopati ali kad iskopaju nove poslove onda su cjenovne rakete.

– U slaganju portfeljea biraj najbolje od najboljega s pretpostavkom da će te firme poslovati i za 10 godina. Čekaj dobre prilike za kupovinu korekcije ,recesije svojih dionica jer tržište je hirovito i mahnito ali i savršeno. Čak i ovo naše plitko tržište nagrađiva uspješne firme a kažnjava loše poslovanje.

-možda najvažniji savjet ne kupuj na preporuke foruma jer mi uglavnom svoga konja
[/quote]
Poučno i korisno, zahvaljujem [smiley]

– nešto love uvjek imajte na banci, nije sve ni u tim kamatama.
slažem se
– vi mislite kako je sada vrijeme za kupovinu dionica.
za dobro ulaganje nikad nije kasno
– ja sam to isto vidjela lani u prosincu.
– ta odluka je zabilježena na ovoj temi.
– tada sam napisala, ušla sam 100% u dionice, prinos mi je nikakav, sada idem na zaradu ili gubitak od cca 10%.
– taj rizik se debelo isplatio.
– puno dionica koje sam tada kupila sam isprodavala i ušla u neke druge brzorastuće investicije.
– ali sve s dobrim plusom, na nekim sam mogla zaraditi i više, ali sam zadovoljna i ovako.
kupila u prosincu?jel to "siječanjski efekt"?

– e sada da vam se ne bi dogodila Grčka morate sami odlučiti o svojem portfelju.
– jer osnovno je pitanje želite li veliku sigurnost da ne završite kao Grčka ili veliki prinos pa da završite kao Grčka.
– np. evo velika većina je ulazila u Ingru jer je tu vidjela veliku zaradu.
– moj tip dionica ih nije zanimao jer su tu vidjeli skromnu zaradu od cca 15% .

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]
zahvaljujem [cool]

– gledam banke, ali i to mi nekako skupo.
PBZ?

– nemam neke ideje, a možda i dođu.

– I love this game.
Pozdrav !

Slazem se sa ivanom7 da je kodt bolja investicija nego HT,ipak HT-u polako pada dobit i dividenda po mojem misljenju nece u narednim godinama biti tako izdasna kao ovih godina.Poslusao sam vas sa KODT i zaradio tako je bilo i na JNAF.Rado citam vase komentare.
Recite mi sto mislite za dionicu VIRO??Jel imate kakvih planova na toj dionici,ja ju posjedujem vec duze vrijeme i planiram ju jos dokupiti.Lp

LPLH

Tvrtka sa stabilnim poslovanjem, tržišno više nego podcjenjena P/B 0,37.
Predstojeći rast brodarskog sektora i dosadašnja slaba likvidnost koja ju je držala na ovim cijenama
stvorile su od ove dionice tempiranu bombu.
Svim sidrašima s aska toplo preporučam da se povuku na rezervne položaje.

– o.k. je i HT, ali dugoročno je svakako bolja investicija KODT.

Tesko. Inace bi Siemens kupio KODT, kao sto je T-com kupio HT. Pogledaj 3 godine unazad pa ces vidjeti ko je dugorocno bolje prosao. Vidjet cemo.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ti se hvališ da si malo bolja od crobex-a, a lopina je crobex*10
Trebao bi on napisati knjigu, a ti je pročitati, heheheh

– to su dva različita pristupa investiranja.
– koji je bolji to vi sami morate odlučiti.
– dobar je i kombinirani.
– samo morate znati kako je gospon Lopina jedno vrijeme bio i 90% u minusu.
– sigurnost vam nikada nije išla zajedno s velikim prinosom.

– I love this game.
Pozdrav !

Slazem se sa ivanom7 da je kodt bolja investicija nego HT,ipak HT-u polako pada dobit i dividenda po mojem misljenju nece u narednim godinama biti tako izdasna kao ovih godina.Poslusao sam vas sa KODT i zaradio tako je bilo i na JNAF.Rado citam vase komentare.
Recite mi sto mislite za dionicu VIRO??Jel imate kakvih planova na toj dionici,ja ju posjedujem vec duze vrijeme i planiram ju jos dokupiti.Lp

– često imam tu dionicu u portfelju.
– VIRO je o.k. investicija.
– ali tu imamo istu situaciju kao i na BLJE, obje dionice su već odradile dobar rast.
– a ja nikada ne kupujem skupu robu.

– nezgodno je to kada tržište krene tada sve o.k. dionice rastu.
– teško je sada znati koja će više potegnuti i koja će kasnije manje pasti.

– idealno je ako se uspije napraviti slalom,
– prodati dionicu koja je odradila rast pa kupiti dionicu koja nije odradila rast, pa da i ta druga dionica odradi rast.
– ovaj put mi je ta igrica uspjela, 50% toga sam rasprodala kada je naraslo i uspjela na brzinu ući u druge brzorastuće.
– e sada ću sve ovo pokušati i treći put ako uspije.
– tim manevrom sebi uvelike povećavam zaradu.

– samo sve to i nije tako lako napraviti.
– sada je euforija na mnogim dionicama.
– morate biti svjesni toga kako će doći i do hlađenja tržišta, a tada će keš biti zakon.
– nikada ne trebate rasprodati cijeli portfelj, niti biti u dionicama 100% .
– sve ovisi o psihologiji tržišta koliko u dionicama koliko u kešu.

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close