Evo kolege nova dionica opeka r a. na tržištu ,,,,, [proud]
Pročitao izvješće još prije..
Treba bježati što dalje od toga
Šimić ušminkao mladu za udaju izgleda
Realno stanje katastrofa..od 4 pogona oni u Iloku i Osijeku stoje skoro godinu dana a Sarvaš je u remontu od 10 mj. a mislim da i pogon u vladislavcima za proizvodnju pune cigle stoji ali to nisam 100% siguran
Izvozili su nešto u Rumunjsku i Bugarsku ali i to je stalo i to su kompenzirali proizvodima koliko čujem.
Još kad pridodaš konkurenciju Nexe sa pogonima u Našicama, Vinkovcima i onim Stražilovom u Srbiji
nema ti tu sreće u toj priči, nažalost
I koliko znam dužni i bogu i vragu…jedino ne znam kako se to baš i ne vidi u izvješću.. kemija čista, bojim se
Dragi ljudovi… ja sam apsolutno nov u ovome stoga bih volio čut, pročitat vaše savjete.
Imam lovu koju bi uložio u dionice. U banci mi se to ne isplati oročavat, jer su kamate premale i ne zanima me godišnji prinos od 4%! Koliko sam shvatio što su kamate manje, cijena dionica je veća jer će svi kao i ja uložit na burzu.Dvije godine sam radio isto s Ht-ovim dionicama, kupio u ljeto prodao u proljeće bez da se zamaram čitanjem vijesti ili financijskih izvješća o kojima nemam blage veze. Tek početkom ove godine sam slučajno naletio na ovaj forum, s obzirom na to da mi se činio zanimljivim počeo sam sve to malo redovitije pratiti. I tako kupih dvije dionice KSST-a nešto preko soma kuna, koje sam prodao po dva soma.Prekjučer sam pročital ono za spajanje optime pa sam ujutro kupil dionicu i prodal ju danas. Sve se tu radi o sitnoj lovi, tak da kad zbrojim naknade skoro da nisam ni u plusu. To sam radil iz zajebancije 🙂 a i svidjelo mi se! Ono što mene prvenstveno zanima su ulaganja bar na godinu dana.Osobno mislim da je sada vrijeme za kupovinu, jer nas u narednim godinama očekuje rast (bar se nadam, iako smo blizu da završimo ko grčka).
Što se dionica tiće imam neke favorite: Viro, Belje, Podravka, Atlantska, Jadroplov, Uljanik, Hidroelektra, Tehnika, IGH/Ingra i PBZ- to su mi kao neki ziceri. A možda i Zvečevo,Adris i Vupik.
Na što moram obratiti pažnju,kada kupovati?prije ljeta? nakon godišnjih izvješća? trebam li na što posebno obraćati pozornost? tipa da zaduženost nije preko 50%? ili koliko i kako ulažu u razvoj? koje su poslove skopili? Ulaganja su na godinu dana, a vjerojanto i više, ti novci mi nisu potrebni i nebum ih sigurno povlačil minimalno godinu dana. Volio bi kad dionica u tom razdoblju rasla 10%.Zato sam odabrao ove dionice jer mislim da većina njih ima realnu mogućnost ostvarivanja tog rasta.Čak sam si i pisao po kojoj maksimalnoj cijeni želim kupit, ako se ne ostvari u određenom razdoblju očekivani prinos da prodam dionicu i kupim drugu itd. heheh možda sam sad nalupetao dosta gluposti 🙂 U ulaganje ulazim tek kad još to sve proučim.Stoga vas ljubazno molim konkretne savjete, komentare na odabir dionica, što bi bilo u mom slučaju best buy? Naročito se veselim Ivaninom komentaru na odabir dionica. Nadam se da neće zamjeriti što nema Končara, ali bit će mjesta i za tu dionicu 🙂
Zahvaljujem
Dragi kolega, ako se budeš previše oslanjao na savjeta ekipe sa foruma ne budu ti ostale niti gače da ih objesiš na štap.Tu ti večina (opet ne svi) samo da pumpa svoje dionice i da navlače naivce ne bili na njima profitirali.
Malo ti je tu iskrenih!
[undecid]
Dragi ljudovi… ja sam apsolutno nov u ovome stoga bih volio čut, pročitat vaše savjete.
Imam lovu koju bi uložio u dionice. U banci mi se to ne isplati oročavat, jer su kamate premale i ne zanima me godišnji prinos od 4%! Koliko sam shvatio što su kamate manje, cijena dionica je veća jer će svi kao i ja uložit na burzu.
U principu si u pravu. Dionice se takmice sa obveznicam, nekretninama, depozitima i drugim asset klasama. Dionice su najrizicnije ulaganje i gubitci mogu biti veliki, ali zbog toga je i moguci profit najveci. Kada fiksni income postane manje atratikvatan, prvenstveno zbog inflatornih ocekivanja, onda novac ide prema dionicama. Naravno stvari nisu tako jednostavne. Ako inflacija raste, a ekonomija ne moze da zaposli ljude i da poveca kupovnu moc stanovnistva onda moze doci do nezgodnih situacija. Kao recimo u Egiptu. Stoga je bitno voditi racuna o snazi ekonomije, jer vrijednost dionice odrzava buduce poslovanje tvrtke unutar ekonomskog okruzenja na kojem operira. Najgore je iza nas, broj dobrih investicijskih prilika se povecava, ali rizici jos postoje i ne treba ih ni zanemariti ni podcijeniti.
Najbolje je dobro prouciti poslovni model svake tvrtke u koju zelis ulagati i razumjeti kako i kojoj mjeri odredena ekonomska i drustvena kretanja utjecu na poslovanje tvrtke. Tada ti se vjerojatno nece desiti da dionica padne 90%, a ti je jos drzis i razmisljas zbog cega je pala. Npr. Ako ulazes u neku gradevinsku firmu moras pratiti kakva je zaposlenost stanovnistva. Kada raste zaposlenost vise ljudi moze kupiti stanove, a i drzava moze trositi vise novaca na infrastrukturu umjesto na socijalu.
U svakom slucaju najbolje ti je da se prvo obrazujes van burze pa tek kada osjetis da si akumulirao dostatno znanje o financijskim trzistima krenes u znacajnije investicije. Ne trebas zuriti jer ako kupis dionice dobre firme one ce rasti godinama. Neke kolege sa ovog foruma su se obrazovali direktno na burzi. Mnoge je to obrazovanje kostalo skuplje nego cetiri godine na Harvardu, a i danas rade iste greske kao na pocetku.
Ja ti necu preporuciti niti jednu dionicu za kupnju ili prodaju. Ako ti netko drugi bira dionice onda burza nije zabavna, a i lose je za samopouzdanje. Iskustvo i samopouzdanje su stvari koje jos nemas, a koje ce ti ovdje jako trebati.
Kolegice Ivana gdje ste, ništa ne komentirate?
Jeste li vidjeli kako radi novi sindikat, jesmo li dobri?
Jeste li vidjeli onaj manevar s Jutarnjim, druga stranica! [rolleyes]
krunccrni ,
pa bisi baš tako novi na burzi , nisi ti od jučer .
Imaš lijepu kolekciju dionica ,pitanje je po kojim si ih cjenama kupio .
Glavno je da si shvatio da sva jaja ne stavljaš u istu košaru .
Preporučio bi ti da portfelj nadopuniš sa dionicama :INA , HT ,KOEI , KNZM ,LKPC i ATGR .
Dobronamjerno ti savjetujem dionice koje imam i ja i koje me vesele svakodnevno .
Jeste li vidjeli onaj manevar s Jutarnjim, druga stranica! [rolleyes]
– novine ne čitam.
– ali ja sam tu OPTE komentirala i vas pohvalila, još jučer na temi komentari trgovanja.
– a sada pamet u glavu.
– dionica će rasti, ali do nekog targeta.
– a sve što puno raste nekada zna i naglo pasti.
– malo disperzije ne bi štetilo.
– I love this game.
Pozdrav !
Ne znam baš ali analiza mi kaže:
kupiti: ADPL, TUHO, FNVC, HDEL, HT, KSST
prodati: KODT, INGR, VLDS, INA, ULPL, DLKV
Sve ispod booka je zanimljivo, a sve iznad booka je magla. [bye]
– ne znam baš ali analiza mi kaže kako ovakvim tipovima ne treba vjerovati.
– a taj gospon očito nema pojma ni što je to book.
– I love this game.
Pozdrav !
– novine ne čitam.
– ali ja sam tu OPTE komentirala i vas pohvalila, još jučer na temi komentari trgovanja.
– a sada pamet u glavu.
– dionica će rasti, ali do nekog targeta.
– a sve što puno raste nekada zna i naglo pasti.
– malo disperzije ne bi štetilo.
– I love this game.
Pozdrav !
Iskreno ni meni se ne sviđa što ovako brzo raste, draže bi mi bilo 5% mjesečno pa da do kraja godine dođe do 44 kn!
Sve ja znam kako to funkcionira, naravno da mora biti korekcije ali nema meni tu puno pomoći, puno sam truda uložio u ovo i poprilično sam siguran u svoje targete!
Kada sam se početkom prošle godine odlučio na ovo, target je bio držati dionicu 3 godine pa šta bude.
S druge strane ovo "dugoročno ulaganje" nije toliko loše ni brige ni pameti, a ni one nervoze kad kupiti kada prodati!
CROBEX u blagom minusu ali zahvaljući mojim slabo likvidnim LURI I CHAG te VIRU i KODT, ATPL, ULPL ja sam opet u sasvim solidnom plusu.
– ovo je ono najvažnije.
– neću sada analizirati ove dionice.
– treba stvarno uvjek obratiti pažnju na portfelj a ne na crobex.
– crobex pratiti, uložiti u indexsni fond ako smatramo kako ide dugoročni rast.
– ali koncentracija na određene dionice je ono najvažnije.
– krizu sam preživjela upravo zbog toga.
– a sada je napokon došlo vrijeme kada možemo lijepo zaraditi na ovim dionicama.
– samo bez euforije, nekad treba nešto i prodati.
– I love this game.
Pozdrav !
Kolega Antiša rado bi se priključio novom sindikatu jer je onaj od drugarice Ivane totalna bedara.
Sve što ona kupi osuđeno da padne.
[thumbsup]
Krunccrni,
jedan savijet koji bi ti mogao koristiti.
– Pokušaj se ne bazirati na" PROŠLOST " pojedinih kompanija( na njihove prihode, zarade, ugled, ime koje su imali ), već gledaj kako " TRENUTNO " kompanije mogu sa svojim poslovanjem odgovoriti na trenutne tržišne izazove kao što su :
– okruženje ( konkurencija )
– posljedice recesije
– otvoreno tržište sa jako malo državnog protekcionizma
– potrebe stanovništva ili društva za proizvodom ili uslugom koje dotični nude
– koje su to grane gospodarstva i poduzeća koja će već ove i iduće godine povećavati svoje prihode i zaradu, usprkos svemu navedenom gore.
Svakako ne zaboravi i da je dionica barem donekle likvidna, a ne da se sa njom protrguje dnevno ili mjesečno s brojem koji može stati na prste jedne ruke.
Uvaži ova pravila i znaj da si tek 50 % na dobrom putu, a ostalih 50 % ovisi o tome da li će tržište prepoznati vrijednost dotične dionice.
Sretno i sve najbolje.
Imam lovu koju bi uložio u dionice. U banci mi se to ne isplati oročavat, jer su kamate premale i ne zanima me godišnji prinos od 4%! Koliko sam shvatio što su kamate manje, cijena dionica je veća jer će svi kao i ja uložit na burzu.Dvije godine sam radio isto s Ht-ovim dionicama, kupio u ljeto prodao u proljeće bez da se zamaram čitanjem vijesti ili financijskih izvješća o kojima nemam blage veze. Tek početkom ove godine sam slučajno naletio na ovaj forum, s obzirom na to da mi se činio zanimljivim počeo sam sve to malo redovitije pratiti. I tako kupih dvije dionice KSST-a nešto preko soma kuna, koje sam prodao po dva soma.Prekjučer sam pročital ono za spajanje optime pa sam ujutro kupil dionicu i prodal ju danas. Sve se tu radi o sitnoj lovi, tak da kad zbrojim naknade skoro da nisam ni u plusu. To sam radil iz zajebancije 🙂 a i svidjelo mi se! Ono što mene prvenstveno zanima su ulaganja bar na godinu dana.Osobno mislim da je sada vrijeme za kupovinu, jer nas u narednim godinama očekuje rast (bar se nadam, iako smo blizu da završimo ko grčka).
Što se dionica tiće imam neke favorite: Viro, Belje, Podravka, Atlantska, Jadroplov, Uljanik, Hidroelektra, Tehnika, IGH/Ingra i PBZ- to su mi kao neki ziceri. A možda i Zvečevo,Adris i Vupik.
Na što moram obratiti pažnju,kada kupovati?prije ljeta? nakon godišnjih izvješća? trebam li na što posebno obraćati pozornost? tipa da zaduženost nije preko 50%? ili koliko i kako ulažu u razvoj? koje su poslove skopili? Ulaganja su na godinu dana, a vjerojanto i više, ti novci mi nisu potrebni i nebum ih sigurno povlačil minimalno godinu dana. Volio bi kad dionica u tom razdoblju rasla 10%.Zato sam odabrao ove dionice jer mislim da većina njih ima realnu mogućnost ostvarivanja tog rasta.Čak sam si i pisao po kojoj maksimalnoj cijeni želim kupit, ako se ne ostvari u određenom razdoblju očekivani prinos da prodam dionicu i kupim drugu itd. heheh možda sam sad nalupetao dosta gluposti 🙂 U ulaganje ulazim tek kad još to sve proučim.Stoga vas ljubazno molim konkretne savjete, komentare na odabir dionica, što bi bilo u mom slučaju best buy? Naročito se veselim Ivaninom komentaru na odabir dionica. Nadam se da neće zamjeriti što nema Končara, ali bit će mjesta i za tu dionicu 🙂
Zahvaljujem
Za početak prvo i prvo ostavi nešto love na brokerskom nikad ne znaš kad može korekcija gruniti pa ta slobodna lova dobro dođe za razbijanje cijena ako si odredio dugoročno biti u dionici.
-drugi korak pogledaj na moje dionice fundamentalne pokazatelje PE, PS, PB, EBIT-e, MCAP-ove, ROE, ROA, NPM zaduženost. Na temelju gore nekog filtera odaberi dionice (firme) koje ti se čine najzanimljivijima, najpodcjenjenjima i počmi sa istraživanjem kako se firma financira kako dolazi do prihoda i kakva je struktura troškova.
-treći korak povijesno istraži na zse kako su se kretale cijene dionica u gospodarskom rastu i padu čisto sebi da možeš sebi okvirno rizik dočarati ako stvari ne krenu po planu. Pametno je odrediti betu promatrane dionice u odnosu na index da vidiš ako index iznosi xxxx bodova dionica bi mogla iznositi
xxxx bodova. Ovisno o sklonosti rizika birat ćeš manje ili više volatilne dionice manja ili veća beta ili prevedeno na fundamente dionice sa stabilnijim novčanim tokovima gdje recesije ostavljaju manjeg traga na prihodima ( kras, podr, frnk, ht ,atgr ) nasuprot građevini koja mora svaki novi posao iskopati ali kad iskopaju nove poslove onda su cjenovne rakete.
– U slaganju portfeljea biraj najbolje od najboljega s pretpostavkom da će te firme poslovati i za 10 godina. Čekaj dobre prilike za kupovinu korekcije ,recesije svojih dionica jer tržište je hirovito i mahnito ali i savršeno. Čak i ovo naše plitko tržište nagrađiva uspješne firme a kažnjava loše poslovanje.
-možda najvažniji savjet ne kupuj na preporuke foruma jer mi uglavnom svoga konja hvalimo da prodamo po št