Ja sam uvijek za VIS ( prodaja od strane VLDS-a ) vćinski paket očekivana cijena 100-130 kuna, zatim KSST ( privatizacija ), FNVC ( 0,1 booka a toga nema na tržištu naročito kod velike tvrtke a ova ima više od 1000 zaposlenih i razne biznise ), i naravno HDEL za koju predviđam dobro izvješće. [thumbsup]
Ivana, što misliš o kretanju dionica iz poljoprivrednog sektora u svjetlu stalnog rasta cijene hrane i očekivanog rasta cijene nekretnina u vlasništvu poljoprivrednih tvrtki?
Što se građevinara tiče, dali su realna očekivanja da bi npr. IGH do kraja godine mogao otići do nekih 7.000-8.000 kunića…
Ja imam AGCO (Fergouson Massey traktori i kombajni), POT (Potash), AGU (Agrium), ADM (Archer Daniels Midland). I sve prate rast cijena poljoprivrednih proizvoda, odnosno odradile su dobar rast u zadnje vrijeme. Mislim da sektor ima jako dobar momentum. ADM je imao quaterly report prije dva dana i profit je bio 40% iznad ocekivanja.
Ako se nastavi rast cijena poljoprivrednih proizvoda onda ce i domace dionice morati jace povuci.
Interesantna transakcija je bila prodaja VIRO-R-A od strane RBA mirovinskog i kupnja MGMA-R-A. To je napravljeno u vrijeme katastrofalnih poplava u Australiji kada je ogromna kolicina secera unistena. Dakle RBA OMF prodaje Viro (po 360 Kn) kada je secer na ATH i kupuje firmu koja se bavi prodajom odjece u trenutku kada je pamuk na godisnjoj razini napravio rast od 172%. Nevjerojatno.
Postavlja se pitanje da li Mirovinski fondovi ulazu na osnovu fundamentalnih pokazatelja ili im je osnovni kriterij ulaganja stupanj zaduzivanja tvrtke kod njihove maticne banke ? Cini mi se da je u pitanju ovo drugo.
Meni ce citav gradevinski sektor ne svida. Ni globalno, a pogotovo ne lokalno. S jedne strane imas kreditnu kontrakciju u Hrvatskoj, a s druge rast cijena gradevinskih materijala. Ali opet ovo je izborna godina dakle najpovoljnija za gradevince. Mogli bi skociti ako Vlada uskoro dobro proda obveznice. Uz to kod IGH imas i politicki rizik koji ce rasti sa priblizavanjem izbora jer je IGH puno blizi poziciji nego oporbi.
Povlačenje dijela iz jdpl samo iz razloga šta nam slijedi stagnacija………..
HT – zakon……….
lp
Ljubo iz Siska
Odakle tebe iz Siska u brodarima.
Jako mi se sviđa Twixerov komentar o RBA djelovanju, kao i komentar građevinaca, pa ću se nadovezati:
1.) Iako ni izbliza ne uspoređujem prehranu i građevinu, činjenica je da je RBA dosta smanjila svoj udio u Ingri, prodajući u siječnju podosta dionica po cijenama koje su apsolutno ispod nabavnih (čak i da računamo 20kn kao "nove dionice", prodavalo se po 16-17, dakle s minusom). Prave razloge samo oni znaju, no sličnost me lagano bode u oči. Svi smo se pitali zašto RBA prodaje VIRO po 340-350 (a šećer raste, i sve to), a gdje je sad cijena znamo. Što će biti s Ingrom, naravno da ne znamo, ali bit će zanimljivo nakon par mjeseci baciti pogled unatrag – bez obzira što se zbilo.
2.) Zanimljivo je da su gotovo svi građevinci puno više vezani uz trenutno vladajuću garnituru – od IGH, preko DLKV, ali i VDKT te HDEL – za razliku od jednog drugog, tj. preostalog: Ingre.
Ingra već godinama životari, osim Arene (koju je zapravo isposlovala tek dovevši mađarski Trigranit, koji se pak u jeku radova "izvukao" iz paketa i "usosio" ingru) nije radila puno toga, ako zanemarimo HE Lešće koju zapravo nitko drugi nije mogao raditi.
Ta nepovezanost s trenutnom garniturom Ingre možda bude njena komparativna prednost u budućnosti. To ne možemo, naravno znati, ali ne treba nikako smetnuti s uma, posebno zato jer je kod nas puno toga povezano s politikom…
Ovo sa pričom kako nitko osim Ingre nije mogao raditi HE Ličko Lešće je običan blef……..
Ako netko ima reference za takve poslove onda je to isključivo Hidroelektra, a Ingra je to dobila na intervenciju bivšeg predsjednika ( kao i neke druge projekte ) za što je nagrađen mjestom u nadzornom odboru……..tipičan sukob interesa……..
Ne bih se slozio za DLKV. Mislim da kod njih nema velikog politickog rizika. Mislim da Luka ima dobre veze u svim relevantnim politickim strankama.
Ispričavam se, čini se da nisam bio dovoljno precizan s HE Lešće:
Naravno da nisam mislio da nitko drugi to nije mogao raditi, naravno da znam što je Hidroelektra radila (na koncu, i na njihovim stranicama imamo reference http://www.hidroelektra-niskogradnja.hr/Reference/hidroelektrane.html).
(Doduše, ne treba zanemariti da je Ingra nastala kao nešto sasvim drugo – kasnije nego Hidroelektra – otprilike kao i Exportdrvo, da pojednostavnim stvar).
Poanta je i bila u tom političkom odnosu snaga, da parafraziram: "puno su radili tvoji, sad nek rade malo i moji".
A zato sam i istaknuo tu "nemilost" Ingre u trenutnom odnosu snaga, što se može prilično promijeniti u nekom drugom odnosu snaga.
Eto, to je bila poanta 🙂
Ivana, što misliš o kretanju dionica iz poljoprivrednog sektora u svjetlu stalnog rasta cijene hrane i očekivanog rasta cijene nekretnina u vlasništvu poljoprivrednih tvrtki?
Što se građevinara tiče, dali su realna očekivanja da bi npr. IGH do kraja godine mogao otići do nekih 7.000-8.000 kunića…
Ja imam AGCO (Fergouson Massey traktori i kombajni), POT (Potash), AGU (Agrium), ADM (Archer Daniels Midland). I sve prate rast cijena poljoprivrednih proizvoda, odnosno odradile su dobar rast u zadnje vrijeme. Mislim da sektor ima jako dobar momentum. ADM je imao quaterly report prije dva dana i profit je bio 40% iznad ocekivanja.
Ako se nastavi rast cijena poljoprivrednih proizvoda onda ce i domace dionice morati jace povuci.
Interesantna transakcija je bila prodaja VIRO-R-A od strane RBA mirovinskog i kupnja MGMA-R-A. To je napravljeno u vrijeme katastrofalnih poplava u Australiji kada je ogromna kolicina secera unistena. Dakle RBA OMF prodaje Viro (po 360 Kn) kada je secer na ATH i kupuje firmu koja se bavi prodajom odjece u trenutku kada je pamuk na godisnjoj razini napravio rast od 172%. Nevjerojatno.
Postavlja se pitanje da li Mirovinski fondovi ulazu na osnovu fundamentalnih pokazatelja ili im je osnovni kriterij ulaganja stupanj zaduzivanja tvrtke kod njihove maticne banke ? Cini mi se da je u pitanju ovo drugo.
Meni ce citav gradevinski sektor ne svida. Ni globalno, a pogotovo ne lokalno. S jedne strane imas kreditnu kontrakciju u Hrvatskoj, a s druge rast cijena gradevinskih materijala. Ali opet ovo je izborna godina dakle najpovoljnija za gradevince. Mogli bi skociti ako Vlada uskoro dobro proda obveznice. Uz to kod IGH imas i politicki rizik koji ce rasti sa priblizavanjem izbora jer je IGH puno blizi poziciji nego oporbi.
[/quote]
Ajde dečko kakve veze ima svetska cena šećera sa Virom? Ovde se radi samo o prefernisjalu za izvoz u EU, a i cena pamuka se baš neće odrazit na poslovanje Magme…ruku na srce.
Ono malo šta Viro uveze i preradi sirovog šećera od trske za domaće tržište, neće značajno uticat na resultate.
Šta se tiče gradjevinaca, kreditna kontraksija u Hrvatskoj je završena. Kredita ima, no ima i viška nekretnina kojim eto nije pala cena koliko se očekivalo, takodje i potražnja je slaba zbog goleme nezaposlenosti, fiskalnih opterećenja i dosta velike zaduženosti (iako je to još daleko od prosečne zaduženosti u EU i SAD-u). No i ovde se polako ponuda troši…. Takodje, na povesno niskim kamatnim stopama u SAD-u i EU i pri koreksiji cena nekretnina, ovaj market će vani tek da odradi, no pre toga potrebno je da se isčiste bilansi property i gradjevinskih kompanija koji još uvek nose breme duga u knjigama od poslednje krize. Potrajat će, no ovaj proces je već dobrano odmakao od svog ishodišta.
I ove akcije koje držiš sve su dobri pickovi. Fundamentalno i tehnički dosta dobro izgledaju.
Ispričavam se, čini se da nisam bio dovoljno precizan s HE Lešće:
Naravno da nisam mislio da nitko drugi to nije mogao raditi, naravno da znam što je Hidroelektra radila (na koncu, i na njihovim stranicama imamo reference http://www.hidroelektra-niskogradnja.hr/Reference/hidroelektrane.html).
(Doduše, ne treba zanemariti da je Ingra nastala kao nešto sasvim drugo – kasnije nego Hidroelektra – otprilike kao i Exportdrvo, da pojednostavnim stvar).
Poanta je i bila u tom političkom odnosu snaga, da parafraziram: "puno su radili tvoji, sad nek rade malo i moji".
A zato sam i istaknuo tu "nemilost" Ingre u trenutnom odnosu snaga, što se može prilično promijeniti u nekom drugom odnosu snaga.
Eto, to je bila poanta 🙂
Ma sve ok…………..koristim prigodu za ispravak netočnog navoda……..da vidim jel mi pločica radi
Ajde dečko kakve veze ima svetska cena šećera sa Virom? Ovde se radi samo o prefernisjalu za izvoz u EU, a i cena pamuka se baš neće odrazit na poslovanje Magme…ruku na srce.
Ono malo šta Viro uveze i preradi sirovog šećera od trske za domaće tržište, neće značajno uticat na resultate.
Koliko god da ce utjecati biti ce pozitivno. Ovisi koloko imaju zaliha i koliko su buduce proizvodnje vec ugovorili. Zbog porasta cijena poljoprivrednih proizvoda puno vece koristi ce imati proizvodaci nego preradivaci. Medutim i Viro ce imati koristi.
Sto se tice Magme rast cijena pamuka od 170% ce definitivno djelovati samo negativno. Oni imaju dva izbora. Prvi je da povise cijene i smanje promet, drugi je da ostave iste cijene i povecaju gubitke. Ni jedno ni drugo nije dobro za cijenu dionice.
Pa kodt redovno isplaćuje dividendu veću od kamate u banci. Ima stsbilno i sigurno tržište, Sposoban i pošten menadćment imogućnost daljeg rasta. Znači ne gubiš ništa ako ih imaš u svom portfelju a imaš mogućnost zarade na rastu iporastu cjene.Ako si ozbiljan investitor a ne špekulant znači u svakom slučaju relativno sigurna investicija. Za špekulante koji misle da se na TK može obagatiti za par mjeseci (a onini koji imaju više sreće nego pameti ili koji su spremni ulaziti u dakve rizike vjerovatno i mogu). sigurno ima i boljih prilika samo ja nisam jedan od njih.
Posdrav i puno sreće.
Cijenjena kolegice,ako može osvrt na KODT
lp Domobran [cool]
[/quote]
KODT.
– zbog velikog interesa investitora i večeras u sitnim satima će se nastaviti tematska večer na temu KODT.
– svi koji imaju pitanja ili im nešto nije jasno po temi KODT slobodno postavite pitanja.
– nemojte se sramiti pitati, sramota je izgubiti lovu na jeftinim drukovima.
– do prije mjesec dana nisam ni ja puno toga znala o KODT.
– ali sam temu svladala od A do Ž, zbog toga pitajte i samo pitajte, ali se ipak držite zadane teme.
– I love this game.
Pozdrav !