Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja ti garantiram da vecina ovih koji su danas kupili KODT i DLKV nemaju pojma sto je to transformator, cemu sluzi, kako i od cega se proizvodi.

a kako bi im pomoglo da znaju?

previše informacija i ulaženje u previše detalja blokira donošenje odluka. od drveća se ne vidi šuma. ni oni koji imaju sve informacije (uprava) ne mogu projicirat buduće prihode i zarade jer ih pokosi makro kroza na koju nemaju utjecaja… koliko analitičara je imao Lehman? ili naši fondovi koji su u prosincu 2007 kupovali blok pakete?

imho bitno je stvari gledat što jednostavnije, ako se u 2 rečenice ne može obrazložit razlog za pad ili rast onda ga najčešće niti nema

volite Jima Rogersa koliko sam primjetio, kao i ja. njemu je glavni pick commodities, kaže ako ide oporavak rast će i cijene sirovina, ako ne ide centralne banke će štampat novac i cijena opet ide gore. točka. ne zamara se potrebnom vlažnosti tla za uzgoj riže i slično

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Glavna karakteristika ove burze je ogromna netransparentnost kompanije koje su izlistane. Cast izuzetcima (HT, ERNT, INA, ATGR, …) Strah i nesigurnost su posljedica manjka dostupnih informacija. Niti kompanije daju podatke o svom poslovanju niti se ljudi trude da saznaju vise o kompanijama u koje ulazu. Oni nisu ovdje dosli da bi dugorocno ulozili novac u kvalitetan projekt, nego da bi brzo pokupili lovu.

Netransparentnost je najveći problem. Kad neka tvrtka odluči povećati svoj kontakt s investitorskom javnosti dionica odmah jača. Najbolji primjeri su svakako najave odlaska na Varšavsku burzu. A tamo je potrebna znatno veća transparetnost nego je to na ZSE. Istina, tamo je i likvinost veća, al bez transparentnosti nemaš šta tamo tražiti.

E kad bi hrvatske tvrtke povećale koroprativnu kulturu…

Ja ne prihvaćam prvi prijedlog Ramljakove nagodbe!

U OPTE ako kupim po BV recimo -/minus/jedan prodajem na -/minus/2 BV,meni opet 100% ali kupcu muda marjanova.

– opet neki đir splitske zahebancije, valjda kada je Marjan u pitanju.
– ali ako to nije nešto bezobrazno imam jedan prijedlog.

– nagrada za nauspješnijeg investitore na OPTE koja bi se mogla zvati "muda marjanova".
– za sada imamo i najizglednijeg kandidata, gospon Antišu.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]
riječ "marjanova" ne odnosi se na splitski Marijan već na osobu,a radi se o osobi
Marjanu,starom isciđenom pijančini,a konkretno,dobiti muda marijanova znaći da ćeš dobiti ništa,kao
Antiša u OPTE,dabogda se ugriza za jezik i Antiša mi se bude slavodobitno cerija

Na zse teče med od kadulje i alpsko mlijeko.

p.s.
vidi VLDS i Vupik,rade li ga rade.
[/quote]

splitski Marjan

volite Jima Rogersa koliko sam primjetio, kao i ja. njemu je glavni pick commodities, kaže ako ide oporavak rast će i cijene sirovina, ako ne ide centralne banke će štampat novac i cijena opet ide gore. točka. ne zamara se potrebnom vlažnosti tla za uzgoj riže i slično

Da samo nece sve rasti podjednako. Ako imas nezaposlenost od 10% to znaci da je prostor za povecanje placa vrlo mali ili ga uopce nema. Kada sa jedne strane rastu commodities ,a sa druge ne rastu place onda se smanjuje kupovna moc stanovnistva. Kupac trosi vise novaca na hranu, grijanje i beznin pa mu ostaje manje za druge stvari. Cijena hrane ce rasti jer je to zadnje cega ce se odreci, ali cijena pamuka ce rasti puno sporije jer ce biti sve vise onih koji ce se morati odreci kupnje nove odjece.

Usporedi kako se krece cijena dionice John Deer (DE) koji prodaju traktore i kako se krecu cijene Limited Brands, Abercombie i slicnih koji prodaju odjecu.

Rast cijena commodities dovodi do destrukcije potraznje. Ta destrukcija nije jednaka za sve sirovine.
Prema tome nije svejedno koje commodities kupujes u kojem trenutku.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Vecina malih ulagaca pojma nema o kompanijama u koje ulazu niti ih to zanima. Ja ti garantiram da vecina ovih koji su danas kupili KODT i DLKV nemaju pojma sto je to transformator, cemu sluzi, kako i od cega se proizvodi.

– evo ta sam.
– nemam pojma o transformatorima niti me to zanima.
– a čemu služi i od čega se proizvodi ?????????
– pa neću ja to proizvoditi.

– jedino mi je važno dobro znati FA i izčitati izvješće.
– uz to još pogledam TA.
– i zaradim lovu na burzi.
– što jednostavnije i praktičnije.
– a i za ovo osnovno svake noći barem 2-3 sata moram raditi i analizirati.
– a kada bih otišla u te sitne detalje, pa tko može znati brodare, građevinare, hoteljere, bankare, a sada ću još proučavati i neke transformatore.
– jnaf mi je bio dosta jednostavan, imaju cijev i to je to.

– I love this game.
Pozdrav !

Ali kupujem KODT iako ne znam kako se rade transformatori. Volio bi znat, čisto iz znatiželje, ali nebi utjecalo na investicijske odluke.

Pa 2007-e ste u bilo kojoj ozbiljnijoj brokerskoj kući kod nas, a da ne govorimo o Americi, mogli dobiti analize dionica na 20 stranica koje su išle u sve moguće detalje i davale bullish prognoze sa XY% višim targetom.

Puno bolja analiza je bila otić u kvartovski kafić i vidjet da sve lokalne vucibatine i dangube razglabaju o dionicama.

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Ali kupujem KODT iako ne znam kako se rade transformatori. Volio bi znat, čisto iz znatiželje, ali nebi utjecalo na investicijske odluke.

Pa 2007-e ste u bilo kojoj ozbiljnijoj brokerskoj kući kod nas, a da ne govorimo o Americi, mogli dobiti analize dionica na 20 stranica koje su išle u sve moguće detalje i davale bullish prognoze sa XY% višim targetom.

Puno bolja analiza je bila otić u kafić i vidjet da sve lokalne vucibatine i dangube razglabaju o dionicama.
[/quote]

Irce,

Ja citam analize i izvjestaje kao pocetnu tocku za razmisljanje, a ne donosim odluke prema njima. Dobro je znati sto drugi ulagaci misle i kako misle. U principu ako vidis da su analize nesto zanemarile onda je vrlo moguce da je i trziste zanemarilo neki bitni katalizator. To je prilika za pobjediti trziste.

Evo primjer:

Meni je zapala za oci nedavno dionica Tyson Foods (TSN). To je najveci amaricki proizvodac mesa i trejda se P/E oko 8. Dijele i dividendu. Onda sam isao citati amalize i vidio sam da je osnovni razlog zabrinutosti nagli rast cijena stocne hrane. Tyson sada mora puno skuplje placati stocnu hranu koja im je glavni imput. Trziste se boji da ce Tysonove margine zarade jako pasti jer nece biti sposoban prenjeti poskupljenje ulazne sirovine na svoje kupce.

Ja sam onda gledao ko su Tysonovi konkurenti i kako ce se Tyson boriti protiv njih jer analiticari tome nisu posvetili puno paznje. Veliki konkurenti su Kanadski proizvodaci mesa: Maple Leaf Foods, Maple Large i slicni. Nasao sam da su oni svi u velikim problemima i postaju sve nekonkurentniji zbog jacanja kanadskog dollara. Maple Leaf zatvara tvornicu i otpusta 1100 radnika. Eastern Protein Foods je bankrotirao. To je prilika za Tyson da preuzme dio trzista. Druga znacajna grupa konkurenata su mali farmeri koji zbog povecanih cijena stocne hrane ne mogu financirati proizvodnju i moraju ili zatvoriti farme ili napraviti znacajno smanjenje proizvodnje. Jos jedna prilika za znacajno povecanje udjela na trzistu. Kako mislim da analiticari i trzste generalno nisu uzeli to u obzir inicirao sam poziciju u TSN.

Da zakljucim. Analize treba citati i pratiti, ali po njima ne treba kupovati. Analize korisne ne kao preporuka, nego kao informacija o trenutnom sentimentu vezanom za odredenu dionicu. Taj sentiment moze biti pogresan ili neosnovan i tu se obicno kriju najbolje prilike za pobijediti trziste.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Moj savjet kako ušićariti 10-20% sljedećin 1-2,5 mjeseca,
1. HT cijena ide visoko gore moguće bez problema da dođe do 330 -350
2. PBZ dividenda će se 99% djeliti, cijena ide dan po dan lagano gore
2. i sada najnovije ZABA sama banka kupuje svoje dionice u iznosu od 22 000 000 kuna cijena ide gore 100% za više od 10 % pa kome je drago nek izvoil . 100% zarada.

Zanimljivosti.

– danas crobex u minus -1.24% .
– a moj portfelj u plusu +1.07% .
– očito je da crobex i nije toliko važan koliko dionice u kojima ste ukrcani.
– ide me ove godine.

– I love this game.
Pozdrav !

Zanimljivosti.

– ide me ove godine.

– I love this game.
Pozdrav !

naravno da su najvažnije odabrane dionice. može crobex prema dolje, ali ako vaše dionice idu prema gore, dobar znak, ali najčešće solidno sastavljeni i pomno odabrani, diverzificirani portfelji u većoj mjeri prate crobex. moj portfelj danas malo kliznuo, u skladu s crobexom.

Moj savjet kako ušićariti 10-20% sljedećin 1-2,5 mjeseca,
1. HT cijena ide visoko gore moguće bez problema da dođe do 330 -350
2. PBZ dividenda će se 99% djeliti, cijena ide dan po dan lagano gore
2. i sada najnovije ZABA sama banka kupuje svoje dionice u iznosu od 22 000 000 kuna cijena ide gore 100% za više od 10 % pa kome je drago nek izvoil . 100% zarada.

1. Tesko, mozda 330
2. Vrlo vjerojatno. Banke ce pokusati izvucu sto je vise moguce novaca.
3. Ne vjerujem da ce kupovati na burzi nego su se vjerojatno vec dogovorili sa nekim fondom prije objave.

Zanimljivosti.

– ide me ove godine.

– I love this game.
Pozdrav !

Koliko ste drukali jos te i lose prosli

New Report

Close