Istina uvijek treba pobrojati koliko vremena utrošiš na trgovanje analize i zafrkanciju na forumu te može li se to vrijeme nekako efikasnije utrošit.
Ponekad bi dao burzu kvragu i potražio dodatni posao ali ja guštam prekopavajući po grafovima, izveštajima i PD-u, nervoza prije kupovine i zadovljstvo kod prodaje (ima i tuge). Sad za sad burza mi predstavlja ugodno i korisno.
U prethodnom postu aludirao sam na veliki portfelje i milijunske promete preko Ivaninog brokerskog
te da će joj trebat bar još 5 mjeseci da pobroji sve te transakcije i prinose.
To je dobar trening. Jednog dana kada se uvede porez na dividendu i kapitalnu dobit morat ce to svakako redovito racunati.
E hebi ga sad si postavio pitanje iz više nuklearne fizike. Evo ga već je 06.01.2011. a drugarica Ivana još kopa po brokerskim računima za svim transakcijama. Dakle negdje oko 31.05.2011. kada izlaze konsolidirani revidirani izvještaji mogli bi dobit odgovor na ovo pitanje.
Treba u dobit uracunati trosak vremena. Ona je potroslila jako puno vremena da bi pobjedila indeksni za mislim 7%. Netko drugi je kupio indeksni, uzeo 5% i zaradio puno vise od 7% radeci nesto drugo.
Trejdanje uzme jako puno vremena. Ne samo pracenje cijena, nego i intezivno istrazivanje, skupljanje informacija i slicno. To vrijeme ima cijenu i treba ga uracunati kao trosak.
[/quote]
Ja sam ga pobijedio oko 60%.
Da ali na ukupna sredstva od 100k kn,ali kako sam djelomično podizao dobit ostalo damo 130 k kn.
Prosječna mjesečna zarada 4% netto.Sve zaradio u prvih šest mjeseci,a zadnjih šest na pozitivnoj
nuli s obzirom da plaćam danak ulaganju u nelikviduše.
Da li sam zadovoljan.Sa relativnom zaradom -super.
Sa apsolutnom nikako.S obzirom koliko radim 5.000 kn bi zaradio da sam skupljao boce iz kontejnera.
Ali ima i jedna dobra strana.Djeca gledaju sa strane i utvrđuju da stari zarađuje puno više nego što daje banka i namaknuli neku lovu pa sam već sada na 200 k kn.Ali ovih novih 70 k kn su likvidna
sredstva,ali iako sam na njima već zaradio 5% samo u nekoliko dana,likvidni iznos sam smanjio jer sam
nešto utuka u nelikvidne/više od zarade_BRIN,LCDS.
Bez 100.000 EUR ne može e pokrenuti nijedan ozbiljniji posao pa tako ni u ovaj.
U trejdanju bi dnevno tebalo skinuti barem 500 kn dnevno i to bi bila naknada za rad.Dakle.to bi
bilo otpriluke 10.000 kn a s obzirom na trud i vrijeme,a naročito,jer se radi o izuzetnom stresnom poslu milslim da je to malo.
I tek kada obijem tih 120 k kn mogu računati da bi na tih 100 k eur trebalo skinuti barem 10% iznad
indeksnog fonda da bi bio zadovoljn.
S obizom da sam u toku godine zaradio 50 k kn,a smatram da sam uložio truda barem za 120 k kn
/cca 10.000 kn mjesečno/ispada da sam na gubitku 70.000 kn.
Ali ipak sam nešto naučio.
Sa 200 k kn kojima sada raspolažem ako skinem 60% iznad prosječnog indeksa,radit ću na pozitivnoj nuli.Što veća likvidnost to se bolje trejda i tu leži kesa.
Jučer sam u trejdu skinija cca 950 kn,to spušija u padu INGRE ,ali sam zadovoljan jer imam više papira.
Ima nade za špekulante ,a i za dugoročne investitore do pet dana kao što sam ja!
Trejdanje se ne isplati, nakon 7-godišnjeg iskustva mogu to ustvrditi sa sigurnošću.
Samo kad je situacija stagnantna, niti gore, niti dolje, tada se trejdanjem može nešto i zaraditi.
Jedne godine imao sam dva portfelja, jedan trejderski i jedan koji nisam dirao. Naravno oba su zaradila, ali trejderski upola manje.
@ lopina ne trebaš tih 70 000 kn vodit kao gubitak. Kako sam prije rekao treba viditi može li se svo vrijeme koji si potrošio na burzi i oko burze efikasnije utrošit, ako to vrijeme ne možeš drugačije efikasnije naplatit nisi na gubitku. Zarada od 50 000 na godinu uopće nije loša čak je fantastična na početni ulog. Ove godine povećaješ početni ulog a trud i izgubljeno vrijeme će ostati više manje isti s toga treba vodit računa i o optimalnim sredstvima na brokerskom da bi se zadovolji željeni prinosi.
Ima nade za špekulante ,a i za dugoročne investitore do pet dana kao što sam ja!
– na žalost nema nade.
– np. oni investitori koji su prepoznali investiciju INA i kupili INU na 1.600kn i sada ju prodali po 3.200kn zaradili su 100%.
– špekulanti koji su prepoznali potencijal INE zaradili su 5%.
– o.k. neka sada špekulant zaradi na nekoj drugoj investiciji još 5% te je sada prinos 10%.
– ali naiđe i investicija gdje smo izgubili 10%.
– o.k zahebao se je i investitor i špekulant.
– ali pogledajmo kako sada stoji zarada,
– investitor je na cca 90%, ipak se je na INI zaradilo 100%,
– a špekulant je na nuli.
– nema gore stvari nego kada špekulant proda i zaradi 5%, a investicija odradi 100%.
– a tih 5% po 5% se stvarno s vremenom skupi, portfelj lijepo naraste.
– i onda idemo kupiti neke FAZOVE u USA i popušimo i dobitak i svoju lovu.
– pa se onda opet vratimo na ovo tržište i na ovom forumu počnemo pisati gluposti.
– puno više o ovome fenomenu zna gospon Tigrus, slobodno ga pitajte na p.p. o čemu se radu.
– ali to ne znči kako se i na špekuliranju ne može zaraditi velika lova,
– samo morate znati kako to zbilja rijetkima i uspije.
– da to uspijeva i gospon Lopini, pa sigurno mu portfelj ne bi bio tako smiješno mali.
– nije on tu od jučer,
– opekao se on dobro na gubitcima te sada puše i na hladno, zbog toga nikada i nije duže od tjedan dana u dionici.
– I love this game.
Pozdrav !
Što to tebi vrijedi kad si prodala Inu prerano……………..i zaradila 5% [smiley]
ali nema veze………..barem si ošišala nekog spekulanta…..
S obzirom koliko radim 5.000 kn bi zaradio da sam skupljao boce iz kontejnera.
– ove godine bi vam savjetovala i rad na burzi i skupljanje boca iz kontejnera.
– malo više će te raditi ali zato i mnogo više zaraditi.
– plus ako još budete pametno investirali možda vam uleti i koja zarada od dividendi.
– I love this game.
Pozdrav !
Što to tebi vrijedi kad si prodala Inu prerano……………..i zaradila 5% [smiley]
ali nema veze………..barem si ošišala nekog spekulanta…..
– hebeš investitora koji nema par stotina dionica Tehnike, evo ovo je dio jednog vašeg posta.
– slobodno mi dajte jedinicu ali me nemojte neargumetnurano zahebavati na ovoj temi.
– I love this game.
Pozdrav !
Nego pusti ti to što je bilo…………………reci ti nama što kaže tvoj tim za budućnost?……….u što da ukucam novce od prodaje Ine………… [smiley]
– ove godine bi vam savjetovala i rad na burzi i skupljanje boca iz kontejnera.
– malo više će te raditi ali zato i mnogo više zaraditi.
– plus ako još budete pametno investirali možda vam uleti i koja zarada od dividendi.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Naročito HT.Nemojte me zasmijavati.Može još ići 5 ili 10%,a onda nakon dividente toliko i pasti.
Radije u LCDS,BRIN,KOES,VUPIK i čekati atomski po BIDU.Jer ove navedene firme neće u stečaj.
INGRA od likvidnih nema konkurencije,tu slijedi najkveći rast,a može i dividenda ali ne vjerujem prije 2012.
Od rizičnih VLDS.Kome obojci kome opanci.ali ne više od 10 do 20% portfelja.
Trejdanje sa svime.Netko je napisao da trejdanje donosi manje od stabilnog portfelja.
Malo morgen.Bez trejda nema ekstra profita.
A što se tiće INE i pametnih investitora.I ćorava koka pogodi zrno.
BELJE diže sindikat
ADPL -sindikat
Tisak_sindikat
DDJH-Sindikat
Sindikat=udruženje većih špekulanata na burzi
Ja sam skinu LPLH na 70 prodavao po 210/prosječna zarada 100%/,slično sam napravio i u DKVS
jer iako sam se poćeo krcati na 38 kako je tonula kupovao sam sve više ,a najviše od 8,50 do 10
pa se i tu skinupo lijepi postotak.
Na ELPR u mjesec dana preko 50%,ali napravio grešku/možda/i vratio se nazad po skupljoj cijeni .
Dakle,sve su to bili super pogoci.
Ali bilo je teških promašaja 2008,TNPL i INGRA su me ubile.
Vrijeme je za povečati likvidna sredstva u svom portfelju.Margin u Agramu 1:3 ,samo INGRA i trejdanje obavezno.Moram povećati polugu da bi povećao dobit.Nadam se da bul neće biti prejak
i da ću ga dočekati sa više papira.Treba mi još ovakve dvije tri godine i da crobex ne probije
3.000,a onda može gdje hoće.
I Bože ,samo zdravlja! Love će sigurno biti i to prema radu.A ja puno radim!