Usporedba s fondovskom industrijom.
– kako se je radilo u 2010. ??????????
– mislila sam kako će tu biti nekih promjena, ali stanje je ostalo isto kao i prošli tjedan 35 dioničkih fondova je ovu godinu završilo u plusu a 13 u minusu.
– 14 fondova ima prinos preko 10% .
– najbolji je aureus +34.23%, stvarno su zanimljivi jer su toliki plus imali i na početku 2010. da bi potom otišli u minus od 20%, pa ih evo opet s preko 30% .
– drugi po prinosu je mena hr +26.86%, cijelu godinu bez oscilacija pravi plus.
– od ostalih bih izdvojila PBZ-I stock +15%, dosta su veliki, i takav plus napraviti je više nego o.k.
– od mene je ove godine radilo bolje 9 fondova.
– ali svi oni su radili na nekim drugim tržištima.
– i sada kada gledam koliko su rasla ta tržišta, ti prinosi koji su napravili naši fondovi i nisu nešto naročito.
– za naše tržišta je zbog usporedivosti najvažniji otp indeksni +6.7% .
– eto i oni su pobjedili bankovne kta na oročenu štednju,
– a to je i više nego dobro jer to znaći kako se je u prošloj godini više zaradilo na ulaganjima u dionice nego na novcima u banci.
– I love this game.
Pozdrav !
Mirovinski fondovi.
– evo po prvi put da i o njima nešto napišem.
– stvarno su zaslužili jer su ovu godinu odradili fenomenalno dobro.
– sa svojim prinosima su ostvarili puno bolje prinose nego većina na ovome forumu koji se profesionalno bave investiranjem.
– kako su to uspjeli ?
– jednostavno, većina investicija im je u HR obveznicama s prinosom cca 8%.
– a mali investitori te obveznice ne kupuju, a mirovinci su po zakonu dužni te papire kupovati.
– tako su DMF ostvarili prinos od 6.19 – 12.39%, ili prosijek cca 8%.
– tu bih izdvojila AZ profit s prinosom od 12.39%, fenomenalan rezultat za jednog mirovinca, pa bolji su od velike većine svih fondova, a mirovinci.
– OMF su ostvarili prinos od 8.06 – 9.71% .
– e sada tu imamo jedan apsurd da su OMF imali bolji prinos od dobrovoljnih.
– zašto ?
– jednostavno zbog toga jer su po zakonskoj regulativi morali više ulagati u obveznice koje su imale bolji prinos od dionica.
– ove godine se je na ovom forumu zbilja svašta negativnog moglo pročitati o tim mirovinskim fondovima.
– a svi oni bez izuzetaka su radili i više nego dobro u 2010. godini, zbog čega im treba čestitati.
– I love this game.
Pozdrav !
Koliko sam zadovoljna s prinosom u 2010. ?
– ukupni prinos u 2010. mi je +13.31% .
– sada tu moram biti realna, da nije bilo Mola prinos bi bio cca 3% ,
– i tu bi morala također biti zadovoljna, jer takva nam je godina, a država u problemima.
– a pobijedila sam i indeksni fond s 6.61% .
– čitav portfelj mi je postavljen tako da je prilagođen kriznim vremenima.
– i više je nego normalno da tako sastavljen portfelj niti nije mogao napraviti neke veće prinose.
– ali ni gubitak mi nije mogao biti veći od 20%.
– najvažnije mi je bilo ne izgubiti novce u 2010. godini, a taj cilj je i ostvaren.
– I love this game.
Pozdrav !
Koliko sam zadovoljna s prinosom u 2010. ?
– ukupni prinos u 2010. mi je +13.31% .
– sada tu moram biti realna, da nije bilo Mola prinos bi bio cca 3% ,
– i tu bi morala također biti zadovoljna, jer takva nam je godina, a država u problemima.
– a pobijedila sam i indeksni fond s 6.61% .
– čitav portfelj mi je postavljen tako da je prilagođen kriznim vremenima.
– i više je nego normalno da tako sastavljen portfelj niti nije mogao napraviti neke veće prinose.
– ali ni gubitak mi nije mogao biti veći od 20%.
– najvažnije mi je bilo ne izgubiti novce u 2010. godini, a taj cilj je i ostvaren.
– I love this game.
Pozdrav !
Vrlo dobar 4.
Hoces li zanacajnije mjenjati portfelj u 2011 ?
Očekivanja u 2011. godini .
– moja očekivanja su postavljena na nekih +20% .
– to sam mogla ostvariti i u 2010. da nisam pravila neke greške.
– ali greške i krive procijene su sastavni dio ovoga posla, važno ih je svesti na minimum ili barem gledati povećati one investicije na kojima dobivamo.
– trenutno mi je portfelj tako postavljen da u 1Q 2011. stvarno očekujem neki prinos.
– u drugim postovima ću pisati i o dionicama u portfelju.
– nadam se kako će efekt INE, koji je potaknu Mol ipak još neko vrijeme vladati našim tržištima.
– do sada su apsolutni gospodari našeg tržišta bili mirovinci,
– nisu željeli dizati tržište zbog jeftinog dokupa.
– ali smo vidjeli kako se na prometu burze od 5-10 milijuna ne mogu akumulirati neke količine.
– a našim mirovincima i trejderima nije problem držati likvidnost tržišta na 5-10 milijuna.
– tako da o nekom padu na cca 1.500 stvarno nema smisla pisati.
– država nam je u banani,
– porast zaduženja, nezaposlenosti, socijale….
– ali u toj državi imamo cca dvadesetak firmi koje posluju o.k.
– ako će i te firme uništiti onda sigurno neće biti ni ove države u ovakvom obliku.
– I love this game.
Pozdrav !
HT.
– nekada kada sam dosta pisala o HT-u na cijeni od 180 – 190kn, a pisala sam kako će kupnja HT na tim cijenama za cca 5 godina donijeti i povrat cjelokupne investicije.
– eto svi koji su kupili HT na IPU, plus dokupljivali taj HT, će imati i taj povrat investicije.
– znaći investicija je kroz dividende isplatila samu sebe.
– a sada hoće li jednog dana taj HT opet biti 200kn sasvim je nevažno jer će i na tim cijenama nositi sigurnih 10% .
– trenutno je to investicija No.1 svih naših mirovinaca.
– oni to jednostavno nemaju kome prodati, pa će valjda i braniti cijenu, a ta cijena će opet ovisiti o dividendi.
– neka gruba procijena cijena će biti formirana na bazi cca 10% dividende.
– na tome HT-u se sigurno neće puno zaraditi, ali opet će biti veći prinosi nego bankarska kta,
– uglavnom na tu dionicu više gledam kao na jako dobru i likvidnu obveznicu.
– poželjno ju je imati u portfelju.
– sada možemo slobodno kalkulirati s nekim rastom na cca 300kn.
– a koliko će stvarno ići gore to ipak ovisi o objavi poslovanja i visini dividende.
– u mom portfelju HT je 15.97% .
– I love this game.
Pozdrav !
KODT.
– o ovoj dionici jako rijetko ili nikako ne pišem.
– evo mjesec dana sam ju po malo nadokupljivala.
– tu stvarno nema smisla dizati cijenu jer fondovi HPB prodaju.
– na žalost zbog male ukupne cijene firme tu mirovinci ne mogu ulaziti.
– ali tu su ušli svi veći investitori u HR.
– sama dionica je i na ovim cijenama prije skupa nego jeftina.
– ali i nosi cca 5% dividende, nije puno, ali nisu veće ni bankarske kta.
– porastom cijene dionice padati će i dividendni prinos, tako da na nekim većim cijenama zbilja neće biti zanimljiva zbog dividendnog prinosa.
– na samoj temi gospon Delux piše o porastu cijene, ali to je više uljepšavanje portfelja nego neki rast na 3 protrgovane dionice.
– ali sasvim realno bi bilo očekivati rast od cca 20% u ovoj godini.
– ali ako želite rastove od 100% i više tada trebate ulagati u dionice tipa gospon Lopine.
– za ovu dionicu sam jedino sigurna kako neće pasti više od 20%, jer tada ju nadokupljuje ekipa koja je već u njoj.
– ali ni sve to ne drži vodu jer ako firma ne ugovori dovoljno poslova ili zbog konkurencije ne može postići visoke cijene svojih prouvoda sve računice padaju u vodu.
– ipak se tu radi o jednoj maloj firmici, ali je činjenica i to kako je to jedna od boljih firmica kod nas.
– za razliku od HT tu ipak imamo i jedan veći rizik kod investiranja,
– a isto kao kod toga HT-a nemamo neke veće garancije za porast cijene.
– po meni je dobro imati ovu dionicu u portfelju, kod mene je 15.56%.
– I love this game.
Pozdrav !
JNAF.
– o toj dionici sam i previše pisala na ovoj temi.
– do sada sve i pogodila.
– ipak ju je trebalo kupovati na cca 2.500kn .
– tu sam bila previše izložena te sam nešto i prodala.
– nekada sam se mogla lijepo igrati na ovoj dionici,
– ali sada su tu došli neki punooo veći igrači od mene tako da sam one velike naloge na prodaji tvz. plašljivce morala poskidati da mi ih ne poskidaju.
– očito su sada tu fondovske igre.
– JNAF ne planiram prodavati dok ne stigne financijsko izvješće o poslovanju.
– po riječima direktora bi moralo biti o.k.
– ipak tko dobije INU dobija i 16% JNAF-a.
– JNAF je po meni čak i bolji od INE, jer je apsolutni monopolist.
– firma je državna, i za divno čudo radi i više nego o.k.
– tu zaduženosti firme nemamo, a imamo najveće investicije.
– stvarno najbolja firma u RH po tim parametrima.
– i na ovim cijenama je i više nego jeftina.
– kada bi država to išla prodati tu bi bilo kupaca ko u priči, puno njih zanima taj JNAF, jer je monopolist, a onda bi i porast cijene bio punoooo veći nego kod INE.
– tu je najveći vlasnik HZMO ili mirovinsko s 50.54% .
– e sada ne mogu kužiti zašto se ova država duži kako bi mogla isplatiti penziće i na taj dug plaćati cca 8% kta, zašto ne prodaju taj JNAF, bilo bi dobro svima, državi, penzićima, dioničarima, firma bi bolje poslovala.
– ali to su ipak neke stvari na koje ja ne mogu utjecati.
– ali mogu predvidjeti smjer kretanja cijene dionice i na tome zarađivati.
– stvarno je šteta što jedna ovako dobra firma ne isplaćije dividendu. ali opet svu tu dobit reinvestiraju i svaku godini zarađuju više.
– ali i na ovakvom JNAF-u se nadam povećanju cijene od cca 20% .
– sada mi je teško tu planirati nešto više jer ipak sve sada ovisi tko se tu krca a tko prodaje,
– ako prodaje ZABA cijena neće ići gore, ali ako mirovinci ulaze možemo cijenu očekivati i na 4.000kn i više od toga.
– trenutno tu ne mogu prognozirati neku cijenu, jer puno toga ne znam.
– ali taj JNAF mi trenutno čini 14.48% portfelja.
– I love this game.
Pozdrav !
HT+KODT+JNAF
– evo napisala sam vam sve o svojim glavnim investicijama.
– te 3 investicije mi čine 46% portfelja.
– i sve ovo što pišem je investiranje, špekuliranje je nešto sasvim drugo.
– u portfelju imam trenutno cca 30 dionica, ali većina toga je u zanemarivim postotcima.
– jedino mi je važno pobjediti tržište i ne napraviti grešku u svojim glavnim investicijama.
– većina portfelja cca 90% mi je u likvidnim dionicama.
– I love this game.
Pozdrav !
Sve najbolje svima……
Po meni je najgore iza nas…
Moj portfelj će izgledati puno agresivnije ove godine nego ove…..
Do kraha prvog kvartala namjeravam početi lagano skupljati građevinare…samo odabrane naravno…
Građevinski sektor je na samom dnu i ulaz na ovim cjenama je i više nego prihvatljiv…..svakako neočekujem ništa spektakularno ali hdel i igh po ovim cjenama su i više nego prihvatljivi…..jedna dobra vijest i ide 50% gore minimum….tu je i rizik naravno…..
Od brodara definitivno samo jdpl….definitivno najveći potencijal rasta od svih brodara uz fenomenalne fundamente i privatizaciju….podcjenjeno do bola….
Ht nešto malo čisto do kraja prvog kvartala a onda taj novac na drugo mjesto….
I još dva favorita ali o njima naknadno……
Sve u svemu best buy za 2011 JDPL…..
Sve najbolje svima……
Po meni je najgore iza nas…
Moj portfelj će izgledati puno agresivnije ove godine nego ove…..
Do kraha prvog kvartala namjeravam početi lagano skupljati građevinare…samo odabrane naravno…
Građevinski sektor je na samom dnu i ulaz na ovim cjenama je i više nego prihvatljiv…..svakako neočekujem ništa spektakularno ali hdel i igh po ovim cjenama su i više nego prihvatljivi…..jedna dobra vijest i ide 50% gore minimum….tu je i rizik naravno…..
Od brodara definitivno samo jdpl….definitivno najveći potencijal rasta od svih brodara uz fenomenalne fundamente i privatizaciju….podcjenjeno do bola….
Ht nešto malo čisto do kraja prvog kvartala a onda taj novac na drugo mjesto….
I još dva favorita ali o njima naknadno……
Sve u svemu best buy za 2011 JDPL…..
Upravo smo vidjeli da Vlada ne moze sakupiti 200 milijuna dollara, nego mora moliti mirovinske fondove da obrane INA-u od MOL-a. Sigurno je da ce Jadranka otvoriti puno radova u izbornoj godini, isto tako je sigurno da vecina nikada nece biti zapoceta. Mislim da HDZ-ov interes za gradevinu ne ide dalje od slikanja i jeftine propagande na TV dnevniku.
Slazem se bi gradevinari mogli biti dobra short-term trading opportunity. Nisam siguran da je ikakav odrziv rast jos na vidiku. Za gradevince ovo ce biti make it or break it godina. Rezultati izbora ce imati utjecaja vise na ovaj sektor nego na bilo koji drugi.
Brodari imaju dva problema. Prvi je rast ponude od oko 11% godisnje. Medunarodna trgovina nemoze rasti tom brzinom. Drugi problem je stalni strah od Kineskog usporavanja i smanjenje rasta potraznje za prijevozom rasutih tereta. To je vjerojatno sve uracunato u cijene dionica, medutim dok ti strahovi ne oslabe tesko je ocekivati znacajniji rast.