Imam priojedlog za diskusiju.
Koliko je pametno prodavati dionicu koja je izgubila pano na cijeni, s obzirom da bi u vremenu od godinu dvije mogao biti uveden porez na dobit.
Ne znam kako ce se taj zakon provoditi u Hrvatskoj, u US i Kanadi capital loss se moze prenositi na sve naredne godine. Recimo ako si imao capital loss u 1992-oj mozes ga koristiti ove godine.
Generalno mislim da to nije razlog za drzati dionicu. Dionice se kupuju radi profita, ako vjerujes da ce firma u buducnosti povecavati profit onda je trebas kupiti. Ako vjerujes da nece onda je se bolje rijesiti.
@lopina
matematika ti je naizgled OK.
Ali logika ti je sasvim pogrešna – zašto zaraditi, jer čemo tad platiti porez.
Hoćeš reći da je bolje izgubiti još više da ne bi platitli porez?
Mislim da je bolje prodati nešto što sad vrijedi 100 i kupiti nešto što će za 1Y vrijediti 125. Na tih +25 daš državi 5 (ako će porez biti 20% na dobit, nadam se da će biti manji) i ostane ti 120!
U suprotnom, ako ne prodaš tih 100 danas, pa ti to za 1Y vrijedi 90 – imaš 90.
Što je bolje, 90 ili 120?
Imam priojedlog za diskusiju.
Koliko je pametno prodavati dionicu koja je izgubila pano na cijeni, s obzirom da bi u vremenu od godinu dvije mogao biti uveden porez na dobit.
Ne znam kako ce se taj zakon provoditi u Hrvatskoj, u US i Kanadi capital loss se moze prenositi na sve naredne godine. Recimo ako si imao capital loss u 1992-oj mozes ga koristiti ove godine.
Generalno mislim da to nije razlog za drzati dionicu. Dionice se kupuju radi profita, ako vjerujes da ce firma u buducnosti povecavati profit onda je trebas kupiti. Ako vjerujes da nece onda je se bolje rijesiti.
[/quote]
Kapitalni gubitak koji smo ostvarili 2008 i 2009 neće se prenositi.To možemo otpisati.Ali kapitalni gubitak ili dobitak se ostvaruje tek sa prodajom.Normalno da u svom portfelju treba imati dionice koje bi trebale rasti.Zato ih i kupujemo.
Ali nije li interesantno ako u portfelju imamo dionice koje smo skupo plastili,koje su sada puno pale i da ih sačuvamo kao "gubitak"za neka druga vremena.Ovdje se ne radi o dionicama,koje su
pale zbog lošijeg poslovanja firme već jednostavno zbog pada cijelog tržišta.To se odnosi naročito
na nelikviduše.Pale su deset dvadeset puta a firme rade isto kao prije,neke čak i bolje.
Ako ih sačuvamo imamo vin-vin situaciju.Ako se vrate dobro,ako probiju kupovnu cijenu još i bolje,
a ako ostanu na istom ili pak dodatno padnu na porezu možemo zaraditi više od tog pada.
Mislim da svaki investitor koji ima portfelj koji je puno pao i nije dirao te dionice,da bi taj brokerski račun trebao takav i ostati. Ne dirati ga.
A ukoliko želi trgovati i trejdati sa istom dionicom koju ima na tom računu neka to radi na drugom računu.
@lopina
Mislim da je bolje prodati nešto što sad vrijedi 100 i kupiti nešto što će za 1Y vrijediti 125. Na tih +25 daš državi 5 (ako će porez biti 20% na dobit, nadam se da će biti manji) i ostane ti 120!
Mi se često susrećemo na BADELu.
Netko ga je kupovao na 900.Sada je 80.Meni to izgleda jeftino pa bi htio dokupiti.Ja tada nebi kupovao po 80 na istom računu već bi otvorio novi račun i kupovao preko njega,a ovaj "skupi"Badel bi konzervira i ubacio kao budući gubitak kada mi dobro ide i kada dobro zarađujem.
Kakav će biti zakon,to ne možemo znati,ali ulazak u EU će i taj zakon pretvoriti u europski ,a ne balkanski zakon,a tu bi investitori trebali biti zaštićeni.
Kapitalni gubitak koji smo ostvarili 2008 i 2009 neće se prenositi.To možemo otpisati.Ali kapitalni gubitak ili dobitak se ostvaruje tek sa prodajom.Normalno da u svom portfelju treba imati dionice koje bi trebale rasti.Zato ih i kupujemo.
Ali nije li interesantno ako u portfelju imamo dionice koje smo skupo plastili,koje su sada puno pale i da ih sačuvamo kao "gubitak"za neka druga vremena.Ovdje se ne radi o dionicama,koje su
pale zbog lošijeg poslovanja firme već jednostavno zbog pada cijelog tržišta.To se odnosi naročito
na nelikviduše.Pale su deset dvadeset puta a firme rade isto kao prije,neke čak i bolje.
Ako ih sačuvamo imamo vin-vin situaciju.Ako se vrate dobro,ako probiju kupovnu cijenu još i bolje,
a ako ostanu na istom ili pak dodatno padnu na porezu možemo zaraditi više od tog pada.
Mislim da svaki investitor koji ima portfelj koji je puno pao i nije dirao te dionice,da bi taj brokerski račun trebao takav i ostati. Ne dirati ga.
A ukoliko želi trgovati i trejdati sa istom dionicom koju ima na tom računu neka to radi na drugom računu.
Lopina,
vecina firmi koji su izlistane na burzi su jako izlozene hrvatskom trzistu. Dionice nisu pale jer je pala burza nego jer je pala potrosnja od koje oni zive, odnosno stvaraju profit. Ta potrosnja od koje oni zive je sada puno manja jer glavni generator potrosnje, Vlada RH, nema prostora za zaduzivanje kao prije 3 ili 4 godine. Jako je malo firmi koje su danas bolje nego sto su bile prije 3 godine i jako je malo firmi koje danas imaju bolju prespektivu nego sto je to bilo u vrijeme kreditne ekspanzije.
Ja jos uvijek mislim da osnovni kriterij kod kupnje dionica treba biti potencijal firme da poveca profit. Ako taj potencijal postoji onda dionicu treba kupiti, ako ne postoji treba je se kloniti. Ako je perspektiva firme upitna bit ce uvjek pritiska na cijenu bez obzira koliko je ta cijena niska. Drugim rijecima moze ti se desiti da jos vise povecas capital loss.
Je li zavrsio strajk u podzemnoj ?
[/quote]
Ako živiš u Belgraviji, ne zanima te "Mind the gap between the platform and the station".
[cool]
[/quote]
Ne zivim u Belgraviji, nikada nisam ni cuo za to mjesto.
Ima li kakva zanimljiva UK dionica za preporuciti ?
[/quote]
Informiraj se [wink]
Naravno da ima -samo reci sektor
[/quote]
Ako živiš u Belgraviji, ne zanima te "Mind the gap between the platform and the station".
[cool]
[/quote]
[/quote]
Informiraj se [wink]
[/quote]
Bilo koji da nisu financije, OIl&Gas, Alkohol i Telekomunikacije.
Healthcare recimo. Ako zivis tamo valjda imas neke pickove.
[/quote]
[cool]
[/quote]
[/quote]
Informiraj se [wink]
[/quote]
Bilo koji da nisu financije, OIl&Gas, Alkohol i Telekomunikacije.
Healthcare recimo. Ako zivis tamo valjda imas neke pickove.
[/quote]
Na ovome sam zaradio prilično dobro: Synergy Health, Corin Group PLC
Ovo su valovi: Immunodiagnostic Systems Hldgs, ClearStream Technologies Grp
Trebaš još?
Trebaš još?
Neku koja ima ADR u NY, gore navedene ne mogu kupovati.
@lopina
Mi se često susrećemo na BADELu.
Netko ga je kupovao na 900.Sada je 80.Meni to izgleda jeftino pa bi htio dokupiti.Ja tada nebi kupovao po 80 na istom računu već bi otvorio novi račun i kupovao preko njega,a ovaj "skupi"Badel bi konzervira i ubacio kao budući gubitak kada mi dobro ide i kada dobro zarađujem.
Kakav će biti zakon,to ne možemo znati,ali ulazak u EU će i taj zakon pretvoriti u europski ,a ne balkanski zakon,a tu bi investitori trebali biti zaštićeni.
[/quote]
Pusti sad Badel (Badel je bezveze, ali to molim da komentiramo na topicu, da ovdje ne zagađujemo temu).
Ne razumijem ovo "…nebi kupovao … na istom računu već bi otvorio novi račun i kupovao preko njega…"?
Pa, sve si ti, tvoj OIB – tvoj račun/i?
Ili si mislio otvorit račun na punca, u Austriji 🙂
Pazi na krađu identiteta! (Krađa identiteta – oblik je kriminalne radnje lažnog predstavljavljanja radi stjecanja materijalne ili druge koristi.
Trebaš još?
[/quote]
: Alcon, BOIRON, CELLECTIS, EUROFINS SCIENT, Medco Health Solutions, Novartis…neke od zanimljivijih no nemaju sve ADR…
[/quote]
: Alcon, BOIRON, CELLECTIS, EUROFINS SCIENT, Medco Health Solutions, Novartis…neke od zanimljivijih no nemaju sve ADR…
[/quote]
Hvala puno. Proucit cu.
Inace Novartis je Svicarska,a ne UK kompanija.