Nisam znao gdje bi postavio svoje pitanje, pa sam se odlučio na ovu temu. Zanima me vaše mišljenje i što bi napravili na mom mjestu. Naime, prodao sam dionice ine i sad razmišljam što bi bilo najbolje kupiti? Ja planiram kupiti HT. To mi se čini najsigurnije, a i vjerujem da će narasti barem 10% do proljeća. Da li bi možda bilo bolje da uložim 50% u HT, a 50% u nešto drugo (IGH, ATPL, BLJE, PTKM)? Nadam se da ima netko volje i želje pomoći mi. Unaprijed hvala.
Da sam na tvom mjestu ne bih tražio pomoć na forumu….registriran si od 03.10.2007 i još ti nije jasna ova ekipa na forumu….
Nisam znao gdje bi postavio svoje pitanje, pa sam se odlučio na ovu temu. Zanima me vaše mišljenje i što bi napravili na mom mjestu. Naime, prodao sam dionice ine i sad razmišljam što bi bilo najbolje kupiti? Ja planiram kupiti HT. To mi se čini najsigurnije, a i vjerujem da će narasti barem 10% do proljeća. Da li bi možda bilo bolje da uložim 50% u HT, a 50% u nešto drugo (IGH, ATPL, BLJE, PTKM)? Nadam se da ima netko volje i želje pomoći mi. Unaprijed hvala.
Ako ne upravljaš aktivno svojim portfeljem, ja bih ti mirne duše preporučio HT.
Čestitam na INA-i.
Ako ne upravljaš aktivno svojim portfeljem, ja bih ti mirne duše preporučio HT.
Čestitam na INA-i.
[/quote]
To je dosta osobna stvar. Ovisi kakva su ti ocekivanja u svezi sa oporavkom domace i globalne ekonomije. HT je dosta defanzivna dionica i moze ostvariti solidan prinos cak i ako oporavak domace ekonomije bude spor i dugotrajan. Medutim ako ocekujes da ce u narednom periodu doci do znacajnog ubrzanja rasta domace ekonomije onda ces sa HT-om propustiti vecinu rasta koje ce odraditi ofenzivnije dionice (Gradevinari i slicno). Ako nisi optimistican po pitanju domace ekonomije i mislis da ce zaostajati u razvoju onda je najbolje uloziti u fond sa stranim dionicama.
U svakom slucaju ja bih ulozio u nesto sto je likvidno i iz cega se novci mogu izvuci brzo bez velikih guitaka.
[quo
– a ako je vaš portfelj 50.000kn tada zbilj ništa nije ni toliko važno osim da niste u np. LCDS, jer ako gospon Lopina to prestane kupovati što će te vi učiniti s tom dionicom, a godišnji promet je 85.000kn.
– u likvidnim dionicama se ti problemi ne javljaju, osim ako nemate puno nekih dionica.
– I love this game.
Pozdrav !
50.000 kn je za Ivanu mali novac
ali za malog investitora koji pravilno ulaže odličan početak i škola investiranja
1.otvoriti brokerski račun u Agram brokera jer nema minimalne početne provizije,a provizije iznose
0,3% i na kupnju i na prodajhu
2.minimalni nalog 1.000 kn/provizija 3 kn/
3.naučiti osnove iz knjigovodstva i analizirati sva financvijsdka izvješća svih d.d.na ZSE i ne osvrtati se na radio milevu,a posebno izbjegavati popularne dionice jer su najčešće preskupe
4.trejdati/pet do deset naloga na 50.000 uvijek možete dati radi trejda dok ne nađete svoje favorita
5.ne zadovoljavati se malom zaradom kod svog favorita,sve ispod 100% u godinu dana je na ovakvom tržištu malo
6.biti rob disperziji uloga,mininimalno četiri dionica,u ni jednu ni u jednom trenutku više od
30 %,a u jakom rastu neke od njih ne više od 40% i početi sa prodajom,minimalno u svakoj 10%
7.ne zakopavati se u dionice tipa LCDS,ELPR,BRIN,BZJK i sl.jer bez obzira na veliku podcijenjenost ćete postati nelikvidni
8.samo sa zarađenim,možda bolje sa polovinom zarađenog kupovati i takve bisere
Napomena:ako budete disciplinirani čak u stagnirajučem tržištu ćete zaradsiti 100 godišnje
Za to vam treba zaraditi o,3% dnevno.To je lako ostvarivo jer opasnosti strmopižđenja kao što je bilo 2008 do ožujka 2009 nema.
Ako budete imali sreće da ostvarite ovakvu dobit u dvije godine,a tada uslijedi rast indeksa
mogli bi vrlo brzo postati milijuner.Naravno da ne smijete izvlačiti dobit.
Dakle za postati milijuner uvjet je stagnirajuće tržište i rast kada dobro oplodimo mali novac.
Mali novac se puno lakše oplođuje,ali morate puno učiti i raditi.
Ovakve prilike se pojavljuju jednom u dvadeset godina.Ima jedan problem,jer će uskoro biti uveden i porez na špekulacije i porez na kapitalnu dobit tako da ova šema tada neće biti moguća.
Koristite priliku naročito mali minvestitori!
Na ZSE teče med i mlijeko.
.
Ja se slažem s Tobom ali ipak nisam imao hrabrosti ne prodati ali sam ostavio trećinu neprodanu
– ovo je samo jedno moje razmišljanje za INU.
– trenutno imam nešto keša pa nisam prodala svu INU.
– ali to ne znači da ju neću i prodati.
– I love this game.
Pozdrav !
Ja se slažem s Tobom ali ipak nisam imao hrabrosti ne prodati ali sam ostavio trećinu neprodanu
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Da li je smisao imati 20 raznih dionica u portfelju – čekanje na pozitivnu blokadu bilo koje od njih ?
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Da li je smisao imati 20 raznih dionica u portfelju – čekanje na pozitivnu blokadu bilo koje od njih ?
[/quote]
Četiri do pet favorita sa ulogom do 70%,10% obvezno keš i 20% ostalo što skupiš kao smetlar.
U jednoj dionici maksimalno 30%.Ako probija prodavati.
Lopina,
Omjeri su ti idealni , ali bitni su favoriti . Što ih svrstava među top five ?
Sklonost stecaju
Lopina,
Omjeri su ti idealni , ali bitni su favoriti . Što ih svrstava među top five ?
Gosp.Twixer je rekao firme kojima prijeti stečaj.Pa mogu reći da je i u pravu.
To bi se zvao LOPINA fond rizičnog kaspitalaZadnjih mjesec dana.INGR,VLDS i BADEL su bili moji favoriti.
Badel neće u steča i lijepo je odradija.Trebao bi još
INGRA dionica radi slabo i nikako da povuće i neće u satečaj.VLDS čekam da žestoko povuće ili opa ili tropa,LCDS kupujem ali keša je sve manje jer me blokiraju bedaci ,BRIN imam,ima još bisera iz 2007.bolje ne spominjati!
Ipak za trejdera sklonog skakanju od cvijeta do cvijeta u obzir dolaze samo likvidne,a nelikvidne
samo ako propadnu u bezdan,a uvijek mogu niže pa je to opasno i traži dokup.
Svaki investitor treba odabrati vlastitu strategiju.Ja sam samo siguran da me HT ne interesira,a
on dolazi u obzir kada ni je 10% dividendnog prinosa dosta za ugodan život.A to će biti nilkada
a možda ni tada.Nije baš tako crno jer jako dobro relativno zarađujem ali dobit izvlačim,a ostajem
sve zakopaniji u nelikvidušama.Da ništa ne izvlačim bio bi izvrstan,a ovako malo slabiji.
Na ZSE teče med i mlijeko!
To bi se zvao LOPINA fond rizičnog kaspitala
[/quote]
tebe nitko ne može shvatiti ozbiljno jer ti pričaš i pišeš kao da dionice kupuješ za sljedećih 1-2 godine, a non-stop trejdaš, čim skoče 10%, tj. uvališ dionice onima koji povjeruju u te tvoje priče o velikoj perspektivi bedaka. najbolji primjer Validus gdje kao čekaš veliki rast, a isto si pisao pred 15 dana pa si prodao čim je skočila za 1 kn….Đakovštinu i pokolj koji je ostao iza tebe bolje da ne spominjem, navučene forumaše vjerojatno još oblijeva hladan znoj i drhtavica čim te se sjete….
zato se/te pitam čemu uopće te priče o podcijenjenosti "bedaka"? samo da navučeš naivce i iskipaš se? pa valjda bi ti nešto trebao značiti i čist obraz i miran san? ili spavaš s apaurinima pa ti je svejedno? [bye]
To bi se zvao LOPINA fond rizičnog kaspitala
[/quote]
tebe nitko ne može shvatiti ozbiljno jer ti pričaš i pišeš kao da dionice kupuješ za sljedećih 1-2 godine, a non-stop trejdaš, čim skoče 10%, tj. uvališ dionice onima koji povjeruju u te tvoje priče o velikoj perspektivi bedaka. najbolji primjer Validus gdje kao čekaš veliki rast, a isto si pisao pred 15 dana pa si prodao čim je skočila za 1 kn….Đakovštinu i pokolj koji je ostao iza tebe bolje da ne spominjem, navučene forumaše vjerojatno još oblijeva hladan znoj i drhtavica čim te se sjete….
zato se/te pitam čemu uopće te priče o podcijenjenosti "bedaka"? samo da navučeš naivce i iskipaš se? pa valjda bi ti nešto trebao značiti i čist obraz i miran san? ili spavaš s apaurinima pa ti je svejedno? [bye]
[/quote]
Ne vi ste u totalnoj zabludi.Ja sam burek investitor.Što bio se reklo,mali tić ..veliki krič.
Dakle,sa mojim dionicama nikako ne mogu utjecati na cijenu.I zaista bi ,možda bilo bolje da pišem na temi što smo danas trgovali Kao mali ne mogu utjecati ni na fasifikatore FI izvještaja kao što se dogodilo na DKVS.I zaista se ne bi trebali krivnju svaljivati na meneJa smatram da je tu najveći krivac država .koja jer kao većinski vlasnik trebala biti garant da su izvješča točna.I zaista mislim da bi svi dioničari DKVS trebali
formirati udrugu i tražiti odštetu,zbog namjernog dovođenja u zabludu.Tuženik ,država kao večinski
vlasnik.
Namjerno zavođenje neiskusnih investitora,nikada nije bio moj cilj.
DKVS,kao i sve ostale greške u prognozama se zasnivaju na svima dostupnim podacima i onaj tko
me prati je mogao dobro profitirati.
Evo o Badelu guslim već mjesecima i tu se moglo lijepo zaraditi,a moglo bi to još skočiti.
VLDS je bio jeftin na dvadesdet,a na 8 je skup jer je u blokadi i prijeti mu stečaj.I onda će
dole,a ja ću spušiti.Ja igram na kartu da će ući u normalno poslovanje,ili će fimaši stvoriti novog
Mimovića pa će 20 biti jako jeftina kupnja.
Pratite forum,ne vjerujte nikome,kontrolirajte ,analizirajte, i kao što je rekao Kardum.čuvajte
svoj novac,ali ako ga ne pretvorite u dionice sigurno gaq nećete sačuvati jer ga nagriza inflacija.
Odluke donosite samii i preuzmite odgovornost za promašaje.
Zapitajte se,zbog čega ne mijenjam nick .
Na ZSE teče med i mlijeko.