Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja sam jučer izašao iz JDPL i ATPL a danas dobro zatrejdao sa IGH…..cash 100% ….

Dosta hrabro. Koji su razlozi za ovako ekstremnu poziciju ?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Meni se citav bankarski sektor na ZSE ne svida.

– ni meni također.
– ali i danas ZABA +2.51% uz solidan promet, a došla je i do 241kn, pa toliko nije bila ni prije dividende.
– tu su pametni skupili dividendu cca 8%, plus sada imamo i porast cijene.
– a evo i PBZ danas +2.35%.

– možda rastu jer su jeftine, a možda i nisu, ipak sve ovisi iz kojeg kuta ih gledamo.

– I love this game.
Pozdrav !

Dosta hrabro. Koji su razlozi za ovako ekstremnu poziciju ?

– strah.
– veliki minusi su mnogim investitorima utjerali strah u kosti.
– a kada se investitore navikne da su sretni s zaradom od par bureka tada je i više nego normalno da se i više nego boje zaraditi 5%.

– I love this game.
Pozdrav !

Meni se citav bankarski sektor na ZSE ne svida.

– ni meni također.
– ali i danas ZABA +2.51% uz solidan promet, a došla je i do 241kn, pa toliko nije bila ni prije dividende.
– tu su pametni skupili dividendu cca 8%, plus sada imamo i porast cijene.
– a evo i PBZ danas +2.35%.

– možda rastu jer su jeftine, a možda i nisu, ipak sve ovisi iz kojeg kuta ih gledamo.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

Ja izbjegavam kupovati jeftine stvari, nikada se zivotu nisam usrecio s njima. Taj sektor mi se ne svida, ne vidim nikakav pozitivan katalizator, a vidim puno rizika.

Moguce da ce mirovinski fondovi kupovati. Njihova ulaganja cesto nemaju veze za ekonomskom logikom (vidi INGRA obveznice).

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Brodari.

– evo i tu mi se po malo stvaraju mali plusići.
– a neki su pisali kako te dionice ne vrijede.
– možda ne vrijede, ali su i na ovim cijenama i više nego jeftine.
– evo JDPL mi napravio lijepi mali plusić, a i TNPL sam do neki dan kupovala na 1.200kn i niže od toga.
– pomalo se krećemo naprijed.

– evo danas TNPL +6.48%, a toga imam daleko najviše od svih brodara.
– JDPL -0.41%, ali je na cijeni od 140kn, a do prije neki dan sam ga kupovala na 131-133kn ali sitne kolićine.
– ATPL, sitan plus, ali se promet značajno povećava.

– I love this game.
Pozdrav !

Cjenovnim kolega za većinu dionica,nisam rekao odmah ali kroz tjedan -dva vrlo vjerojatan scenarij.
Naveo sam lagano rezanje portfelja ,nekih dionica iz tog sastava ,dio po dio ,odnosno 10-20% neke dionice ,onih dionica kojima je znatno skočila cijena .
Nadam se da sam pojasnio.

Lacoste ako nemate hrabrosti kupovati dionice zašto ne ulupate sve u HT kao kolegica Ivana i mirno spavate ili napavite porfelj kao pametnjakovići koji su prije par dana pisali ovdje:

2,5% u grupu dionica HT, Ina, adrs
1,75% porfelja u grupu dionica kodt, koei, atgr
1,33% porfelja u grupu dionica ulpl, tnpl, lkpc
0,69% porfelja u malo riskantnije dionice tipa zaba, podr, ptkm

Sve je bolje nego da čamite u cashu i čekate pad! [wink]

HT i KODT.

– to su mi dvije dionice koje uz JNAF čine osnovu portfelja.
– ali su potpuno zakazale.

– HT se sasvim normalno ponaša gledajući godišnji graf, sada u ovome padu sam ga i pojačala za 4%, ne portfelja nego dionice HT-a.
– sada tu zbilja nemam što očekivati, ali poslije INE i tu bi mogli nešto očekivati.

– KODT, i tu je sve više nego predvidivo, dionica je dosta skupa, ali je i kvalitetna.
– tu imamo iskrcavanja nekih fondova i prije će cijena dolje nego gore.
– i stvarno nema nikakvog smisla dizati cijenu ove dionice dok se neki fondovi ne iskrcaju.
– te zbog toga nemojte tu na kupnji niti lipariti, zbilja nema smisla.
– jer prodavači svako toliko izlaze s 100 dionica bilo r ili p.

– I love this game.
Pozdrav !

Brodari.

– evo i tu mi se po malo stvaraju mali plusići.
– a neki su pisali kako te dionice ne vrijede.
– možda ne vrijede, ali su i na ovim cijenama i više nego jeftine.
– evo JDPL mi napravio lijepi mali plusić, a i TNPL sam do neki dan kupovala na 1.200kn i niže od toga.
– pomalo se krećemo naprijed.

– evo danas TNPL +6.48%, a toga imam daleko najviše od svih brodara.
– JDPL -0.41%, ali je na cijeni od 140kn, a do prije neki dan sam ga kupovala na 131-133kn ali sitne kolićine.
– ATPL, sitan plus, ali se promet značajno povećava.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

Pozitivno:
– rast svjetskih trzista, oporavak ekonomije
– mala izlozenost hrvatskom trzistu koje zaostaje u svjetskom oporavku
– hedge na mogucu devalvaciju kune jer su im zarade u dollarima

Negativno:
– Stalni strah da ce Kina morati znacajno morati podici interest rate i usporiti ekonomiju negativno djeluje na sve brodarske dionice.
– Strani brodari su neusporedivo transparentniji pa ce mnogi OIF-ovi kupovati njih.

– Strani brodari su neusporedivo transparentniji pa ce mnogi OIF-ovi kupovati njih.

– i opet će pogriješiti.
– tu se ne traži dobra roba, već jeftina.

– I love this game.
Pozdrav !

zašto ne ulupate sve u HT kao kolegica Ivana i mirno spavate…

– pa nije lud, kako može mirno spavati pored očite konkurencije vaše OPTE.
– a HT mi je trenutno točno 14.73% .

– I love this game.
Pozdrav !

– i opet će pogriješiti.
– tu se ne traži dobra roba, već jeftina.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

Cuj netko da izvjestaj na 30 stranica ti to izanaliziras. Vecina provjerenih analiticara je stavi na buy recommendation. Onda ako je i kupis i ona padne mozes pokazati masu razloga zbog kojih si pogrijesio i naci masu opravdanja. Ako kupujes dionicu na osnovu cetiri stranice excela i pogrijesis nemas nikakvog opravdanja.

Fond manageru je cilj da sacuva svoj posao, a ne da ostvari 50% prinosa iznad indeksa. Fond manager koji napravi +10% iznad S&P je rock star u svojoj bransi.

Domaci brodari gotovo iskljucivo ovise o domacim malim ulagacima i dok znatno ne poprave transparentnost poslovanja zaostajat ce za svojim kolegama vani.

– a HT mi je trenutno točno 14.73% .

Koliko je to otprilike?

New Report

Close