az profit. ako prodaju svoj udio u INA-i, samo na tome cijena udjela ide 5,3% gore. tko nalazi svoj interes u tome, nek se poblize raspita o naknadama, povlacenju novca, poticaju od 750 kn na 5000 kn godisnje. nazalost, nema vise povrata poreza, ali to bi bilo "too much".
To ti po sebi sudiš… [lol] ..do 30.-te sam imao stan, posao, auto, ženu i nekoliko djece..
Inače, apsolutno se slažem sa Twixerom…Konzum je promašio ceo fudbal što se mlađih zaposlenih
urbanih potrošaća tiče…u trgovinama pići iritantni Narodni radio, osoblje je neuslužno i neljubazno bez imalo stila (prodavačice imaju fine njegovane brčiće) a na blagajnama (na kojima je uvijek gužva) imaš dojam da će svi ostali kupci zuriti u tebe ako na blagajni zatražiš npr. šteku Marlbora ili
neki "luksuzniji" i skuplji proizvod…
..e moj PATRICK..prihodi preko 3 mlrd..neka zaradi samo 1% to je 30 miliona…bitan je prihod… a smanjenje rashoda za 1% nosi 30milja….a to sto velis da je u pogrešnoj grani to se varas…pa di ćeš većeg biznisa od cigareta i bonova..nema kuće u državi di neko ili pusi ili kupuije bonove ili OBOJE…
Kako se ovdje stalno mantra, ne kupujes sadasnjost nego buducnost.
S jedne strane imas moguce smanjenje troskova, s druge strane siguran megatrend koji pokazuje smanjenje pusenja, kupovinu online izdanja umjesto tiskanih i drugacije nacine placanja telekomunikacijskih usluga. Kratkorocna oklada na prvo je moguca, ali za to treba imati insajderske informacije.
To ti po sebi sudiš… [lol] ..do 30.-te sam imao stan, posao, auto, ženu i nekoliko djece..
Inače, apsolutno se slažem sa Twixerom…Konzum je promašio ceo fudbal što se mlađih zaposlenih
urbanih potrošaća tiče…u trgovinama pići iritantni Narodni radio, osoblje je neuslužno i neljubazno bez imalo stila (prodavačice imaju fine njegovane brčiće) a na blagajnama (na kojima je uvijek gužva) imaš dojam da će svi ostali kupci zuriti u tebe ako na blagajni zatražiš npr. šteku Marlbora ili
neki "luksuzniji" i skuplji proizvod…
Smjer u kojem ide HR ekonomija mi govori da ce se ekipa koja zuri u tebe morati vrlo brzo prebaciti u Kaufland ili Lidl. BTW, kad sljedeci put zelis gledati zene sa stilom, skoci do diskoteke, a ne trgovine.
az profit. ako prodaju svoj udio u INA-i, samo na tome cijena udjela ide 5,3% gore. tko nalazi svoj interes u tome, nek se poblize raspita o naknadama, povlacenju novca, poticaju od 750 kn na 5000 kn godisnje. nazalost, nema vise povrata poreza, ali to bi bilo "too much".
Mislim da se iz ovoga novac nemoze povuci ili je povlacenje uz ogroman gubitak. Po meni dva su razloga zbog cega ulaganje u dobrovoljne mirovinske fondove nije atraktivno.
1) U zemlji nestabilnih financija vrlo je bitno da mozes brzo i jeftino povuci novac iz svojih investicija. Ako se situacija sa drzavnim financijama pogorsa zarobljen novac moze znaciti veliki gubitak. Jos gore, taj novac ti moze biti vrlo potreban u teskoj ekonomskoj situaciji, a ti do njega nemozes doci.
2) U skoroj buducnosti gradanima Hrvatske ce biti dostupno puno vise investicijskih instrumenata po puno nizim cijenama. Pitanje je da li ce ti uopce biti potreban dobrovljni miroviski fond jer ces sam uz puno manji trosak moci ulagati u iste financijske instrumente kao i dobrovoljni fond. Recimo ja imam svoj mirovinski account i kupujem izmedu ostalog i obveznicke ETF-ove. Cijena tih ETF-ova je 0,1% godisnje. Novac mogu podici kada mi god zatreba, a kako su ETF-ovi likvidni trosak izlaza je mali.
Jos gora opcija je ulaganje u zivotna osiguranja. Ja bih izbjegavao investirnje u instrumente iz kojih se tesko izlazi ili se izlazi sa ogromnim financijskim gubitkom.
Jos gora opcija je ulaganje u zivotna osiguranja. Ja bih izbjegavao investirnje u instrumente iz kojih se tesko izlazi ili se izlazi sa ogromnim financijskim gubitkom.
slažem se u potpunosti
žena moja je inzistirala na životnom osiguranju, a rezultat je porazan:
– tri godine nije htjela sa monom u duboko more
– gubitak je cca 30% kad smo prekinuli sa investicijom
Imaš krivu sliku tržišta, nemamo ti mi mladih kupaca. Mladi žive doma do 35. godine, mama sve kupuje. U toj niši već imaš Mercator i bilo bi glupo krvit se s njim za to malo kupaca više platežne moći. Uostalom Wal Mart ima istu nacionalno-socijalnu strategiju. Pod bogata rastuća tržišta isto ne znam što misliš, koja bi to bila?
Wal-Mart je potpuno drugaciji koncept od Konzuma. Wal-Mart je deep discounter, a Konzum nije. Wal -Mart radi na principu da hranu prodaje po nabavnim cijenama da bi privukao ljude. Onda im usput uvali i jeftinu kinesku obucu i odjecu sa marzom od 500% i na tome pravi profit. To je super radilo sve dok se nisu pojavili razni Dollar Stores, Dollarama, Dollar General i slicni. Oni se nakace pored Wal-Marta i prodaju tu istu robu sa 100% marze, dakle puno jeftinije. Sada imamo situaciju da Wal- Mart i dalje gubi novac na vocu i povrcu, a zaraduje puno manje na odjeci, obuci, i ostatku azijskog asortimana. Tako da moraju naci nesto novo ako zele odrzati profitabilnost.
Mislio sam da se geografski diverzificiraju na ili na trzista koja su bogata ili na trzista koja rastu. Recimo Turska, Poljska, …
Mislim da se iz ovoga novac nemoze povuci ili je povlacenje uz ogroman gubitak. Po meni dva su razloga zbog cega ulaganje u dobrovoljne mirovinske fondove nije atraktivno.
1) U zemlji nestabilnih financija vrlo je bitno da mozes brzo i jeftino povuci novac iz svojih investicija. Ako se situacija sa drzavnim financijama pogorsa zarobljen novac moze znaciti veliki gubitak. Jos gore, taj novac ti moze biti vrlo potreban u teskoj ekonomskoj situaciji, a ti do njega nemozes doci.
2) U skoroj buducnosti gradanima Hrvatske ce biti dostupno puno vise investicijskih instrumenata po puno nizim cijenama. Pitanje je da li ce ti uopce biti potreban dobrovljni miroviski fond jer ces sam uz puno manji trosak moci ulagati u iste financijske instrumente kao i dobrovoljni fond. Recimo ja imam svoj mirovinski account i kupujem izmedu ostalog i obveznicke ETF-ove. Cijena tih ETF-ova je 0,1% godisnje. Novac mogu podici kada mi god zatreba, a kako su ETF-ovi likvidni trosak izlaza je mali.
[/quote]
Zanimljivo.
Az profit DMF već imam određena sredstva i zadovoljan sam načinom investiranja uz neki promašaj od ulaganja. Ovdje je riječ "dobrovoljno" bitan faktor i odnosi se na članstvo uz uplatu po optimalnih 5000kn godišnje prema vlastitom izboru(npr.svako drugu godinu uplatiš 5000kn i na to dbiješ poticajna sredstva).
Pošto je novim zakonom omogućeno poslodavcu da uplati 5000kn djelatniku uz porezno priznati odbitak smatram da će se to početi provoditi u praksi-zašto bih ja dao kao poslodavac nekome 500kn veću plaću(porezi na to i davanja) kad mu mogu jeftinije(za mene kao poslodavca) uplatiti 5000kn U DMF?
@Twixer,
Diverzifikacija ulaganja je meni bitna. Posjedujem policu ž.o., ugovor o stamb.štednji na 5 godina, član DMF (3.stup), posjedujem likvidne dionice(5 dana u tjednu ih možeš unovčiti te novac u roku 10 dana imati na raspolaganju), posjedujem nelikvidne dionice i tu postoji redovna dividenda, uz likvidne pozcije tipa cash u kunama ili oročenje u eurima.
slažem se u potpunosti
žena moja je inzistirala na životnom osiguranju, a rezultat je porazan:
– tri godine nije htjela sa monom u duboko more
– gubitak je cca 30% kad smo prekinuli sa investicijom
[/quote]
Ž.O. nije proizvod za manje od 10 godina(vi velite prekid investicije), niti je to velik gubitak uspoređujući u ovoj krizi pad na ZSe koji je bio na nekim dionicama oko 80%. Da sam špekulant sad bih raskinuo police ž.o.(obiteljske više njih) te kupio dionice koje su pale 2-3 puta više od mogućeg gubitka zbog raskida police ž.o., međutim preferiram divezfikaciju po klasama imovine uz preporučeno ulaganje što se vremenskog okvira tiče.
Az profit DMF već imam određena sredstva i zadovoljan sam načinom investiranja uz neki promašaj od ulaganja. Ovdje je riječ "dobrovoljno" bitan faktor i odnosi se na članstvo uz uplatu po optimalnih 5000kn godišnje prema vlastitom izboru(npr.svako drugu godinu uplatiš 5000kn i na to dbiješ poticajna sredstva).
Pošto je novim zakonom omogućeno poslodavcu da uplati 5000kn djelatniku uz porezno priznati odbitak smatram da će se to početi provoditi u praksi-zašto bih ja dao kao poslodavac nekome 500kn veću plaću(porezi na to i davanja) kad mu mogu jeftinije(za mene kao poslodavca) uplatiti 5000kn U DMF?
@Twixer,
Diverzifikacija ulaganja je meni bitna. Posjedujem policu ž.o., ugovor o stamb.štednji na 5 godina, član DMF (3.stup), posjedujem likvidne dionice(5 dana u tjednu ih možeš unovčiti te novac u roku 10 dana imati na raspolaganju), posjedujem nelikvidne dionice i tu postoji redovna dividenda, uz likvidne pozcije tipa cash u kunama ili oročenje u eurima.
AKo smo nesto naucili iz krize je da diverzifikacija nije toliko bitna. U krizi su gotovo sve asset klase gubile vrijednost: dionice, nekretnine, sovereign debt, commodities.
Rizik dobrovoljnih mirovinskih fondova je da nemozes dobiti novce kada ti zelis. Taj rizik se pod nepovoljnim okolnostima moze pretvoriti u veliki gubitak. Privlacno je to sto dobivas poticaje i sto je to porezni odbitak (Nisam siguran da se je porezni odbitak na 500 kuna 4500 kuna, mada je u Hrvatskom poreznom sustavu sve moguce). Zemlje koje se zaduzuju da bi isplacivale izdasne subvencije i poticaje obicno zapadnu u teske financijske probleme.
Sto se tice zivotnog osiguranja. Tu cak nemas ni porezni odbitak, prinosi su na nivou inflacije, a gubitci u slucaju povlacenja novca ogromni. Uz najbolju volju ja ne vidim koji je smisao ovog ulaganja.
Ugovor o stambenoj stednji je vjerojatno najbolje ulaganje na svijetu. Zagarantiran prinos od 15% na depozite, to je fantasticno.
Zemlja se zaduzuje iznad 6,5%. To nam govori da je rizik investiranja jako veliki. U takvim okolnostima mislim da je bolje investirati u instrumente iz kojih se novac moze brzo i jednostavno izvuci.
Fulali ste ceo fudbal
i 3 stup i životna osiguranja nisu investicije iz kojih se izlazi već za štednju za 55+
dok se to ne shvati nema nam nigdje naprijed
ZA ovo ostalo tu su bond, cash i balanced fondovi.
Sama riječ životno znači da nije za period 2-3 ili 5 godina. Sve je to super ,ali napravite OŽ policu na 20 godina i isti iznos (npr. 5000,00 kn godišnje) imajte u banci ili kod kuće ili… i sve je u redu ako doživite tih 20 godina, a ako ne (tome služi životno osiguranje), i ima još jedan bitan razlog, a to je da su svjetske osiguravajuće kuće mnogo jače (stabilnije iliti sigurnije) nego i neke države.
Zanimljivosti.
– nema love na tržištu, nitko ne ulaže u fondove, investitori pobjegli s ovog tržišta….
– ovo su samo neki od naslova kojima je doslovno ispunjena tema komentari trgovanja.
– a je li to baš tako????
– tako ja išla uzeti svojih sigurnih 10% u fondu VB crobex10.
– ali vidi vraga, moji novci ih ne zanimaju.
– kažu mi, danas je u taj fond ušlo punooooo love.
– pa nisu ni ti bankari blesavi, što ne bi uzeli sigurnih 10%.
– a tko sam ja da i meni omoguće isto ????????????
– dosta sam se dvoumila, jer u taj fond nisam mislila ulagati.
– a zašto ???????????’
– pa imovina fonda je 5.620.000,ookn, jako, jako malo.
– a onda im je udio INE cca 850.000kn, pa ja sam nekada te INE imala više nego oni sada.
– a imam ju i sada, ali puno manje.
– i sada što će se tu dogoditi ????????
– pa ovi bankari će sigurno tu uložiti još 5 milijuna kuna,
– i koliki će onda biti porast dobiti od INE ?????, duplo manji.
– a još tu ide i 1.5% ulazna naknada, pa 1% izlazna, pa vam je taj fond danas pao -0.43%.
– eto koliko mogu ovako na brzinu vidjeti, ovi bedaci iz Hanfe, skdd, i tko sve ne, ovi što dobivaju sigurnu proviziju bez nekog pametnog rada,
– sada su blokadom trgovanja INE dobro zahebali sve investitore koji su imali uloženu lovu u tom i slićnim fondovima.
– koliko su vas zahebali vidjeti će se kada se dopusti trgovanje Inom.
– a zahebali su i 2.200 investitora s Prve generacije.
– pa dokle će te nesposobne ali jako dobro plaćene budale zahebavati investitore na ovom tržištu ?????
– I love this game.
Pozdrav !