– ali uz sve te silne vaše zarade još ne vidim neku veliku financijsku moć kod vašeg portfelja.
– a kada se ja idem zahebavati na nekoj dionici, o čemu tu katkad i pišem tada se lijepo može vidjeti kako rušim ili dižem cijenu dionice.
– a to može samo veliki kapital.
To se osjeti i preko Atlantika. Kada Ivana krene u rasprodaju na otvaranju burze u Hrvatskoj, u Americi bude Bernakea u 4 ujutro. And they don’t like that game at all.
To moze samo veliki kapital
Nakon toga,slijedi dokapitalizacija bez prava prvenstva /za sve dioničare/od 150 mil kn.Vjerovatno isto po 20 kn dionica/na tri imaš pravo kupiti jednu/,jer će već tada 20 kn biti jako jeftina kupnja.
I tada će se za tih 150 mil povečati kratkotrajna imovina i to će biti neka druga solventna INGR.
I takva INGRA će ponovno postati hit na tržištu sa odličnim šansama za skok cijene dionice s obzirom na povečanje poslovanja.
Ingra.
– evo moj zadnji post na temu Ingra.
– djelite mi jedinice jer netkome izgleda kvarim posao.
– Ingra je već imala neke dokapitalizacije, i što su učinili s tim novcima ?????
– koje povećanje poslova, pa oni nemaju posla.
– kolika im je bila dividenda kada su bili najuspješniji ?????
– malo pameti ne bi škodilo jer vam i tu može ići slićan scenario kao kod Đakovštine.
– ali uživajte vi meni u vašim investicijama i računajte buduće zarade i prinose.
– I love this game.
Pozdrav !
To moze samo veliki kapital
– na našoj burzi par milijuna kuna je veliki kapital.
– I love this game.
Pozdrav !
za OPTE nije problem 1 mlrd duga već samo trošak te miljardice. Sada je on oko 9,5% pitanje je hoće li u budućnosti padati ili rasti.
– tih 9.5% je veliki trošak.
– isto kao i za ovu državu kta od 7-8% po kreditima.
– puno je to.
– kad bi imali investicije koje nam nose 10% i više bilo bi o.k., ali je jedini problem što takvih investicija nemamo.
– I love this game.
Pozdrav !
– na našoj burzi par milijuna kuna je veliki kapital.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Moram ti vjerovati, nemam hrabrosti tako nesto isprobati sa svojim novcima.
Moram ti vjerovati, nemam hrabrosti tako nesto isprobati sa svojim novcima.
– a ja za razliku od vas nemam hrabrosti isprobati burzu kod vaših amera.
– kod nas mi je više manje sve predvidivo, griješim i ja.
– evo JNAF sam rušila i pisala kako ide na 2.500kn .
– išao je i niže, ali sada je idealan za dokupljivanje.
– jedini je problem što može ići još i niže.
– ali firma nema duga, posluje i više nego o.k.
– jedino im zamjeram što nema dividende.
– HT.
– pa tu će vam biti dividenda duplo veća nego bankarska kta.
– i još je brane fondovi.
– KODT.
– evo sada je stvarno prilika kupiti ovu dividendnu dionicu.
– dividenda nije velika cca nešto preko 5%.
– ali i to je više nego bankarske kta.
– a jedna od rijetkih firmi koja svake godine povećava poslovanje, dobit, dividendu.
– i sve to u ovoj krizi.
– ima još dobrih firmi, ovo su za mene top3.
– i sada zbilja ne vidim razlog zbog čega ne ulagati u takve i slićne firme i mirno spavati,
– ili ulagati u neke gubitaše koji nemaju nikakve perspektive i gdje postoji mogućnost da sve izgubite.
– na ovim dionicama o kojima pišem se sigurno neće nešto puno zaraditi,
– ali tu postoji nekakva sigurnost, ako kod dionica možemo uopće pisati o sigurnosti.
– ma nema veze, ulažite vi na naćin kako vama najbolje odgovara.
– jer ovaj moj tip investiranja daje zbilja nikakav prinos.
– ali mene osobno zadovoljava.
– I love this game.
Pozdrav !
za OPTE nije problem 1 mlrd duga već samo trošak te miljardice. Sada je on oko 9,5% pitanje je hoće li u budućnosti padati ili rasti.
– tih 9.5% je veliki trošak.
– isto kao i za ovu državu kta od 7-8% po kreditima.
– puno je to.
– kad bi imali investicije koje nam nose 10% i više bilo bi o.k., ali je jedini problem što takvih investicija nemamo.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
9,5% je yield on face value. Dakle cijena po kojoj su izdane obveznice. Sada se ta obveznica prodaje u pola cijene odnosno po 50 kuna. Dakle da se Optima sada zaduzuje investitori bi trazili yield od 19%.
U principu Optima je danas u prilici kupovovati svoj dug po 50 kuna, umjesto da ceka istek i plati ga 100 kuna. To je fantasticana zarada.
Medutim oni to ne cine. Valjda imaju neki bussines gdje zaraduju vise od 100%.
Ko god misli da ce Optima biti sposobna vratiti svoj dug moze kupiti obveznice i zaradit ce 100% + yield. Da stvar jos bude bolja ukoliko dode do stecaja biti ce prije u redu za naplatu potrazivanja nego dionicari. Kupvanje Optima obveznice je rizicno, ali manje rizicno nego kupnja dionica. U slucaju da kompanija prezivi prinos je ogroman, moguce cak i veci nego aprecijacija dionice.
Evo da se ja posvetim jednom svom prijatelju priča slična. Tržište pada li ga pada i doša HT na 190 li la kuna i ja raspalio po HT-eju. Par dana nakon našli se mi Dalmoši na kavi u Jokera (jedan od sudionika bio je spriječen da prisustvuje sastanku odbora) Naš "drugar ptica zlosutnica" inače jako dobar prijatelj Vlada 1111 počeo nam držati predavanje o valovima o ATPL u minusu da će se stan kupovat za cca 10 000 eura, kune prodaj kupi euro u banke ni slučajno oročavat, najbolje skrkat novce u kovčeg i ispod smokve sa njim.
Nikson,
jeste li vi taj famozni stozer za strateska ulaganja ?
Inace, ja poznajem covjeka koji je na pocetku 2009-e godine rasprodao citav portfelj i kupio 30 godina star stan za 1900 eura po kvadratu.
[/quote]
Ja sam prisustvao "sastancima" redovito, ali nikad tu nije bilo pokušaja udruživanja u sindikat ili dogovorenog nadrukavanja po forumu možda smo čak i odmagali jedni drugima na forumu. Više su to bile veselice di se komentiralo sve i svašta, zabavljali se svađali i sve šta ide u dobrom društvu,usput družili se sa Purgerima i Slovencima.
Nitko od nas nije imao povjerenje u drugog člana da mu povjeri portfelje ili da zajednički idemo u burzovni pothvat tako da sa naše strane nije bilo sindikalnih akcija. Raspravljalo se o dionicama, makroekonimiji, politici , infoima ide to up up ili ide to u pm ali svatko je donosio samostalne odluke
što i kad kupovati.
U to doba još uvijek je bio zakon info kad će mašinerija krenuti čak nisi trebao ni pogoditi koja će dionica rasti, naprosto su sve rasle ili padale ali postotci rasta su se razlikovali od dionice do dionice.
Kroz ova druženja upoznao sam se sa razičitim tipovima ulagača trgovaca ,špekulanata, fundamentalista ,međeda ,bikova i svraka- vrana- po meni ljudi koji su kreštali u našem društvu a vrlo vjerojatno ni jedne dionice nisu imali. Jednom zgodom jednoga od nas smo prozvali splitom on je tehničar ali brate mili i split je bolje pogađao nego taj lik .
Moram se dotakniti jedne osobe od koje sam možda i najviše naučio. U svakom slučaju toj osobi nije falilo para čak je bila i vrlo blizu fondovskoj industriji i imala je relativno informacije iz prve ruke. Ali bez obzira na sve ta osoba je imala način investiranja pođi u gradsku kavanu saslušaj što raja veli i učini suprotno. Druga stvar ta osoba je imala uz niske PI-ijeve ( PE )ajmo reć poritir analizu tj probaj se približit nekom nižem radniku u poduzeću i od njega ispipati atmosferu u firmi. Ako je niži uposlenik
zadovoljan u firmi uloži no ako je izrazito neraspoložen prema svojim nadređenima zanemari FI-ijeve
jer nešto nije baš OK u toj firmi. U svakom slučaju taj čovjek je savjetovao razmišljaj svojom glavom sinko.
Malo sam se odužio za odgovor na jednostavno pitanje al eto došlo mi da pozdravim svoje burzovno društvo.
Pozdrav svim prijateljima Sjuzann, Mateji, Nini, Fordu, Zeki, Svojnovu, Dalmatiku, Mravku, DRchipu, njettu Marku Alabami ma u kojim god papirima bili.
Nakon toga,slijedi dokapitalizacija bez prava prvenstva /za sve dioničare/od 150 mil kn.Vjerovatno isto po 20 kn dionica/na tri imaš pravo kupiti jednu/,jer će već tada 20 kn biti jako jeftina kupnja.
I tada će se za tih 150 mil povečati kratkotrajna imovina i to će biti neka druga solventna INGR.
I takva INGRA će ponovno postati hit na tržištu sa odličnim šansama za skok cijene dionice s obzirom na povečanje poslovanja.
Ingra.
– Ingra je već imala neke dokapitalizacije, i što su učinili s tim novcima ?????
– koje povećanje poslova, pa oni nemaju posla.
– kolika im je bila dividenda kada su bili najuspješniji ?????
– malo pameti ne bi škodilo jer vam i tu može ići slićan scenario kao kod Đakovštine.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Scenarij Đakovštine prijeti svakoj firmi.Radilo se o falsificiranju FI u dugom nizu godina te je većina
od nas izgorila jer smo smatrali da su točna.Pa oni su pet šest godina u nizu prikazivali da posluju sa dobitkom.Dovoljno da smo svi skupa smatrali da je po 30 jeftino.
Dokapitalizacija INGRE 10.000 dionica po 35.000 je bio jako dobar posao jer je bilo moguće prodati po 50 k kn pa i 60 k kn.Tih dokapitaliziranih 350 mil kuna i vlastiti kapital su bili temelj iz kojeg se ušlo u dvije promašene investicije -ARENA i Mavrovo.Ali sadašnji kapital i isplačene dividende daju veći iznos od ukupno uloženog temeljnog kapitala.
I pored ove dvije loše investicije,a naročito gradnjom Arene Ingra se prefinancirala i ušla u velike
probleme zbog tekuće bilance.Sa dokapitalizacijama postaju likvidni,postaju malo zadužena firma
i kao takvi će dobiti i garancije i kredite,a to je uvjet da bi developer mogao zarađivati.I to je razlog zašto INGRA postaje interesantna.Prvi veći posao i ode INGRA u nebesa.Riješite se skupog
fondovskog smeća i kupujte podcijenjene firme koje imaju budućnost:INGRA,BADEL,VUPIK itd.
Tako radi mudar investitor,jer će više zaraditi.
Na ZSE će teći med i mlijeko!
kod Ingre je dug posljedica višegodišnjeg lošeg upravljanja i to što će sutra taj dug biti manji za pola milijarde kuna je samo kratkoročne prirode
uprava na čelu sa Igorom će vjerojatno te novce opet pogubiti kao i sve do sada
što se tiče Đakovštine, slažem se s Lopinom, tamo su se godinama lažirala izvješća. predsjednik uprave je umro u zatvoru i imaju Pedra za optužiti, a svi koji su ulagali u đakovštinu su dobro popušili
što se tiče Đakovštine, slažem se s Lopinom, tamo su se godinama lažirala izvješća. predsjednik uprave je umro u zatvoru i imaju Pedra za optužiti, a svi koji su ulagali u đakovštinu su dobro popušili
da, samo treba nadodati da je barem 50% ulagača bilo navučeno u Đakovštinu drukanjem lopine koji je tamo pisao 10 postova na dan, a kad je vidio da sve ide u mp3 brzo je prodao i nestao s teme, za razliku od naših kolega koji nisu bili te sreće pa još uvijek imaju u portfeljima hrpu bezvrijednih papira oznake DKVS-R-A [bye]