Otvorio mi sin novi račun prije deset dana _četvrtak/18 k kn.
Do sada skinuo 7% …..
– a tih 7% uopće ne bih preporučila, nema smisla igrati za taj sitan postotak.
– nego gospon Lopina nikako ne kužim kada vas tako dobro ide da imate tako mali portfelj.
–
– I love this game.
Pozdrav !
7% dobiti u sedam radnih dana je odlično,i mjesečno je dosta
Napisao sam da je to novi mali račun.
Stari portfelj mi je toptalno poludio:
LCDS skočio vrtoglavih 17%,Brin 5%,ZNTJ/greškom zaboravio prodati/na 0,ELPR na 0.I tu sam ostvario veliku dobit ,ali samo virtualno jer LCDS na 10 kom raste ,a to je samo manipulacija.
VLDS i INGRa sam kupio nazad ispod 17.I sada sam ponovno 100% u dionicama-Logično.
Dok je tržište ovako volatilno ja sam u petoj brzini i brzo mjenjam poziciju,naročito u ingri jer je
ne očekujem tako brzo na više od 19.Na VLDS sam mogao izaći na 7,20 i skinuti više od 10% u jednom danu,ali bilo mi je malo i odlučio čekati.
NA ZSE stvarno teče med od kadulje i punomasno mlijeko.
Zanimljivosti.
– ovaj tjedan sam se morala zahebavati s registracijom dionica KODT.
– na temi KODT čitam kako jedan investitor iz Slovenije na to mora platiti cca 20% poreza jer je to dividenda u dionicama.
– kada imate jedan račun onda to možda i nije problem.
– ali kada imate više računa, pa tražiti broj u SDA, pa pin, pa broj zahtjeva, i kada sve to imate onda kužite da su vam oni nešto poslali na email koji više ne koristite.
…………..
– I love this game.
Pozdrav !
isto ovako razmislja i Bahovec Srecko ?
međtim mnogo to ga ide na bolje, Vlada ce se naveliko konsolidirati, vrlo je izvjesna smjena Ministra kulture i njegovog vozaca, a sto otvara mogucnost velikih investicija i ulaganja u RH
Schalke – Werder 4:0 (Raul 3 gola).
Nakon dobijenog trošarinskog broja,a što je bilo bitno za normalizaciju poslovanja Badel postaje
interesantan.U zadnje vrijeme sve pozitivne stvari su utjecale na stagnaciju cijene,čak i pad.
Da li je ovo okidač za rast.
Sreća ili znanje ,uleti sam u Badel dan ranije prije objave informacije.Skinuo 10%.Prodao nisam.
Bojim se da će uteći visoko,ali na ZSE to se zaista rijetko događa.
Na ZSE teče med i mlijeko.
Smanjivanje temeljnog smanivanjem nominale:
Badel_vjerovatno sa 300 na 200
SUNH malo žešće:sa 100 ma 10
ingra sa 40 na 20/nominala je bila i ostala 0/
Kako ova operacija utječe na bilancu.Knjigovodstvena kozmetika-brišu se gubici ,stvaraju rezerve,otvara prostor za isplatu dividende jer se ne moraju pokrivati gubici ranijih razdoblja.
Pojavljuje se popravak Z sqora jer se gubici brišu ili povečavaju rezerve.Popravak Z sqora za ove firme predstavlja
bitni pozitivan učinak jer se smanjuje rizik od stečaja.
Sve navedeno je interes i malih dioničara.
Ipak ova kozmetrička operacija ništa bitno ne mjenja u poslovanju firme.
Međutim,smanjivanje temeljnog kapitala uz smanjenje nominalne vrijednosti dionici najčešće se radi da bi se napravila dokapitalizacija.A dokapitalizacija nije kozmetika već bitno utječe na
Z skore,pa se može dogoditi da bolesna i nelikvidna firma postane zdrava,likvidna i prosperitetna.
Za sada u igri dokapitalizacije:
1.Magma,ne diram ni štapom,ali dnevni trejd uvijek moguć
2.SUNH_u turizam ne vjerujem,ali nakon dokapitalizacije bilanca postaje zdravija
3.BADEL,dokapitalizacija države,ovo bi moglo uspjeti
Badel bi mogao stati na noge i krenuti prema 200
4.INGRA,najprije dokapitalizacija od strane vjerovnika
Kasnije nova dokapitalizacija za dioničare će INGRU pretvoriti u vrlo likvidnu i potentnu firmu koja će moći ponovno developirati.Ovdje se bez velikih muka može očekivati barem 100 do 150%
u godinu dana.Možda i u šest mjesci .
A vi kupujte skupo fondovsko smeće i skinite možda 10%
Smeće:HT,ATGR,ERNT itd.
Na ZSE teče med i mlijeko,ako nisi u fondovskom smeću.
Prijedlog:pronađi dionicu koja nije fodovsko smeće,a to bi trebalas postati.Nikako ne zaboraviti
da dokapitalizacije povečavaju MCAP!
lopina, pišeš o dokapitalizacijama koje smanjuju temeljni kapital / nominalu i idu na štetu dioničara jer se time smanjuje vrijednost njihovih dioinca i nastaje kapitalni gubitak.
Umjesto toga, trebao bi pisati afirmativno o dokapitalizacijama koje su donijele kapitalne dobitke malim dioinčarima, kao što su bile one PBZ, ZABE, INGRE svojevremeno 2007. nedavno Atlantica i uskoro LKPC.
Nevjerojatno kako stvari obrneš, nije interes malih dioničara Z score, nego cijena dionica odnosno zarada – kapitalni dobitak.
lp
lopina, pišeš o dokapitalizacijama koje smanjuju temeljni kapital / nominalu i idu na štetu dioničara jer se time smanjuje vrijednost njihovih dioinca i nastaje kapitalni gubitak.
Sa smanjenjem nominale ne mjenja se kapital/BV/ jer se temeljni kapital pretvara u rezerve kao
kod INGRE,ili služi za pokriće gubitaka kao kod Badela a višak u rezerve ili SUNH
Ova mjera se provdi radi toga jer Hanfa ne dozvoljava da se dokapitalizacija radi ispod nominale,a ukoliko je ta nominala prevelika u odnosu na cijenu dionice logično da po toj cijeni neće nitko naspraviti
dokapitalizaciju.Naravno da mirovinci mogu uvijek platiti više.Oni ionako ulažu tuđe,a lako je
tuđim ku…. po gloginji mlatiti/Magma,a i ATGR bi mogla postati gorko iskustvo/.
Ipak se mora priznati da je i država postala malo pametniji ulagač.
SUNH po 25,pa to nije preskupo s obzirom na sadašnju cijenu dionice.
BADEL po 200,i tu bi mogli dobro proći.Čak i zaraditi.
INGRa je morala spustiti gaće vjerovnicima /dokapitalizacija na 20/da bi bila uspješna u dokapitalizaciji i ja mislim da će proći.Za vjerovnike je to dobra ponuda.
Plavi,ovo se zove pila naopako.Pad cijene dionice je najčešće posljedica lošeg poslovanja,a svi koji su denominirali dionicu su samo "priznali" da su spušili.A spušili su ranije u poslovanju i sada
su na koljenima i traže izlaz:INGRA od vjerovnika,Badel od države,Sunh od države i ORCO grupe,
Magma najprije od mirovinaca i ostalih večih vlasnika,a sada se prodaje za bagatelu Poljacima.
I bitno je da se izvuku iz gliba i da se vrate uspješnom poslovanju.I to je interes malih dioničara.
@ lopina
Interes malih dioničara nije poslovanje, barem to nije neposredni interes.
Interes malih dioinačra je veća dividenda i što veći kapitalni dobitak na dionici.
Interes Uprave mora biti poslovanje u prvom redu, ali i interes dioničara tj. suvlasnika.
Ja sam ti samo htio skrenuti pozornost da vrijedi slijedeće:
Smajnjenje kapitala / nominale ( INGR BD62 SUNH i sl ) = kapitalni gubitak za male dioničare
Povećanje temeljnog kapitala (PBZ, ZABA, ATGR i uskoro LKPC) = kapitalni dobitak za male dioničare
Vrlo jednostavno.
lp
@ lopina
Interes malih dioinačra je veća dividenda i što veći kapitalni dobitak na dionici.
Interes Uprave mora biti poslovanje u prvom redu, ali i interes dioničara tj. suvlasnika.
Smajnjenje kapitala / nominale ( INGR BD62 SUNH i sl ) = kapitalni gubitak za male dioničare
Povećanje temeljnog kapitala (PBZ, ZABA, ATGR i uskoro LKPC) = kapitalni dobitak za male dioničare
Vrlo jednostavno.
lp
Zaista jednostavno.
Promjena nominale je kozmetika.Kapital se ne mjenja jedino neke pozicije.
Tek poslije denominacije slijedi dokapitalizacija i povećava se kapital i to će se dogoditi i kod
INGRE i SUNH i badela i magme.Bitno je da će se sa tim dokapitalizacijama bitno povečati Z sqpore
a što je upravo za ove firme bitno.Povećani Z sqore će ovim firmama otvoriti mogućnost dobivanja
kredita.Za INGRU to znaći da ponovno može u investicije.Za Badel normalizaciju poslovanja.
I to je interes dioničara naročito malih.
Za većinske vlasnike to ne mora biti dobro jer mogu izgubiti večinski udio.Posljedica lošeg
vođenja firme je najčešće i gubitak vlasništva.
U INGRI vjerovnici bi trebali postati vlasnici,u Badel država postaje većinski i tu najviše gube veliki
vlasnici upravljaći koji gube vlast.Ali bolje išta nego ništa.Jer vjerovnici mogu dužnika blokirati,
pa ga baciti u stečaj,a to bi bila najgora varijanta za vlasnike,a i mi mali dioničari smo vlasnici.
@ lopina
Vrlo jednostavno.
lp
Zaista jednostavno.
Promjena nominale je kozmetika.Kapital se ne mjenja jedino neke pozicije.
Tek poslije denominacije slijedi dokapitalizacija i povećava se kapital i to će se dogoditi i kod
INGRE i SUNH i badela i magme.Bitno je da će se sa tim dokapitalizacijama bitno povečati Z sqpore
a što je upravo za ove firme bitno.Povećani Z sqore će ovim firmama otvoriti mogućnost dobivanja
kredita.Za INGRU to znaći da ponovno može u investicije.Za Badel normalizaciju poslovanja.
I to je interes dioničara naročito malih.
Za većinske vlasnike to ne mora biti dobro jer mogu izgubiti večinski udio.Posljedica lošeg
vođenja firme je najčešće i gubitak vlasništva.
U INGRI vjerovnici bi trebali postati vlasnici,u Badel država postaje većinski i tu najviše gube veliki
vlasnici upravljaći koji gube vlast.Ali bolje išta nego ništa.Jer vjerovnici mogu dužnika blokirati,
pa ga baciti u stečaj,a to bi bila najgora varijanta za vlasnike,a i mi mali dioničari smo vlasnici.
[/quote]
Pa upravo se smanjenje temeljnog kapitala / nominala radi zbog lošeg vođenja firme, pa mali dioničari imaju kapitalni gubitak.
Za razliku od povečanja temeljnog kapitala gdje se, dokazano, ostvaruje kapitalni dobitak za male dioničare.
lp
Mislim da je ova vaša rasprava otišla u krivom smjeru.
Kapitalni dobitak i kapitalni gubitak su posljedice promjene cijene pojedinog vrijednosnog papira na burzi i nemaju direktne veze sa povećanjem i/ili smanjenjem temeljnog kapitala.
Npr. da Ingra ide samo smanjiti temeljni kapital i tako smanjiti nominalnu vrijednost (znači da nema naknadne dokapitalizacije), ta kozmetička operacija ne bi imala nikakav efekt na nijedan Ingrin pokazatelj te stoga ne bi trebala imati niti utjecaj na cijenu dionice.
Dokapitalizacija u pravilu ima neki efekt na financijske pokazatelje te stoga indirektno može utjecati na cijenu dionice. Ali to ne znači da je taj utjecaj nužno pozitivan. Npr. ako se ide na dokapitalizaciju sa isključivanjem prava prvenstva i to po cijeni koja je ispod nekakve (percipirane) "fer" cijene, efekt na burzi bi trebao biti negativan.