Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

kako radim sada kad nam je burza totalno nelikvidna.

– tokom dana takoreći niti ne pratim trgovanje jer se niti nema što pratiti.
– na ovim likvidnim tipa ht, ali i nelikvidnim imam uvijek otvorene prodajne naloge.
– a ima me i na kupnji na nekim dionicama.
– ali najčešće ne trgujem ništa, jer kupujem jeftino a prodajem skupo.

– I love this game.
Pozdrav !

Zanimljivosti.

– evo kupujem dionicu KODT-R-A,
– to i nije neka zanimljivost da kupujem koliko to da jedina to kupujem.
– ta R mi niti nije toliko u fokusu koliko ona P koje sam se dosta nakrcala.
– i još ima jedna zanimljivost, količina dionica koju kupujem.
– ali kako jedina ja to kupujem morate cijeniti i tu moju skromnu kupnju.

– a to je jedna od naših najboljih firmi.
– e sada možete vidjeti kakva nam je burza.
– ma da tu dionicu prodaju i za 500kn opet mnogima ne bi bila zanimljiva.

– nego što je s onim fondovima na kodt-p po 2.000kn, zašto više ne prodaju.
– a imaju oni toga još par tisuća.
– možda čekaju da se skupi kupnja pa će onda sve počistiti.
– prije su prodavali dnevno u više navrata, a sada imam osjećaj da su im brokeri na bolovanju.

– I love this game.
Pozdrav !

izgleda da niti dividende nebu na FAZ-u

Barona za moderatora a šefa za direktora ... moji postovi nisu nagovor na kupnju ili prodaju vrijednosnica

FAZ -6.17% .

– nema mi gospon Brutalnog, a znamo kako se je u petak u najvećoj tajnosti nakrcao toga FAZ-a.
– nije sada da se veselim tome gubitku našeg najvećeg Brutalnog kapitala.
– griješim i ja na ovoj našoj burzi.

– ali tu najbolje vidimo kako kod dionica nema ništa sigurnog.
– bilo bi zanimljivo da nam gospon Tigrus napiše što u ovim situacijama.
– rezati gubitke ili čekati i dalje.
– ali ja znam kako je naš gospon Tigrus i na tom padu zaradio.
– jer na tom tržištu se zarađuje u oba smjera, a i likvidno je.

– I love this game.
Pozdrav !

evo kolegice da odgovorim,

moje misljenje je da se rast tesko moze nastaviti.
ovakvi sharp movementi nikada nisu dobri, posebno zbog toga sto nema nekog posebnog poticaja za to.
ja i dalje ostajem pri svome da treba imati FAZ u portfelju – cisti TA agrumenti.

imam dosta nizak prosjecni ulaz pa me ovo ne tangira.

iako bi mi bilo draze da se trziste "normalnije" ponasa.

ps. ovo sto se sada dogadja je po mome "otresanje" malih investitora iz FAZa prije nego ga ispale u zrak u jednom danu…

tigrus @ forsiras taj faz ,a imas hrpu drugih etfova….pogledaj dnevni rsi 14

SVI SU SPAMERI IGNORE !!! D,D(dugoročni dokupljivači)bloger predvodnik :-)strucnjak

@tigrus

Slažem se, kolega. Tržište je krivo za sve..

ps. Proanalizirajte što ste napisali i poslušajte vlastiti savjet (dijelili ste ga posvuda i čudili se ljudima)..

Bolje živjeti sto godina u bogatstvu nego sedam dana u siromaštvu!

FAZ -6.17% .

– nema mi gospon Brutalnog, a znamo kako se je u petak u najvećoj tajnosti nakrcao toga FAZ-a.
– nije sada da se veselim tome gubitku našeg najvećeg Brutalnog kapitala.
– griješim i ja na ovoj našoj burzi.

– ali tu najbolje vidimo kako kod dionica nema ništa sigurnog.
– bilo bi zanimljivo da nam gospon Tigrus napiše što u ovim situacijama.
– rezati gubitke ili čekati i dalje.
– ali ja znam kako je naš gospon Tigrus i na tom padu zaradio.
– jer na tom tržištu se zarađuje u oba smjera, a i likvidno je.

– I love this game.
Pozdrav !

evo kolegice da odgovorim,

moje misljenje je da se rast tesko moze nastaviti.
ovakvi sharp movementi nikada nisu dobri, posebno zbog toga sto nema nekog posebnog poticaja za to.
ja i dalje ostajem pri svome da treba imati FAZ u portfelju – cisti TA agrumenti.

imam dosta nizak prosjecni ulaz pa me ovo ne tangira.

iako bi mi bilo draze da se trziste "normalnije" ponasa.

ps. ovo sto se sada dogadja je po mome "otresanje" malih investitora iz FAZa prije nego ga ispale u zrak u jednom danu…
[/quote]
u tome je i čarolija TA, umjetnost interpretacije onoga što vidimo iliti svatko vidi ono što ga zanima. Ja sam pogledao taj FAZ i vidio pad…

a ti ostani pri svome, budi tvrdoglav pa češ brzo objesiti rukavice na klin [bye]

@tic,

kolega, ja sam usao gotovo na dnu, i cekam preokret trenda.
vidite da je FAZ na 12,50 $.
a na tu razinu je pao s 18 $.

jel se sjecate kada sam ja ulazio?

ušao si 20.9, slijede 3 bijela vojničića do 20SMA 23.9, odbija se dolje i izlaziš 27.9 sa puno manjim dobitkom, ostao si sa 1/3 u FAZ-u i nadokupio si ga ponovo sad u petak 1.10 u rasponu od 12,96-13,46

po meni prvi target je 11$

i meni je želja jednog dana trgovati preko bare ali se još uvijek osjećam malenim [lol]

Best buy na duge staze diverzifikacija imovine na materijalnu(kuća, stan, zemljište ili poslovni prostor), financijsku( portfelj dionica, polica ž.o., ugovor o stambenoj štednji na 5 godina, 3.DMF/stup/) i likvidnu(cash, oročenje, novčani fond…)! p.s.sve prema vlastitim mogućnostima uz ne preveliko zaduženje po kreditima i ne sva jaja u istu košaru

Ako smo nesto naucili u ovoj krizi to je da diverzifikacija ne radi, odnosno da radi jako lose. Recimo, ako je netko ulozio u dionice i nekretnine izgubio je na obje strane.

Po meni nekretnine u Hrvatskoj su daleko najgore ulaganje, pogotovo ove u kontinentalnom dijelu. Njihova cijena ovisi o kupovnoj moci lokalnog stanvnistva, a to je u Hrvatskoj gotovo 100% korelirano sa kreditnom ekspanzijom odnosno zaduzvanjem. Prostor za kreditno zaduzivanje kako drzave tako gradana je mali i trziste nekretnina ce padati jako dugo. Kupnja nekretina za iznajmljivanje je besmislena jer je prinos manji od drzavnih obveznica, a rizik naplate ogroman. I na kraju trziste nekretnina je nelikvidno i ako dodes u situaciju da moras brzo prodati nekretninu to ces morati napraviti s velikim popustom.

S druge strane stambena stednja u Hrvatskoj je vjerojatno najbolje ulagnje. Takav risk/reward odnos ne postoji nigdje na svijetu. Mozda u Kongu, ali to ne pratim.

Sto se tice dionica. Ima tu stvarno kvalitetnih poslovnih modela i kvalitetnih uprava i kvalitetnih ljudi koji zasluzuju paznju investitora, medutim kada se smanjuje kupovna moc stanovnistva tesko je i najboljima rasti i povecavati dobit.

Mislim da je najbitnije ovo sto si naveo zadnje: rezati sve kredite i zaduzenja sto je vise moguce.

[/quote]
Da, nije efikasna ali diverzifikacija pomaže. Portfelj dionica-npr. HT je bio vrhunski izbor buy and hold gledajući portfeljno i sada ga možeš prodati nakon 3 godine sa plusom i kupiti npr.nešto što je palo 70-80% od ATH!

Kažete pale dionice i nekretnine, zato nije polica ž.o.(4 člana) izgubila vrijednost, ugovor o stambenoj štednji na 5 godina(5 članova), 3.stup(DMF)-2 člana, novčani fond, cash i ušteđevina u EUR! Poslovni prostor nije izgubio na vrijednosti tj.ostvarivaš dobit ali vjerojatno da ideš prodati manje vrijedi ali to nije na prodaju.
Po meni imati svoj poslovni prostor u kojem ostvarivaš dobit "privatnik" je vrlo pametan potez uz ono što velim diverzifikaciju imovine.

Rezati kredite i smanjivati zaduženost-to radim već 4 pune godine i po meni zaduženje treba svesti na što nižu razinu a za to je potrebno vrijeme(ne ide preko noći).

Još jedan prijedlog od dionica u portfeljnom pristupu za dugoročnu investiciju: CKML-r-a!
Razloge, pogledajte na temi, pisao sam o tome i mislim da su vlasnici odnosno uprava "fer i korektan pristup" prema ostalim dioničarima.

Štednja je mudrost trošenja.

ušao si 20.9, slijede 3 bijela vojničića do 20SMA 23.9, odbija se dolje i izlaziš 27.9 sa puno manjim dobitkom, ostao si sa 1/3 u FAZ-u i nadokupio si ga ponovo sad u petak 1.10 u rasponu od 12,96-13,46

po meni prvi target je 11$

i meni je želja jednog dana trgovati preko bare ali se još uvijek osjećam malenim [lol]

dobro je…

pocni trgovati kad se budes osjecao spremnim za to.
sad cemo se fino opustiti uz kavicu i cevape?

Koliko Franku raste EPS godišnje u postotku? Koliki mu je ROE?

To su pokazatelji poslovanja firme.
Međutim,nikako ne smijemo zanemariti
i faktor P/BV.
Jer ako vaša odlična firma zarađuje 10 % na netto kapital i trži se na P/BV recimi 2 znači da ja
"zarađujem"5% na moj ulog.
Ako kupim škartoc firmu koja se trži na P/BV o,10 i zarađuje 1% na kapital/deset puta je nerentabilnija od "vaše" zvijezde
za mene "zarađuje"
10% na moj ulog jer sam kupio deset puta jeftinije i na moj ulog je to duplo više nego vi u toj rentabilnoj zvijezdi.
I jasno je što ću kupiti.
Nadalje uvijek postoji veća vjerovatnost da onaj koji je slabo rentabilan tih 1% dobiti pretvori u 2%,a to je rast od 100 % na moj ulog nego da će vaš favorit zarađivati 20% koliko bi mu bilo potrebno da bi bio isti rast.
Kapital stvara kapital i što je
BV veći logično je da bi trebao donijeti više.Ne mora a može,a ja kupujem mogućnost,jer sigurnost za buduće poslovanje ne postoji.
[/quote]

Pozdrav, kolega lopina mislim da imate dobro razmišljanje i zdravu logiku.
Ja bih nadodao da ipak u portfelju trebaju biti i tvrtke tipa CKML, HT, ADPL, FRNK,KODT uz ove vaše nelikvidne i debelo podcijenjene tvrtke.
Od nelikvidnih imam i ja značajno CHAG-r-a i recimo da sam razmišljao na sličan način kao i vi.
P/B 0,16 i radi profitabilno dugi niz godina te isplaćuje dividendu(npr.5-6% na "moj ulaz") te još uspije zaraditi i malo više od te dividende tj. recimo oko 10% na "moj ulaz" skupa sa dividendom.
Ostalo na temi chag-r-a!
Dakle, ROE i ROA mogu biti mali ali ako je na moj ulaz velik povrat to ne bi trebalo zanemariti.

Hoću utvrditi da vaš izbor nije loš ali portfeljno gledajući tribalo bi biti i skupljih tvrtki gledajući p/B u vašem portfelju te radi diverzifikacije.

P.S.moje kometar nije nagovor na kupnju ili prodaju već samo iznosim razmišljanje o tvrtkama ili dionicama koje posjedujem ili namjeravam posjedovati u budućnosti.

Štednja je mudrost trošenja.

New Report

Close