Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Informanka.

– ovo pišem toliko da ovu temu stavim u fokus.
– znam, trenutno vas ne zanima nikakva kupnja.
– ali ja sam danas stajala na 2 kupnje, povoljno, i ništa nije uletjelo, ali sam uspješno prodala 2 dionice.

– a evo kako je moj portfelj stajao u petak.
– konačno sam probila magičnu brojku 5%, tako sam u ovoj godini u plusu 5.27% .

– a evo kako stoji fondovska industrija.
– u prošlom tjednu 18 fondova u plusu, porast od pretprošlog tjedna +3, ali je još uvijek većina dioničkih fondova u minusu.
– trenutno samo 4 fonda imaju bolje rezultate od mene a to je +5.27% .
– ali većina tih u plusu posluje na nekim drugim tržištima bric…

– trenutno je najbolji mena +15.91% .
– slijede ilirika bric 14.33% i ilirika az. tig. 12.65%.
– od ovih koje pratim aureusUS +3.71% .
– otp indeksni -2.42% .

– sada možete usporediti i svoj rad, koliko ste radili dobro ili loše.
– sve bolje od otp indeksnog je o.k.

– I love this game.
Pozdrav !

Best buy na duge staze diverzifikacija imovine na materijalnu(kuća, stan, zemljište ili poslovni prostor), financijsku( portfelj dionica, polica ž.o., ugovor o stambenoj štednji na 5 godina, 3.DMF/stup/) i likvidnu(cash, oročenje, novčani fond…)! p.s.sve prema vlastitim mogućnostima uz ne preveliko zaduženje po kreditima i ne sva jaja u istu košaru

– još ste zaboravili nadodati 2 milijuna kuna u kućnom sefu disperziranih na eure, dolare i kune.
– a zgodno bi bilo imati i par firmi s tisuću zaposlenih.

– ali ja nisam blagajnica HDZ-a, a nisam ni u HDZ-u, ali sam glasala za njih.

– puno ste vi tu toga nabrojali, nemam ni ja na svoje ime puno toga.
– za sve to nabrojeno treba brdo novaca, a to ima samo gospođa Miami i još neki koji se ne žele hvaliti.

– između kuće ili poslovnog prostora ipak sam birala dionice, mišljena sam kako se na dionicama može puno više zaraditi.
– polica ž.o. i stambena štednja su mi malo blesave investicije, ali tko ne zna bolje su o.k.
– keš, oročenja, novčani fondovi, ne radim ni s tim glupostima osim sitno keša za svoje zabave ili imam keš na brokerskom, onaj keš u banci je ugrožen od mene same.
– trebali ste još nadopuniti ulaganja u zlato i dijamante.
– ma mogu ja kupiti par dijamanata i malo zlata, ali što će mi to, za gledati ?

– ovo sirotinje što imam uložila sam u dionice i borim se s tržištem.
– ali na žalost mnogi nemaju ni to, nemaju ni posla, nemaju za živjeti.

– I love this game.
Pozdrav !

diverzifikacija portfelja
kratkopovijesno gledano mislim da je stop-loss nalog dao puno bolje rezultate
ako je netko proda sa 10% minusa i ušao opet na tržište kad se na neki način uvjerio da se stabiliziralo,spasija je svoje novce,možda je i u +
kome prodat stan 80m2 danas koji nije na elitnoj lokaciji a plaćen je npr.2500 eur m2?
kome prodat zemlju na nekoj običnoj lokaciji plaćenu 200-300 eura m2?

Nisam rekao da se sve mora imati već naglašavam diverzifikaciju i to prema mogućnostima!!!
Vi sad tvrdite i u pravu ste što se tiče stop-loss naloga premda lako je biti general poslije bitke.
Prodavao i kupovao sam u ovoj krizi ali kostur portfelja sam držao.

@@ivana7-vrijedi i za vas ovo:
Dakle,
tko ima velik kapital može djelovati u smjeru koji sam naveo, diverzifikacijom i radi sigurnosti te očuvanja imovine.

ONO što sam naveo u diverzifikaciji imovine osobno nemam ja ni moja obitelj, pojedine komponente imamo te smatram da svatko treba ulagati prema svojim mogućnostima.

Evo prijedlog za best buy dionicu na duži rok: Frank i AD Plastik. Ove navedene ne posjedujem ali imam novca za kupit pa gledam sigurno i koje imaju sigurnu budućnost.
Prenosim kolegu sa drugog foruma:
FRNK je jedna od fundamentalno najjačih dionica na burzi.Ne znam koji bi fundament prije naveo a da nije bombastičan pri cijeni od 730 kn.

P/E = 7,36
P/B = 0,34 (vauuuuu!)
P/S= 0,46 (vauuuuu!)
Koef. zadužeosti = 0,24 (vauuuuuu!)
Koef. tekuće likvidnosti = 4,61 (vauuuuu!)
Obrtni kapital po dionici = 1420 kn (vauuuuuuuuuu! – duplo više od cijene)
P/CF = 1,04 (vaaaaaaaaauuuuuuuu!)
NCAVPS = 1.164 kn – cijena = 730 = 62,7% (vaaaaaauuuuuuuuuuu!)

Ne vjerujem da ovakva dionica postoji na bilo kojoj burzi,no barem imamo tu okolnost da možemo vrijedne stvari kupovat jeftino na urušenom tržištul.

Dijele i dividendicu,nije bogznašto,a od oka rekao bi da se drže sistema adrsa,veliki kapital na lageru dakle mogu uletit u bilo kakvu investiciju ak oće.Što se tiče artikla,tj kave,o tome ne treba trošit riječi,pije se i pit će se,a nameti nikad neće bit takvi kao na adrs koji će s vremenom sve više stiskati zbog eu i njihovih propisa o duhanskim proizvodima.

Štednja je mudrost trošenja.

@ivana7,
Stambena štednja na 5 godina radi sigurnosti ali mogućnost međufinanciranja(dobivanja kredita), 5 godina po 5000 kn, dobiješ sa DPS oko 31000 kn(nakon 5 godina), prije si mogao dobiti oko 33000-34000kn-krediti mi ne tribaju ali možeš dobiti kredit pogotovo na obiteljskih 5 stambeni štednji(udruženo)!
Polica ž.o.također radi sigurnosti, mala sredstva(mjesečno do 300kn), uplaćuješ po današnjem tečaju eura a u slučaju slabljenja kune profit na tečajno razlici + dobit koju ostvare–također mogućnost dobivanja kredita na osnovi police osiguranja.
3.stup DMF-već sam pisao o tome, fleksibilnost uplata mi se sviđa-kad tebi odgovara/jedne platiš druge ne platiš ništa/!

Ostao sam dužan za AD Plastik(prošli post), te ovaj put prenosim Bakić Nenada(po meni dobro rezonira tvrtku te dotični posjeduje AD Plastik)!!!
http://trzistakapitala.wordpress.com/2010/05/27/ad-plastik/
Izdvajam:
Pri tome, u mojoj viziji, AD Plastik može biti upravo ono što je Institut IGH htio biti: projektna tvrtka s ‘pametnim’ operacijama u RH i glavninom operacija u inozemstvu, međutim na kvalitetniji način – jedno je trčati od projekta do projekta, a drugo imati izrazito konkurentne tvornice.

Uočimo da je tržišna kapitalizacija prema jučerašnjoj cijeni svega 358 mil. kn. Odnosno, kad bi se ostvarila tokom godine upravo četverostruki EBITDA i operativni tok novca iz Q1, imali bismo prema sadašnjim cijenama (unaprijedno gledani) P/ (modificirani) EBITDA ispod 3, a P / operativni tok nvoca ispod 2!

Znači, što se tiče autodijelova, koji su uvjerljivo glavni proizvod, AD Plastik ima trenutno sljedeće operacije:
• EURO APS, u Mioveni (Rumunjska), 50% suvlasništva s Faureciom (nekonsolidirano) (svakako pogledajte tko je Faurecia); ova tvornica je posvećena Daciai, koja je pobjednik sadašnjeg ciklusa na tržištu automobila
• ZAO PHR (99,99%) u Samari (Rusijaa), s klijentima kao što su Ford, Renault, ali uglavnom AvtoVAZ
• 40% u ZAO ADP LUGA, JV s Faureciaom u Lugi (Petrograd, Rusija)
• hrvatske operacije, najveći klijent Renaultova tvornica u Novom Mestu koja proizvodi naročito uspješan model Twingo.

Štednja je mudrost trošenja.

FRNK je jedna od fundamentalno najjačih dionica na burzi.Ne znam koji bi fundament prije naveo a da nije bombastičan pri cijeni od 730 kn.

P/E = 7,36
P/B = 0,34 (vauuuuu!)
P/S= 0,46 (vauuuuu!)
Koef. zadužeosti = 0,24 (vauuuuuu!)
Koef. tekuće likvidnosti = 4,61 (vauuuuu!)
Obrtni kapital po dionici = 1420 kn (vauuuuuuuuuu! – duplo više od cijene)
P/CF = 1,04 (vaaaaaaaaauuuuuuuu!)
NCAVPS = 1.164 kn – cijena = 730 = 62,7% (vaaaaaauuuuuuuuuuu!)

Ne vjerujem da ovakva dionica postoji na bilo kojoj burzi,no barem imamo tu okolnost da možemo vrijedne stvari kupovat jeftino na urušenom tržištul.

Ovako mali Ivica analizira dionice. Nizak P/E,nizak P/B= podcijenjena dionica. Krivo.
Takvih dionica ima u Americi na stotine i stotine. Niske valuacije nisu izraz podcijenjenosti nego loših očekivanja povrata na kapital ili buduće zarade. Kod Francka je u valuacijama uračunat i velik rizik od netransparentnog poslovanja firme.

Koliko Franku raste EPS godišnje u postotku? Koliki mu je ROE?
NE da ima ispodprosječni rast EPS-a, nego ima nadprosječni pad EPS-a kroz godine.
Ovo je vrlo rizična i precijenjena dionica prema svim pokazateljima i treba je izbjegavati u širokom luku.

“A man's got to do what a man's got to do”

Koliko Franku raste EPS godišnje u postotku? Koliki mu je ROE?

To su pokazatelji poslovanja firme.
Međutim,nikako ne smijemo zanemariti
i faktor P/BV.
Jer ako vaša odlična firma zarađuje 10 % na netto kapital i trži se na P/BV recimi 2 znači da ja
"zarađujem"5% na moj ulog.
Ako kupim škartoc firmu koja se trži na P/BV o,10 i zarađuje 1% na kapital/deset puta je nerentabilnija od "vaše" zvijezde
za mene "zarađuje"
10% na moj ulog jer sam kupio deset puta jeftinije i na moj ulog je to duplo više nego vi u toj rentabilnoj zvijezdi.
I jasno je što ću kupiti.
Nadalje uvijek postoji veća vjerovatnost da onaj koji je slabo rentabilan tih 1% dobiti pretvori u 2%,a to je rast od 100 % na moj ulog nego da će vaš favorit zarađivati 20% koliko bi mu bilo potrebno da bi bio isti rast.
Kapital stvara kapital i što je
BV veći logično je da bi trebao donijeti više.Ne mora a može,a ja kupujem mogućnost,jer sigurnost za buduće poslovanje ne postoji.

Mili Bože kud sam zašo.
Sve što sam kupovao sam pogriješio.
Sve što sam prodao sam pogodio.
Pa neće valjda tako stalno.Izgleda loše.
Lopina konzervativ zaključio dan 101 % u dionicama,jer sam mogao potrošiti zadnje kune kojima sam "branija" ELPR.
A sada se vratio u bedake_poseban režim i novci mi nisu blkirani.
Dokupio ZNTJ,Badel i VLDS,moje najveće razočaranje,jer sam očekivao deblokadu računa,ali nema je i postavlja se pitanje da li bi ta deblokada imala bilo kakav efekt na cijenu s obzirom na totalnu depresiju na ZSE.
I Badel je deblokirao račun a cijena pada.Ipak odluku o rastu dionica donosi sindikat.
Preporuka:Kupujte sve osim zvijezda ZSE tj HT,ATGR,ADRS,ERNT,KOEI,DLKV jer oni su skupi i kotiraju solidno.
Kupujte podcijenjene firme sa velikim pokričem u kapitalu i koje posluju samo toliko da izgleda da nebi trebale u stečaj.
Ovo je preporuka za burek investitore kojima i sam pripadam.

Previše komplicirate.

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

Best buy na duge staze diverzifikacija imovine na materijalnu(kuća, stan, zemljište ili poslovni prostor), financijsku( portfelj dionica, polica ž.o., ugovor o stambenoj štednji na 5 godina, 3.DMF/stup/) i likvidnu(cash, oročenje, novčani fond…)! p.s.sve prema vlastitim mogućnostima uz ne preveliko zaduženje po kreditima i ne sva jaja u istu košaru

Ako smo nesto naucili u ovoj krizi to je da diverzifikacija ne radi, odnosno da radi jako lose. Recimo, ako je netko ulozio u dionice i nekretnine izgubio je na obje strane.

Po meni nekretnine u Hrvatskoj su daleko najgore ulaganje, pogotovo ove u kontinentalnom dijelu. Njihova cijena ovisi o kupovnoj moci lokalnog stanvnistva, a to je u Hrvatskoj gotovo 100% korelirano sa kreditnom ekspanzijom odnosno zaduzvanjem. Prostor za kreditno zaduzivanje kako drzave tako gradana je mali i trziste nekretnina ce padati jako dugo. Kupnja nekretina za iznajmljivanje je besmislena jer je prinos manji od drzavnih obveznica, a rizik naplate ogroman. I na kraju trziste nekretnina je nelikvidno i ako dodes u situaciju da moras brzo prodati nekretninu to ces morati napraviti s velikim popustom.

S druge strane stambena stednja u Hrvatskoj je vjerojatno najbolje ulagnje. Takav risk/reward odnos ne postoji nigdje na svijetu. Mozda u Kongu, ali to ne pratim.

Sto se tice dionica. Ima tu stvarno kvalitetnih poslovnih modela i kvalitetnih uprava i kvalitetnih ljudi koji zasluzuju paznju investitora, medutim kada se smanjuje kupovna moc stanovnistva tesko je i najboljima rasti i povecavati dobit.

Mislim da je najbitnije ovo sto si naveo zadnje: rezati sve kredite i zaduzenja sto je vise moguce.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Twixer, imam novi best buy….Schalke 04.
Trenutno su predzadnji, imamu 4 boda iz 6 utakmica.
Od ovog kola počinju gazit protivinike.

Izvrsna ideja, mada Stuttgart izgleda još bolje. Slijedeću igraju sa Nurnbergom. Samo je pitanje kada će eksplodirati, budi uporan.
[/quote]

Nurberg – Schalke 04 2:1. Svaki pocetak je tezak, ali nemoj odustati nakon prvog poraza. Ideja je genijalna. Ja trenutno razmatram 3. mirovinski stup. Cim njih osisam za 200%, dolazim tebi i stavljam sve na Schalke 04.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Previše komplicirate.

zen mudrost progovorila je iz tebe! [lol]

sve što pišem je osobno mišljenje, nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica

FAZ -6.17% .

– nema mi gospon Brutalnog, a znamo kako se je u petak u najvećoj tajnosti nakrcao toga FAZ-a.
– nije sada da se veselim tome gubitku našeg najvećeg Brutalnog kapitala.
– griješim i ja na ovoj našoj burzi.

– ali tu najbolje vidimo kako kod dionica nema ništa sigurnog.
– bilo bi zanimljivo da nam gospon Tigrus napiše što u ovim situacijama.
– rezati gubitke ili čekati i dalje.
– ali ja znam kako je naš gospon Tigrus i na tom padu zaradio.
– jer na tom tržištu se zarađuje u oba smjera, a i likvidno je.

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close