Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Rocky, HT ima ponder od 15% po novom.

Sori, nisam detaljno računao.

Eto, dakle još je manji utjecaj HT-a na indeks. 20% pada HT-a uzrokovalo bi 3% pada indeksa.
[/quote]
Teooretski odlično potkovani.Znate gotovo sve.A teško skidate zicere.
DKVS je bio zicer dok nije utvrđeno prava vrijednost imovine
ELPR-zicer,da je većinski Tedeski bio bi preko 300 kn
LVCV-zicer u slijedećih nekoliko mjeseci,teško očekivati 100 % i više,ali 30 do 50 % vrlo lako
I kako to uspjevam otkriti.Jednostavno,utvrdim da je neka dionica bezrazložno previše pala i da bi se trebala vratiti u normalu-bilanca mora pokazivati stabilnost i malu mogućnost za likvidaciju.
-gosp.Loris je na pravom tragu pronalaska zicera,ali odabire dionice koje su puno pale ,a glavni
razlog je stečaj ili mogućnost stečaja,a tu se ulazi samo špekulativno i treba izbjegavati da se
prenoći u takvoj dionici
-jedno od mojih rizičnijih ulaganja u ovom trenu je Validus,jer vjerujem da će se izvući iz problema i očekujem veliku premiju na rizik
Moj vremenski horizont ulaganja je maksimalno do polugodišnjih izvješća do 1.8.,eventualno
sredina rujna radi procjene da će neka dionica ući u crobeks,a neke izaći i najdalje do 1.listopada
i procijene da bi neki bedak mogao ući u redovno poslovanje,ali ne isforsirano nego radi velikih
prometa kao ELPR,BZJK,a nadam se i LVCV.
Imam još kandidata i aktivno pratim i nadam se da će biti još pogodaka.

Ja sam napisao: Crobex s HT-om od 209 kn/dionicu cca 1250-1350, a bez HT potpuno nešto više od 800- do 1000.
Nemogući je virtualni račun zbog prometa.

Molim vašu matematiku , a evo vam i formula;

http://www.zse.hr/default.aspx?id=9984

[lol]
Davno su prošli dani kad sam studirao, a matematika mi je očito bolje išla nego vama.

Jer je i osnovnoškolcu jasno da ako neka dionica ima 20ak % udjela u indeksu i ako ta dionica padne za 20% (HT na 209), onda indeks može pasti najviše cca 4%.
Za odokativni izračun možemo uzeti virtualni indeks od 100 bodova. Udio HT-a u njemu je 20%, to jest 20 bodova.
20% od 20 bodova = 4 boda
100-4=96 bodova

Dakle indeks pada sa 100 na 96, to jest za 4%.

Ako želite točno izračunati, u prilogu je Excel tablica koju sam davno napravio pa ubacite nove podatke unutra, valjda znate baratati Excelom.

[/quote]
ovaj loris je komedija godine… definitivni konkurent splitu…zakaj si mu spomenuo excel? sad si loris sigurno misli-pa nemaju svi para za te skupe digitrone [lol] [lol]

..stoga sam danas ponosan čovjek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi...

Ne razumijem kako možete izračunati M(0) bez prometa odnosno zaključne vrijednosti, te po kojoj formuli onda Crobex računu sumu tržišne kapitalizacije, ali ovo ograničenje dolje sam preskočio i preračunao. OK.

Vrsta indeksa
CROBEX® je indeks vagan na osnovi ‘free float’ tržišne kapitalizacije, pri čemu je težina pojedine dionice ograničena na 15%.

Kao što je rekao Jamess Knox, trkeljam kao UVIJEK.

I tako je to samo meni bitno.

MODERATORI SU ME ISKLJUČILI ! Sve što sam pisao i pišem je osobno mišljenje bez odgovornosti.

Rocky, HT ima ponder od 15% po novom.

Sori, nisam detaljno računao.

Eto, dakle još je manji utjecaj HT-a na indeks. 20% pada HT-a uzrokovalo bi 3% pada indeksa.
[/quote]
Teooretski odlično potkovani.Znate gotovo sve.A teško skidate zicere.
DKVS je bio zicer dok nije utvrđeno prava vrijednost imovine
ELPR-zicer,da je većinski Tedeski bio bi preko 300 kn
LVCV-zicer u slijedećih nekoliko mjeseci,teško očekivati 100 % i više,ali 30 do 50 % vrlo lako
I kako to uspjevam otkriti.Jednostavno,utvrdim da je neka dionica bezrazložno previše pala i da bi se trebala vratiti u normalu-bilanca mora pokazivati stabilnost i malu mogućnost za likvidaciju.
-gosp.Loris je na pravom tragu pronalaska zicera,ali odabire dionice koje su puno pale ,a glavni
razlog je stečaj ili mogućnost stečaja,a tu se ulazi samo špekulativno i treba izbjegavati da se
prenoći u takvoj dionici
-jedno od mojih rizičnijih ulaganja u ovom trenu je Validus,jer vjerujem da će se izvući iz problema i očekujem veliku premiju na rizik
Moj vremenski horizont ulaganja je maksimalno do polugodišnjih izvješća do 1.8.,eventualno
sredina rujna radi procjene da će neka dionica ući u crobeks,a neke izaći i najdalje do 1.listopada
i procijene da bi neki bedak mogao ući u redovno poslovanje,ali ne isforsirano nego radi velikih
prometa kao ELPR,BZJK,a nadam se i LVCV.
Imam još kandidata i aktivno pratim i nadam se da će biti još pogodaka.

[/quote]

Ovo je praksa, a ne puka teorija .

Ono što je bitno, lopina uz komentar da i objašnjenje, da svoje viđenje promašaja i dobrih uloga.
U biti tome služi forum.

MODERATORI SU ME ISKLJUČILI ! Sve što sam pisao i pišem je osobno mišljenje bez odgovornosti.

Koliko znam M(0) je unaprijed određen i ne mijenja se svaki dan. M(0) se mijenja samo prilikom revizije Crobexa.

A M(t) se mijenja svakodnevno, pema zadnjim cijenama dionica.
Ali ni tu nema veze kakav je bio promet pojedine dionice.
To je važno samo kod revizije Crobexa kada se određuje koliki će biti udio pojedine dionice u indeksu.

Ovo piše na ZSE:

Rang svake dionice koja zadovoljava uvjet broja dana trgovanja određuje se na osnovu dva kriterija:

1. udjel u ‘free float’ tržišnoj kapitalizaciji
2. udjel u prometu ostvarenom unutar knjige ponuda u šestomjesečnom razdoblju koje prethodi reviziji

Svakom od navedenih kriterija pripisuje se težina 50% te se izračuna srednjak udjela, odnosno vagani tržišni udjel.

A revizije se vrše periodički 2x godišnje, uz mogućnost izvanrednih revizija:

Revizija Indeksa obavlja se po završetku trgovine, svakog trećeg petka u mjesecu ožujku i rujnu te se primjenjuje od sljedećeg trgovinskog dana.
Ukoliko se dionica isključuje iz Indeksa, u Indeks će se uključiti dionica s najvećim vaganim tržišnim udjelom.
U slučaju izvanrednih događaja koji mogu utjecati na realnost i vjerodostojnost indeksa CROBEX® u razdoblju između dviju redovitih revizija, Komisija za Indeks može izvršiti izvanrednu reviziju načina izračuna indeksa CROBEX®, na način da se nekoj dionici u Indeksu smanji težina ili da dionicu isključi iz Indeksa.

Nadam se da smo to razjasnili i da se možemo vratiti na Best Buy temu.

Vidim da se spominje ulazak u EU i rast naše burze.
Nagradno pitanje: Kojemu od poduzeća na ZSE bi objektivno trebao najviše pogodovati ulazak u EU? Tko bi se trebao naći pogođen time?

prenoći u takvoj dionici.

gospon Loris.

– evo raduje me što vam mnogi na ovoj temi žele pomoći.
– trenutno nas zbilja ne raduje što ste vi pogubili novce na burzi jer su takva vremena.
– ali morate uočiti što znaći pogubiti par posto ili desetke postotka svojega portfelja.

– evo i gospon Lopina je u zadnjem padu izgubio i previše love, ali je nešto i naučio i to isto primjenio u praksu te sada uspješno zarađuje.
– evo on je i na Đakovštini uspio uvećati svoj portfelj 50% , ali on je jedan od rijetkih.

– koliko vidim opet vi imate veliku želju da na bilo koji naćin zaglavite u Ingri.
– ja sam vam danas napisala jedan post na temu ingra na ovoj temi.
– i gospon Lopina vam je napisao kako je opasno prenoćiti u takvom tipu dionice.

– ako već i ulazite u takve investicije onda to mora biti jako mali dio vašeg portfelja.
– trenutno je puno bolja igrica igrati na sigurne investicije.
– gospon Loris, ne zahebavam vas, što mislite da investirate u HT i mirno spavate do iduće dividende.
– moram naglasiti kako mi HT više nije prva i najveća investicija, na to mjesto je došla jedna puno perspektivnija dionica.

– I love this game.
Pozdrav !

rocky 5, zahvaljujem prije svega,

ono što me sada mući je pretpostavka Seebiz.a o padu Crobexa, a mislim da nije ponukana tablicom nego činjenicom da Agencija od ponedjeljka vrši on-line potpunu kontrolu svih transakcija na burzi i to po imanu i prezimenu svakog ulagatelja, a ne kao do sada po brokeru ili kući.

Mislim da je ovo situacija koja će kod mnogih preliti čašu i povući se s burze, a za sobom ostaviti kaos od cijena.
Problem je u Zakonu o vrijednosnim papirima čl.108 po kojem se ne vidi mogućnost kako uopće kupovati ili šrodavati dionica ?

prenoći u takvoj dionici.

gospon Loris.

– evo raduje me što vam mnogi na ovoj temi žele pomoći.
– trenutno nas zbilja ne raduje što ste vi pogubili novce na burzi jer su takva vremena.
– ali morate uočiti što znaći pogubiti par posto ili desetke postotka svojega portfelja.

– evo i gospon Lopina je u zadnjem padu izgubio i previše love, ali je nešto i naučio i to isto primjenio u praksu te sada uspješno zarađuje.
– evo on je i na Đakovštini uspio uvećati svoj portfelj 50% , ali on je jedan od rijetkih.

– koliko vidim opet vi imate veliku želju da na bilo koji naćin zaglavite u Ingri.
– ja sam vam danas napisala jedan post na temu ingra na ovoj temi.
– i gospon Lopina vam je napisao kako je opasno prenoćiti u takvom tipu dionice.

– ako već i ulazite u takve investicije onda to mora biti jako mali dio vašeg portfelja.
– trenutno je puno bolja igrica igrati na sigurne investicije.
– gospon Loris, ne zahebavam vas, što mislite da investirate u HT i mirno spavate do iduće dividende.
– moram naglasiti kako mi HT više nije prva i najveća investicija, na to mjesto je došla jedna puno perspektivnija dionica.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

Zahvaljujem,

ali postoji li nešto drugo kao savijet osim HT-a , a u INGRI sam previše da sad samo tako izlazim, te njen oporavak i nije tako daleko, istina nije ni stečaj. Ovdje moram ostati u riziku.
Đakovština je nešto što nije smijelo biti na burzi nakon stečaja, a temeljem rizika pariteta stečajne mase i vjerovnička potraživanja. Mislim da su ovdje ulagatelji bili u zabludi.

Nadam se da smo to razjasnili i da se možemo vratiti na Best Buy temu.

Vidim da se spominje ulazak u EU i rast naše burze.
Nagradno pitanje: Kojemu od poduzeća na ZSE bi objektivno trebao najviše pogodovati ulazak u EU? Tko bi se trebao naći pogođen time?

– uvijek gospon Rocky5 napiše nešto pametnog na ovoj temi.

– taj crobex, izračun i ostale gluposti ipak trebamo prepustiti tehničarima na temi TA.
– je mi na ovoj temi ne trgujemo futuresima, indeksima nego dionicama.
– znaći mi pronalazimo dobe investicije i drukamo za iste.
– kako bi nam ostali investitori mogli vjerovati na riječ moramo pisati i protiv onih drukera kojima je jedini cilj zahebati investitore.

– a i mi ćemo ući u tu EU.
– nećemo sutra, ali za godinu dvije.
– a burzovno tržište ipak ima reakciju kaja uslijedi prije 6 mjeseci do godinu dana,
– i dobro gospon Rocky piše, koje su to dionice kojima će pogodovati ulazak u EU ????????
– odnosno koje će dionice zbog toga rasti a koje neće ?????????

– I love this game.
Pozdrav !

Zahvaljujem,

ali postoji li nešto drugo kao savijet osim HT-a , a u INGRI sam previše da sad samo tako izlazim, te njen oporavak i nije tako daleko, istina nije ni stečaj. Ovdje moram ostati u riziku.
Đakovština je nešto što nije smijelo biti na burzi nakon stečaja, a temeljem rizika pariteta stečajne mase i vjerovnička potraživanja. Mislim da su ovdje ulagatelji bili u zabludi.

gospon Loris.

Đakovština.
– dobro je da je ona na burzi, i to što duže.
– jer da zakon nije takav vi danas na toj Đakovštini ne bi dobili ni kune.
– ovako ste opet uspjeli izvući nešto love s kojom opet možete ubosti neku ludu dionicu te opet povratiti vaš izgubljeni novac ili još i više zaraditi nego što ste uložili u Đakovštinu.
– a opet nije ni tamo gotova igrica, možda i tamo investitori zarade neku lovu.
– jer više sam nego sigurna da su barem jedan dio vaših dionica Đakovštine kupili gospon Tigrus i Splićo.

INGR-a.
– ni ja ne vjerujem da će u stečaj, ali imaju ogroman dug i trebate biti i više nego oprezni.
– evo vidite da sam ju i ja pokušala kupiti, a gospon Tigrus je tu sigurno ušao s 100.000kn.
– za razliku od Đakovštine to je i više nego likvidna dionica.
– te tu morate pratiti likvidnost, kad ju ne bude rezati pozicije.
– i kapitalizirati zarade ako ih bude, jer tu sigurno neće biti nekog velikog rasta.
– po meni nikada više ingra neće doći na one razine na kojima je nekada bila,
– možda i dođe, ali ne vjerujem da se to može dogoditi u ovom desetljeću.

HT.
– koliko ste se samo trudili tu rušiti cijenu pa ne ide.
– možda HT i padne na 200kn, ali tu će ići dividenda 25kn ili cca 10% na sadašnju cijenu,
– a to je i više nego zanimljivo svim mirovincima tako da je bez problema mogu držati na ovim cijenama.
– neće oni zaraditi 25kn po dionici, ali tu ima dosta prošlih dobiti koje će sigurno isplaćivati te tu bez problema još 3 god. mogu ići dobre dividende.
– a za te 3 god. tko zna što se može dogoditi na tržištu.
– evo realno bi bilo očekivati bankrot Optime firme s dugom od 2.000.000% , a onda opet HT-u dolazi taj promet od Optime, ali to su već špekulacije, i što će biti biti će.

– I love this game.
Pozdrav !

– a za te 3 god. tko zna što se može dogoditi na tržištu.
– evo realno bi bilo očekivati bankrot Optime firme s dugom od 2.000.000% , a onda opet HT-u dolazi taj promet od Optime, ali to su već špekulacije, i što će biti biti će.

– I love this game.
Pozdrav !

Zločesti ste!

Ja od Optime za 3godine očekujem oko 200 mil dobiti! [pray] [pray] [pray]

Ivana ovo je ok.
moram, samo jednu malu korekciju napraviti, a naravno na HT-u.
Ne drukam HT dolje jer ga želim kupiti ili iz bilo kojeg razloga. HT ne kupujem iz nekih svojih principa.

Problem je što dobro poznajem HT odnosno njegovu tehničku stranu, te znam kako sve funkcionira tehnički pa i u detalje. Da će HT i dalje plaćati dividendu pa to nije upitno uopće, ali previše ljudi je dobilo otkaz i previše su sve nas potegli za džep, a male dividende davali prema mogućnostima.

Znam da vas sve to ne interesira i to nije problem dioničara koji lijepo žive s tom dionicom, ali kada Šuker izjavi da neće imati za mirovine, a znamo što i kako su dozvolili HT-u da radi i zarađuje prvenstveno za DT to me izluđuje.
Mene osobno ili moje bližnje HT nije ništa oštetio, ali je zato previše drugih za moj ukus.
Oštetio me utoliko što zbog monopolnioh cijena njegovih usluga do nedavno svi skupa smo skuplje plaćali, struju, vodu, hranu, školovanje ……..
Nešto slično je i Švicarska, jedinstveno okupljanje kriminalnog kapitala ( malverzacije, droga, oružje, šverc, novac političara….), a gdje ga ta zemlja ne samo štiti i kamatama nagrađuje već time i stimulira.

Drugim riječima kada HT vama bude isplaćivao realnu dividendu od preko 100 kn-a, a na temelju realnih rashoda, a ne ovih friziranih, onda je to to.

Zato zaključujem, oko HT se nikada nećemo dogovoriti, a nadam se i da si za Optimu pretjerala.

New Report

Close