Vidiš Lopina tu se razlikuje moj i tvoj način razmišljanja i općenito pogled na investiranje.
Mene uopće ne zanima koliku imovinu ima firma, već samo dali ima sposobnost rasta i stvaranja nove vrijednosti.
Kod ovakvih firmi se treba potruditi pa pokušati što realnije projicirati bilancu kroz sljedećih par godina.
Dosta sam reklamirao OPTE ovaj vikend pa nema smisla više ponavljati, ali konstatacija ti nikako ne stoji!
Za Lopinu popis tvrtki koje su ispale iz 1000 najvećih u HR, iz časopisa Lider.
Sa 74 mjesta Tvornica lakih metala – TLM, sa 127 mjesta Slavonska banka, sa 222 mjesta Jadroplov,
i npr sa 510 mjesta Montmontaža. Možda ima koji kandidat za daytrading? Ima tu i tvrtki kojih nema na ZSE poput Peveca, Konstruktora, Vemila i sl., ali su nebitni.
Lopina,Antiša,
imate isti cilj ,ali drugačiju koncepciju potrage za dionicama kojima ćete to ostvariti.Evo i ja priznajem
da je i moj cilj isti kao i vaš.Takodjer mislim da je pravo vrijeme(od sad do kraja ljeta) za skupljanje dionica-bisera kojima neće potamniti sjaj.A Bože moj ,ako to neće biti tako onda ćemo popušiti.
Moramo shvatit i Ivanu 7 koja štiti svoj kapital zarađen u zlatnim vremenima i ne želi previše riskirati.
P.S.
Antiša, jedno jednostavno matematičko pitanje.
Zamislimo da je cijena nafte u jednom momentu bila 100 USD,a za 6 mjeseci joj je cijena pala 60%.
Koliko je puta cijena nafte pala ?
S obzirom da je Crobex ispod 2000 bodova,cijene dionica više/manje odražavaju poslovanje ne mogu nikako podržati Ivaninu teoriju ulaganja u dobre firme.
– taktike su različite, a niti svi imamo portfelje iste veličine.
– a različite su i sklonosti prema rizicima.
– zbog toga najviše love investitori ulažu u banke keš.
– a ima onih koji niti tom kešu ne vjeruju te ulažu u zlato.
– a neki izgubljeni u ovom tržištu kapitala ulažu i u dionice.
– sada vi vidite priliku u nekom smeću od dionice, možda i uspijete, nikad se ne zna.
– ipak su krizna vremena, pa je puno važnije razmišljti kako ne pogubiti novčiće.
– a zarade će sigurno doći, ali jednog dana kada izađemo iz ove krize.
– a tada će najviše zaraditi oni koji se na vrijeme nakrcaju dobrim i kvalitetnim dionicama.
– I love this game.
Pozdrav !
Antiša, jedno jednostavno matematičko pitanje.
Zamislimo da je cijena nafte u jednom momentu bila 100 USD,a za 6 mjeseci joj je cijena pala 60%.
Koliko je puta cijena nafte pala ?
Evo da pojednostavnimo zbog računanja neka joj cijena padne 75%.
100 X 0.25= 25 USD
Cijena nafte je pala za tri četvrtine. 3/4 =0.25
Vrijednost za koju treba rasti je obrnuto proporcionalna onoj za koju je pala.
Matematički jedini ispravan način izražavanja.
Antiša,nije to poanta,matematika je egzaktna nauka.
Izvrćete postavljeno pitanje(nismo političari).No dobro ,neću inzistirati.
Antiša,nije to poanta,matematika je egzaktna nauka.
Izvrćete postavljeno pitanje(nismo političari).No dobro ,neću inzistirati.
Ne izvrćem pitanje nego samo pokušavam pojednostavniti, evo još jedan pokušaj: [smiley]
– uložite u dionice 100 000 kn i vaš porfelj padne na 50 000 kn. Koliko ste izgubili?
Ako kažete da ste izgubili dvostruko (2 puta) onda ste izgubili 200 000 kn što je nemoguće.
Ispravno, matematički jedino točno je reći da ste izgubili pola ili 1/2.
Ajmo matematičari uključite se i podržite me.
[wink]
– taktike su različite, a niti svi imamo portfelje iste veličine.
– a različite su i sklonosti prema rizicima.
– zbog toga najviše love investitori ulažu u banke keš.
– a neki izgubljeni u ovom tržištu kapitala ulažu i u dionice.
– sada vi vidite priliku u nekom smeću od dionice, možda i uspijete, nikad se ne zna.
– a tada će najviše zaraditi oni koji se na vrijeme nakrcaju dobrim i kvalitetnim dionicama.
– Veličina porfelja pri ovakvoj likvidnost je nedostatak jedino kod čestog trgovanja. Ja pričam o buy and hold strategiji jer dolazi vrijeme za to.
– Riskantno je bilo ulagati na Crobexu iznad 5000 bodova, sad je rizik puno manji stvar je samo precepcije.
– Ako se investitor koji svaki dan prati burzu zadovoljava prinosom od 10% ili mu je cilj da ne izgubi novce na burzi onda je najbolje da štedi u banci 5-6% godišnje bez truda i stresa.
– Pametni ljudi ulažu sada u dionice a izgubljeni će ulagati kad se situacija popravi.
– Moje smeće od dionice je jedna genijalna investicija, isto tako dionice tipa VART, INGR, HDEL, VDKT su pametne investicije, smeće su bile kad su bile na ATH opet stvar percepcije.
– Na kvalitetnim dionicama se neće najviše zaraditi jer su one kvalitetne jer se na njima ne može puno izgubiti, najviše će se zaraditi na smeću od dionica. Naravno nešto od tog smeća će i propasti ali tu treba samo malo mozga da se izbjegnu mine.
Za mene su smeće trenutno samo dionice brodara, mislim da će se u narednih par godina značajnije korigirati te da će se teško vratiti na postojeće razine. Razloga je puno.
Moram primjetiti da mi se Antišin izbor nikako ne sviđa,no svako ima svoje vizije.
Prije ću se usredotočiti na ZVCV(već sad ima fundamente da bude na cijeni KRAŠA),zatim cijeli AGROKOR koji za razliku od 2007 ima dobre fundamente,u krizi pokazuje da brine o budućnosti(TISK ima promet po dionici 1300 kuna,ZVZD nikad bolji fundamenti ,…),pa onda VERN(pred otkrićem svjetskog lijeka).Od građevinara LVCV(osim što dobro radi ,veliko je pitanje da li će nas opet iznenaditi s izdašnom dividendom).Ima toga još ,ali za sada je i ovo dovoljno.Da li će cijene ovih dionica padati ili rasti ne znam ,ali fundamentalno kada dođe vrijeme mogle bi poletjeti u visine.
Klodovik,
čestitam,jako dobar izbor.Stabilne firme,dugoročno solidno poslovanje,dobra likvidnost i veliki
koeficijent likvidnosti čak i za građevinara LVCV su garancija da će ove firme prebroditi ovu krizu.
Čak nisu ni prezaduženi što je bitno.
Tisak dugoročno izvrstan,možda najbolji.
Meni nisu dugoročno interesantni u ovom trenutku,jer ja sam lovac na potencijalno brzih 300 do 400%.
A ovdje se ne može očekivati više od 100%.
Ali VERN i TISAK mogu povući stvarno puno.Ali sve to može biti i jeftinije.Blago onome tko u ove
ljetne bude skupljavo ovo blago ,a možda jeftinije od sadašnjih cijena.
A ja mislio da ste samo dobri na virtualki.
-javljajte se češće,imate intersantan pristup i niste kockar
-ipak sam ja najkonzervativniji investitor ,istina i najegzotičniji što kaže naš zloćko Ivana
Moram primjetiti da mi se Antišin izbor nikako ne sviđa,no svako ima svoje vizije.
Ono s VART, HDEL i INGR sam nasumično bubnio, nemam niti jednu od njih niti mi je u planu kupovati za sada.
VERN jako zanimljivo, već dugo razmišljam o tome ali vjerovatno će ostati samo u mislima. U Americi dionice tih farmaceutskih kuća znaju raditi čuda kad otkriju neki ljek.