Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Možda nije naodmet napomenuti slijedeće, ipak smo se malo raspisali o Luki Ploče, pa da vidimo kako stojimo fundamentalno u odnosu na drugu luku, Luku Rijeka:

Naime, Luka Rijeka se trži na 3,69 booka, a Luka Ploće na 2,06 book, dok u isto vrijeme Luka Ploče ima daleko veću proifitabilnost od Luke Rijeka.
Ima li tu logike?

I nema baš, zar ne?
DA Luka Ploče bude na barem 3 boka ( a Luka Rijeka je na 3,69 ) to Vam je cijena Luke Ploče na burzi od ca. 2 600 kuna. Danas je završilo na 1 775.

I po ostalim pokazateljima Luka Ploče daleko jeftinija, P/S kod Luke Ploče je 2,28, a kod Luke Rijeka, pazite sad – 5,65!!

I ostali pokazatelji govore o ogromnom nesrazmjeru, npr. P / Ebitda kod Luke Ploče 18, a kod Luke Rijeka – 68!!

Ćemu ovakva razlika u korist Luke Rijeka, a ne obrnuto, ne znam, obje su u istoj kotaciji, prihodi su neznatno veći kod LKRI, ali je kod LKPC mogučnost povečanja prihoda ogromna, što i piše u tekstu niže.

Ovo su činjenice, a čitateljstvo neka presudi samo, ponavljam obje su po meni definitivno prilika, samo treba odabarti jednu, ili obje.

Evo malo svježeg teksta o lukama, od danas,lijepo je to novinar složio:

http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=90195

Puno lijepih stvari se da ovdje isčitati, ali po meni najbitnija je slijedeća:

Na početku teksta piše da je ukupni pretovar u Luki Ploće bio 4,1 mil. tona robe, a povečanje se planira na čak 15 mil. to je skoro 4 puta više!!

Što mislite kako će to utjecati na RDG i bilancu??

lp

P/E = 93,05

Da bi dionica to opravdala mora postojati visoka vjerojatnost da se u bližoj budućnosti ili masivno poveća prodaja ili da značajno skoče cijene usluga. S obzirom da sve ekonomije u regiji smanjuju potrošnji i da se smanjuje robna razmjenu to će se teško desiti. Trebalo bi detaljno pogledati ko su im glavni kupci i kakve su njihove perspektive u bližoj budućnosti. Ovako gledjući samo izvješća meni ovo izgleda precijenjeno na ovim razinama.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Na Bloombergu je jednostani 1 na 1 intervju s Warren Buffettom. Pola sata je već prošlo, ako nekoga zanima preporučam! A njemu kapa do poda!

The cure for low price is low price. Demand goes up, supply comes down, the price goes up.

Ivana7 može jedan dobronamjeran savjet?
Često u svojim postovima koristiš -ije- tamo gdje neide:
ne kaže se "umijesto" već "umjesto", nije "usmijeravala" nego "usmjeravala" itd.

– zhvaljujem na savjetu,
– samo me ispravljajte, može i na p.p.
– ipak književni hrvatski jezik nije i moj materinji jezik koji koristim u svakodnevnom govoru.

– evo stvarno mi je simpatičan Stevica s svojom ekavicom.
– ipak je ovo financijski forum na kojem su dobrodošli investitori svih nacijonalnosti.

– a od ostalih jezika, savršeno poznajem slovenski, znam dobro engleski i talijanski.
– razumijem nešto i španjolskog a i ruski mi nije stran.
– ponešto znam španjolskog i nećete vjerovati japanskog.

– ali taj književni hrvatski kao i gospodinu plavom ni ne ide.
– ali to za ovaj tip foruma niti nije važno.
– za nas su ipak najvažnije investicije.

– I love this game.
Pozdrav !

P/E = 93,05
Da bi dionica to opravdala mora postojati visoka vjerojatnost da se u bližoj budućnosti ili masivno poveća prodaja ili da značajno skoče cijene usluga. S obzirom da sve ekonomije u regiji smanjuju potrošnji i da se smanjuje robna razmjenu to će se teško desiti. Trebalo bi detaljno pogledati ko su im glavni kupci i kakve su njihove perspektive u bližoj budućnosti. Ovako gledjući samo izvješća meni ovo izgleda precijenjeno na ovim razinama.

– to isto sam i ja nekada gledala na LKRI.
– oni koji to nisu gledali su brutalno zaradili na LKRI.
– ovaj put ne mislim učiniti istu grašku.
– a sada je li valja ili ne valja ja se stvarno ne kužim u te luke.

– I love this game.
Pozdrav !

Makedonski?

Ivana7 može jedan dobronamjeran savjet?
Često u svojim postovima koristiš -ije- tamo gdje neide:
ne kaže se "umijesto" već "umjesto", nije "usmijeravala" nego "usmjeravala" itd.

– zhvaljujem na savjetu,
– samo me ispravljajte, može i na p.p.
– ipak književni hrvatski jezik nije i moj materinji jezik koji koristim u svakodnevnom govoru.

– evo stvarno mi je simpatičan Stevica s svojom ekavicom.
– ipak je ovo financijski forum na kojem su dobrodošli investitori svih nacijonalnosti.

– a od ostalih jezika, savršeno poznajem slovenski, znam dobro engleski i talijanski.
– razumijem nešto i španjolskog a i ruski mi nije stran.
– ponešto znam španjolskog i nećete vjerovati japanskog.

– ali taj književni hrvatski kao i gospodinu plavom ni ne ide.
– ali to za ovaj tip foruma niti nije važno.
– za nas su ipak najvažnije investicije.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

Što se tiče JNAFa, očekujem da ga sutra dovoljno srušiš. Rado bih se opet vratio u ovu dionicu.

– stvarno su me naljutili na tom JNAF-u.
– umjesto da cijena ode na 3.500kn, navalili s prodajom ko da sutra ne postoji.
– što ću raditi sutra na JNAF-u, ipak ostaje poslovna tajna.
– ali mogu vam obećati biti će zahebancija u mom stilu.

– I love this game.
Pozdrav !

A prije dva dana si na temi JNAF napisala kako nam rast predstoji tek u ožujku…nekako brzo vaši d.o.o. mjenjate mišlenja ili ste možda samo u krivu sa svojim procjenama [sealed]

– gospđo Mateja.

– taj post pročitajte 5 puta.
– pa zatim ponovno 5 puta.

– morate znati razliku između rasta, sigurnog rasta i događaji koji mogu utjecati na taj rast.
– na temi JNAF sam napisala dva posta.
– u njima je napisano doslovno sve.
– samo se to mora pažljivo i pročitati.

– I love this game.
Pozdrav !

A prije dva dana si na temi JNAF napisala kako nam rast predstoji tek u ožujku…nekako brzo vaši d.o.o. mjenjate mišlenja ili ste možda samo u krivu sa svojim procjenama [sealed]

– gospđo Mateja.

– taj post pročitajte 5 puta.
– pa zatim ponovno 5 puta.

– morate znati razliku između rasta, sigurnog rasta i događaji koji mogu utjecati na taj rast.
– na temi JNAF sam napisala dva posta.
– u njima je napisano doslovno sve.
– samo se to mora pažljivo i pročitati.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

Hajde odgovori Mateji na Slovenskom kada ti tako dobro ide [smiley]

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

LKPC.

– i tu se isto zahvaljujem svim sudionicima igrice.

– bilo je predvidivo.
– danas sam tu imala tri sitne kupnje, na obrani cijene.
– ovćice su snažno krenule ali ipak nisu uspijele srušiti cijenu.
– ipak je ovo danas za njih bilo previše.
– bile su totalno zbunjene,
– nisu znale kupiti, prodati .
– a paralelno je išlo još igrica INA, JNAF, Brodari.
– tako da niti nismo bili u fokusu.
– ali ima dana.
– ići će i to.

– I love this game.
Pozdrav !

INA.

– e tu je išlo zbilja previše lako i predvidivo.
– lako jer u njoj trejdera niti nema.
– a fondovi su tu napravili ono što su i željeli.

I love this game.
Pozdrav !

Hajde odgovori Mateji na Slovenskom kada ti tako dobro ide [smiley]

– deklica Mateja bo me sama prašala kaj ne ve !!!!

– I love this game.
Pozdrav !

Informanka.

Zanimljivosti.

– JNAF, kupnja 4.632, prodaja 874.
– LKPC, kupnja 506, prodaja 447.

– stvarno je teško pronaći dionice s ovakvim omjerom kupnje prodaje.

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close