Ja osobno nisam siguran u nista (sto se tice buducnosti).
Znam samo da se TNPL ne mice s mjesta, nazalost.
Nažalost dionica TNPL je strogo kontrolirana. Kupio sam je prije godinu dana po 2100 kn i držao do skoro ka da sam je prodao po 3300 i kupio PBZ po 900 kn. To mi je bio jedan od boljih poteza gledajući sadašnje vrijednosti ovih dionica.
Slažem se kolega s Vama. ( darko 09 ).
Osobno naravno nisam zadovoljan rastom TNPL ( ipak je to tvrtka koja je samo prošle godine imala EPS veći od 25% što je kod nas velika rijetkost ). Što se tiče mog ovogodišnjeg ulaganja u dionice moj portfelj se povećao za 84% i smatram to vrlo solidnim rezultatom. Znam da ima dosta forumaša koji će reći da je to mali prinos, međutim ponavljam nije svejedno imati portfelj od 10.000,100.000, 1mil ili 5 mil kuna. Vidjet ćete što je portfelj veći postotni prinosi su u pravilu manji. Evo kolega je maloprije spomenuo da sam pogriješio što am prodao Plivu prije vremena, međutim ja sam prodavši Plivu zaradio znatno više na drugim dionicama kao i u slučaju kolege darka 09 koji je prodavši TNPL i ulaskom u PBZ zaradio više nego da je ostao u TNPL.
To je jednostavno tako. Trenutno većinu mog portfelja čine dionice poput TNPL, ARNT, ADRS, KODT…..
isključivo zbog toga što smatram da su to fundamentalno potcijenjene dionice, a sa cca 30% portfelja se igram pokušavajući ponekad daytradeom ili relativnom kratkim držanjem neke dionice poput Zdenke.
znamo mi to kolega Znanac i dobro je imati takvog tipa investitora na forumu [smiley11]
koliko sam uspio pratiti forum, vidio sam da ti za neke naše blue chip dionice kažeš da su fundamentalno vrlo potcjenjenijene. očito si onda drugačiji tip ulagača od mene (a ja stalno tražim fundamentalne pickove). sama logika burze ti govori da blue chip dionice u većini slučajeva i nisu nešto potcjenjene dionice. blue chipom se nazivaju one firme koje su zdrave, dobro posluju i najbitnije: FONDOVI SU DEBELO UNUTRA (jer oni i upućuju širu javnost na to da li je neka dionica blue chip ili nije) i ODRADILE SU VEĆ ZNAČAJAN RAST NA BURZI. ako su fondovi žestoko ušli, onda je vjerojatnost da je neka dionica još uvijek strašno potcijenjena prilično mala. jedina blue chip dionica na kojoj sam uspio značajnije zaraditi u relativno kratkom roku je ADRS kojeg sam kupio po 3500 a prodao po 5400 (za vrijeme opće euforije) ovo pod “definitivno najpotcjenjenija dionica na tržištu” smatraš TNPL ili se radi o nekoj drugoj??
Pa nisi valjda ti jos jedan znanac?! zar i ti pogadjas all time low za kupnju i all time high za prodaju svaki put… ah, do vraga cini se da sam ja jedini kojem to nikada ne polazi za rukom [smiley2]…. Sto se tice najpodcijenjenije dionice na trzistu za mene je to jos uvijek ADRS, pritom ne mislim samo na fundamentalne pokazatelje vec i buduca ocekivanja…
Slažem se kolega s Vama. ( darko 09 ).
Osobno naravno nisam zadovoljan rastom TNPL ( ipak je to tvrtka koja je samo prošle godine imala EPS veći od 25% što je kod nas velika rijetkost ). Što se tiče mog ovogodišnjeg ulaganja u dionice moj portfelj se povećao za 84% i smatram to vrlo solidnim rezultatom. Znam da ima dosta forumaša koji će reći da je to mali prinos, međutim ponavljam nije svejedno imati portfelj od 10.000,100.000, 1mil ili 5 mil kuna. Vidjet ćete što je portfelj veći postotni prinosi su u pravilu manji. Evo kolega je maloprije spomenuo da sam pogriješio što am prodao Plivu prije vremena, međutim ja sam prodavši Plivu zaradio znatno više na drugim dionicama kao i u slučaju kolege darka 09 koji je prodavši TNPL i ulaskom u PBZ zaradio više nego da je ostao u TNPL.
To je jednostavno tako. Trenutno većinu mog portfelja čine dionice poput TNPL, ARNT, ADRS, KODT…..
isključivo zbog toga što smatram da su to fundamentalno potcijenjene dionice, a sa cca 30% portfelja se igram pokušavajući ponekad daytradeom ili relativnom kratkim držanjem neke dionice poput Zdenke.
To nije nimalo loš rezultat. Sve zapravo ovisi o kunskoj veličini portfelja, ali 84% do sada nije nimalo loš rezultat. [smiley2][smiley2]
Točno kolega Znanac .
Znam da ima dosta forumaša koji će reći da je to mali prinos, međutim ponavljam nije svejedno imati portfelj od 10.000,100.000, 1mil ili 5 mil kuna. Vidjet ćete što je portfelj veći postotni prinosi su u pravilu manji.
Moje iskustvo je slično. Kako je portfelj bivao sve veći sve manje sam se brinuo oko tog novca jer mi nije bio bitan za rješavanje egzistencijalnih stvari, ali bilo je sve teže ulagati jer je premalo likvidnih dionica , tako da se zarada u postotku smanjivala. Pozdrav !
na burzi nitko ne može reći da je u nešto 100% siguran. ja sam relativno siguran u onim dionicama koje držim jer znam što očekujem, a s druge strane netko drugi u istim dionicama može biti vrlo nesiguran i vice versa.
ovo s adrisom je samo jedan primjer i uspomena. točno se sjećam da je prosječni ulaz bio 356x kn, a izlazio sam u dva navrata po 5400 i 5420. tu mi je i sreća nešto pomogla. od brojnih dionica koje sam imao, samo na ADRS i TNPL sam uspio prodati na all time high, a kao što rekoh bez sreće ne bih imao baš tako dobra ta dva trade-a. da li ti sad vjeruješ u to ili ne, stvarno nije bitno.
to je jasna stvar. moje iskustvo je isto to pokazalo
Uh blaks pa stvarno ti treba… vec sam dobio mlade (jos da moderator odobri) [smiley2], neka, neka… cijenim elaborirane postove [smiley2]
Kako netko reče, naše tržište kapitala je “plitko” i ako je u pitanju par 100 K, nije problem izvrtiti taj novac sa dobrim godišnjim rezultatom (čitaj -bolje od 100%). A ako je u pitanju par milja, e tu već postoje problemi jer kod nas zaista nedostaje likvidnosti u mnogim sektorima za dobar obrtaj.
Tako da je sve iznad 50% godišnje, za mene dobar rezultat, ma na koji način ga stekli, daytradingom ili dugoročnije.
Meni se čini da je formula 70+30 nekako najoptimalnija. Moje mišljenje.[smiley2]
Stavio sam po prvi puta svoju sliku tako da znate tko sam ako me ugledate u Zagrebu. Zanimljivo sada me nazvao broker i upitao što da savjetuje komitentima kupnju DDJH ili Belja, jer nema vremena da pročita forum. Pozdrav !
Neka kupi što god hoće, samo neka kupuje, hi,hi,hi