Sad padaju neke teške riječi u stilu nećete vi nas vozat, sve ćemo razotkriti i sankcionirati. A na očigledne stvari se žmiri. Zato su mi i djetinjaste sve te prijetnje. A u zakonu lijepo piše daje rok za predaju izvješća 30, a konsolidiranih 45 dana od isteka kvartala (izuzev godišnjih, tu je 90 dana).
možda su u pitanju lunarni ili saturnovi dani [smiley1] vjerujem da je nadležno tijelo zaboravilo ovaj podatak specificirati [smiley1][smiley1][smiley1]
Već leti prema dolje.[smiley2].
No pričekajmo izvješća. Ipak ne zaboravimo da samo jedan brod TNPL vrijedi više od 75% tvrtki na burzi, a dobit im je prošle godine bila je veća od dobiti svih velikih trgovina ( Konzum, Getro, Billa, Kaufland, Metro, Kerum ) ZAJEDNO !
daj sad to pročitaj ponovno što si napisao i zapitaj se da li ima smisla…
može biti Tankerska 100 puta veća od svih hrvatskih firmi zajedno pa to ne mora značiti da je podcijenjena.
da li je potcijenjena ovisi o brodovima, vozarinama, kvaliteti uprave, očekivanjima u sektoru u odnosu na TRENUTNU TRŽIŠNU KAPITALIZACIJU.
kad već pišem….
vidim da si tu svi međusobno tepate, svi ste veliki kolege i vidim da si uspio uvjeriti većinu forumaša da kupe TNPL i SLPF kao fundamentalno najpotcjenjenije dionice. vjerojatno zato jer si pokazao da znaš neke stvari i terminologiju o dionicama. s druge strane, svaki ozbiljniji ulagač će lako naći pogreške u tvojim pretpostavkama, a to ostavljam vama da zaključite koje su. meni je sasvim jasno da je rok fundamentalnog ulaganja nešto duži (i sam ulažem najviše fundamentalno), ali kako to da za vrijeme vrlo jakog uptrenda te 2 dionice uspiju ostvariti vrlo vrlo jadan prinos, daleko slabiji od indexa?? jedno je sasvim sigurno. fundamentalno najpotcjenjenije dionice se tako ne ponašaju. iako mogu biti zaboravljene, dok dođu u fokus rastu snažno i sigurno.
nije nikakva sramota napraviti pogrešku u analizi, ali mislim da bi u najmanju ruku bilo korektno od tebe da priznaš pogrešku i da prestaneš u tolikoj mjeri hvaliti te dionice jer te vrijeme polako,ali sigurno, sve više i više demantira.
Blaks a što si ti u svom podužem textu napisao o Tnkerskoj? Jedno veliko ništa!
Činjenica da zadnjih mjeseci cijena nije odradila ono što su neki očekivali ne znači da neće odraditi u neko skoro ili manje skoro vrijeme.
Sve će ovositi o poslovnim pokazateljima na koje se Znanac za razliku od tebe i poziva.
Ako imaš neke argumente iznesi ih. O zatvorenosti Uprave prema investitorima ionako sve znamo, a to i pokazujemo trenutnom zainteresiranošću na tržištu, što stvara još veću priliku za zaradom.
Iako mi kolega znanac nije najdrazi medju forumasima te se po mnogo cemu ne slazemo, smatram da kada je u pitanju TNPL niste u pravu kolega blaks… Zelite li vi reci da su sektorski gledano podcijenjenije dionice bile LPLH i ATPL kada su odradile znacajniji rast od TNPL? Po meni vrijeme TNPL tek dolazi premda je meni i vjerujem vecini kolega pomalo dopizdilo camiti u toj dionici, a stop se tice obiljezja fundamentalno podcijenjenih dionica koje za vrijeme jakog uptrenda rastu…. t o mozda vrijedi za strana trzista no ne i za nase gdje je definitivno najpodcijenjenija dionica padala godinu dana usprkos snaznom rastu oba indeksa… stoga prije nego li napisete jednu onakvu opasku i prospete zuc razmislite o onome sto govorite… nemam problema s tim da ‘zgazite’ kolegu znanca ali pritom nemojte sami sebe demantirati [smiley2]
Veliki dio love iz PLVA bi svakako trebao uci u ovu dionicu…znanac se sigurno svoj novac “utopiti” tu…
Znanac je prodao PLVD prije godisnjeg po 630, tako da on nece pumpat TNPL … barem ne novcem [smiley1]
Inace, slazem se s nathanom da mi je dopizdilo camiti u TNPL. Takoder se slazem da je dionica potcjenjena. Prema mom DCF modelu realna vrijednost je preko 4000 KN. Medutim, nisam siguran da ce TNPL ikada taj potencijal rasta iskoristiti. Vlasnicka struktura, odnos managementa prema ostalim dionicarima,… sve to sprjecava rast ove dionice.
Tako da dolazimo do situacije da je dionica “potcjenjena” ali ne raste – a nisam siguran niti hoce li.
ovako…
TNPL sigurno vrijedi više od sadašnje cijene. mene vežu lijepe uspomene na TNPL kada sam je kupio po 2500, a prodao nekih mjesec dana kasnije uz prosjek oko 3900.
kod fundamentalne analize treba gledati i neke druge stvari, a ne samo čiste brojke. npr. nakon onog snažnog rasta svih brodara prošle godine cijeli sektor je počeo polako izlaziti iz fokusa investitora. ako firma vrijedi onda je baš to vrijeme za kupovinu, kada je izvan fokusa. problem je što TNPL ne nudi dovoljno atraktivan povrat s obzirom na sadašnju cijenu i cijenu koja bi mogla biti. to nisam ja izmislio nego to tržište kaže, ako ga se malo posluša.
što se tiča rasta i fundamenata , svi znamo da uopće ne moraju biti usko povezani i da razne nebuloze strašno rastu na našem tržištu.
ne bih se previše zavaravao da su strana tržišta puno bolja u tom pogledu koji ti spominješ.
koliko sam uspio pratiti forum, vidio sam da ti za neke naše blue chip dionice kažeš da su fundamentalno vrlo potcjenjenijene. očito si onda drugačiji tip ulagača od mene (a ja stalno tražim fundamentalne pickove). sama logika burze ti govori da blue chip dionice u većini slučajeva i nisu nešto potcjenjene dionice. blue chipom se nazivaju one firme koje su zdrave, dobro posluju i najbitnije: FONDOVI SU DEBELO UNUTRA (jer oni i upućuju širu javnost na to da li je neka dionica blue chip ili nije) i ODRADILE SU VEĆ ZNAČAJAN RAST NA BURZI. ako su fondovi žestoko ušli, onda je vjerojatnost da je neka dionica još uvijek strašno potcijenjena prilično mala.
jedina blue chip dionica na kojoj sam uspio značajnije zaraditi u relativno kratkom roku je ADRS kojeg sam kupio po 3500 a prodao po 5400 (za vrijeme opće euforije)
ovo pod “definitivno najpotcjenjenija dionica na tržištu” smatraš TNPL ili se radi o nekoj drugoj??
P.S.: uvijek dobro razmislim o onome što napišem… zato i trošim dosta vremena na pisanje jednog posta.
tko vas tjera da “camite” u bilo kojoj dionici? miran san je ipak najvažniji, jel?