Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Odjeci i izjave čelnika Hanfe na 16. konferenciji Zagrebačke burze mogli bi imati dalekosežne posljedice po trgovanje dionicama u HR.
Što nam je sve izjavio i najavio čelnik HANFE, institucije koja vrši nadzor nad tržištem kapitala , i praktički se nameće kao bog i batina, svim investitorima i društvima koje kotiraju na burzama u HR?

Evo nekoliko njegovih važnijih citata:

” Nekoliko stotina ljudi raspolaže s tri do pet milijardi kuna zarađenih na tržištu kapitala, što je dovoljno da se ono uzdrma – rekao je Samodol te dodao kako će Hanfa učiniti sve da očuva stabilnost tržišta i nadzire zakonitost svih procesa. ”

” i ovaj je put upozorio da se u zadnje vrijeme enormna štednja prelijeva u fondove te da se ljudima obećava nenormalna zarada.

O tom novcu odlučuju fond menadžeri na kobasicama i zelju, umjesto da razmišljaju i vode se fundamentalnim pokazateljima poslovanja. Isto tako, nečije supruge mogle bi dobiti Zlatnu dionicu za iznimno uspješnu trgovinu i istančan ukus za nepogrešivo biranje u koju dionicu uložiti novac. Stoga, nemojte se natjecati s nama, jer mi imamo više instrumenata i suzbit ćemo pumpanje cijena – zaprijetio je Samodol.

” Ako vas nitko nije pitao za prvi milijun, svi ostali moraju biti zarađeni po zakonu. Nemojte nas podcjenjivati pokušavajući trgovati preko zakonitih i nezakonitih supruga, koje nekako uvijek uspiju s mostića na Zagrebačkoj burzi upecati samo zlatne ribice. Zagrebačka burza nije i neće biti ćuprija na Savi ”

” Bit ćemo apsolutno rigorozni, nemojte pumpati cijene, hladit ćemo ih ”

Uh…., moram reći da iako se slažem sa Samodolom, posebno oko onog djela gdje praktički kaže otprilike ovako – ulažite u dionice sa fundamentalnim pokazateljima , a za ove druge se ne usuđujte pumpati cijene jer čemo Vas kazniti – moram priznati da me iznenađuje oštrina svega iznesenog.
Moja preporuka kolegama je da malo proanaliziraju težinu ovih riječi i probaju povući paralelu sa određenim dionicama na tržištu , jer kako sam na početku naveo – ovo bi moglo imati dalekosežne posljedice po trgovanje dionicama u HR.

Možemo li možda očekivati još jedan slučaj sličan onom TLM-a ??
Svi komentari svega iznesenog su dobrodošli.
[smiley8]

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

E pa bljedoliki moram vam reci – vrag je odnio salu. Iskreno mi je zao onih koji jos nisu zaradili svoj milijuncic
( kao ni ja ) Jer za nas ne vrijedi ona – tko jamio, jamio. I sa navlacenjem je isto gotovo. Sad se zna tko je cija zena koja pogadja dobitnike mjeseca. Naravoucenije – ne radi to sa zenom.
A ako koga zanima, Ante isto ima zenu, ali ne radi to s njom nego s ljubavnicom. Teze ga je otkriti, hi,hi,hi
[smiley1]

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

Slažem se indijanče, izgleda da poglavica Samodol navlači ljude na kupovinu dionica po mom izboru , hi,hi,hi…[smiley1]

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Eh moram se osvrnuti malo na citate iz posta kolege plavog koje je izrakao Sveti Ante pl. Samodol:

Najprije možemo ovo nazvati kako bi se trebalo nazvati: Križarski rat

Stanje duha u ovoj zemlji je loše. Ljudi zarađuju na dionicama i ne plaćaju na to porez. E dosta je bilo. Sad kad svak zaradi preko miliona evo mene svetog Ante. Ja objavljujem rat svim profiterima na burzi. Naravno ne navodeći ničije ime i prezime optužuje sve ulagače jer zarađuju novac. Obećava da se ne natječemo s njim jer on ima više municije i dobro je naoružan. Sve što donosi dobit nije dobro jer su cijene dionica previsoke, cijene fondova napumpane i tome treba stati na kraj. KAKO ? Plašenjem ulagača i u najmanju ruku smiješnom ponudom cijena dionica MOL-a ( pardon INE ). Platiš 10 dobiješ 11. Nema veze što su MOL-u dionice prodane 10X jeftinije i što će cca 50.000 ljudi dobiti dionice po povlaštenim nama nepoznatim uvjetima. Nema veze što nećemo znati koliko dionica uopće možemo kupiti. Važno je sad prije dolaska novca od Plive preplašiti ulagače i usmjeriti ih da svoj novac daju ovome kome najviše treba a to je RH.

Sramotno je da se jedan državni čelnik obrušio na fond kobasice i zelje menađere koji pošteno arađuju svoj novac. Pa zar nije učio da zakon tržišta počiva na ponudi i potražnji. Naravno da je. Istina je međutim potpuno drugačija. Naime sad nakon privatizacije kad je država prodavala dionice u bescjenje i gubila red je i da ona nešto zaradi. Dolazi nam INA ( MOL ) i treba napuniti kesu jer prema Svetom Anti ipak su sve ruge dionice kobasice i zelje i oni će ih spustiti na zemlju. Šteta što nije bio tako glasan kad se recimo ARNT prodavala za cca 4 mil DEM a sad za nju traže 120 mil Eura a takvih je primjera par stotina. Ne bi me iznenadilo da Kaptol i crkva potaknuti ovim glasinama o poštenju izda i svoje dionice na burzu ( KAPT-R-A ) možda sa još većim “popustom ” : Kupiš 10 a dragi bog te nagradi s dvije dionice i sigurnom dividendom.

Ovakve izjave su sramota za hrvatsko tržište kapitala i osobno zbog toga neću kupovati ni trgovati dionicama INE. Da ne govorim koliko će se radnih mjesta otvoriti za torbare pa čak preporučam Pučkom učilištu da napravi plan i program usavršavanja za zanimanje “Torbar” koje bi se upisivalo u radnu knjižicu da sve bude po Zakonu a ne bi bilo loše ni osnovati NST ( Nezavisni Sindikat Torbara )

Ko je proučavao Križarske ratove na kraju je mogao zaključiti samo jedno: Križari nikad nisu našli Sveti Gral ali bogami su se dobro proveli.

Pozdrav svima a pogotovo Svetom Anti.

Da ne bi sve bilo tako crno evo jedan brokerski vic:

Broker peče jaja za doručak svog klijenta. Odjednom ulati klijent uleti u
kuhinju.
– “Pazi. PAZI! Stavi još malo ulja! Oh, Bože! Pečes ih previše istovremeno.
PREVIŠE! Okreni ih! SAD IH OKRENI!
Treba još ulja. Joj! GDE cemo naći još ulja? Zalijepiće se! Pazi… PAZI!
Rekao sam ti pazi! Nikad me ne slušaš ! Nikad! Okreni ih! Požuri!
Jesi lud? Jesi li totalno lud? Ne zaboravi ih posoliti.
Znaš uvijek zaboraviš da ih posoliš. Posoli. POSOLI! POSOLI!”
Broker ga zaprepašteno pogleda:
– “Što je s tobom? Misliš da ne znam da ispečem nekoliko jaja?”

Klijent mirno odgovori:
– “Ne, samo sam želio da ti pokažem kako je meni dok kupujem dionice.

[smiley8]

Ima u tom Antinom slucaju dosta nesuvislosti. Najprije izjavi da su trzisne cijene previsoko, a onda nam nudi, u suradnji sa Vladom, dionice Ine, bez da znamo cijenu pod kojima bi ih trebali upisati. Bas mu hvala na ponudi i tim dionicama, ciju ce cijenu netko ( ?? ) utvrditi kako mu pase, po sistemu, sto vise upisanih – veca cijena.
Ja sam cuo da se kurvama placa unaprijed, ali one barem posteno prije samog cina istaknu cijenu. Pa ako ti cijena odgovara dobro a ako ne nikom nista.
Sa stovanjem

Dr. Ante Starčević: "Mi Hrvati imamo dvie narodne mane, iz kojih izvire sva naša nesreća: mi svakomu vjerujemo bez da promišljamo i lahko zaboravljamo krivice koje nam drugi učiniše."

A kolega Marinac , vjerovali ili ne, izjavio u Rovinju , evo copy iz jednog dnevnog lista:

” Strogu kontrolu cijena Podravke od Hanfe je zatražio i Darko Marinac, predsjednik Uprave te koprivničke tvrtke, koji tvrdi da u posljednjih nekoliko kvartalnih izvješća nema razloga za ozbiljnije poskupljenje tih dionica.. “.

Nevjerovatno, ovo če nesumnjivo imati odjek po cijenu dionice Podravke, ukratko – ili će se smanjiti rast cijene , ili će dionica doživjeti korekciju – što je lako moguće.
Predsjednik Uprave jedne tvrtke izjavi ovo???
Podravka baš i nije tip dionice sa ” čvrstim rukama “….

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

..

A kolega Marinac , vjerovali ili ne, izjavio u Rovinju , evo copy iz jednog dnevnog lista:

” Strogu kontrolu cijena Podravke od Hanfe je zatražio i Darko Marinac, predsjednik Uprave te koprivničke tvrtke, koji tvrdi da u posljednjih nekoliko kvartalnih izvješća nema razloga za ozbiljnije poskupljenje tih dionica.. “.

Nevjerovatno, ovo če nesumnjivo imati odjek po cijenu dionice Podravke, ukratko – ili će se smanjiti rast cijene , ili će dionica doživjeti korekciju – što je lako moguće.
Predsjednik Uprave jedne tvrtke izjavi ovo???
Podravka baš i nije tip dionice sa ” čvrstim rukama “….

…i kada se još uzme u obzir da na asku “čuči 10.700 dionica na 495, čovjek si postavi pitanje, tko se tu sa kime bori…[smiley2]

Be vewy vewy quiet. I'm hunting wabbits!

Nevjerovatno je da predsjenik Uprave jedne tvrtke govori da mu je dionica njegove tvrtke precijenjena. Pa bude ga bivši portir iz Vlade RH odmah zamjenio zbog opcijskih dionica. Ili Podravka treba dioica za trezor da bi mogla isplatiti managere pa treba dokupiti veću količinu.

Kako u zadnje vrijeme svi lažu da bi nagovorili ulagače da ulažu u INU. Mogu samo pretpostaviti scenarij kad HT bude izlistan na burzi. Koji će onda biti uvjeti. Žalosno je da guverner HNB-a govori da je tržište napuhano.
Čudi me samo što nije spomenuo da ulični prodavači krumpira imaju previsku cijenu i da će putem jakih snaga MUP-a djelavati na smanjenje cijena. A kad se komentira vanjski dug onda je to OK i normalni trend rasta. Baš me zanima kad će rasprava o deficitu proračuna a zatim i njegovom povećanju. Ukratko ljudi prodajte sve dionice pa oročite novac u HPB-a ( 1% god. kamate ) ili udrite po državnim obveznicama.

Sramota za ključne ljude hrvatskog gospodarstva.

…i kada se još uzme u obzir da na asku “čuči 10.700 dionica na 495, čovjek si postavi pitanje, tko se tu sa kime bori…[smiley2]

Ajme, zar stvarno?
Izgleda da je na višim razinama odlučeno da Podravka mora – dolje.

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Da ne bi sve bilo tako crno evo jedan vic za dobar san:

Nakon dugog nagovaranja, muž je odveo ženu na prvu partiju golfa u njenom
životu, i što je bilo očekivano njen prvi udarac je završio u prozoru
predivne kuće u blizini golf igrališta. Muž je poludio.
– “Upozorio sam te da budeš oprezna, sad ćemo morati otići tamo, izviniti
se i platiti štetu na prozoru.”
I tako je par otišao do kuće i pokucao na vrata. Iznutra se začuo ugodan
glas.
– “Uđite.”
Kad su ušli imali su šta vidjeti, ne samo da je prozor bio razbijen, i
staklo posvuda po podu, nego se razbila i predivna antikna vaza. Na
naslonjaču je ležao mlađi muškarac.
– “Da li ste vi par koji je razbio prozor?”
– “Da, gospodine, strašno nam je žao.”
– “Oh, nije se potrebno izvinjavati, zapravo, ja sam Vam vrlo zahvalan.
Vidite, ja sam duh i bio sam zarobljen u toj vazi više od 1000 godina. Sad
kad ste me oslobodili, mogu Vam ispuniti tri želje. Ako vam ne smeta
svakome bih ispunio po jednu želju, a zadnju bih ostavio za sebe.”
– “Oh, to je odlično.” kaže muž. Razmislio je na trenutak i rekao.
– “Želim milion dolara svake godine do kraja moga života.”
– “Nema problema” rekao je duh, “to je najmanje što mogu učiniti, uz to
garantiram Vam dug i zdrav život. A sad vi gospođo, što vi želite?”
– “Želim ogromnu kuću sa slugama u svakoj državi na svijetu.” kaže ona.
– “Računajte da je sređeno” kaže duh. “I ne samo to, vaš dom će uvek biti
siguran od požara, provalnika i drugih prirodnih katastrofa.”
– “A sada,” kažu muž i žena zajedno, “koja je tvoja želja?”
– “Pa dobro, kako sam bio zarobljen više od tisuću godina, moja želja je
da imam sex sa Vašom ženom.”
Muž pogleda ženu i kaže.
– “Pa draga, znaš da smo oboje bogati, imamo sve te kuće, što kažeš?”
Ona je razmišljala trenutak i rekla.
– “Znaš, nije mi svejedno, ali s obzirom na sve, mogla bih to podnijeti, ali
što je s tobom dragi?”
– “Draga, znaš da te volim.” kaže suprug.
I tako duh i žena otiđu uz stepenice, gdje su proveli ostatak dana
uživajući jedno u drugom. Duh je bio nezasit. Nakon neka tri sata non-stop
sexa, duh se okrene i pogleda ženu direktno u oči.
– “Koliko godina imate ti i tvoj muž?” upita.
– “Pa oboje imamo oko 35 godina.” odgovori žena.
– “Bez zajebancije, 35 godina i još oboje verujete u duhove?”
[smiley1]

kolega Znanac , navodno se po deficitu proračuna opasno približavamo mastriškim kriterijima.
Izgleda da niej sve tako crno , ili nam se tako želi prikazati ( Hungarija ) ?

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

New Report

Close