– brodari, LPLH, 24.1%, taj dio je sad ga ima sad ga nema, radi se o relativno velikoj lovi.
Evo stotka.
Ali nije jasno ovo sa LPLH. Nakon toliko negativnog pisanja o LPLH i izrugivanja iz gosp. Lopine, starim kantama, rezalištima, gubicima, dubini/plitkoći bida,… pa nije vrag da imate tu dionicu.
[/quote]
– kako vas nije sram napisati da su moje rasprave na jednom akademskom nivou s cijenjenim gospodinom Lopinom, izrugivanje gospodina Lopine.
– nikada se ja nikome nisam izrugivala, pogotovo na ovoj temi.
– a koliko sam samo puta napisala kako uživam čitati postove gospodina Lopine, kako su to zbilja najbolji drukerski postovi koje samo on i nitko više ne može napisati na jedan tako osjećajan način.
– i zašto mu onda barem malo ne bih pomogla, tko će ga znati ? možda je LPLH i dobra dionica.
– a ja imam sve brodare osim LPLH.
– I love this game.
Pozdrav !
Ovo je samo primjer ponasanja staticnog ulaganja malog dionicara. Pozdrav.
– gospođo Miami.
– pratim ja i vaše ulaganje, zapelo mi za oko.
– sve mi je jasno kako ste ulagali, gubitak, pa sada čekate povrat na nekadašnje cijene.
– ali moje je mišljenje kako ste učinili jako velike greške,
– teško je sada sve to ispraviti,
– a samo je trebalo znati pravilno upotrijebiti tvz. stop loss naloge.
– pratite ovu temu.
– tu ima dosta zahebancije, ali može se pronaći i 10% jako dobrih postova.
– nemojte činiti greške kako bi iste mogli ponoviti.
– I love this game.
Pozdrav !
Ivana7, citajuci Vas portfelj, mislim da vecina nas, a ja potvrdjujem svoj portfelj ima formiran
portfelj na vise/manje sllican nacin..Meni se osobno Vas portfelj cini siguran…i kreativan.
ali nisam strucnjak za dubinske procjene..vec govorim cisto iz perspektive prosjecnog hrvatskog ulagaca/ malog investitora…
Rezultate ulaganja i prinose izabranih dionica ja bih zeljela usporediti imajuci u vidu porast od najnize
tocke ..dno/dna…..do istog razdoblja za 1 godinu…jer mi se taj START od NULE…sa tako formiranim portfeljima na taj dan …..cini najlogicniji..
Cekam da vidim kako ce to ici…do sada ide vrlo dobro…jer ide prema gore ..samo od sebe. ?!
Da li se taj slobodni rast moze bolje pospjesiti…moze, ali ja to ne znam na ovim minusima pametno
rijesiti…cekam manje minuse.
Ovo je samo primjer ponasanja staticnog ulaganja malog dionicara. Pozdrav.
P.s. Ne dajem na raspolaganje svoj portfelj drugima. Hvala.
Držati toliko HT-a u ovom trenu je gubitak vremena.
Proljetos sam ga prodao na ovim razinama, a od tad je proteklo mnogoo Save, Drave i Dunava.
Ta dionica mi može eventualno poslužiti da uđem sa kompletnom imovinom u nju na neko vrijeme i brzo izađem sa nekim plusom.
[/quote]
Mislim da je Ivanina logika sljedeća. Tih 35% je zapravo nerizično ulaganje. Ono može biti cash u čarapi (rizično), cash na brokerskom računu (mrtvi kapital), oročen u banci (kamata 5-7%), u obveznicama (5-7%), u stambenoj štednji,…
S druge strane taj isti novac može biti i u HT-u, a tada se može tretirati kao da je oročeno, ali sa 10-15% prinosa (od dividende). Naravno, ovdje za sad ne računamo kretanje cijene dionice HT-a. Što se toga tiče, dvije su mogućnosti.
Ako cijena dionice HT-a raste, ne mijenja se ništa, dividenda je tu, a imamo i prinos od rasta cijene. Ako cijena dionice HT-a pada, onda u pravilu još više padaju cijene nekih drugih dionica (iako nije uvijek baš tako). Dio HT-a se tada može prodati, i kupiti te podcijenjene dionice, pa kad se tržište oporavi, one se prodaju i opet kupi HT.
Ivana je pisala o tome da Graham smatra da taj nerizični dio (35%) treba biti i veći (50-70%). Ja mislim (bez obzira što se Ivani hebe što ja mislim, ona može živjeti od dividende) da postotak tog nerizičnog dijela ovisi o okolnostima i da ne treba biti fiksan. Kada smo na vrhuncu booma, on treba biti veći, kada smo na dnu, on treba biti manji.
Tko god želi imati nekakvo osiguranje, treba imati to nerizično ulaganje (ne nužno HT, nego nešto takvog tipa), jer vrag nikad ne spava. Koliki taj postotak u datom momentu treba biti, to svaki ulagač sam za sebe treba utvrditi, ovisno o tome kakav je tip ulagača i kako procjenjuje trenutno stanje.
E sad su tu u sukobu pohlepa i strah, jesmo li trenutno tako nisko da ne možemo značajno niže, pa nam HT samo uzima mjesto za dionice koje mogu znatno rasti i može biti krivac za moguću propuštenu zaradu. Ali sigurnost ima svoju cijenu.
[/quote]
– evo jedan post iz koga se puno toga može naučiti.
– stvarno me je zadivio gospodin Beeblbrok, jer nisam mislila da je toliko pametan.
– ali kod mene taj HT nije toliko statičan iako ga zbilja puno imam.
– radim ja i s tom dionicom.
– kad je gospodin Vlad davao njegove targete od 130 kn, tada je bio najjeftiniji, tada sam ga najviše dokupljivala te mi je činio preko 50% portfelja, hebiga bila su rizična vremena nisam ni ja bila sigurna.
– kasnije sam ga prodavala, te mi je pao u portfelju na 25%.
– tada sam kupovala brzo rastuće dionice,
– ali prodajom tih brzorastućih kada je tržište malo palo, a i HT, ponovno dokupljujem HT koji mi trenutno čini cca 35% portfelja.
– trenutna strategija mi je 1/3 HT, 1/3 likvidne, 1/3 nelikvidne.
– uz što veću disperziju rizika, i hvatanja dionica koje su trenutno u modi.
– uvijek sam u dionicama min. 50%, jer kada tržiše padne puno toga je jako teško prodati.
– I love this game.
Pozdrav !
Evo stotka.
Ali nije jasno ovo sa LPLH. Nakon toliko negativnog pisanja o LPLH i izrugivanja iz gosp. Lopine, starim kantama, rezalištima, gubicima, dubini/plitkoći bida,… pa nije vrag da imate tu dionicu.
[/quote]
– a ja imam sve brodare osim LPLH.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Ivana ovo je velika greška.Brodarima ne cvjetaju ruže.
Uz ovakve vozarine dosta je i jedan.
Sigurno da od naših brodara jedino ATPL ne dolazi u obzir kao dugoročna investicija/mjesec dana/Najpopularnija i najskuplja i precijenjena u odnosu na ostale.Ali za dnevni trejd može i ona.
U ovom trenutku sam tanak u brodarima.Kada se nakrcam svog brodara favorita bacit ću malu brojčnu analizu iz koje će biti matematički logično koji je to.Ivana će to zvati drukom,a ja fundamentalnim pristupom.
Ivana ovo je velika greška.Brodarima ne cvjetaju ruže.
– točno.
– ali kada su ruže cvjetale te dionice su bile bezobrazno skupe.
– možda jednog dana ruže ponovno procvjetaju, ali onda sigurno neće biti po ovim cijenama.
– ali ima i jedna znakovita rečenica koju sam napisala,
– brodari, u portfelju, sad ih ima, sad ih nema.
– I love this game.
Pozdrav !
Sigurno da od naših brodara jedino ATPL ne dolazi u obzir kao dugoročna investicija/mjesec dana/Najpopularnija i najskuplja i precijenjena u odnosu na ostale.Ali za dnevni trejd može i ona.
– ne kužim zašto toliko trošite energije,
– u svkom postu koji napišete uvijek nevezano za temu morate spomenuti kako ATPL ništa ne vrijedi.
– možda i ne vrijedi.
– ali u ovh zadnjih par godina najviše sam kupovala i prodavala tu dionicu.
– stvarno nema bolje za zaraditi, a i likvidna je.
– dijele izdašne dividende.
– pa ove godine ste ju mogli kupiti jeftinije nego joj je bila dobit u prošloj godini, i vama to skupo ??????????
– I love this game.
Pozdrav !
U ovom trenutku sam tanak u brodarima.
– znam, nakrcali ste se s PRFC.
– i što ćete sada ???????
– hoće li ići prosvijedi ??????
– koje granične prijelaze će te blokirati trektorima ????????
– I love this game.
Pozdrav !
– znam, nakrcali ste se s PRFC.
– i što ćete sada ???????
– hoće li ići prosvijedi ??????
– koje granične prijelaze će te blokirati trektorima ????????
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
pa u prosvijed bi svi mogli ići…
kako traktori nisu naša osnovna sredstva..
predlažem da prosvjedujemo tako što ćemo sve (bolje) dionice sterati u blokadu..
taj oblik prosvjeda trajati će sve dok nam država ne bude jamčila minimum 25 % prinosa u ovoj godini..
ako mogu i drugi zašto ne bismo i mi??
Za danas Best buy.
– burza nam ne radi, a navikli smo zarađivati, neki i gubiti novce.
– e sada će se ljutiti svi protivnici kocke, ali ja i tu zarađujem.
– onda ekipo, koji su danas ziceri ???
– na čemu se najviše može zaraditi ???
– je li to Hrvatska i SAD ?????
– I love this game.
Pozdrav !
Za danas Best buy.
– burza nam ne radi, a navikli smo zarađivati, neki i gubiti novce.
– e sada će se ljutiti svi protivnici kocke, ali ja i tu zarađujem.
– onda ekipo, koji su danas ziceri ???
– na čemu se najviše može zaraditi ???
– je li to Hrvatska i SAD ?????
– I love this game.
Pozdrav !
NE KLADITI SE NA MALE KOEFICIJENTE!!!!!!
radje foldati parove i tjednima i onda lupiti jako
eto ja sam prosli puta zakakio sa partizanom protiv ziline,ali oni koji su pratili moje postove su mogli dobro kako bi rekla cijenjena koleginica ivana7 ošišati kladionice
daklem da su me poslusali kao sto sam rekao staviti na dinamo i partizan 1700 kuna -to bi izgubili
to je bilo kao prinos zrtve kladionicama……..ali nakon toga je sljedila lova
da su stavili 2000 kuna na partizan protiv ziline u revansu u gostima bi zaradili cca 5200 kuna
metodom osnovne jednadzbe bi dosli do sljedeceg zakljucka da smo u plusu1500 kuna a drugi su radili za nas
(2000+1700=3700………5200-3700=1500(nap.a.))
pofuk
p.s. razmisljam da malo jace bubnem na bosnu i portugal u gostima ali me nemojte slusati jer tu bas i nisam siguran
prijatan dan