Ivana7, citajuci Vas portfelj, mislim da vecina nas, a ja potvrdjujem svoj portfelj ima formiran
portfelj na vise/manje sllican nacin..Meni se osobno Vas portfelj cini siguran…i kreativan.
ali nisam strucnjak za dubinske procjene..vec govorim cisto iz perspektive prosjecnog hrvatskog ulagaca/ malog investitora…
Rezultate ulaganja i prinose izabranih dionica ja bih zeljela usporediti imajuci u vidu porast od najnize
tocke ..dno/dna…..do istog razdoblja za 1 godinu…jer mi se taj START od NULE…sa tako formiranim portfeljima na taj dan …..cini najlogicniji..
Cekam da vidim kako ce to ici…do sada ide vrlo dobro…jer ide prema gore ..samo od sebe. ?!
Da li se taj slobodni rast moze bolje pospjesiti…moze, ali ja to ne znam na ovim minusima pametno
rijesiti…cekam manje minuse.
Ovo je samo primjer ponasanja staticnog ulaganja malog dionicara. Pozdrav.
P.s. Ne dajem na raspolaganje svoj portfelj drugima. Hvala.
Držati toliko HT-a u ovom trenu je gubitak vremena.
Proljetos sam ga prodao na ovim razinama, a od tad je proteklo mnogoo Save, Drave i Dunava.
Ta dionica mi može eventualno poslužiti da uđem sa kompletnom imovinom u nju na neko vrijeme i brzo izađem sa nekim plusom.
Ivana7, citajuci Vas portfelj, mislim da vecina nas, a ja potvrdjujem svoj portfelj ima formiran
portfelj na vise/manje sllican nacin..Meni se osobno Vas portfelj cini siguran…i kreativan.
ali nisam strucnjak za dubinske procjene..vec govorim cisto iz perspektive prosjecnog hrvatskog ulagaca/ malog investitora…
Rezultate ulaganja i prinose izabranih dionica ja bih zeljela usporediti imajuci u vidu porast od najnize
tocke ..dno/dna…..do istog razdoblja za 1 godinu…jer mi se taj START od NULE…sa tako formiranim portfeljima na taj dan …..cini najlogicniji..
Cekam da vidim kako ce to ici…do sada ide vrlo dobro…jer ide prema gore ..samo od sebe. ?!
Da li se taj slobodni rast moze bolje pospjesiti…moze, ali ja to ne znam na ovim minusima pametno
rijesiti…cekam manje minuse.
Ovo je samo primjer ponasanja staticnog ulaganja malog dionicara. Pozdrav.
P.s. Ne dajem na raspolaganje svoj portfelj drugima. Hvala.
Držati toliko HT-a u ovom trenu je gubitak vremena.
Proljetos sam ga prodao na ovim razinama, a od tad je proteklo mnogoo Save, Drave i Dunava.
Ta dionica mi može eventualno poslužiti da uđem sa kompletnom imovinom u nju na neko vrijeme i brzo izađem sa nekim plusom.
[/quote]
Mislim da je Ivanina logika sljedeća. Tih 35% je zapravo nerizično ulaganje. Ono može biti cash u čarapi (rizično), cash na brokerskom računu (mrtvi kapital), oročen u banci (kamata 5-7%), u obveznicama (5-7%), u stambenoj štednji,…
S druge strane taj isti novac može biti i u HT-u, a tada se može tretirati kao da je oročeno, ali sa 10-15% prinosa (od dividende). Naravno, ovdje za sad ne računamo kretanje cijene dionice HT-a. Što se toga tiče, dvije su mogućnosti.
Ako cijena dionice HT-a raste, ne mijenja se ništa, dividenda je tu, a imamo i prinos od rasta cijene. Ako cijena dionice HT-a pada, onda u pravilu još više padaju cijene nekih drugih dionica (iako nije uvijek baš tako). Dio HT-a se tada može prodati, i kupiti te podcijenjene dionice, pa kad se tržište oporavi, one se prodaju i opet kupi HT.
Ivana je pisala o tome da Graham smatra da taj nerizični dio (35%) treba biti i veći (50-70%). Ja mislim (bez obzira što se Ivani hebe što ja mislim, ona može živjeti od dividende) da postotak tog nerizičnog dijela ovisi o okolnostima i da ne treba biti fiksan. Kada smo na vrhuncu booma, on treba biti veći, kada smo na dnu, on treba biti manji.
Tko god želi imati nekakvo osiguranje, treba imati to nerizično ulaganje (ne nužno HT, nego nešto takvog tipa), jer vrag nikad ne spava. Koliki taj postotak u datom momentu treba biti, to svaki ulagač sam za sebe treba utvrditi, ovisno o tome kakav je tip ulagača i kako procjenjuje trenutno stanje.
E sad su tu u sukobu pohlepa i strah, jesmo li trenutno tako nisko da ne možemo značajno niže, pa nam HT samo uzima mjesto za dionice koje mogu znatno rasti i može biti krivac za moguću propuštenu zaradu. Ali sigurnost ima svoju cijenu.
Verdi..nemam HT. Umjesto njega u tako velikom opsegu imam ATPL. ..u osvrtu sam mislila na
oblikovanje portfelja, gdje teziste , snagu , povjerenje, dajes onima za koje sam mislis da ce biti
najbolji. npr. za mene je to ATPL ,iz vise …. razloga…. naravno.
Ako koleginica ima višemilionski portfelj – tada držati 35 Ht – its OK!
Također – što više novaca imaš, to više vrijedi tvoj sat vremena provedenih pred monitorom, dakle veći je collateral damage. Ajmo reć da Ivanin sat pred monitorom vrijedi 200 kn – 6*22= 26400 kn, dakle Ivana gubi 26400kn mjesečno ako stalno bulji u monitor, umjesto da vodi svoji firmu, uživa an kavi, kupanju , wellnessu, putovanjima.
[lol]
Po čemu je HT nerizično ulaganje?
Pitao bi one što su ga zimus prodavali ispod 200 kn da li su zaradili ili izgubili.
Ne postoji ne rizična dionica posebno na dugi rok. Tko zna šta će se dešavati u tom sektoru za godinu ili dvije i da li će stalno biti dividende.
Verdi..nemam HT. Umjesto njega u tako velikom opsegu imam ATPL. ..u osvrtu sam mislila na
oblikovanje portfelja, gdje teziste , snagu , povjerenje, dajes onima za koje sam mislis da ce biti
najbolji. npr. za mene je to ATPL ,iz vise …. razloga…. naravno.
Tebi je ATPL ulaganje sa niskim rizikom? Pobogu kako može dionica iz cikličnog sektora sa takvom volatilnosti biti nerizična?
Atpl je zapravo drugo ime za rizik.
Je si li bio na adrenalinskom turizmu?
Ne. Kupim si malo Atpl pa mi je adrenalina i previše. [lol]
Atpl ti je bezveze…………………ako želiš pravi adrenalin uzmi si Adpl [wink]
U zadnjih mjesec dana Atpl se promijenila cijena za tri kune…………tu jedino Ivana7 vidi adrenalin…………..naravno osim HTea
Istina malo se je smirila u zadnje vrijeme ali ako pogledaš u natrag bilo je na njoj svega i svačega. Kad sam ju imao od monitora se ni sam odvajao i na kraju uspio popušiti. Razlozi su bizarni ali mi je to jedan od rijetkih gubitaka ove godine pa ju za to i zaobilazim.
Nikada sa njom u portfelju ne bi otišao na godišnji kao što sam sa ovima koje imam otišao i vratio se sa lijepim plusom. Puno bolje me ide dok ne pratim svaki dan.
Istina malo se je smirila u zadnje vrijeme ali ako pogledaš u natrag bilo je na njoj svega i svačega. Kad sam ju imao od monitora se ni sam odvajao i na kraju uspio popušiti. Razlozi su bizarni ali mi je to jedan od rijetkih gubitaka ove godine pa ju za to i zaobilazim.
Nikada sa njom u portfelju ne bi otišao na godišnji kao što sam sa ovima koje imam otišao i vratio se sa lijepim plusom. Puno bolje me ide dok ne pratim svaki dan.
dobar iskren post……kod atpl nema ni pi-anja ni s-anja dok je u portfelju…. [proud] ali ako kupis na vrijeme….mozes si priustit ljepi godisnji odmor od dobivene dividende [cool]
Oko 200 tisuca kuna od dobivene dividende godisnje..za odmor i na Havajima …dosta.
Od ATPL/a puno jos ocekujem.
Na monitoru vise vremena provedem na poslovnom…i ostalim portalima…manje se sekiram ….
Imam puno drugih obaveza, na zalost.
Informanka.
– evo jedna stručna analiza tržišta.
– bez kupovnog signala prema "mehaničkoj" metodi.
– još nema potvrde prodajnog signala prema "intraday" metodi.
– do 23.09.09. po metodi "barba Ganna" idemo gore ili dolje u "up" korekciji.
– eto to bi bilo to, stvarno najjasnije napisano.
– ali ja znam kako većina to ipak neće kužiti jer nemate pojma o stručnim ganalizama.
– I love this game.
Pozdrav !
NE SE.. VIŠE. VEĆ SI SVIMA DOP…..
[/quote]
– dragi gospodine Maxmini,
– zanima me jeste li mislili napisati "ne seri više. Vać si svima dopizdila."
– neznam čemu tekav riječnik, što vas je toliko naljutilo.
– pa to je bila samo jedna informanka koja vam nosi nove inf.
– pa tu prognozu sam prenijela od gospodina Vlada, koji vas i ovim putem sve pozdravlja jer više tu ne piše.
– a sama prognoza je i danas ama baš sve pogodila.
– samo je problem što vi niste dovoljno stručna osoba kako bi sve to mogli i kužiti.
– I love this game.
Pozdrav !