Informanka.
– danas sam vam krivo prenijela jednu inf. ne svojom greškom.
LPLH.
– imate novi izvor inf. teletekst str. 206.
– dala sam točne podatke za minus u poslovanju LPLH.
– ali nisam znala kako su prodali 2 najljepša broda koja su imali.
– a prodaja tih ljepotana je ušla u rezultat firme.
– tako da je gubitak LPLH puno veći nego su ga prikazali.
– I love this game.
Pozdrav !
Meni se učinilo da piše nimfomanka… [smiley]
BTW…sad će svi drvljem i kamenjem na mene, jer je preko pola foruma u brodarima ili građevinarima,ali ipak ću vam napisati, ljudi moji a što vi očekujete od tih sektora???
BDI je jako nisko već dugo vrijeme, ovo malo brodara što nije potopljeno za gubitkom objavit će gubitke uskoro, naime dugoročni ugovori imaju svoj kraj ipak, a tada treba sklapati nove po vozarinama po daleko ispodprofitabilnim cijenama. O gubitašima da i ne govorimo.
A što mislite da će objava loših izvješća podići cijenu dionica??
Građevinari, slična stvar, tamo je problem kronična nelikvidnost, priča se o stečajevima, mada ne vjerujem ( ali se priča ), a poslova imaju ugovoreno daleko manje nego u zlatno doba 2006 i 2007.
Po tome gledajte perspektivu sektora to je bitno kod njih, kada odrade ovo što imaju što će?
Pad prihoda i nelikvidnost.
S druge strane imate recimo banke, ne znaju kamo će s lovom, pogledajte njihova izvješća malo.
Tamo nema problema, niti rizika, kao i u još nekim sektorima ili izdvojenim slućajevima pojedinih dionica.
Mislim da su brodari i građevinari loša opcija trenutno, iz gore navedenih razloga.
BDI je jako nisko već dugo vrijeme, ovo malo brodara što nije potopljeno za gubitkom objavit će gubitke uskoro, naime dugoročni ugovori imaju svoj kraj ipak, a tada treba sklapati nove po vozarinama po daleko ispodprofitabilnim cijenama. O gubitašima da i ne govorimo.
A što mislite da će objava loših izvješća podići cijenu dionica??
– puno toga je točno što ste napisali.
– ali ja se držim trenda ili onoga što je trenutno u modi.
– ulažem i u glupi HT i dosta nelikvidnih.
– a cca 1/3 se igram na likvidnim.
– za brodare, zar nije TNPL u prvom polugodištu pozitivno poslovasla, uz velike investicije u koje ulaže.
– izjavr tipa, kinezi neće uvoziti željeznu rudu i cement.
– što idu na biser od hrvatskog modela privatizacije.
– što više neće ništa graditi jer im ne treba ni željezo ni cement.
– pa to može trajati 2-3 mjeseca, i što će biti onda ???????
– opet će biti puno posla za brodare.
– a ti brodari su mi zanimljivi upravo stoga što ne posluju u ovoj poreznoj oazi zvanoj Hrvatska.
– sada sve to može pasti, ali sve to vrijedi jako puno ako se pametno vodi.
– na brodarima će se sigurno najviše zaraditi, ali jednog dana,
– ovom prilikom ne mislim na LPLH.
– vi ste sada lijepo zaradili na toj plastici, ali ATPL, ULPL, TNPL, JDPL,sve te dionice su u jednom trenutku ostvarile rast od preko 100%.
– ako sada i padnu, to će samo biti puno veća zarada kade se tržište oporavi.
– brodari su ti koji prvi počinju zarađivati velike novce.
– jedino je bitno da ne bankrotiraju, da prežive krizu.
– a TNPL i ATPL će sigurno preživjeti ovu krizu, jer krizi se vidi kraj.
– u ovoj krizi su uspjeli obnoviti i povećati svoju flotu.
– I love this game.
Pozdrav !
Best Buy:
ULPL
-najpodcijenjeniji brodar i jedini koji povećava prihode u odnosu na isti period lani. Smatram da uz ATPL na 1250 (dividenda uključena) ULPL treba biti minimalno na 850 do 900.
ADPL
– za mene je svaka firma koja zaradi makar kunu nakon amortizacije i poreza, profitabilna firma. A da se profitabilna firma trguje na razini jedne trećine kapitala je naprosto smiješno i neshvatljivo. Čak se i PTKM koja ima veliki diskont na prste politike i socijalu, te proizvodi gubitak, trži na skupljim razinama prema kapitalu. ovo mora gore.
JNAF
ovo su toliko smiješne cjenovne razine prema svim parametrima za firmu koja se bavi naftnim bussinessom, i koja ima neto profitnu maržu od nevjerojetanih 30%. U svijetu se firme ovakvog tipa trže na 1,5 x vrijednost kapitala, što nalaže podcijenjenost JNAF-a od 100%. Diskontirajmo ga za 30% na firme izlistane vani (bog te pita zašto bismo, ali eto, hajdemo) i pet dobijemo minimum od barem 1X cijena kapitala, a to je 3200 kn.
Best Hold:
LEDO– ovo mi je rekao Warren Buffet i ja ga slušam, a svi već znamo zašto. Čitati Ledova financijska izvješća iz godine u godinu, kvartala u kvartal je naprosto dosadno i predvidljivo…
KODT– ovo mi je rekao Rocky i ja ga slušam. Ovakvu profitabilnost ima rijetko koja firma na ZSE. Da ja imam KODT, nema teorije da bih ga prodao prije 4K.
TISK – smanjenjem stavke rashoda ova će firma priakazivati vrlo pristojnu dobit, a to će se dogoditi kada se zaključi investicijski ciklus (ovo da su veći rashodi upravo iz tog raloga stoji u komentarima uprave za zadnji FI).Uz tržišnu poziciju i sektor, ova se firma tada ne bi smjela tržiti na manje od 2,5X kapital. Ali ono što je kod Tiska bitnije su i već svima poznate špkulacije o Todorićevoj prodaji. Ne zaboravimo… Todorić je plaćao Tisak 430 kuna po dionici i u njega još uložio u zadnjih dvije godine minimalno 50. Ako se dogodi transakcija, sumnjam da će ovo ići ispod 500.
VIRO– firma sa jednom od najjačih bilanci na burzi, uz činjenicu da je šećer na najvišim razinama unazad mnogo mnogo godina, mislim da Viro treba imati u portfelju. A dionica ima vrlo jakog kupca što je već svima jasno, a špekulira se da je isti trezor preko trećeg subjekta.
PTKM– fertilizer na 0,4BV. Firma velikog potencijala(vidi prifode) ali i velikog socijalnog problema (previše radnika i svi imaju nekakve dionice koje prodaju). Držim da je iznimno podcijenjena i da je treba držati na dugi rok gdje očekujem multiplikaciju na sadašnju cijenu.
TNPL– podcijenjeno, forward flote respektabilan, stabilna bilanca.
INGR– dosta dionica je prošlu u cjenovnom razredu 38 do 42 kune unazad par mjeseci i smatram da kad pretrpavanje završi ( ato bi moglo biti uskoro) da slijedi rast cijene.
– najbolji post ovog vikenda.
– ni ja se ne slažem s cijelim izborom,
– ali tu je navedeno 80% onoga što na našem tržištu vrijedi.
– sve je argumentirano, i sada vam predstoji jedino odlučiti se koja dionica najviše odgovara vašem stilu ulaganja.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
[/quote]
[thumbsup]
Mislim da nije uputno BDI promatrati kroz tehničku analizu… No svatko ima svoj pristup.
Zato treba držati stop-loss kontrolu i dobro razmisliti da li dokupiti prilikom pada ili prodati i progutati gubitak. Ja sam uglavnom prestao dokupljivati za smanjenje ulaza, mislim da to u većini slučajeva nije dobra taktika jer je baš to uvalilo hrpu kratkoročnih investitora u dugoročne investitore (sa minusom na računu).
Tehnička analiza u ovom slučaju pokazuje psihologiju predstavnika brodara koji trenutnu ponudu i potražnju poznaju puno bolje od mene. Ovo za dokupljivanje se slažem, samo procjenjujem da je omjer rizika i dobiti na brodarima još uvijek vrlo povoljan. Bar za narednih mjesec dva. Nije smanjenje ulaza, još sam u plusu na svima [wink]
p.s. Doduše riječ je o malom dijelu portfelja…
mislim da je najbolje danas sve best sell, kakvo je stanje na svjetskim burzama ide danas crobex -3%
mislim da je najbolje danas sve best sell, kakvo je stanje na svjetskim burzama ide danas crobex -3%
[lol]
možda si i u pravu ali crobex iznenadi kad se najmanje nadaš 🙂
[lol] [lol]
sto se babi htilo to joj se i snilo [yawn]
pad crobexa danas je vrlo izvjestan, jučer je crobex umjetno naguran u plus u zadnjih pola sata trgovanja dok je DAX pao -2,5%.
EU je danas već treći dan za redom crvena, pa je pad crobexa siguran. pitanje je samo za koliko [bye]
– brutalno sam rasprodao dionice,
– brutalno sam zaradio,
– kupovati ću na brutalno nižim cijenama,
– prodaviti ću na brutalno višim cijenama,
– razlika između brutalno nižih i brutalno viših cijena biti će moja brutalna zarada.
I za kraj – svizac je brutalno zamotao čokoladu!