Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Molim malo detaljnije pojašnjenje ovog navoda [embarass]

– mogu vam odgovoriti umijesto gospodina Gorana8.
– ako euro ode na 8 ili više kuna, misli kako je uloženi novac u brodarima zaštićen deviznom klauzulom.
– samo opet ponavljam, brodari su jako nezgodni, odnosno zgodni kada puno narastu.

– I love this game.
Pozdrav !

Moji argumenti uopće nisu glupi nego realni…

– gospodine Volksbank je li vi to mislite ili odgovorno tvrdite.
– jer np. za mene su vaši argumento dosta glupi i nemaju veze s realnošću.

[/quote]

Ja ne bih rekao da su mu argumenti glupi, ali ponekad nemaju veze sa stvarnošću ili su u namjmanju ruku kontradiktorni.
Tako recimo napiše da će HDEL, VDKT i INGRA u stečaj, dakle cijeli građevinski sektor, a best buy mu je IGH, iz istog tog sektora,pa kako to pobogu??

Meni to nije jasno?
Da li je Vama?????

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Meni to nije jasno?
Da li je Vama?????

– sve je meni tu jasno.
– nekad vam i ukradem vašu uzrečicu može li to bolje.
– već mjesecima pišete za ADPL i PBZ.
– i koliko ste zbog toga pokupili jedinica.
– isto je i meni u zadnja dva mjeseca na ovoj temi,
– pregršt jedinica za fenomenalno pogođene prognoze.

– stvarno nas ove naše ovčice mrze.
– a mi ih tu učimo kako uzeti novce.
– ali nema šanse, nema teorije da se oni nauče ulagati.
– samo se pitam kako bi mi zarađivali kad bi se naše ovčice naučile ulagati.

– nadam se kako će ADPL i PBZ za njih biti dobre dionice kada im iste budete prodavali.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

Ja ne bih rekao da su mu argumenti glupi, ali ponekad nemaju veze sa stvarnošću ili su u namjmanju ruku kontradiktorni.
Tako recimo napiše da će HDEL, VDKT i INGRA u stečaj, dakle cijeli građevinski sektor, a best buy mu je IGH, iz istog tog sektora,pa kako to pobogu??

Meni to nije jasno?
Da li je Vama?????

[/quote]
plavi,sta nije jasno ko dan… svi bi trebali sve rasprodati i kupovati samo ono sto mu odgovara…no mogli bi malo i o igh…

moji postovi nisu poziv na kupnju ili prodaju..odraz su mojeg misljenja......

Best Buy:

VDKT

BVPS VDKT-a je 458 kn. BVPS HDEL-a je 336 kn. dakle prema BVPS, cijena VDKT na burzi bi (da je barem donekle fer vrednovana) trebala biti= cijena HDEL X 1,34. Ako je cijena HDEL na burzi cca 315, tada bi cijena VDKT trebala biti minimalno 315 X 1,34= 422 kn. Kažem minimalno zato jer VDKT i HDEL ne bi smjele imati jednak P/BV multiplikator. VDKT bi prema P/BV trebao imati premiju zbog činjenice da je bolja firma, tj ima niži P/EBITDA i EV/EBITDA, te puno veću EBITDA maržu. To nije slučaj samo zadnjeg polugodišta nego redovito unazad 5 godina poslovanja. Cijena VDKT bi trebala biti između 450 i 500 kuna ako je HDEL na 315. A minimum minimuma je 422, a to je da potpuno ignoriramo EV/EBITDA i činjenicu da je VDKT bolja firma zbog EBITDA marže.

ULPL

-najpodcijenjeniji brodar i jedini koji povećava prihode u odnosu na isti period lani. Smatram da uz ATPL na 1250 (dividenda uključena) ULPL treba biti minimalno na 850 do 900.

ADPL

– za mene je svaka firma koja zaradi makar kunu nakon amortizacije i poreza, profitabilna firma. A da se profitabilna firma trguje na razini jedne trećine kapitala je naprosto smiješno i neshvatljivo. Čak se i PTKM koja ima veliki diskont na prste politike i socijalu, te proizvodi gubitak, trži na skupljim razinama prema kapitalu. ovo mora gore.

JNAF

ovo su toliko smiješne cjenovne razine prema svim parametrima za firmu koja se bavi naftnim bussinessom, i koja ima neto profitnu maržu od nevjerojetanih 30%. U svijetu se firme ovakvog tipa trže na 1,5 x vrijednost kapitala, što nalaže podcijenjenost JNAF-a od 100%. Diskontirajmo ga za 30% na firme izlistane vani (bog te pita zašto bismo, ali eto, hajdemo) i pet dobijemo minimum od barem 1X cijena kapitala, a to je 3200 kn.

Best Hold:

LEDO– ovo mi je rekao Warren Buffet i ja ga slušam, a svi već znamo zašto. Čitati Ledova financijska izvješća iz godine u godinu, kvartala u kvartal je naprosto dosadno i predvidljivo…

KODT– ovo mi je rekao Rocky i ja ga slušam. Ovakvu profitabilnost ima rijetko koja firma na ZSE. Da ja imam KODT, nema teorije da bih ga prodao prije 4K.

TISK – smanjenjem stavke rashoda ova će firma priakazivati vrlo pristojnu dobit, a to će se dogoditi kada se zaključi investicijski ciklus (ovo da su veći rashodi upravo iz tog raloga stoji u komentarima uprave za zadnji FI).Uz tržišnu poziciju i sektor, ova se firma tada ne bi smjela tržiti na manje od 2,5X kapital. Ali ono što je kod Tiska bitnije su i već svima poznate špkulacije o Todorićevoj prodaji. Ne zaboravimo… Todorić je plaćao Tisak 430 kuna po dionici i u njega još uložio u zadnjih dvije godine minimalno 50. Ako se dogodi transakcija, sumnjam da će ovo ići ispod 500.

VIRO– firma sa jednom od najjačih bilanci na burzi, uz činjenicu da je šećer na najvišim razinama unazad mnogo mnogo godina, mislim da Viro treba imati u portfelju. A dionica ima vrlo jakog kupca što je već svima jasno, a špekulira se da je isti trezor preko trećeg subjekta.

PTKM– fertilizer na 0,4BV. Firma velikog potencijala(vidi prifode) ali i velikog socijalnog problema (previše radnika i svi imaju nekakve dionice koje prodaju). Držim da je iznimno podcijenjena i da je treba držati na dugi rok gdje očekujem multiplikaciju na sadašnju cijenu.

TNPL– podcijenjeno, forward flote respektabilan, stabilna bilanca.

INGR– dosta dionica je prošlu u cjenovnom razredu 38 do 42 kune unazad par mjeseci i smatram da kad pretrpavanje završi ( ato bi moglo biti uskoro) da slijedi rast cijene.

– najbolji post ovog vikenda.
– ni ja se ne slažem s cijelim izborom,
– ali tu je navedeno 80% onoga što na našem tržištu vrijedi.
– sve je argumentirano, i sada vam predstoji jedino odlučiti se koja dionica najviše odgovara vašem stilu ulaganja.

– I love this game.
Pozdrav !

Imam dosta dionica (ili su u planu za kupiti) s te liste. Evo još jedan prijedlog za best buy:

Toliko se citira Kostolany, valjda zato što je skoro jedini preveden, ali ima i boljih knjiga.

U bilo kojem momentu na svoj portfelj možete gledati kao da vam ga je tog časa netko poklonio i nije vam rekao kupovne cijene

Pitanje za Ivanu. Kada spominjete svoje stop-loss naloge, ali one sa dobitkom, radi li se tu o tzv. trailing stop-loss nalozima. Naravno to kod nas nije automatizirano pa to treba izračunati i zadavati manuelno.

U bilo kojem momentu na svoj portfelj možete gledati kao da vam ga je tog časa netko poklonio i nije vam rekao kupovne cijene

[/quote]

Meni to nije jasno?
Da li je Vama?????

[/quote]
pa evo već je pogodio [thumbsup]
http://www.index.hr/vijesti/clanak/jure-radic-u-donjecku-gradi-aerodrom-za-euro-2012/448171.aspx

Ukrajinci ce platiti plinom. Ruskim. [thumbsup]

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Ukrajinci ce platiti plinom. Ruskim. [thumbsup]

[lol]

Ima li nešto da nisam pogodio………………… [smiley]

Best Buy:

ULPL

-najpodcijenjeniji brodar i jedini koji povećava prihode u odnosu na isti period lani. Smatram da uz ATPL na 1250 (dividenda uključena) ULPL treba biti minimalno na 850 do 900.

ADPL

– za mene je svaka firma koja zaradi makar kunu nakon amortizacije i poreza, profitabilna firma. A da se profitabilna firma trguje na razini jedne trećine kapitala je naprosto smiješno i neshvatljivo. Čak se i PTKM koja ima veliki diskont na prste politike i socijalu, te proizvodi gubitak, trži na skupljim razinama prema kapitalu. ovo mora gore.

JNAF

ovo su toliko smiješne cjenovne razine prema svim parametrima za firmu koja se bavi naftnim bussinessom, i koja ima neto profitnu maržu od nevjerojetanih 30%. U svijetu se firme ovakvog tipa trže na 1,5 x vrijednost kapitala, što nalaže podcijenjenost JNAF-a od 100%. Diskontirajmo ga za 30% na firme izlistane vani (bog te pita zašto bismo, ali eto, hajdemo) i pet dobijemo minimum od barem 1X cijena kapitala, a to je 3200 kn.

Best Hold:

LEDO– ovo mi je rekao Warren Buffet i ja ga slušam, a svi već znamo zašto. Čitati Ledova financijska izvješća iz godine u godinu, kvartala u kvartal je naprosto dosadno i predvidljivo…

KODT– ovo mi je rekao Rocky i ja ga slušam. Ovakvu profitabilnost ima rijetko koja firma na ZSE. Da ja imam KODT, nema teorije da bih ga prodao prije 4K.

TISK – smanjenjem stavke rashoda ova će firma priakazivati vrlo pristojnu dobit, a to će se dogoditi kada se zaključi investicijski ciklus (ovo da su veći rashodi upravo iz tog raloga stoji u komentarima uprave za zadnji FI).Uz tržišnu poziciju i sektor, ova se firma tada ne bi smjela tržiti na manje od 2,5X kapital. Ali ono što je kod Tiska bitnije su i već svima poznate špkulacije o Todorićevoj prodaji. Ne zaboravimo… Todorić je plaćao Tisak 430 kuna po dionici i u njega još uložio u zadnjih dvije godine minimalno 50. Ako se dogodi transakcija, sumnjam da će ovo ići ispod 500.

VIRO– firma sa jednom od najjačih bilanci na burzi, uz činjenicu da je šećer na najvišim razinama unazad mnogo mnogo godina, mislim da Viro treba imati u portfelju. A dionica ima vrlo jakog kupca što je već svima jasno, a špekulira se da je isti trezor preko trećeg subjekta.

PTKM– fertilizer na 0,4BV. Firma velikog potencijala(vidi prifode) ali i velikog socijalnog problema (previše radnika i svi imaju nekakve dionice koje prodaju). Držim da je iznimno podcijenjena i da je treba držati na dugi rok gdje očekujem multiplikaciju na sadašnju cijenu.

TNPL– podcijenjeno, forward flote respektabilan, stabilna bilanca.

INGR– dosta dionica je prošlu u cjenovnom razredu 38 do 42 kune unazad par mjeseci i smatram da kad pretrpavanje završi ( ato bi moglo biti uskoro) da slijedi rast cijene.

– najbolji post ovog vikenda.
– ni ja se ne slažem s cijelim izborom,
– ali tu je navedeno 80% onoga što na našem tržištu vrijedi.
– sve je argumentirano, i sada vam predstoji jedino odlučiti se koja dionica najviše odgovara vašem stilu ulaganja.

– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]

New Report

Close