Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

KODT je odlična firma, ali ne može biti bolja firma od Leda niti u teoriji, kolega Rocky. Mislim da ne razumijete neke stvari… A Ledo je pored toga i bolja dionica… Stvar je u mind setu ulagača.. Kad ulagač pomisli na Ledo, pomisli na svježinu i ljupkost, a kad pomisli na kod pomisli na ulje, transformatore i bakrene žice…

1) U odnosu na minimum iz 3 mjeseca KODT je trenutno +100% a LEDO "samo" +90%. KODT je isplatio dividendu u iznosu 4.67% trenutne cijene a LEDO 1.85%

2) U prilogu sam stavio 4 grafa sa kretanjem cijena te 2 dionice gdje je vidljivo da je LEDO bio bolji samo u jednom kratkom razdoblju baloniranja na početku 2008 a ostatak vremena ga KODT debelo šiša (uz daleko bolju dividendu!), tako da pada u vodu tvoja tvrdnja da je LEDO bolja dionica… jedina prednost LEDO jest što je likvidnija dionica

3) kad ulagač pomisli na KODT onda pomisli na energetiku a energetika je budućnost i razvijati će se sve više iz godine u godinu, a lizanje će ostati takvo kakvo jest, neće ljudi odjednom početi dvostruko više lizati… [lol]
[/quote]

pa da kolega Rocky, to vam i kažem, pogledajte koliko onda Ledo ima lufta još rasti. se sjećate kak ste mi slali one grafove INDG i JDPL (ili ATPL, više ne sjećam). možda se vi ne sjećate, ja se sjećam…

je je, ostat će lizanje takvo kakvo jest… kolega to su iste priče već 3 godine, a glavnica raste li ga raste… smrznutu hranu ste zaboravlili? KODT ima višetruko veće rizike, ali vi to ne želite shvatiti. Nek se onom arapu digne kita i otkaže ugovor sa KODT-om i nek kaže " znate šta, idem ja malo naručivati kod Pere iza čoška" kodt je jednim potezom izgubio polovinu prihoda. KODT se oslanja na order book, kod Leda toga nema. order book je svaka žena, dijete, starac, penzić, doktor, sportaš, kurva, pop… svi… SVI SU ORDER BOOK.

A kad smo kod dividende… Warren Buffet je kupio Coca Colu na PE 20, i tada mu je div yield ca 2%. sada mu je 30%. osnovno pravilo: dok god dobit koja se zadržava radi na kasnijem većem dodavanju vrijednosti na glavnicu, ja bih radije da dividendu dobijem što manju.

I'LL BE BACK

Kad ulagač pomisli na KODT pomisli na zaradu

slažem se . KODT je iznimno profitabilna firma.

I'LL BE BACK

pa da kolega Rocky, to vam i kažem, pogledajte koliko onda Ledo ima lufta još rasti. se sjećate kak ste mi slali one grafove INDG i JDPL (ili ATPL, više ne sjećam). možda se vi ne sjećate, ja se sjećam…

je je, ostat će lizanje takvo kakvo jest… kolega to su iste priče već 3 godine, a glavnica raste li ga raste… smrznutu hranu ste zaboravlili? KODT ima višetruko veće rizike, ali vi to ne želite shvatiti. Nek se onom arapu digne kita i otkaže ugovor sa KODT-om i nek kaže " znate šta, idem ja malo naručivati kod Pere iza čoška" kodt je jednim potezom izgubio polovinu prihoda. KODT se oslanja na order book, kod Leda toga nema. order book je svaka žena, dijete, starac, penzić, doktor, sportaš kurva, pop… svi… SVI SU ORDER BOOK.

A kad smo kod dividende… Warren Buffet je kupio Coca Colu na PE 20, i tada mu je div yield ca 2%. sada mu je 30%. osnovno pravilo: dok god dobit koja se zadržava radi na kasnijem većem dodavanju vrijednosti na glavnicu, ja bih radije da dividendu dobijem što manju.

INDG je bila specifična situacija, tu se dalo lijepo zaraditi samo je trebalo ispravno reagirati.

LEDO ima jedan vrlo velik rizik a to je ulazak Hrvatske u EU. Onda bi se trenutni monopol mogao malo zatresti.
Neka LEDO poveća prihode u inozemstvu za parsto mil kn i onda možemo pričati o pravom uspjehu.

A uspoređivanje Leda i Coca Cole je u najmanju ruku smiješno. Pozivaš se na Buffeta… On kad je kupovao Coca Colu, ona nije imala većinskog vlasnika kao što je to Toda. Ti samo čekaj da Todi usfali love za Konzum pa ćeš vidjeti kako će brzo dobit Leda ispariti u vjetar, to jest preseliti se u Konzum.

Energetske potrebe svijeta se povećavaju, tržišta su ogromna, KODT svake godine širi krug kupaca. Potrebe svijeta za lizanjem su više-manje konstantne. Smrznuta hrana mi djeluje kao daleko veći potencijal nego lizanje. Ali opet se tu Ledo susreće sa problemom da je naša poljoprivredna proizvodnja slaba i skupa pa im je skuplje nabavljati sirovine nego konkurenciji u inozemstvu.

je je, ostat će lizanje takvo kakvo jest… kolega to su iste priče već 3 godine, a glavnica raste li ga raste… smrznutu hranu ste zaboravlili? KODT ima višetruko veće rizike, ali vi to ne želite shvatiti. Nek se onom arapu digne kita i otkaže ugovor sa KODT-om i nek kaže " znate šta, idem ja malo naručivati kod Pere iza čoška" kodt je jednim potezom izgubio polovinu prihoda. KODT se oslanja na order book, kod Leda toga nema. order book je svaka žena, dijete, starac, penzić, doktor, sportaš kurva, pop… svi… SVI SU ORDER BOOK.

INDG je bila specifična situacija, tu se dalo lijepo zaraditi samo je trebalo ispravno reagirati.

LEDO ima jedan vrlo velik rizik a to je ulazak Hrvatske u EU. Onda bi se trenutni monopol mogao malo zatresti.
Neka LEDO poveća prihode u inozemstvu za parsto mil kn i onda možemo pričati o pravom uspjehu.

A uspoređivanje Leda i Coca Cole je u najmanju ruku smiješno. Pozivaš se na Buffeta… On kad je kupovao Coca Colu, ona nije imala većinskog vlasnika kao što je to Toda. Ti samo čekaj da Todi usfali love za Konzum pa ćeš vidjeti kako će brzo dobit Leda ispariti u vjetar, to jest preseliti se u Konzum.

Energetske potrebe svijeta se povećavaju, tržišta su ogromna, KODT svake godine širi krug kupaca. Potrebe svijeta za lizanjem su više-manje konstantne. Smrznuta hrana mi djeluje kao daleko veći potencijal nego lizanje. Ali opet se tu Ledo susreće sa problemom da je naša poljoprivredna proizvodnja slaba i skupa pa im je skuplje nabavljati sirovine nego konkurenciji u inozemstvu.
[/quote]

Ledo nema nikakav rizik ulaska hrvatske u EU, daj nemoj biti smiješan… tko sprečava nekome da uvozi sladolede i smtznutu hranu u RH trenutno? pa imaš uvoznih proizvoda i u tom segmentu kod nas, samo ih nitko ne kupuje. nadalje… frižideri su puni Hellmansovih majoneza, police Argetinih pašteta… a zakaj police nisu pune Algidinih ili Nestleovih sladoleda? znači… majoneze, paštete i prašci za rublje nemaju embargo na uvoz i mogu biti konkurencija našim artiklima, a kod sladoleda ne mogu? ne razumijem te najbolje… koji je to točno rizik Leda kod ulaska u EU, a da ga nema već sada? Pozivaš se na povećanje svjetskih potreba za energetikom… ok… sve stoji… postoje i potrebe za hranom, al nema veze… Inače ako nisi znao Ledo je drugi po prihodima od prodaje sladoleda u Mađarskoj i ima veliku zaradu u Bosni ( ne znam koji je tamo po MSH), a te se brojke uopće ne vide u izvještajima jer su FI nekonsolidirani.. I opet ti ponavljam… rizici KODT-a na neki srednji do dugi rok su puno puno veći nego kod Leda. Inače, ako nisi znao… WB preferira dionice koje imaju većinskog vlasnika… a to da će Toda povući lovu da spašava Konzum… ne znam… ja mislim da ako do toga dođe da će prije prodati Ledo Nestle-u ili Unileveru, za živu lovu a ne da će ga "cijediti" (što je i nezakoniti postupak), uostalom.. a kako znaš da KOEI neće vući lovu da spasi sebe kao koncern jer je pola podružnica neprofitabilno i za qirac… a većinski od KOEI-ja je još k tome i država… ništa bolje, čak i gore….

I'LL BE BACK

Ovdje upišite svoj komentar…

I'LL BE BACK

INGRA
ADPL
THNK
JDPL
CROBEX – općenito [thumbsup]

Don't be convinced of your super knowledge of the market, the market does what it wants, and you are just along for the ride!

HDEL
JNAF
IGH
THNK
VDKT
LEDO
itd itd
( da nabrojim samo dio portfelja – preveliki je da bih sve nabrajao ) [yawn]

http://www.kucilooro.webs.com/

diok

Ledo i KODT se ni po čemu ne mogu uspoređivati osim što su to dvije vrlo uspješne kompanije.

A smjer kretanja dionice je prema većim vrijednostima, a nagib je teško predvidjeti.

Trenutno su u HR na snazi carinske stope na smrznutu hranu ovisno o vrsti 28-35% sa PDV za robu izvan EU, za EU "samo" PDV a za sladoled cca 30% sa PDV nakon što prođu uvoznu kvotu, inače je samo PDV.
A kad toga ne bude bilo ili kad se smanje ti iznosi, onda će konkurenciji biti interesantnije uvoziti robu u HR a i biti će povoljnije prodajne cijene.
Istinabog tada će i Ledo moći biti konkurentniji u EU ali opet se vraćamo na relativno skupe sirovine za njihove proizvode u HR.

Proizvodi KODT su trenutno u nekim zemljama EU opterećeni porezom i carinskim davanjima, zamisli kako će biti konkurentni kad uđemo u EU?

Ti kupuj i dalje LEDO, mislim da se nećeš usrećiti baš toliko koliko očekuješ/drukaš.

KODT vrlo dobro poznajem. Ne znam kako će se cijena dionice kretati ali vjeruj mi da je ta firma što se posla tiče sigurne budućnosti još X desetljeća.
Jedino može doći do poremećaja ako država proda KOEI a time i KODT nekom stranom vlasniku koji bi počeo loše gospodariti njima.
No ako bude vlasnik poput Siemensa koji je učinio čuda sa Končar ET onda nema brige.

Trenutno su u HR na snazi carinske stope na smrznutu hranu ovisno o vrsti 28-35% sa PDV za robu izvan EU, za EU "samo" PDV a za sladoled cca 30% sa PDV nakon što prođu uvoznu kvotu, inače je samo PDV.
A kad toga ne bude bilo ili kad se smanje ti iznosi, onda će konkurenciji biti interesantnije uvoziti robu u HR a i biti će povoljnije prodajne cijene.
Istinabog tada će i Ledo moći biti konkurentniji u EU ali opet se vraćamo na relativno skupe sirovine za njihove proizvode u HR.

Proizvodi KODT su trenutno u nekim zemljama EU opterećeni porezom i carinskim davanjima, zamisli kako će biti konkurentni kad uđemo u EU?

Ti kupuj i dalje LEDO, mislim da se nećeš usrećiti baš toliko koliko očekuješ/drukaš.

KODT vrlo dobro poznajem. Ne znam kako će se cijena dionice kretati ali vjeruj mi da je ta firma što se posla tiče sigurne budućnosti još X desetljeća.
Jedino može doći do poremećaja ako država proda KOEI a time i KODT nekom stranom vlasniku koji bi počeo loše gospodariti njima.
No ako bude vlasnik poput Siemensa koji je učinio čuda sa Končar ET onda nema brige.

je, a oni u EU nemaju svoje proizviđače tranformatora [rolleyes] pa jedva čekaju od KODT-a., daj nemoj biti smiješan, KODT može pucati samo na segment custom made tranformatora gdje veći igrači niti ne žele uleziti jer im se to ne isplati, a kod nas je radna snaga jaaaaako skupa. preskupa. Ako jako poznaješ KODT onda znaš da im sales ponajviše ovisi od dva ili tri jača ugovora,a ostalo je sve po sitno transformator dva. Ovih par većih naručioca ugovora koji su iz tradicionalno dobrih odnosa iz bivše Juge još, iako tih par naručitelja te linije mogu dobii od većih igrača i to puno povoljnije, ali ispada na neki gentelmans’ agreement pa se to ne mijenja. Ti to možda ne znaš, ja znam…znam ja o KODT-u jako puno. Arapi imaju lovu, boli ih qurac, za sada niti ne gledaju da bi uzimali od nekog drugog, a s KODT-om su dobri već odavno.. . Ja Ledo ne kupujem, svoje sam kupio po 3K i čvrsto držim, a ti kupuj/drukaj, (kak ti veliš) KODT, nadam se da ćeš se usrećiti. LEDO je najbolja firma u RH, KODT može eventualni biti na drugom mjestu. Rizi KODT-a su neuporedivo veći. No to ništa ne znači, i cijena dionice KODT može narasti više od Leda, a može i manje, ali to nije predmet ove rasprave.

I'LL BE BACK

je, a oni u EU nemaju svoje proizviđače tranformatora [rolleyes] pa jedva čekaju od KODT-a., daj nemoj biti smiješan, KODT može pucati samo na segment custom made tranformatora gdje veći igrači niti ne žele uleziti jer im se to ne isplati, a kod nas je radna snaga jaaaaako skupa. preskupa. Ako jako poznaješ KODT onda znaš da im sales ponajviše ovisi od dva ili tri jača ugovora,a ostalo je sve po sitno transformator dva. Ovih par većih naručioca ugovora koji su iz tradicionalno dobrih odnosa iz bivše Juge još, iako tih par naručitelja te linije mogu dobii od većih igrača i to puno povoljnije, ali ispada na neki gentelmans’ agreement pa se to ne mijenja. Ti to možda ne znaš, ja znam…znam ja o KODT-u jako puno. Arapi imaju lovu, boli ih qurac, za sada niti ne gledaju da bi uzimali od nekog drugog, a s KODT-om su dobri već odavno.. . Ja Ledo ne kupujem, svoje sam kupio po 3K i čvrsto držim, a ti kupuj/drukaj, (kak ti veliš) KODT, nadam se da ćeš se usrećiti. LEDO je najbolja firma u RH, KODT može eventualni biti na drugom mjestu. Rizi KODT-a su neuporedivo veći. No to ništa ne znači, i cijena dionice KODT može narasti više od Leda, a može i manje, ali to nije predmet ove rasprave.

Ne bih se složio kolega jer sigurno znate da se kod nas inženjeri koji rade te transiće plaćaju 5x manje nego oni primjerice u njemačkoj.
Tako da ako možete pojasniti koja je to radna snaga skuplja kod nas nego vani pogotovo što ovakve stvarčice radi visokoobrazovan kadar, dok ledo delaju "studenti". Pa znate kad vele da je u hrvatskoj radna snaga skupa ne misle na inženjere, već na "studente" i nkv? Ili sam ja u zabludi…

New Report

Close