– na ovoj temi se traži najbolja dionica.
– dobra firma i dobra dionica su zbilja 2 dosta različita pojma.
– KODT je bila super dionica na 1.000kn .
– na 2.000kn sam procijenila kako i nije tako dobra jer ima i boljih.
– pogodila 100% jer sam ušla u VIRO.
– kod KODT-ke nemamo likvidnosti, teško mi ju je akumulirati, a još gore prodati.
– rastom tržišta sigurno ćemo doći i do toga, ali trenutno se na KODT sigurno ne može raditi s velikom lovom.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
A ja sam mislio da si ostala stagnirati u vlaku smrti tj. ATPL, jer je on jedini koliko toliko likvidan, koliko se sjećam tamo si bila snažno izložena, a nisam čuo da si btutalno zaradila prodajom.Hebi ga nije problem pogoditi ako imaš svaku likvidniju dionicu na ZSE [thumbsup] [lol]
– puno puta sam o tome pisala i davala tabele prinisa i skupila puno jedinica za sve to.
– jedan veliki i kvalitetni portfelj sastavljen od HR dionica jednostavno mora imati i dionicu HT-a.
[/quote]
Hvala na odgovorima. Ali tako razmišlja fond manager koji vrti tuđu lovu i ima odgovornost da nema minusa i zadovoljan je s kakvim takvim prinosima, bitno da je prinos, nije njegov. U okvirima je očekivanih i neće dobiti otkaz. Tu su one velike priče o sigurnosti ulaganja, diverzifikaciji,… Sve je to ok, ali mi nismo FM, lova nije tuđa, naša je i dok god je Crobi tako nisko Božja je šteta imati HT u portfelju za nas male kad nam se pruža takva prilika na ovim razinama. Jednostavno mi je žao imati sada HT u portfelju, bar ne do 3k a možda i više.
A kad pričamo o sigurnosti, najveća mi je sigurnost to što je Crobi na 2k. Kad bi ja vrtio tuđu lovu nepoznatih ljudi kao FM nakrcao bi se HT-om i na 1k i bolila bi me briga, ali prema sebi ipak imam malo veću odgovornost.
[/quote]
– tu treba gledati na veličinu portfelja.
– tko radi s malom lovom, pa što se ima zahebavati s više od dvije dionice.
– dobra je i stambena štednja.
– ta investicija mi je u plusu većem od bankovnih kta.
– da je ta lova bila u dionicama možda bi došla na 10% uloženog kao i gospodin Lopina.
– možda i postoje pojedinci koji su zaradili u ove zadnje dvije godine.
– tu ne računam investitore kao moja baba koji su kupili jedan paket HT-a pa su u plusu.
– odgovorno tvrdim kako je u ove dvije godine 99.99% investitora koji intenzivno trguju na burzi ostvarilo gubitak.
– e sada je taj gubitak negdje veći negdje manji ovisno kako se je ulagalo.
– a fond menageri koje spominjete, pa doslovno svi su imali brutalne minuse, i koja je tu odgovornost prema investitorima.
– ja nikoga ne nagovaram kako treba investirati i što treba kupovati.
– ja tu pišem kako ja radim,
– i mnogo puta sam naglasila, konzervativno.
– kockam se na kladionici ili ruletu s sitnom lovom.
– ali na burzi želim tu kocku smanjiti na najmanju moguću mjeru, iako je i burza velika kocka.
– I love this game.
Pozdrav !
A ja sam mislio da si ostala stagnirati u vlaku smrti tj. ATPL, jer je on jedini koliko toliko likvidan, koliko se sjećam tamo si bila snažno izložena, a nisam čuo da si btutalno zaradila prodajom.Hebi ga nije problem pogoditi ako imaš svaku likvidniju dionicu na ZSE [thumbsup] [lol]
– ATPL, to vam je dosta zahebana dionica,
– ali nema bolje za brzu zaradu ili gubitak, a likvidnost je zbilja zadovoljavajuća.
– tako se s većom lovom tu ipak može i ući i izići.
– u zadnjih nešto više od mjesec dana ovo mi je treći ulaz.
– u zadnjem sam zaradila četrdesetak nagradnih dionica.
– ovaj put mi je ulaz dosta nizak, stavila sam veći dio toga i na prodaju, ali izgleda sam previše tražila.
– po dobrim cijenama sam prodala ULPL i 50% JDPL, TNPL nisam ni dirala.
– kod ATPL je danas, sutra trebao nastupiti moj klasični stop loss, to mi je nešto najgore za raditi, ali tako se spašavam da mi investicija ne ode u minus.
– isto je to trebalo biti i kod VIRA, ja nisam kao ovih 99% burek investitora, ja znam uživati u rastu dionice, tražim max., nije lako kada se to treba rezati s stop loss.
– ali i na VIRU sam sigurno najviše zaradila, kad gledamo ovaj forum, većina je to odavno prodala.
– danas kada ste ko ludi prodavali ja sam nešto i kupovala,
– neću odati sve, ali mogu JNAF, trenutno njega akumuliram.
– I love this game.
Pozdrav !
– da je ta lova bila u dionicama možda bi došla na 10% uloženog kao i gospodin Lopina.
Startao sam sa cca 100 k kn oko 1.4.2007.sa lovom od porošačkog kredita.
Do 1.12.2007.uz pomoć margina i posuđenik 200 k kn od rodbine za sebe zaradio 220k kn i za rodbinu 25% jer su ušli početkom listopada.Margini i lombardni krediti u brodarima su donijeli preko 50 % profita u brodarima.
Dakle,u nepunih devet mjeseci sam zaradio 220% .I to je bio raj.
A od početka 2008.do 15.04.je bilo čistilište.I bio sam pometen.Ali tada slijedi čudesan oporavak
i sa velikim rastom do 15.05.uspijevam se vratiti blizu početka godine.
Dakle sa 15.05 . 2008.ostvario sam preko 200% dobiti u jednu godinu.
A onda slijedi pakao.
Svi smo ga doživjeli,a nabolje su prošli HT i INA.Nisam bio u njima već sam bio izložen TNPL i
otpratio je od 3.600 na 1.000 kn 2.12.2008.Uspio sam smanjiti prosiječni ulaz TNPL na cca 2.000 kn.
Većina love zarobljeno u nelikvidnima.Bisere bolje i ne nabrajati.Ako se sa njima trgovalo pali su
pet šest puta kao KOES.Jedna nelikviduša je pala za trinaest puta i tu sam dugoročni investitor.
Tješim se da dok nisam prodao da nisam izgubio.
Sa likvidnim sredstvima uspio prodajom TNPL kupiti LPLH i uspio pokriti cijelokupni gubitak na ostatak likvidnih sredstava.A nelikviduše bi trebale vrijediti više od potrošačkog kredita kojeg otplačujem.Detaljnom analizom mogu zaključiti da radim na pozitivnoj nuli.
Zadnjih dva mjeseca vućem loše poteze.Ubili me VLDS i PRFC.VLDS zbog krivog čitanja dioiničara
Smatram da je većina ulagača prošla gore od mene.A oni sa marginima su ostali bez gaća i izgorila.
Rijetki su sačuvali zdrav razum.Druga polovina 2008 .je za marginaše bio deveti krug pakla.
Sada dnevno trejdam.I zadnih dana radim za moje brokere.Uspio sam istrejdati 200.000 kn u ova zadbnja tri dana:TISK,VDKT,JDPL,INGR s time da ni u jednoj transakciji nisam zaradio.Nisam se ni
u jednoj pokrio,a sve sam kupovao na bidu.Uzalud.Sve što kupiš,a moraš isti dan prodati ako ti
treba keš piši gubitak.Ako neko tuće po bidu u 15 i 55 tačunajte na mene.Vrlo često zadnjih dana
u prodaji ostvarujem najnižu cijenu dana.Ali ti gubici su minimalni,ali ako se ponavljaju dnevno
onda postaju maksimalni.
Lopina pa zašto ne trejdaš na ATPL? Likvidna je i svaki dan možeš uloviti 20-50kn po dionici ako paziš što radiš i imaš malo sreće.
LEDO- zato jer je najbolja firma u RH i cijena dionice uopće ne uračunava brand na BV i ne uračunava konsolidirani kapital i prihode, debelo podcijenjena dionica. ovo mora biti minimalno dvostruko do trostruko skuplja dionica od građevinara, a ona skuplja 50%, svašta…
Najbolja firma u RH je KODT a ne LEDO.
LEDO je u položaju skoro pa monopola (koji možda neće vječito trajati) i daleko mu je lakše ostvarivati dobar rezultat nego što je to slučaj sa KODT koji se u Europi treba boriti sa prilično oštrom konkurencijom i to im odlično polazi za rukom.
[/quote]
KODT je odlična firma, ali ne može biti bolja firma od Leda niti u teoriji, kolega Rocky. Mislim da ne razumijete neke stvari… A Ledo je pored toga i bolja dionica… Stvar je u mind setu ulagača.. Kad ulagač pomisli na Ledo, pomisli na svježinu i ljupkost, a kad pomisli na kod pomisli na ulje, transformatore i bakrene žice…
Najbolja firma u RH je KODT a ne LEDO.
LEDO je u položaju skoro pa monopola (koji možda neće vječito trajati) i daleko mu je lakše ostvarivati dobar rezultat nego što je to slučaj sa KODT koji se u Europi treba boriti sa prilično oštrom konkurencijom i to im odlično polazi za rukom.
[/quote]
KODT je odlična firma, ali ne može biti bolja firma od Leda niti u teoriji, kolega Rocky. Mislim da ne razumijete neke stvari… A Ledo je pored toga i bolja dionica… Stvar je u mind setu ulagača.. Kad ulagač pomisli na Ledo, pomisli na svježinu i ljupkost, a kad pomisli na kod pomisli na …
[/quote]
Problem je što bez ulja, transformatora i bakrene žice nema slatkača, tj. ima, ali to je neka druga priča…
KODT je odlična firma, ali ne može biti bolja firma od Leda niti u teoriji, kolega Rocky. Mislim da ne razumijete neke stvari… A Ledo je pored toga i bolja dionica… Stvar je u mind setu ulagača.. Kad ulagač pomisli na Ledo, pomisli na svježinu i ljupkost, a kad pomisli na kod pomisli na ulje, transformatore i bakrene žice…
1) U odnosu na minimum iz 3 mjeseca KODT je trenutno +100% a LEDO "samo" +90%. KODT je isplatio dividendu u iznosu 4.67% trenutne cijene a LEDO 1.85%
2) U prilogu sam stavio 4 grafa sa kretanjem cijena te 2 dionice gdje je vidljivo da je LEDO bio bolji samo u jednom kratkom razdoblju baloniranja na početku 2008 a ostatak vremena ga KODT debelo šiša (uz daleko bolju dividendu!), tako da pada u vodu tvoja tvrdnja da je LEDO bolja dionica… jedina prednost LEDO jest što je likvidnija dionica
3) kad ulagač pomisli na KODT onda pomisli na energetiku a energetika je budućnost i razvijati će se sve više iz godine u godinu, a lizanje će ostati takvo kakvo jest, neće ljudi odjednom početi dvostruko više lizati… [lol]
Kad ulagač pomisli na KODT pomisli na zaradu
Kad ulagač pomisli na KODT pomisli na zaradu
kako tko
ja kad pomislim na zaradu pomislim na hidroelektru