Kada već nesto pises sa odredenim namjerama, onda bar budi uvjerljiv. Znaci ono sto je relevantno za dry bulk je period od 2000 na ovamo iz puno razloga, a najvazniji je da se ut om periodu desilo sve dto se moglo desiti, ukljucivi ATH i ATL sa punim ciklusima.
E sada ono sto Ti ne znas ni izracunati niti imas alatenego bubas kao maxim po diviziji jesu prosjecne vouazine po klasama.
A kao primjer tvoje manipulacije i raspona koje si navreo jza panamaxe je 19 godisnji povijesni prosjek vozarina po klasama.
Znaci koliko je on Smartiću? Tu ne pomaze filozofija o BDi u i Tvoje analitickon gugutanje. Naravno zanimaju nas i Tvoji pr prinosi. Hvala
Ja te potpuno razumijem sa obzirom da godinama čekaš da se nešto dogodi pozitivno, čamiš u dionici koja samo gubi na vrijednosti, dokupljuješ kad pada, na prodaješ kad raste jer misliš da će na 3000 kn, godinama čekaš da se nešto preokrene, a ono ništa, ćorak. Znam, BDI dodirne kao neko dno, pa onda malo preokrene jer ne može pasti na nulu, pa onda ide teški optimizam, evo ga sad će, samo što nije, milioni zarade, čeka se FI kao ozeblo sunce, onda opet ništa, ćorak. Pa onda uđe IB grlom u jagode, milione ulupa, onda opet ide optimizam, evo ga, sad će BDI na 10 tisuća bodova, pa zna čovjek šta radi, idu plaćeni članci, a vi navijate kao sljedba neka (poznato već?), jesmo vam rekli da ovo bomba od dionice, sad će, evo ga, krenulo je BDI +0,6%, BDI +1%, woooou, ide to u nebo i onda opet ništa, BDI nazad, dionica također.Pa onda ide plan gradnje zgrade, auuuuu, ludilo teško, 50 tisuća m2 x 5000 eura m2 = zilion eura, kreće atpl u nekretninski biznis, apartmani, šatori, ipak IB dolazi iz tog sektora, nije on lud, znao je šta će ovdje bit, jebo BDI, sad će dionica krenuti,to je perspektiva, dobit ćemo svi stanove, poslovne prostore, dividendu i onda opet ćorak, dionica nazad. I tako već više od 10 godina vi "investirate" u ATPL i ostvarujete nenormalne "prinose", pa imate pravo prigovoriti nekome što istih tih godina piše da nigdje to ne ide. Ipak ste "vi u pravu", a ne onaj tko piše realno i konkretno.
Imate pravo, jednom možda i krene, možda i vi dočekate to, ali ukalkulirajte onda u te vaše "prinose" i ove godine čekanja, gubitke i ne znam ni ja šta, te izračunajte gdje ste na kraju priče. Mislim, nije teško prelisteti teme i vidjeti koliko čekate i od kada navijate. I onda ti mene pitaš za moje prinose? Ma, razumijem te zaista. 😉
[/quote]
haha, genijalno, pravi “smart” post! 🙂
Kada već nesto pises sa odredenim namjerama, onda bar budi uvjerljiv. Znaci ono sto je relevantno za dry bulk je period od 2000 na ovamo iz puno razloga, a najvazniji je da se ut om periodu desilo sve dto se moglo desiti, ukljucivi ATH i ATL sa punim ciklusima.
E sada ono sto Ti ne znas ni izracunati niti imas alatenego bubas kao maxim po diviziji jesu prosjecne vouazine po klasama.
A kao primjer tvoje manipulacije i raspona koje si navreo jza panamaxe je 19 godisnji povijesni prosjek vozarina po klasama.
Znaci koliko je on Smartiću? Tu ne pomaze filozofija o BDi u i Tvoje analitickon gugutanje. Naravno zanimaju nas i Tvoji pr prinosi. Hvala
Ja te potpuno razumijem sa obzirom da godinama čekaš da se nešto dogodi pozitivno, čamiš u dionici koja samo gubi na vrijednosti, dokupljuješ kad pada, na prodaješ kad raste jer misliš da će na 3000 kn, godinama čekaš da se nešto preokrene, a ono ništa, ćorak. Znam, BDI dodirne kao neko dno, pa onda malo preokrene jer ne može pasti na nulu, pa onda ide teški optimizam, evo ga sad će, samo što nije, milioni zarade, čeka se FI kao ozeblo sunce, onda opet ništa, ćorak. Pa onda uđe IB grlom u jagode, milione ulupa, onda opet ide optimizam, evo ga, sad će BDI na 10 tisuća bodova, pa zna čovjek šta radi, idu plaćeni članci, a vi navijate kao sljedba neka (poznato već?), jesmo vam rekli da ovo bomba od dionice, sad će, evo ga, krenulo je BDI +0,6%, BDI +1%, woooou, ide to u nebo i onda opet ništa, BDI nazad, dionica također.Pa onda ide plan gradnje zgrade, auuuuu, ludilo teško, 50 tisuća m2 x 5000 eura m2 = zilion eura, kreće atpl u nekretninski biznis, apartmani, šatori, ipak IB dolazi iz tog sektora, nije on lud, znao je šta će ovdje bit, jebo BDI, sad će dionica krenuti,to je perspektiva, dobit ćemo svi stanove, poslovne prostore, dividendu i onda opet ćorak, dionica nazad. I tako već više od 10 godina vi "investirate" u ATPL i ostvarujete nenormalne "prinose", pa imate pravo prigovoriti nekome što istih tih godina piše da nigdje to ne ide. Ipak ste "vi u pravu", a ne onaj tko piše realno i konkretno.
Imate pravo, jednom možda i krene, možda i vi dočekate to, ali ukalkulirajte onda u te vaše "prinose" i ove godine čekanja, gubitke i ne znam ni ja šta, te izračunajte gdje ste na kraju priče. Mislim, nije teško prelisteti teme i vidjeti koliko čekate i od kada navijate. I onda ti mene pitaš za moje prinose? Ma, razumijem te zaista. 😉
[/quote]
Oprosti koliki je ono Tvoj prinos. Kladim se obrmuto proporcionalan količini teksta u Ovom postu. A što se tice BDI a i Tvog spasavanja nas neukih Zaboravio si napisati ono što sam Te molio. Povijesni prosjeci po klasama od 2000 godine na ovamo. Ne zvući komplicirano, ili
možda za to trebaju diferencijalne jednadžbe 4°, hvala
p.s. A mozda si i zaboravio od pocetka do.kraja Svog posta
Baltic Dry-indeksen stiger mandag 0,6 prosent til 643 poeng, ifølge TDN Direkt.
Supramax hopper 5,1 prosent til 6.862.
Handysize klatrer 2,2 prosent til 4.644.
Panamax rykker frem 0,6 prosent til 5.061,
mens Capesize faller 2,4 prosent til 7.135.
[/quote]
Kolega,
na ZSE nitko nema ozbiljnije prinose, tko god kaže da ima masla jer su na svemu prometi mizerni i da se ne trepavice postaviš nemoš ušićarti pristojno.
Što se tiče IB jest da drži cijenu, al i kapu mu treba skinuti kako se lijepo iz RIVP istovario po 40+, a što je ATPL uzeo ni tu neće falit, a to ćete i sami vidjeti. Ja bi iskreno volio još ponešto ispod 300 meznut, al mislim da neću dočekat, no nikad ne znaš 🙂
Ovaj rast spot vozarina prije sezone žitarica, koja traje od ožujka do svibnja, za klase koje prevoze žitarice, je znakovit.
Supramax 58k tons +5.1%
Handysize +2.2%
Panamax +0.6%
Ovaj rast spot vozarina prije sezone žitarica, koja traje od ožujka do svibnja, za klase koje prevoze žitarice, je znakovit.
Supramax 58k tons +5.1%
Handysize +2.2%
Panamax +0.6%
Znaci od 08.02. do danas supre 58 +41%, sa 4.870 na 6.862 $
Da li je to dovoljno znakovito…..😀
Ako i kada se dogovore…….?
Azijska tržišta su prilično porasla, jer se nadaju skorom postignuću dogovora oko carina!!
na ovom sektoru ima i ZA i KONTRA.
kollega smart@ se je silio prije malo više od godinu dana na 4xx pa je propustio 700
moj dojam je i da se sada sili,možda griješim,nebi bilo.
ono što vidim kao konstantu je da se tu negdje stalno provlači mantra”ne vjerum da vrijedi više od 100 kn”
pa bilo je na 100 kn zar nije?
nudilo se onima koji se nisu silili kako sam ja popratio?
sada nema oprosta IB i ekipi koji se nisu silili?
smartastično ako se mene pita,svaljivati krivnju na druge jer su kupili pa mi sad ne možemo kupiti po 100?
a nebi li bilo mudrije nešto drugo u ova današnja vremena?
ono što sam mislio da mi je smart sam učinio pa ćemo rezimirati po investitorski.
ovdje ne investitiramo u BDI i FI iako su značajni za kretanje cijene,ovdje investiramo u cijenu dionice
i stavljamo svoje uloge u skladu sa vl očekivanjima.
došao je kao naručen ovaj perfect storm večini nas samo je pitanje kako će ga tko iskoristiti?
neki će slavodobitno pri propuštanju rasta od 100 do 700 zaključiti jesmo vam rekli da smo u pravu sa ovim padom na 300 iako ne vidim šta je tu za slaviti,oportuni gubitci kao kuća?
neki će slavodobtno pri značajnom diskontu zaključiti potencijalno još jedna prilika za nas koji jesmo ili za nas koji smo propustili prošlu priliku.
tko će ovaj put ispasti smartastičniji?isti,neki drugi?
zar je ikad prošlo bez rezimea?
p.s.
iako svjestan rizika nekako me drži filing da se ne trebam pribojavati rezimea već…
možda i griješim ,nebi bilo….
kollega smart@ se je silio prije malo više od godinu dana na 4xx pa je propustio 700
Znači, ja sam pogriješio jer sam na preko 400 kn ATPL i 1600 BDI pisao da ne vidim nikakvu perspektivu brodarskog sektora u nadolazećem periodu, kao ni funadamentalnu podlogu za rast cijene dionice tada, bez obzira što je cijena ATPL pod strogom kontrolom sada na 300 kn, a BDI na 600 bodova!?
ovdje ne investitiramo u BDI i FI iako su značajni za kretanje cijene,ovdje investiramo u cijenu dionice
Možda je bolje da ne pokušavaš ništa objasniti, jer ovo samo dokazuje koliko ti u stvari ništa ne razumiješ.
Znači, ja sam pogriješio jer sam na preko 400 kn ATPL i 1600 BDI pisao da ne vidim nikakvu perspektivu brodarskog sektora u nadolazećem periodu, kao ni funadamentalnu podlogu za rast cijene dionice tada, bez obzira što je cijena ATPL pod strogom kontrolom sada na 300 kn, a BDI na 600 bodova!?
Možda je bolje da ne pokušavaš ništa objasniti, jer ovo samo dokazuje koliko ti u stvari ništa ne razumiješ.
[/quote]
ako si od onih koji guštaju u tuđoj zaradi i u vlastitim oportunim gubitcima koji se u max iznosu kreću na razini ugrubo 600% u 2017-2018,znači na dvije godine,nije to puno zar ne?samo avg 300% anualizirano.
meni si se pokazao tada kao kvalitetan bencmark jer su ti argumenti bili jednako neuvjerljivi kao i danas ,kad si me već povukao za tipkovnicu.
očekujem da će se taj scenarij ponoviti u nekom razjeru.koliko točno reezimirat ćemo.
kažeš”nisi vidio nikakvu perspektivu brodarskog sektora”
pozivaš se na bdi?
koliko si prognozirao rast AVG vozarina u 2018 a koliki je bio?
nisi prognozirao koliko se sjećam?
zašto sam dojma da nećeš za 2019 prognozirti avg vozarine iako vama pesimistima sa perfect stormom voda ide žestoko na mlin, a možda ste se i radi toga raspisali da ublažite bol za gore spomenute oportune gubitke?
ako pomaže raspalite + nije tajna da mi nebi mogli kako jesmo bez “realnog” pesimizma.
nemoj samo napisati da ti se neda raspravljati jer kao oni koji su +300 anualizirano neznaju ono što vi koji niste znate.
ostani i prati pa ćemo opet svi zajedno nešto naučiti,ponoviti gradivo,utvrditi….
raspalio si sa grafovima i tumačiš ih u rasponima u kojima ti odgovara?
e kad bi market ispunjavao želje + iste te grafove ja tumačim drugačije
kako?
prije svega gledam trend u zadnje 3 g i vidim stabilan i održiv rast ,naravno sa oscilacijama ali avg vozarine mi daju za pravo zar ne?
vidim i temelje da se taj trend nastavi,neću sada opet više puta ponovljeno,lako je naći koga zanima.
DA kao što sam napisao ima ZA i KONTRA na ovom sektoru
ti vidiš samo KONTRA,zadnje 3 g te demantiraju,nije ti dovoljno,tražiš dokaze na dokaze?
čekam i ja,živi bili…
samo ja čekam na palubi a ti na obali,tvoj izbor je tvoja stvar ali plivanje za brodovima kao što si se mogao uvjeriti nije mudar izbor.
možda griješim,nebi bilo…
Raspravljate se s čovjekom koji ne razumije ni najosnovnije stvari u brodarstvu,koji ne zna što je time charter trip, time charter period, spot.
I piše o prosjecnom BDI-u, a ne zna ni što to znači.
Mister smart, tj. pametni.
Raspravljate se s čovjekom koji ne razumije ni najosnovnije stvari u brodarstvu,koji ne zna što je time charter trip, time charter period, spot.
I piše o prosjecnom BDI-u, a ne zna ni što to znači.
Mister smart, tj. pametni.
pročitao sam puno stranica unazad i ono što se iz toga može zaključiti je da su forumaši smart i marcipan u 90% procjena bili u pravu, a velika većina među kojima i vi- u krivu. ne budite zato jalni, ne napadajte druge “ad personam” nego čitajte njihove postove i naučite nešto od kolega pa će vam ulaganja biti bolja, s manje gubitaka i više dobitaka.
lp