bdi +3.3% 628
https://www.hegnar.no/Nyheter/Boers-finans/2019/02/Slik-gaar-det-med-toerrbulk-aksjene4
Baltic Dry +3,3%
Capesize +0,8%
Panamax +1,4%
Handysize +2,6%
ATPL lijepo prati…
Ma reko je to marcipan sve već ranije Axliću…dok je još bdi bio tamo na 1300 bodova…kud ide…i kud će se odbiti…skoro u poen…
I kako će zajednica percipirati odbijanac…
ATPL lijepo prati…
Ma reko je to marcipan sve već ranije Axliću…dok je još bdi bio tamo na 1300 bodova…kud ide…i kud će se odbiti…skoro u poen…
I kako će zajednica percipirati odbijanac…
sada još samo napiši osim što si sve znao i pogodio da si od onih što namjerno ne zarađuju već im je gušt da drugi zarađuju?:)
ili je ovo “atpl lijepo prati” sarkazam?
danas stvarno prati,ne znači i da će sutra ali ako je bilo norrmalno da pada atpl dok je padao bdi dali je nenormalno da raste atpl dok raste bdi?ili nebi smjelo ili….?
osobno sam slično kao ti prognozirao za o i dio prodao i isto to zadnjih dana kupio jer nam se prognoze čini se poklapaju?
mislim kada je već jasno da znaš znanje meni bi ipak bio “očekivano” da si to i naplatim u nekoj mjeri?
nadam se da nećeš napisati nešto tipa ja to neću iz principa ili…
možda si ipak ciničan i ne očekuješ rast bdi indexa preko 1000 ili 1500?biće da je tako?
ako je moram proturječiti da su moja očekivanja baš takva?
postoji i neka izglednost da će to potvrditi i kao pogrešna očekivanja.
1. napisao sam ti nedavno da očekujem da će FI biti daleko od razočaravajućeg.
na strancima ima isto takvih primjera jer su stručnjci dosta promašili spustivši očekivanja značajno na krilima značajnog pada spota i nedovoljno valorizirajući TC i njegov konstatni AVG rast pa čak i u 4q,zato očekujem da će isto i atpl slično tim rezultatiti razočarati pesimiste.
2,dojma sam da se u cijene već uračunava značajan pad spota u 1Q očekujem da će opet kao u 4q biti značajno razblaženo,i isporučiti FI iznad očekivanja.
3 neizbježno će vozarine rasti nakon perfect storma jer on nije održiv,zastoj u isporukama će se kroz vrijeme morati nadoknaditi
4 sporazum usa kina bi raspalio vatru,čini se da će se dogoditi
sve ovo me navodi da svjedočimo značajno preuveličanim emocijama na kojima se može s vremena na vrijeme odlično profitirati ako se dobro prepoznaju i pravovremeno pozicionira.
ovime ne prejudiciram dugoročna kretanja ali ono što mi se čini da se nudi barem na kratkoročno je za moj stil risk-reward ratio koji ne želim propustiti.
možemo rezimirati ovo očekivanje čak i na investitorski-kratkoročno,do 90 dana kroz anualizirani prinos.
p.s.
ako vjeruješi očekuješ u suprotan scenarij od mog razmotri shortanje
nekad su ti nuđene od kolega dionice atpl na posudbu za shortanje pa…
p.p.s.
svakako bi volio da ostaneš prisutan u bilo kojem raspletu da nas držiš prizemnima,usidrenima jer…
Ja sam rekao što sam imao…tko je slušao mogao je zaradit…ovako ili onako…
Ja bih bio zahvalan da meni tako netko točno prognozira na ovom forumu…
Ajmo vidjet što će donijet FI…ja mislim da izvješća neće biti nešto što može ulijevat neki optimizam…kao ni odbijanac koji je u tijeku…jasno je da će se u jednom momentu odbiti…pa bdi pada od 1700 poena…
Gdi se to može shortat atpl?ili bilo koja druga dionica na zse?
Heh da.. ajde onda stavi kretanje BDI i unatrag 20, 30 godina, da vidmo koliko puta je bilo i naraslo 🙂
Iako realno i logicki gledano kad nesto, bilo sta padne zestoko sa ATH na ATL vrijednosti…. (a da to nisu HR firme :))) )… puno je logicnije da se i oporavi jednig dana …. ili mislis da ce sve otici na nulu, ili jos -50%, -80%… mozda i hoće.. ja mislim da neće,, ali svatko po svojoj percepciji radi 🙂 … bojao bi se kupovati i sigurno bi jakoo oprezno kupovao da je na ATH vrijednstima sada,, jer mislim da onda nebi imao kome prodati za vise, za par godina ako mi zatreba kapital
BDI index postoji od 1985.g., dakle 33 godine i u tom periodu je 28 godina proveo ispod vrijednosti od 2000 bodova, tj. između 500 i max. 2000, a samo 5 godina preko u onom balonu nakon čega sve puklo. U protekle 33 godine prosjek BDI indexa je 1885 bodova, a vozarine za Panamaxe su se kretale između $8,000 i $15,000, većinom u donjem dijelu tog raspona. 2007/2008.g. treba zanemariti u potpunosti kao i sve balone u povijesti, dok se ovdje nikad ne može ponoviti iz puno razloga, pisao sam o tome na temi ATPL, neda mi se ponavljati.
Evo, krajem 2018 sam radio i taj graf, BDI 1985-2018.
Baltic Dry +3,3%
Capesize +0,8%
Panamax +1,4%
Handysize +2,6%
Cape-ovi u Kini danas rastu 5-6 %
Odlično, samo nek rastu. Ovdje bi se mogla stvoriti savršena oluja.
e sad o neponavljanju balona nikad više bilo bi mudrije napisati
nikad ne reci nikad jer to je bit osnova kapitalizma kroz povijest da novi vrhunci su uvijek bili nadmašivani.
ono o ćemu bi se dalo polemizirati kolike su šanse i na koji rok.
polovio sam ja tezu koja ima ishodište u tome kina se ne može nikad više ponoviti.
kina je krenula sa extremno niske baze i rast je bio exp.
brodari to nisu mogli pratiti.OK kina je jedna ali ja bi dodao da je i indija jedna i da je i afrika jedna?
tu isto postoji potencijal rasta koji možda brodari neće u nekom trenutku moći pratiti?
razmjeri kineskog rasta ne moraju se ponoviti da bi scenarij bio sličan za rast vozarina.
i male neravnoteže imaju značajno utjecaja na kretanje vozarina,trenutno svjedočimo tome ali i prije godinu dana u suprotnom smjeru u 4q.
mala neravnoteža je gurnula capeove preko 30 a pnmxe preko 15.000usd.
trenutno smo u zastoju radi svi znamo čega ali rast sv trgovine se nastavlja,nažalost i dalje se bespotrebno naručuju brodovi što narušava krhku ravnotežu,rade to velike brodograditeljske nacije jer potpomažu svoju brodogradnju a potkopavaju ovaj sektor.
za hop pesimista pričekajmo prvo stabilizaciju pa ćemo vidjeti kuda će nas odvesti.
ako je netko i radi investiranja ovdje tada želim izreći da za sebe vidim priliku risk reward ratia i u stabilizaciji a možda i na duže ovisno o razvoju situacije.
zato i pratimo kako bi prilagodili vl invest strategije.
ako su dioničari muški snosili posljedice pada vozarina bilo bi korektno da i nedioničare muški snose posljedice rasta vozarina.
sve pri činjenici da nam se svima nudi da po vl izboru učinimo što želimo.
nestrpljivost u išćekivanja rezimea nije za mene opcija.
čak i FI čekam hladan jer imam filing da će biti više razočaranih od mene iako nebi smjelo,trebalo…
🙂
p.s.
ne zamjerite na piratskom tonu,mi pirati smo posebna vrsta…..
🙂
Marcipan, pesimistični scenariji su ti u “malom prstu” a koji ti je optimistični scenarij ukoliko ga imaš?
Ja sam rekao što sam imao…tko je slušao mogao je zaradit…ovako ili onako…
Ja bih bio zahvalan da meni tako netko točno prognozira na ovom forumu…
Ajmo vidjet što će donijet FI…ja mislim da izvješća neće biti nešto što može ulijevat neki optimizam…kao ni odbijanac koji je u tijeku…jasno je da će se u jednom momentu odbiti…pa bdi pada od 1700 poena…
Gdi se to može shortat atpl?ili bilo koja druga dionica na zse?
OK,ajde sada prognoziraj kako vidiš avg vozarine za 2019.
primjerice u % izraženo u odnosu na 2018
rast i koliko % ili pad i koliko %
možeš i peak vozarina
kako god ti želiš samo napiši.
kažeš da “neće FI uljevati optimizam”,pa to bi ja od tebe protumačio kao pozitivnu promjenu stava jer da sada izrečeno je bilo u pesimističnom tonu?
znači li to da otklanjaš izglednost pesimističnog FI?
uvažio si neke ovdje od nas izrečene argumente ili je to samo priprema alibija?
večinainverstitora bi rekao po kretanju cijene je pesimistična,da oni koji nemaju ne žele kupovati a oni koji imaju u nekom manjem dijelu čak prodaju.
naravno uvijek ima po pitanju kupnje i onih koji vole ići kontra “večine”
u novije vrijeme populano nazivanih “pirata” s kariba ili iz dubrovnika manje je važno.
isprike ako nije tebi osobno ali znam 100% da se nekima nudilo posuđivanje dionica za shortanje pa ako bi ti bio zainteresiran izjasni se.