Usporedba bdi i cijena nafte posljednje 3 odnosno 4 godine otkad je bdi u ravnoteži i više nije pritisnut prekomjernim isporukama novogradnji. Mislim da je korelacija očita i puno govori.
Sve 5…samo u posljednjih 3-4 godine nije bila ovakva neizvjesnost između SAD-a i Kine…i nije bilo rasta kamatnih stopa tim tempom kako se sad odvija…
Sad treba gledati prema Indiji, Brazilu, Australiji…ostalim velikim gospodarstvima…a to ostaje pitanje hoće li svi skupa moći nadomjestiti potražnju iz Kine…
Usporedba bdi i cijena nafte posljednje 3 odnosno 4 godine otkad je bdi u ravnoteži i više nije pritisnut prekomjernim isporukama novogradnji. Mislim da je korelacija očita i puno govori.
Sve 5…samo u posljednjih 3-4 godine nije bila ovakva neizvjesnost između SAD-a i Kine…i nije bilo rasta kamatnih stopa tim tempom kako se sad odvija…
Sad treba gledati prema Indiji, Brazilu, Australiji…ostalim velikim gospodarstvima…a to ostaje pitanje hoće li svi skupa moći nadomjestiti potražnju iz Kine…
[/quote]
Mišljenja su podijeljena kako će trgovinski rat utjecati na brodare. Za njih je kilometraža trgovine često puno važnija nego volumen. Tonaža će se gotovo sigurno smanjiti ali zato prosječna udaljenost povećati, smanjiti težina jediničnog tereta a lako moguće da će se istim teretom trgovati višestruko čega do sada nije bilo. Neefikasnost i neekonomičnost su dugoročno zapravo veliki prijatelji brodara.
Lloyd’s
2018-10-09
PERIOD
‘Graecia Nautica ‘ 2014 81001 dwt dely Kunsan 14/20 Oct 5/8 months redel worldwide $15,500 – Ausca
BCI -3.8%…
brate je capeovi padaju a šta ti to vridi kad ostali dižu.
u zadnji tidan pada bdi svaki dan a palo je samo 6 posti.
to se more vratit za jedan dan.
na strancima se sili doli ali neide a bdi će okrenit ovi dana.
čeka se znak da krine juriš prima gori.
pari mi se ka dobra prilika za uzet 10 do 15 posti bez znoja na kratko.
sblk,gogl…
ajmo promatrat
https://finance.yahoo.com/news/shipping-stocks-poised-grow-strong-125712832.html
Despite concerns of a global trade war, both World Bank and the International Monetary Fund (IMF) have predicted strong global economic growth in 2018. This will eventually lead to higher volume of international trade benefiting the global shipping industry.
brate štrumfomanija ni dobra ali ne triba dramatizirat priko mire.
puno si lipog propustija radija puno drame u zadnje dvi godin a dolazu još bolja vrimena jer
u 2018 demand raste brže od suplya posli puno godin a to bi tribalo puno govorit.
kako sadi stvari stoju tako će bit i u 2019.
još ide jaki scrap+puno dokovanja za ugradnju+ima kinez para ko niko da upumpa u domaću potrošnju da održi svoj rast štrumfu u inat.
avg vozarine moru ostatka šta jesu moru gore moru dosti gore moru puno gore
jeli ima loše?
a triba imat i malo m.da za riskirat
ajmo promatrat
The U.S. Coal Export Boom To Asia
There are many, many falsehoods out there about coal. The biggest, of course, is that “coal is dead,” an organized effort to scare away potential investors of the world’s most vital source of electricity.
https://www.hellenicshippingnews.com/the-u-s-coal-export-boom-to-asia/
marcipan
The reality, “Coal to be India’s energy mainstay for next 30 years,”
brate to ti ja govorim.
ovo vridi i za kinu,brazil i sve druge
pušti daleku budućnost 20-30 godin do tada se moru odradit 2-3 ciklusa gori doli.
triba gledat ono šta more uticat u slidećih par miseci do godin dana.
tu bi tribalo biti prilika za šoldi zaradit.
triba samo izabrat boje brodare ili uzet više njih pa ulovit neki prosik.
štrumfomanija i poslidice bi moga bit problem za godin dvi tri.
nismo tu da se vinčamo za brodari nego da uzmimo šoldi i pobignemo na vrime.
i za 5-10 godin opet kupit one šta preživu novu krizu.
Puno pišeš…rekli smo šta smo imali…ajmo sad malo promatrat pa ćemo vidjeti do kraja godine tko je bio u pravu…
Neki dan sam napisao u što treba uložiti ako već mislite biti u dionicama…provjeri NIO…
marcipan
ja bi tija od stručnjaka ovdi šta ne viruju u brodare pročitat zašto prodat.
da bi me neki uvirija ja bi odma proda.
prodat ću i vako ali nebi tija puno propustit radi straja ako nima pravi razlozi.
zajedno smo pametniji svaki zna nešto i nađe neki info za brodare šta more bit nekome
koristan za odlučit kako dalje zato smo ovdi jeli tako?
meni je atlanska bila preskupa a ni pala jer smo mi ovdi pisali a neće ni rast jer neki ovdi nešto piše jeli tako?
ja neću razmislit za kupit dok neće uprava govorit da je pravo vrime za kupit brodi.
moji stranci kupuju brodi i bili su na 1 a ne na 2 NAVa kkad san kupija.
sadi je i atlanska blizu 1 NAV pa more bit da će nekima bit interesanta.
sad bi more bit moga proć i dokap za kupit koji SH brod.
da je bilo kako san ja tija i pisa tako bi se napravilo pri godin dana.
gubi se vrime i more opet za dvi tri doć vrime za prodaju brodi a ne more se vično samo prodavat + brodi idu skupji svaki dan.
brodari šta ne napravu zalihu za dvi tri godin u slidećoj krizi idu u vična lovišta a moru i ovi šta napravu.
sritan san da pišeš šta misliš da ni dobro i nastavi.boje da mi prodamo malo prerano nego prekasno.svaka čast care jedan si od ritkih šta ima m.uda napisat ovdi svoju prognozu u brojima.
ako san te dobro razumija ti bi tija da ja manje pišem.more ako ćeš ti više pisat da moremo sve raspravit i pročitat ovdi.
ja nisam stručnjak, niti se smatram stručnjakom za shipping…ja sam ovdje iznio samo moje viđenje stvari…ne tvrdim da je ono točno, ispravno ili da će to tako biti…to je samo moje viđenje trenutne situacije…
uzmi povećalo…jer na ovom formu bi ti moglo zatrebati u potrazi za stručnjacima…
slažem se da smo zajedno pametniji…i pozdravljam inicijativu razmjene informacija i mišljenja….mislim da je dobro argumentirano i s jedne i s druge strane zbog čega bi (ili ne bi) trebalo doći do poboljšanja u poslovanju brodara…eto…svak će odlučit na kraju na osnovu svojeg mišljenja i istraživanja…meni ne treba netko s ovog formu da me uvjerava i da na osnovu toga kupujem i prodajem…smatram da mogu analizu napraviti samostalno i na temelju nje odlučiti hoće li nešto kupiti ili ne…
ne smeta meni tvoje pisanje…ali mislim da smo više-manje sve rekli…ako ne bude nekih novih momenata…ne vidim potrebu za svakodnevnim ponavljanjem ili propitkivanjem…zato kažem…ajmo sad malo promatrat…pa vidjet u kojem smjeru ide…
eto…BCI danas i dalje u minusu… -1.6%