BDI – Indikator budućnosti

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BDI – Indikator budućnosti

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Napisao sam ti kud ide bdi u naredna 2 mjeseca…
Peak vam je prošao tamo na 1700 bodova…nećete ga gledati tako skoro…
Napisao sam ti kud ide i cijena nafte…
Alternativni izvori energije…pogledaj kolko su Kinezi uložili u njih zadnjih par godina…osim što su čisti, smanjili su trošak proizvodnje…a rast cijene nafte im ide samo u prilog…
Ja ne bi bio u dionicama sad…a najmanje u prijevoznicima…aviokompanijama, brodarima itd…ako bi već birao…uzeo bi solarce i kinesku ev industriju…
Ajmo sad promatrat…

jasno je da će voziti sporije…i bit će u prednosti brodari koji imaju brodove veće nosivosti…tu je najbolje na našem tržištu poziocionirana ATPL…ali sve pod uvjetom da se potražnja ne smanji…ne znam šta će JDPL sa svojim handymaxima…a ni ULPL povećanje cijena nafte ne ide u prilog…
S povećanjem cijene nafte rastu i cijene sirovine, metali i ostalih roba…što će zasigurno utjecati i na smanjenje potražnje istih….možemo govoriti sad o Indiji, Brazilu, Australiji itd…ali bez Kine može biti velik problem…
Ovo nije situacija kakvu smo imali prije…nitko ne zna dokle će trgovinski rat dogurati…neki predviđaju da će ovo trajati godinama…i da se neće ovo tek tako brzo odmotati…to može imati katastrofične posljedice za svjetsku ekonomiju…a prvi koji će stradat biti će prijevoznici…
Kina sve više prelazi na alternativne izvore energije…i praktički je otpisala ugljen…a na tragu toga je i Europa…jedino još papa štrumpf potiče ugljen…a njegova era vladavine bi mogla skončati za 2 godine…
Ono na što bi tipovao tijekom ovih vremena…jesu kompanije orijentirane na alternativne izvore energije i na proizvođače električnih vozila u Kini…budući su Teslu "nagradili" s 40% tarifama…a i vlada subvencionira električna vozila…tako da do 2035. pređu kompletno na elektriku…

Čuj bisera. Otpisala ugljen a 75% proizvedene energije još uvijek dobija iz ugljena. Od obnovljivih izvora značajan dio otpada samo na hidroenergiju a znamo koliko je ova proizvodnja osjetljiva i ovisna o vremenu što se i ove godine pokazalo. Kad zakažu hidrocentrale, uskače isključivo ugljen. A kad nafta raste onda raste i potražnja za ugljenom.

Voda nikad ne zavrije dok je gledaš.

BDI?

ex maratonac, ex neumoran (05.10.2007.)

Baltic Dry -0,4%
Capesize -1,9%
Panamax +1,3%
Handysize +0,4%
Supramax +0,3%

Dato BDI Capesize Panamax Handysize Supramax
08.10.18 1.530 17.692 14.029 9.296 13.074

Panamaxi osvojili kotu 14K. Prošli put, preko 14K, bilo je to 2. siječnja 2014.
Supre preko 13K 3. siječnja 2014.

Peak vam je prošao tamo na 1700 bodova…nećete ga gledati tako skoro…
Alternativni izvori energije…pogledaj kolko su Kinezi uložili u njih zadnjih par godina…osim što su čisti, smanjili su trošak proizvodnje…a rast cijene nafte im ide samo u prilog…
Ja ne bi bio u dionicama sad…a najmanje u prijevoznicima…aviokompanijama, brodarima itd…ako bi već birao…uzeo bi solarce i kinesku ev industriju…
Ajmo sad promatrat…

Kinezi baš i ne odbacuju ugljen.
China Building New Coal Plants Equal to Entire US Capacity

China Building New Coal Plants Equal to Entire US Capacity

Peak vam je prošao tamo na 1700 bodova…nećete ga gledati tako skoro...
Ajmo sad promatrat…

brate sad si ga do kraja z…a sa ovim da je peak proša a početak desetog miseca.
a bija si na na dobrom putu za obiktivnog pesimistu.
alternativni izvori su kap u moru struje šta se troši a to će se promit ali brate koga interesiraje šta će bit za 10+ godin a pušti više daleku budućnost.
u slidećih 10 miseci se ovde more dogodit puno lipih stvari.
a je more a more bit da neće bit ništa dobra.
ja bi rika da rizik ni velik na brodari koji su transparenti prima dioničari. koji su napravili dokapi na vrime i sadi kupuju brodi od ovi šta nisu.
ti govoru svojim dioničari da je dobro vrime za prodaju brodi a ja bi rika da je za kupnju.
ako ni sad za koju godin more bit samo gore vrime za kupit.
a ko govori da se mora kupovat more se vozit šta se ima do scrapa još 10 godin pa se pribacit u virtualne brodare.
zakačija si se na naftu i drugi ti govoru da je to dobro za brodari jer će se smanjit brzina.
ovdi je samo štrumf opasnost a i to se neće jače ositit još dosti miseci.
do toga se svašta lipog more dogodit.
ajmo promatrat

sretno svima na pučini,čujemo se posli 11.12.2018.

alternativni izvori su kap u moru struje šta se troši a to će se promit ali brate koga interesiraje šta će bit za 10+ godin a pušti više daleku budućnost.
ja bi rika da rizik ni velik na brodari koji su transparenti prima dioničari. koji su napravili dokapi na vrime i sadi kupuju brodi od ovi šta nisu.
ti govoru svojim dioničari da je dobro vrime za prodaju brodi a ja bi rika da je za kupnju.
a ko govori da se mora kupovat more se vozit šta se ima do scrapa još 10 godin pa se pribacit u virtualne brodare.
zakačija si se na naftu i drugi ti govoru da je to dobro za brodari jer će se smanjit brzina.
ajmo promatrat

sredina 10. mjeseca je…ja kažem da teško da će bdi natrag preko 1700 ove godine…vjerojatniji mi je scenarij pad ispod 1300…eto…

ajmo promatrat

sredina 10. mjeseca je…ja kažem da teško da će bdi natrag preko 1700 ove godine…vjerojatniji mi je scenarij pad ispod 1300…eto…
[/quote]
8.10 je tebi sredina a šta je 15.10.?
kraj?
nima veze
ja bi rika da bi mogli brzo priko 1700

4.10. -1,6%
5.10. -1,2%
8.10. -0,4%
jeli sutra +?
ajmo promatrat

https://finance.yahoo.com/news/why-star-bulk-carriers-corp-152900079.html

ovi je brodar posli toga na ovi mali pad bdi pa sa 15.38 na 13.94
ali je zatvorija na 14.32 mali minus
slično ka i na gogl sa 10.05 na 9.09 zatvorija u plusa na 9.25
ka da se vitar okriće priko bare
ajmo promatrat

Usporedba bdi i cijena nafte posljednje 3 odnosno 4 godine otkad je bdi u ravnoteži i više nije pritisnut prekomjernim isporukama novogradnji. Mislim da je korelacija očita i puno govori.

Global trade is projected to expand by 4.2 percent this year, six tenths less than expected in July and nearly a full point lower than the forecast in April. For next year, trade is seen growing just four percent, a half point less than the prior forecast.
The IMF outlook already projects global growth will slow to 3.6 percent during 2022 — 2023.
http://www.arabnews.com/node/1384791/business-economy

ovo ni dobro a nije ni drama.
isporuke novi brodi su ispod ovog gori pa bi tribale vozarine rasti.
a triba bi se u 2019 scrap povečat.
kinezi će upumpat šoldi u domaću potrošnju da održu rast i da pokažu amerima da ih ne tribaju.
cili svit raste 3,5 posti i to se triba ositit kroz svitsku trgovinu.
usa kina je 12 posti svitske trgovine i sad će se to preusmirit priko drugih zemalja.
triba malo pričekat da štrumfomanija udri jače po američkom đepu pa da shvatu kakvo je to s.ranje.

New Report

Close