BDI – Indikator budućnosti

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska BDI – Indikator budućnosti

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Baltic Dry -1,9%
Capesize -3,4%
Panamax +0,1%
Handysize +0,1%
Supramax +0,5%

Rastimo zajedno...

Očekivanje kolege K-PAX-a je sasvim realno. Uzevši u obzir trenutno stanje vozarina i način na koji se ponašaju tijekom godine – četvrti kvartal je najjači, veća je vjerojatnost da će se njegova prognoza ostvariti nego da neće. Uz capeove na 30.000, panamaxe na 14.500 i supre na 12.500 dolara, BDI od 2000 je dostignut. To bi bio porast capeova za 5700, panamaxa za 2270 i supri za 1900 dolara u odnosu na trenutne vozarine, što i nije velika razlika. A trenutno su vozarine capeova veće za 17.000 dolara nego prošle godine u ovo doba. Prema tome nije nemoguće da BDI prebaci 2000 već i u kolovozu.

lega brodolomac di je nista optimizam?nije titanik potonija?
cina puno pala pa je i optimizam pa?
ovo bi moga bit signal da triba kupit i domaće brodare 😀
ja bi rika da nije cina puno pala nego previše puno naresla.
kakve su to prognoze cape 30 iljada a pnmx 14,5 iljada?više smo imali u 2017.
šta ne ide veliki oporavak brodara?
da vam ja udrim svoje prognoze za 2018
cape 40 iljada pnmx 18 iljada.
lipo molim moderatora da ne briše da moremo usporedit prognoze za koji misec.

[/quote]

Nisam prognozirao dokud će vozarine dogurati ove godine, već sam samo pokazao na primjeru, da se uz ne tako velik porast vozarina, može dostići BDI od 2000.

Očekivanje kolege K-PAX-a je sasvim realno. Uzevši u obzir trenutno stanje vozarina i način na koji se ponašaju tijekom godine – četvrti kvartal je najjači, veća je vjerojatnost da će se njegova prognoza ostvariti nego da neće. Uz capeove na 30.000, panamaxe na 14.500 i supre na 12.500 dolara, BDI od 2000 je dostignut. To bi bio porast capeova za 5700, panamaxa za 2270 i supri za 1900 dolara u odnosu na trenutne vozarine, što i nije velika razlika. A trenutno su vozarine capeova veće za 17.000 dolara nego prošle godine u ovo doba. Prema tome nije nemoguće da BDI prebaci 2000 već i u kolovozu.

lega brodolomac di je nista optimizam?nije titanik potonija?
cina puno pala pa je i optimizam pa?
ovo bi moga bit signal da triba kupit i domaće brodare 😀
ja bi rika da nije cina puno pala nego previše puno naresla.
kakve su to prognoze cape 30 iljada a pnmx 14,5 iljada?više smo imali u 2017.
šta ne ide veliki oporavak brodara?
da vam ja udrim svoje prognoze za 2018
cape 40 iljada pnmx 18 iljada.
lipo molim moderatora da ne briše da moremo usporedit prognoze za koji misec.

[/quote]

Ti si opet pobrkao sve lončiče i lupas ko maksim po diviziji. Nemaš niti jednog dry bulk brodara niti si ikad imao. Pitao si ko ima force prognozirat kuda će BDi pa sam ti tada napisao za mjesec dana preko 1500.
Danas je na cca 1700, a sada Ti kažem da će u peaku bizi 2300 ove godine. A Ti napisi koliko će biti.
Imaš li force napisati tko je prosječno više rastao capeovi ili panamaxi i tko će više rasti u periodu do kraja godine. Ne vidim te id sunca i ne čujem od šuma valova, mada sam se popeo jako visoko!!!!!
I da zalipi izvod brokera pa da vidimo Tvoje brodare
😀😎

Veliki pozdrav glavnom kreativcu foruma Woodironu, My Moonu, ali ne manji Bubimiru. AJMO PROMATRAT 😀😎✌🤘🤙🖐👌👍🤚👋👋

Ovo raste kao gljiva 🙂

Baltic Dry-indeksen stiger tirsdag 1,5 prosent til 1.721 poeng, ifølge TDN Direkt.

Capesize stiger 2,4 prosent til 25.580. Supramax klatrer 0,5 prosent til 10.714, mens Handysize og Panamax legger på seg henholdsvis 0,2 prosent til 8.209 og 0,1 prosent til 12.254.

Šteta što nema slobodnog kapitala na tržištu da digne cijenu ATPL na razine na koje pripada (600 – 700kn)…vidjet ćemo koliko će još dugo rovariti na ovim cijenama ovako podcijenjena…ali to je ujedno i PRILIKA za one koji dokupljuju..

Istina je da BDI raste neočekivano naglo, ali na našu žalost, na krilima Capesize brodova.
Vozarine za Panamaxe, Supramaxe i Handysize zapravo slabo rastu, gotovo da stagniraju, nikako da značajnije poskoče.
A te su vozarine najbitnije za domaće brodare.
Vaš link …

Ali dobro, nadajmo se da hoće, bilo bi logično.

halfte trinken, halfte Šarcu geben

Ovo raste kao gljiva 🙂

Baltic Dry-indeksen stiger tirsdag 1,5 prosent til 1.721 poeng, ifølge TDN Direkt.

Capesize stiger 2,4 prosent til 25.580. Supramax klatrer 0,5 prosent til 10.714, mens Handysize og Panamax legger på seg henholdsvis 0,2 prosent til 8.209 og 0,1 prosent til 12.254.

Šteta što nema slobodnog kapitala na tržištu da digne cijenu ATPL na razine na koje pripada (600 – 700kn)…vidjet ćemo koliko će još dugo rovariti na ovim cijenama ovako podcijenjena…ali to je ujedno i PRILIKA za one koji dokupljuju..

Istina je da BDI raste neočekivano naglo, ali na našu žalost, na krilima Capesize brodova.
Vozarine za Panamaxe, Supramaxe i Handysize zapravo slabo rastu, gotovo da stagniraju, nikako da značajnije poskoče.
A te su vozarine najbitnije za domaće brodare.
Vaš link …

Ali dobro, nadajmo se da hoće, bilo bi logično.
[/quote]

Na sreću potpuno si u krivu. Provjeri gradivo, tj prosjeke. Vrlo paušalna i netocna konstatacija
😀

Veliki pozdrav glavnom kreativcu foruma Woodironu, My Moonu, ali ne manji Bubimiru. AJMO PROMATRAT 😀😎✌🤘🤙🖐👌👍🤚👋👋

@gigic23

I šta je tu u mom zaključku netočno?
Evo svima graf za panamaxe i handysize pa neka sami procijene, da li je ovo zadnjih 6 mjeseci ili godinu dana rast ili stagniranje uz oscilacije?
Može se odabrati željeni period pa neka svi sami prosude.
Hebi ga, nemamo svi ružičaste naočale kao ti.
I ja bih volio da panamaxi rastu, ali ne rastu ili rastu par punata i točka.

Vaš link …
https://www.investing.com/indices/baltic-panamax

https://www.investing.com/indices/baltic-handysize

Znači pr vozarina capeova za 2017 je 15.00 $, a ytd 14.750$, a pr vozarina panamaxa za 2017 je 9760$, a ytd 11.060$.
Mislim da je matematika egzaktna nauka. Sorry
😀

Pa onda se uhvati matematike i računaj prosjek cijene u zadnjih godinu dana, ako ti se baš računa, a ne uspoređuj samo cijenu koja je bila prije godinu dana i danas.

Između ta dva datuma su se događali i padovi i porasti cijene, to i moja djeca vide na grafu, ne radi se o ravnoj kosoj rastućoj crti. Hebate pa nismo ćoravi!

I neš ti porasta sa 9.760 $ na 11.060 $ !

Nitko sretniji od mene da vozarine za naše brodove porastu, ali se ne zavaravam da je situacija blistava. Da su vozarine 15.000,00 $ onda bih i ja rekao da su rasle.
I nadam se da hoće, inače bih prodao i ne bih više tu tupio.

Pa onda se uhvati matematike i računaj prosjek cijene u zadnjih godinu dana, ako ti se baš računa, a ne uspoređuj samo cijenu koja je bila prije godinu dana i danas.

Između ta dva datuma su se događali i padovi i porasti cijene, to i moja djeca vide na grafu, ne radi se o ravnoj kosoj rastućoj crti. Hebate pa nismo ćoravi!

I neš ti porasta sa 9.760 $ na 11.060 $ !

Nitko sretniji od mene da vozarine za naše brodove porastu, ali se ne zavaravam da je situacija blistava. Da su vozarine 15.000,00 $ onda bih i ja rekao da su rasle.
I nadam se da hoće, inače bih prodao i ne bih više tu tupio.

Jubito samo bez nervoze, ovo je kompleksan business a ne trla baba lan. Previše je to volatilno za pausalni i traderski pristup. Da bi trejdao sa dionicama dry bulka trebat ćeš cjelozivotno skolovanje. I ovo kažem bez ikakve primisli i zle namjerej er Ti si zaista ok lik i nick

😀

p.s. Pigledaj priču od picetka oporavka od Q1/16. Uključi pr vozarine i pr pirast asseta

Decki samo podsjetnik…5 ATPL (ice class) panamaxa ne plove po ovim spot cijenama, ili TC cijenama

Oni plove uz veliku premije sada, moja procjena trenutno barem jedno 15k/dan

Koliko je meni poznato ugovor s rusima je vezan uz bdi index, ali je cap-an na 18.000 max dnevno
To je uvijek bila zlatna koka za atpl i sato su i prezivili
Za ove druge brodove ne znam, dio je na spotu

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

K – Pax thx, jubito i ja samo razmjenjujemo razlicite pristupe sličnom raspletu i uvjeren sam da težimo istom. Inače intuicija i solidno iskustvo govori mi da sve zvanicne i dostupne informacije vezane uz AP koje dolaze zadnje 2 godine a “slucajno” koindiciraju sa nedvojbenim i jasnim oporavkom dry bulna sugeruraju izrazito pozitivan trend.
Čaša nije ni blizu polupune 😀

Ajde da kazemo jos par rijeci ali s obzirom da pricamo o atpl, na atpl temi

Sve će doći na svoje realne vrijednosti.Moji postovi nisu nagovor niti na kupnju niti na prodaju dionica!

New Report

Close