Cape-ovi u plusu opet +1,2%, ovo već postaje dosadno 🙂
serislav
pogledaj graf Industrial related Commodities: Copper, Aluminum, Iron Ore, Steel, Coal
Ocito je da je Bear ciklus koji je krenuo 2010. dozivio dno pocetkom 2016. …. Bull Commodity market je krenuo u drugom kvartalu 2016. i mislim da nece stati do 2020. posljednji bull market je krenuo 2003. i kulminirao 2008.
Svjetski Manufacturing Index PMI (USA, EU, China) status jest “Increasing faster”, recesija nije na vidiku i jedina stvar koja moze poremetiti trend u narednih 5 godina je Geo-politika
U kontekstu rasta cijene celika, cijene scrap-a ce takodjer rasti sto ce dovesti vise brodova u rezalista
Točno.
Po meni, jedini jači rizik za vozarine, ili ne toliko za njih, već za profitabilnost postojećih brodova, je eventualni rat s Iranom. Onda bi cijene nafte otišle u nebo i uništile sve.
Ali mislim da to nije realno, makar ne u kraćem roku.
Točno.
Po meni, jedini jači rizik za vozarine, ili ne toliko za njih, već za profitabilnost postojećih brodova, je eventualni rat s Iranom. Onda bi cijene nafte otišle u nebo i uništile sve.
Ne brini za cijenu nafte, ona nije problem. Zašto ?, postoji nešto što se zove brzina kretanja flote.Pročitaj, prouči, razmisli i Eureka……..
😃👏👍
Po meni je glavni Geo-politicki rizik vezan za Sjevernu Koreju
Sto s tice cijene nafte, ne bi bilo lose da porastu za cca 10 do 15 USD od sadasnjih razina, jer trosak goriva je vecinom na charter agentima, vise cijene nafte bi usporile brodove sto bi dodalo vise Ton miles i podiglo vozarine
Točno.
U pomorskoj veceri su pricali da im ustvari odgovara visa cijena nafte.
Ne znam. Pogledajte vozarine iz 2011 i 2012. A vozili su s gubitkom.
No dobro, vjerujem da svi znate što govorite.
A Sjeverna Koreja? Ma nema ništa od toga. Napasti nuklearnu silu? Koja nakon toga nema što izgubiti? Mislim da nitko nije toliko lud. Pa ni Trump.
U pomorskoj veceri su pricali da im ustvari odgovara visa cijena nafte.
To je oduvijek tako. Kad je nafta skuplja zbog štednje se ne vozi maksimalnim brzinama pa se na taj način efektivno smanjuje kapacitet ukupne flote, povećava uposlenost i rastu vozarine. Jeftina nafta zapravo dodatno povećava kapacitet flote i snižava vozarine.
bdi +1.2% 1415
handy +2% 8291
supre +1.1% 10467
pnmx +0.5% 12343
cape +1.2%
pa, bio bi red da brodari pođu malo prema gore….
Samo neka nikud ne idu još malo.
Kad pođu gore otišli su.
Nema više grickanja.
A nema boljeg od grickanja dok vozarine rastu.